17-8-2012 22:48 | Door ANP .

Wijffels pleit voor nieuw politiek bestelWijffels pleit voor nieuw politiek bestel

Wijffels pleit voor nieuw politiek bestel

DEN HAAG (ANP) - CDA-prominent en oud-informateur Herman Wijffels pleit voor een serieuze verandering van het Nederlandse politieke stelsel. Er zou een veel lossere verhouding moeten komen tussen regering en parlement, geen dichtgetimmerde regeerakkoorden en regeren met wisselende meerderheden.

Wijffels zei dat vrijdagavond in Nieuwsuur. ,,Onze democratie zal er van opknappen. Je krijgt de kans dat het een hele stevige, stabiele regering wordt'', zei Wijffels. ,,In tijden van grote veranderingen heb je een vorm nodig waarin ruimte is voor afwegingen en waarin nieuwe dingen een kans krijgen, en het parlement is dan echt de baas. Terwijl met het klassieke regeerakkoord de helft plus 1 de baas is.''

het laatste nieuws

 • VN veroordelen ,,schandalige'' aanval school

  GAZA (ANP) - De VN hebben de Israëlische aanval op een school in de Gazastrook veroordeeld als ,,schokkend''. Bij de beschieting in de nacht van dinsdag op woensdag kwamen 15 Palestijnen om het leven.

 • Liberia sluit scholen wegens ebola

  DAKAR (ANP) - De regering van Liberia heeft alle scholen in het West-Afrikaanse land en een aantal gemeenten in quarantaine geplaatst om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. Alle ambtenaren die voor het bestuur van het land niet van essentieel belang zijn, zijn voor 30 dagen met verplicht verlof gestuurd.

 • Rusland dreigt EU met hogere energieprijs

  MOSKOU (ANP) - Moskou heeft de EU woensdag gedreigd met een verhoging van de energieprijzen. Dit is een reactie op de economische sancties die de unie dinsdag afkondigde. Deze ,,onverantwoordelijke stap'' zal onvermijdelijk tot stijging van de prijzen op de Europese energiemarkt leiden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou woensdag.

 • 'Ruim 12.000 Russische militairen aan grens'

  PRISTINA (ANP) - Rusland heeft inmiddels ,,meer dan 12.000'' militairen aan de grens met Oekraïne. Dat heeft de militaire bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, woensdag gezegd tijdens een bezoek aan Kosovo. Ook groeit het aantal wapens dat zij bij zich dragen.

 • OM in beroep tegen besluit Volkert van der G.

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat Volkert van der G. is verlost van zijn enkelband en van locatieverboden. Dat liet een woordvoerster van het OM weten.

 • Doden door Israëlische aanval op markt Gaza

  GAZA/TEL AVIV (ANP) - Een granaataanval van het Israëlische leger op de belangrijkste markt in Gaza-Stad heeft woensdag aan zeker 15 mensen het leven gekost. Minstens 160 mensen zijn gewond geraakt, lieten de Palestijnse hulpdiensten in de Gazastrook weten.

 • Karadzic: proces moet helemaal over

  DEN HAAG (ANP) - Radovan Karadzic eist dat zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal, dat in oktober 2009 begon, helemaal wordt overgedaan. De ex-president van de Republika Srpska stelt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad, omdat de VN-aanklagers ontlastend bewijs hebben achtergehouden.

 • Missieleider verwacht onvoldoende veiligheid

  KIEV (ANP) - Leider Pieter-Jaap Aalbersberg van de repatriëringsmissie verwacht dat de veiligheidssituatie naar en bij de rampplek de komende dagen niet zal verbeteren. Hij zei dat woensdag tijdens een persbriefing.

 • Inspectie treedt op tegen taxidienst Uber

  AMSTERDAM (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat optreden tegen de nieuwe taxidienst van Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs. De inspectie beschouwt chauffeurs die zich aanbieden via deze dienst als snorders.

 • 'Spullen passagiers in mortuarium Donetsk'

  KIEV (ANP) - Veel spullen van passagiers van rampvlucht MH17 liggen opgeslagen in een mortuarium in het rebellenbolwerk Donetsk. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, volgens Australische media op een persconferentie gezegd.

 • Lingo stopt na 25 jaar

  HILVERSUM (ANP) - Het populaire spelletjesprogramma Lingo is na 25 jaar vanaf eind september niet meer op televisie. De show verdwijnt van Nederland 2 vanwege tegenvallende kijkcijfers. Dat heeft AVROTROS woensdag bekendgemaakt.

 • Kiev, rebellen, Moskou en OVSE samen in Minsk

  DONETSK (ANP) - Vertegenwoordigers van de Oekraïense en Russische regering, de pro-Russische separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaan donderdag met elkaar om tafel in het Wit-Russische Minsk. Dat vertelde de 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, aan persbureau Itar-Tass.

 • Milities sluiten tijdelijk bestand in Tripoli

  TRIPOLI/BENGHAZI (ANP) - De milities die elkaar al 2 weken hevig bestrijden in de buurt van het vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli, hebben woensdag een tijdelijk bestand gesloten. Dat moet de brandweer in staat stellen de enorme brand in de brandstoftanks bij de luchthaven onder controle te krijgen. De brand begon maandag door de inslag van een raket. De brandweer trok zich maandag wegens de gevechten terug.

 • OM overweegt hoger beroep Volkert van der G.

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter dat Volkert van der G. is verlost van zijn enkelband en van locatieverboden. Mogelijk wordt donderdag al besloten over het hoger beroep, zo liet een woordvoerder van het OM weten.

 • Marten Fortuyn: 'zeer teleurgesteld'

  DEN HAAG (ANP) - Marten Fortuyn, broer van Pim Fortuyn, is niet blij met het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat de beperkingen van Volkert van der G. deels zijn opgeheven: ,,Ben zeer teleurgesteld en er niet blij mee. Onverstandig van hem om naar de rechter te stappen. Hij verhoogt hiermee zijn eigen risico om te grazen te worden genomen. Hij is een narcist, een slachtoffer van zijn eigen idealen. Hij zal wel weer een procedure beginnen om van zijn andere beperkingen af te komen.''