29-7-2011 13:10 | Door ANP .

'Wilders hoeft toon niet te matigen''Wilders hoeft toon niet te matigen'

'Wilders hoeft toon niet te matigen'

AMSTERDAM (ANP) - Een nipte meerderheid van de kiezers (52 procent) vindt dat PVV-leider Geert Wilders zijn toon over de islam in Europa niet hoeft te matigen na de aanslagen in Noorwegen. Een grote minderheid (44 procent) vindt van wel en 4 procent twijfelt.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, die vrijdag werd gepubliceerd. Overigens zegt de grootste groep ondervraagden, 29 procent, het eens te zijn met de PVV als het gaat om de vraag hoe om te gaan met het islamitisch geloof. De VVD is met 19 procent op dit vlak goede tweede.

het laatste nieuws

 • Eindhoven biedt plek aan 700 asielzoekers

  EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven gaat tijdelijk 700 asielzoekers opvangen in een voormalig verzorgingshuis. De gemeente heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De opvang is nodig vanwege de komst van veel vluchtelingen uit Syrië naar Nederland.

 • Ook Pro Patria demonstreert niet

  DEN HAAG (ANP) - Ook Pro Patria zal zaterdag niet demonstreren in Den Haag. De nationalistische groep wilde door de Schilderswijk lopen, maar dat mocht niet. De betogers mochten alleen stilstaan op een veldje in de buurt van station Den Haag Centraal. Dat ziet de groep niet zitten. ,,Wij vinden lopen een prioriteit. Stil staan op een grasveldje zet geen zoden aan de dijk'', liet Pro Patria vrijdag weten.

 • 'Zonder mandaat geen bestrijding IS in Syrië'

  DEN HAAG (ANP) - Zonder een volkenrechtelijk mandaat voor de bestrijding van Islamitische Staat (IS) in Syrië, zal een mogelijke Nederlandse militaire bijdrage zich beperken tot Irak. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijke persconferentie na de ministerraad.

 • Stemfie blijft toegestaan

  DEN HAAG (ANP) - Het blijft toegestaan om in het stemhokje een foto van jezelf met je stembiljet te maken. De Kiesraad had liever een verbod gezien, maar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat niet instellen.

 • Nederlanders 4 maanden langer in Zuid-Sudan

  DEN HAAG (ANP) - Nederland doet 4 maanden langer mee aan de VN-missie in Zuid-Sudan. Het kabinet heeft vrijdag besloten de bijdrage aan Unmiss te verlengen tot eind februari 2015. Aanvankelijk was dat 1 november.

 • Te gevaarlijk voor terugkeer naar crashsite

  DEN HAAG (ANP) - Het is momenteel te gevaarlijk om onderzoekers te laten terugkeren naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines is terechtgekomen. De extra onderzoekers die vorige week naar de oostelijke stad Charkov werden gestuurd, worden daarom weer teruggehaald naar Nederland.

 • Man schiet in het rond op Franse scholieren

  VÉZELAY (ANP) - Bij een schietpartij in de Franse plaats Vézelay zijn vrijdagochtend twee tieners gewond geraakt. Een 17-jarige jongen is er slecht aan toe, schrijft Le Parisien. Hij werd geraakt in zijn borst, maar zou niet in levensgevaar zijn. Een ongeveer even oud meisje raakte lichtgewond.

 • Turkije opent grens voor vluchtelingen Syrië

  ANKARA (ANP) - Turkije heeft de grens vrijdag voor vluchtelingen uit Syrië geopend. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dat de grens open is voor alle Syrische bevolkingsgroepen. Dat melden Turkse media.

 • Eigen politie van Islamitische Staat in Irak

  EBAGDAD (ANP) - De strijders van Islamitische Staat (IS) hebben een eigen politiekorps opgericht in de Iraakse provincie Nineveh. Dat meldt een website van extremistische moslims. Daarop zijn foto's te zien van gewapende mannen in zwarte kleren met de woorden 'islamitische politie van de staat Nineveh' op de arm. Zij moeten volgens de website ,,de bevelen van de religieuze rechters uitvoeren''.

 • Filmer mishandeling meldt zich bij politie

  IJMUIDEN (ANP) - Een van de omstanders die de mishandeling van een 15-jarig meisje uit Beverwijk hebben gefilmd, heeft zich gemeld bij de politie. Het meisje werd donderdagmiddag door twee jongens toegetakeld in IJmuiden. Omstanders filmden de mishandelingen. Meerdere video's van de mishandeling verschenen nog dezelfde dag op internet.

 • Groot prostitutiebedrijf op Wallen moet dicht

  AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam verlengt de vergunning van een groot prostitutiebedrijf op de Wallen niet. Hierdoor moeten 47 raambordelen dicht. Onderzoek van politie en justitie wees uit dat achter deze ramen meerdere slachtoffers van mensenhandel of uitbuiting hebben gewerkt.

 • Eerste Franse bombardementen op IS

  PARIJS (ANP) - Franse gevechtsvliegtuigen hebben de eerste luchtaanvallen uitgevoerd op de terreurbeweging Islamitische Staat. De toestellen van het type Rafale hebben stellingen van de radicaal soennitische beweging in Irak gebombardeerd. Ze waren opgestegen van de luchtmachtbasis al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten, aldus de Franse tv-zender France 2.

 • Uitspraak premier over Wilders niet gepland

  DEN HAAG (ANP) - De opmerking van premier Mark Rutte aan het adres van PVV-leider Geert Wilders dat hij de samenleving zwakker maakt, was niet van te voren gepland. ,,De woorden kwamen recht uit het hart van de premier.'' Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) vrijdag aan het begin van de ministerraad.

 • Brussel: uitslag Schotland goed voor Europa

  BRUSSEL (ANP) - Het resultaat van het referendum over Schotse onafhankelijkheid is goed voor het verenigd, open en sterker Europa, waar de Europese Commissie voor staat. Dat stelde de voorzitter van de commissie, José Manuel Barroso, vrijdag in een eerste reactie.

 • Britse kranten huldigen 'Herenigd Koninkrijk'

  LONDEN (ANP) - De Britse kranten zijn zichtbaar opgelucht over de uitslag van het Schotse referendum, waarin een meerderheid van de Schotten zich tegen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië heeft uitgesproken. ,,Het Verenigd Koninkrijk overleeft!'', kopt de Daily Express. The Independent volstaat met ,,Herenigd Koninkrijk''.