09-7-2012 18:05 | Door ANP .

Wakker Dier: sluit megastal uit van subsidieAMSTERDAM (ANP) - Megastallen zouden geen subsidie mogen ontvangen. Dat vindt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier die maandag onderzoek bekendmaakte naar de subsidiëring van de omstreden megastal in Grubbenvorst.

Volgens Wakker Dier wordt de stal met meer dan 1,1 miljoen kippen en 35.000 varkens ,,aan alle kanten'' gesubsidieerd door de overheid. Het bedrijf zou in elk geval subsidie krijgen van de provincie Limburg en het Rijk en profiteren van EU-fondsen. Opmerkelijk, meent Wakker Dier aangezien staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) eerder in de Tweede Kamer nog aangaf dat hij niet wilde dat het voorbeeld van dit bedrijf veel navolging zou krijgen. Bleker wil in de toekomst grenzen stellen aan de omvang van een veebedrijf en stelde onlangs voor om hooguit 175.000 leghennen, 240.000 vleeskuikens of 10.000 vleesvarkens op een locatie te houden.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft in een reactie aan dat de bewuste subsidies zijn verleend tussen 2002 en 2009, in de periode voor Bleker aantrad. Het geld was voor innovaties om de veehouderij te verbeteren. De vernieuwingen zouden op alle bedrijven zijn toe te passen, aldus een zegsman.

het laatste nieuws

 • Grootste fietsenhok ter wereld in Utrecht

  UTRECHT (ANP) - Een aannemer begint maandag op het Stationsplein in Utrecht met de bouw van de grootste overdekte fietsenstalling ter wereld. Naast het Centraal Station verschijnt een stalling van drie verdiepingen, waarin plaats is voor 12.500 fietsen. In 2016 moet het eerste deel van het mega-fietsenhok klaar zijn volgens de gemeente.

 • Legeroefening NAVO-landen Oekraïne begint

  LVIV (ANP) - De Verenigde Staten en 14 andere NAVO-landen beginnen maandag aan een legeroefening nabij de westerse plaats Lviv in Oekraïne. Ongeveer 1300 militairen trainen in het Oost-Europese land onder meer in het ontmantelen van geïmproviseerde bommen en het organiseren van patrouilles.

 • Gelderland start herdenking Market Garden

  ARNHEM (ANP) - Twee historische vliegtuigen leggen maandagmorgen een route af van Oosterbeek naar Velp. De zogenoemde flypast van de Harvard IIB en de Beechcraft 18 markeert de start van de 70e herdenking van de operatie Market Garden in Gelderland.

 • Conferentie over Irak en IS in Parijs

  PARIJS (ANP) - Op initiatief van de Franse president François Hollande praten vertegenwoordigers van 25 tot 30 landen maandag in Parijs over de veiligheidssituatie in Irak en de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat, die grote delen van Irak en Syrië controleert. De bijeenkomst begint om 9.30 uur en wordt geleid door Hollande en de Iraakse president Fuad Masum. Ook de nieuwe Iraakse premier, Haidar al-Abadi, is aanwezig.

 • Arrestaties na protest verbrandingsoven China

  SJANGHAI (ANP) - De politie in China heeft 24 mensen opgepakt voor het verstoren van de publieke orde bij een protest tegen de komst van een verbrandingsoven in het zuiden van China. Ruim 1000 inwoners van de regio Boluo waren zaterdag op de been, meldde het dagblad China Daily maandag.

 • Schotse nationalisten protesteren tegen BBC

  GLASGOW (ANP) - Duizenden Schotse nationalisten hebben zondag geprotesteerd bij het Schotse kantoor van de BBC in Glasgow. Volgens de demonstranten verspreidt de omroep leugens en 'propaganda' tegen Schotse onafhankelijkheid. Dat schreef de Britse krant The Independent.

 • Uitslaande brand in pizzeria Rhenen

  RHENEN (ANP) - In een pizzeria in het centrum van Rhenen is in de nacht van zondag op maandag brand uitgebroken. Het ging om een uitslaande brand die rond middernacht werd gemeld, meldde de veiligheidsregio. De brandweer is met groot materieel uitgerukt en gaf rond 1.45 uur het sein brand meester.

 • OVSE-medewerkers onder vuur in Donetsk

  DONETSK (ANP) - Medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn zondag in de Oekraïense stad Donetsk onder mortiervuur komen te liggen. De explosieven kwamen neer op ongeveer 200 meter afstand van de medewerkers, meldde de organisatie zondagavond laat in een verklaring.

 • 'Veel doden na zinken boot met immigranten'

  BENGHAZI (ANP) - Een boot met mogelijk 250 Afrikaanse immigranten is zondag voor de kust van Libië gezonken. Dat heeft de Libische marine laten weten. Volgens de Libische marine zijn veel opvarenden omgekomen.

 • VN-militair gedood in Mali

  BAMAKO (ANP) - Een militair van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali is zondag om het leven gekomen toen zijn konvooi in het noordoosten van het land op een landmijn reed. De VN-militair kwam uit Tsjaad. Vier landgenoten van de man raakten gewond. Dat heeft Minusma, de VN-missie in Mali, laten weten.

 • Centrum-links wint Zweedse verkiezingen

  STOCKHOLM (ANP) - De centrum-linkse coalitie in Zweden heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Het drie partijen tellende blok van Sociaaldemokraterna, Vänsterpartiet en Miljöpartiet, laat de regeringscoalitie achter zich, met 44,8 procent tegen 39,7 procent.

 • Artsen 24 uur ter observatie in LUMC

  LEIDEN (ANP) - De twee ebola-artsen die zondag uit Sierra Leone zijn geëvacueerd, blijven in elk geval 24 uur ter observatie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39) zijn niet ziek en kunnen anderen dus ook niet besmetten, maar uit voorzorg worden ze in de gaten gehouden. Als ze maandag in orde zijn, mogen ze waarschijnlijk naar huis, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 • Ebola-artsen terug in Nederland

  SCHIPHOL (ANP) - SCHIPHOL (ANP) - De artsen Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39), die in Sierra Leone mogelijk ebola hebben opgelopen, zijn terug in Nederland. Ze landden zondag op Schiphol. Dat meldde de Lion Heart Foundation, waarvoor de twee in Afrika waren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid bevestigen de aankomst.

 • Standbeeld Amy Winehouse onthuld

  LONDEN (ANP) - Een bronzen standbeeld van de 3 jaar geleden overleden Britse zangeres Amy Winehouse is zondag onthuld in Camden in het noorden van Londen. Haar vader Mitch Winehouse noemde de onthulling ,,een ongelooflijk emotionele ervaring''.

 • Zweden stevent af op minderheidsregering

  STOCKHOLM (ANP) - De parlementsverkiezingen in Zweden van zondag leveren volgens eerste exitpolls geen duidelijk winnaar op. Het Scandinavische land stevent af op een minderheidsregering die vermoedelijk rood-groen wordt.

7Opmerking
10 jul 2012 12:19
avatar
gisteravond  op de t.v heerlijk onduidelijke henkie bleker bij nieuwsuur ja ik wil geen gigastallen maar deze mag wel doorgaan dit was besloten door die lesbiene gerda verburg mijn voorganger en ik kan niet meer terug nee natuurlijk wil die niet meer terug er zijn teveel belangen mee gemoeid en de tweede kamer wist zoals gewoonlijk weer niks LIEGEN? nou cda jullie zijn goed op weg naar een stembusverlies vooral zo doorgaan mag dit graag zien met onduidelijke henkkie bleker
10 jul 2012 10:17
avatar
weet u we moeten elkaar allemaal helpen en iets voor elkaar over hebben ,,en de dieren en de natuur na behoren behandelen DAN ZIJN WE EEN EIND VERDER ,,/
10 jul 2012 10:16
avatar
Op deze manier wordt het vlees nog duurder gemaakt en het is nu toch al lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen in deze tijd,  gewoon met mate dat  beinvloed de produktie !!!
10 jul 2012 10:06
avatar

Het is aan de staat om met regels te komen die positief zijn voor de dieren en de boer zelf.

Ik snap dat mensen die geen vlees eten het al helemaal niet super vinden maar ok, ieder zijn bordje, toch?

 

Anja W,..Jij bent een mooie he, geen voorstander van Megastallen maar een Asielzoeker moet volgens jou niet geholpen worden. Hij is gestoken door een ander maar een ambulance moet er niet heen gestuurd worden??  Het is apart te zien hoe laag jij over een mensenleven denkt.  En dan kan je wel wijs komen doen over ""wij betalen"", ja WIJ, dus het komt niet alleen uit jou zakken, die paar centjes.

 

Daarnaast, denk je nou echt dat het zou helpen als asielzoeker er niet meer zouden zijn? denk je dat we minder belasting gaan betalen? Minder huur? even serious..er veranderd absoluut niks want de alles draait om geld, ..triest maar waar.  

10 jul 2012 09:38
avatar
Als den haag dan ook de bezuinigingen afketst al die miljarden aan brussel in eigen land houd dan kunnen de mensen ook voor dat biologische vlees betalen

Ik ben echt geen voorstander van die megastallen hoor dit even ter verduidelijking.
Er is zoveel land dus laat die beesten lekker buiten lopen en ze niet volproppen met zooi om maar zo snel mogelijk te slachten

10 jul 2012 09:27
avatar
Eet biologisch vlees of minder vlees eten is nog beter,ook voor het milieu en welzijn van de dieren.
10 jul 2012 09:10
avatar
Ben het helemaal met Wakker Dier eens.
Deze megastallen zijn monsterlijk, die dieren worden als voorwerpen gezien met een € teken
op hun kop en anders niet.
Verschrikkelijk, mensen ga over op het kopen van scharrelvlees/kip dan weet je zeker
dat het diervriendelijk geleefd heeft.
Als Wakker Dier nu ook nog tegen de E.U. gaat propageren hebben ze er twee stemmen bij.
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?