17-8-2012 22:48 | Door ANP .

Wijffels pleit voor nieuw politiek bestelWijffels pleit voor nieuw politiek bestel

Wijffels pleit voor nieuw politiek bestel

DEN HAAG (ANP) - CDA-prominent en oud-informateur Herman Wijffels pleit voor een serieuze verandering van het Nederlandse politieke stelsel. Er zou een veel lossere verhouding moeten komen tussen regering en parlement, geen dichtgetimmerde regeerakkoorden en regeren met wisselende meerderheden.

Wijffels zei dat vrijdagavond in Nieuwsuur. ,,Onze democratie zal er van opknappen. Je krijgt de kans dat het een hele stevige, stabiele regering wordt'', zei Wijffels. ,,In tijden van grote veranderingen heb je een vorm nodig waarin ruimte is voor afwegingen en waarin nieuwe dingen een kans krijgen, en het parlement is dan echt de baas. Terwijl met het klassieke regeerakkoord de helft plus 1 de baas is.''

het laatste nieuws

 • 'Wrakstukken toestel Air Algérie gevonden'

  PARIJS (ANP) - Wrakstukken van het donderdag neergestorte toestel van Air Algérie zijn gevonden. Volgens Franse media liggen de brokstukken bij de plaats Aguelhoc in de regio Kidal in het noordoosten van Mali.

 • Beschieten VN-school wekt afschuw Ban Ki-moon

  NEW YORK/TEL AVIV (ANP) - Het Israëlische bombardement op een VN-school in Gaza, waar honderden mensen hun toevlucht hadden gezocht, vervult secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties met ,,afschuw''. ,,Omstandigheden zijn nog onduidelijk. Ik veroordeel deze daad scherp'', aldus Ban donderdag in een verklaring. ,,Velen zijn gedood onder wie vrouwen, kinderen en ook leden van de VN-staf.''

 • Timmermans bij laatste vlucht vanuit Charkov

  KIEV (ANP) - Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is vrijdag in Charkov bij het vertrek van het laatste Nederlandse militaire vliegtuig met lijkkisten van de slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines. Dat kondigde Timmermans donderdag aan.

 • 'Ontwerpresolutie VN-missie bijna klaar'

  NEW YORK (ANP) - De resolutie over een VN-missie op de plek van de vliegramp in Oekraïne is bijna klaar. Dat hebben bronnen binnen de VN donderdag laten weten aan het ANP. In de ontwerpresolutie komt te staan dat de plek van de ramp wordt beveiligd door een missie die bestaat uit politieagenten en militairen.

 • Rivlin beëdigd als president van Israël

  JERUZALEM (ANP) - De 74-jarige Reuven Rivlin is donderdag beëdigd als de tiende president van Israël.

 • Nederlandse robots in WK-finale

  EINDHOVEN (ANP) - De robots van de TU Eindhoven (TU/e) staan in de finale van het WK Robocup 2014, in het Braziliaanse João Pesso. Ze spelen donderdagavond om 18.30 uur Nederlandse tijd tegen team 'Water' van de universiteit van Beijing. Dat liet het team van (oud-)studenten en medewerkers van de TU/e donderdagmiddag weten.

 • Snelheid omlaag langs route rouwstoet

  UTRECHT (ANP) - Wanneer de rouwstoet donderdagmiddag van Eindhoven naar Hilversum rijdt, gaat de maximumsnelheid de andere kant op omlaag. Over een lengte van 5 kilometer mag het verkeer dan maximaal 70 kilometer per uur rijden. De plek waar de snelheidsbeperking geldt, schuift met de colonne mee naar het noorden.

 • Colonne met lijkkisten op weg naar Hilversum

  EINDHOVEN (ANP) - Een colonne met 74 rouwauto’s is donderdag even na 6 uur 's avonds vanaf de vliegbasis Eindhoven op weg gegaan naar Hilversum. De lijkwagens vervoeren de kisten die donderdag met twee vliegtuigen vanuit Oekraïne in Eindhoven arriveerden. Bij de poort van de vliegbasis staan weer veel belangstellenden.

 • Ook geen manipulatie vluchtgegevens MH17

  DEN HAAG (ANP) - Ook de tweede zwarte doos van rampvlucht MH17 is intact. Er is geen bewijs voor manipulatie van de Flight Data Recorder gevonden. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag laten weten. Op de zwarte doos bleken de gegevens van de rampvlucht te staan.

 • OVSE'ers naar Russisch-Oekraïense grens

  WENEN (ANP) - De OVSE zal zo snel mogelijk waarnemers naar de Russisch-Oekraïense grens sturen. Daar hebben alle 65 lidstaten, waaronder Rusland en Oekraïne, donderdag mee ingestemd.

 • Kabinet verwerpt inzet menselijk schild Gaza

  DEN HAAG (ANP) - De inzet van burgers als menselijk schild en het opslaan van wapens in scholen door Palestijnse groepen in de Gazastrook wordt door het kabinet scherp veroordeeld. Verder bestaan er ,,grote zorgen'' over de snelle stijging van het aantal doden sinds Israël zijn grondoffensief in de dichtbevolkte kuststrook begon.

 • Oekraïense premier biedt ontslag aan

  KIEV (ANP) - Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne heeft donderdag zijn ontslag aangeboden. Dat meldde het Oekraïense persbureau Interfax donderdag. De reden voor het ontslag van Jatsenjoek en zijn regering zou onenigheid over begrotingszaken zijn. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet, omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. Jatsenjoek trok daaruit zijn conclusies.

 • Vooral Fransen in Algerijns ramptoestel

  OUAGADOUGOU (ANP) - Het donderdag neergestorte vliegtuig van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie had 51 Franse passagiers aan boord. Dat meldde de getroffen luchtvaartmaatschappij Air Algérie. De onderneming maakt geen melding van Nederlandse inzittenden.

 • Duitse burgemeesters tekenen register

  LOSSER (ANP) - De burgemeesters van de Duitse grensgemeenten Nordhorn, Bad Bentheim en Gronau hebben donderdagmiddag in het Twentse Losser het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne getekend.

 • Tientallen Oekraïense separatisten gesneuveld

  DONETSK (ANP) - Opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben gevoelige verliezen geleden in de strijd met het regeringsleger. In het zuidelijk frontgebied zijn 50 mensen gesneuveld of gewond geraakt. Ook zouden tanks, pantserwagens en troepentransportvoertuigen zijn vernietigd, maakte de minister van Defensie van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk donderdag bekend. De doden vielen in het gebied rond Marinovka, aan de grens met Rusland.