17-8-2012 22:48 | Door ANP .

Wijffels pleit voor nieuw politiek bestelWijffels pleit voor nieuw politiek bestel

Wijffels pleit voor nieuw politiek bestel

DEN HAAG (ANP) - CDA-prominent en oud-informateur Herman Wijffels pleit voor een serieuze verandering van het Nederlandse politieke stelsel. Er zou een veel lossere verhouding moeten komen tussen regering en parlement, geen dichtgetimmerde regeerakkoorden en regeren met wisselende meerderheden.

Wijffels zei dat vrijdagavond in Nieuwsuur. ,,Onze democratie zal er van opknappen. Je krijgt de kans dat het een hele stevige, stabiele regering wordt'', zei Wijffels. ,,In tijden van grote veranderingen heb je een vorm nodig waarin ruimte is voor afwegingen en waarin nieuwe dingen een kans krijgen, en het parlement is dan echt de baas. Terwijl met het klassieke regeerakkoord de helft plus 1 de baas is.''

het laatste nieuws

 • Witte Huis: onthoofdingsvideo is authentiek

  WASHINGTON (ANP) - De video van de onthoofding van journalist James Foley die dinsdag opdook, is authentiek. Dit heeft een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

 • Britten achter beul met Brits accent aan

  LONDEN (ANP) - De Britse politie probeert achter de identiteit te komen van de militant die te zien is in een video van de Islamitische Staat waarin schijnbaar de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd. De gemaskerde man spreekt met een Brits accent.

 • Politie pakt 38 verdachten voor bekerfinale

  ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft in totaal 38 verdachten opgepakt voor rellen die uitbraken in het Ajax-vak tijdens de bekerfinalewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle. De recherche denkt volgens een woordvoerder met de 38 mannen alle relschoppers te pakken te hebben, maar sluit niet helemaal uit dat er nog wat aanhoudingen volgen.

 • Geen risicoprotesten in Haagse woonwijken

  DEN HAAG (ANP) - Pro- en anti-islamistische betogers mogen voorlopig in geen enkele Haagse woonwijk demonstreren. Het risico op ,,wanordelijkheden'' is te groot, heeft de Haagse burgemeester woensdag laten weten aan de gemeenteraad.

 • FBI gelooft dat onthoofdingsvideo echt is

  BOSTON (ANP) - De Amerikaanse politiedienst FBI gelooft dat de video van de onthoofding van de Amerikaan James Foley authentiek is. Dat heeft de Amerikaanse nieuwssite GlobalPost woensdag gemeld. Fotojournalist Foley (40) was toen hij in 2012 werd ontvoerd in Syrië werkzaam voor de nieuwssite.

 • Oostenrijk pakt 9 IS-verdachten op

  WENEN (ANP) - Oostenrijk heeft negen personen opgepakt die ervan worden verdacht dat zij voor de Islamitische Staat (IS) in Syrië wilden gaan vechten. Dit heeft persbureau APA gemeld op gezag van het Openbaar Ministerie in Wenen. De mogelijke jihadisten waren al in de buurt van de grens. Na hun verhoor zal worden beslist of zij in voorlopige hechtenis worden gehouden.

 • Toeristisch deel IJsland ontruimd om vulkaan

  REYKJAVIK (ANP) - IJsland heeft een toeristisch gebied ten noorden van de vulkaan Bárðarbunga, die op uitbarsten staat, geëvacueerd. Circa 70 toeristen moesten vertrekken. In het gebied zijn geen vaste bewoners.

 • Liberia drukt betoging over ebola de kop in

  MONROVIA (ANP) - De politie in Liberia heeft woensdag traangas gebruikt tegen een menigte die ertegen protesteerde dat een wijk in de hoofdstad Monrovia wegens ebola in quarantaine is geplaatst. Getuigen zeiden dat politie en betogers slaags raakten met elkaar, nadat de autoriteiten de toegangswegen naar de wijk hadden geblokkeerd.

 • 'Tientallen doden door strijd Oost-Oekraïne'

  KIEV (ANP) - Zeker 34 mensen zijn in de afgelopen 24 uur gedood tijdens gevechten tussen Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de regio Donetsk, die trouw zijn aan de Oekraïense regering in Kiev, woensdag laten weten.

 • OM alert op uitingen geweld op sociale media

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie is alert op uitingen op sociale media waarin geweld wordt verheerlijkt of opgeroepen wordt voor de strijd. Om dit aan te pakken, is geen nieuwe wetgeving nodig. Het kan met de huidige wetgeving, zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag na afloop van kabinetsberaad.

 • Maffia-verbindingsman met Nederland opgepakt

  ROME (ANP) - De Italiaanse politie heeft Vincenzo Crisafi (34) opgepakt, een kopstuk van de 'Ndrangheta, de Calabrese tak van de maffia. Hij zou een belangrijke verbindingsman van de criminele organisatie met Nederland en Duitsland zijn. Crisafi wordt onder meer verdacht van de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne uit Zuid-Amerika naar Rotterdam, aldus Italiaanse media woensdag.

 • RvS: hoger beroep Zwarte Piet vanaf oktober

  DEN HAAG (ANP) - De Raad van State houdt op 16 oktober zitting in het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over Zwarte Piet. In november, ruim op tijd voor 5 december, is het de bedoeling dat de hoogste bestuursrechter van Nederland een uitspraak doet, maakte de Raad van State in Den Haag woensdag bekend.

 • Cameron terug van vakantie om onthoofding

  LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron onderbreekt zijn vakantie om woensdag met zijn kabinet te overleggen over de video van de extremistische beweging Islamitische Staat (IS) waarin een Amerikaanse journalist lijkt te worden onthoofd. De man die commentaar bij de onthoofding geeft, heeft een Brits accent.

 • Frankrijk wil conferentie over aanpak IS

  PARIJS (ANP) - De Franse president François Hollande heeft woensdag opgeroepen tot een internationale conferentie over de bestrijding van IS. Tijdens de bijeenkomst wil Hollande met andere regeringsleiders de verschillende mogelijkheden bespreken om de opmars te stoppen van de terreurbeweging die delen van Irak en Syrië in handen heeft.

 • Rijnzwemmer Bromeis heeft missie volbracht

  HOEK VAN HOLLAND (ANP) - De Zwitserse langeafstandszwemmer Ernst Bromeis heeft woensdag de Noordzee bereikt. De Zwitser heeft in 41 dagen tijd de hele Rijn afgezwommen, een afstand van zo'n 1250 kilometer. Volgens zijn woordvoerder is hij nog behoorlijk fit, ondanks het feit dat hij ,,de afgelopen 41 dagen iedere dag een marathon heeft afgelegd''.