09-7-2012 18:05 | Door ANP .

Wakker Dier: sluit megastal uit van subsidieAMSTERDAM (ANP) - Megastallen zouden geen subsidie mogen ontvangen. Dat vindt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier die maandag onderzoek bekendmaakte naar de subsidiëring van de omstreden megastal in Grubbenvorst.

Volgens Wakker Dier wordt de stal met meer dan 1,1 miljoen kippen en 35.000 varkens ,,aan alle kanten'' gesubsidieerd door de overheid. Het bedrijf zou in elk geval subsidie krijgen van de provincie Limburg en het Rijk en profiteren van EU-fondsen. Opmerkelijk, meent Wakker Dier aangezien staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) eerder in de Tweede Kamer nog aangaf dat hij niet wilde dat het voorbeeld van dit bedrijf veel navolging zou krijgen. Bleker wil in de toekomst grenzen stellen aan de omvang van een veebedrijf en stelde onlangs voor om hooguit 175.000 leghennen, 240.000 vleeskuikens of 10.000 vleesvarkens op een locatie te houden.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft in een reactie aan dat de bewuste subsidies zijn verleend tussen 2002 en 2009, in de periode voor Bleker aantrad. Het geld was voor innovaties om de veehouderij te verbeteren. De vernieuwingen zouden op alle bedrijven zijn toe te passen, aldus een zegsman.

het laatste nieuws

 • Zuid-Afrika sluit grens voor ebolalanden

  PRETORIA (ANP) - Zuid-Afrika sluit zijn grenzen voor mensen uit de door het ebolavirus getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Reizigers uit die landen die niet de Zuid-Afrikaanse nationaliteit hebben, mogen het land niet meer in.

 • Noord-Beveland heeft schoonste strand

  DEN HAAG (ANP) - Het Zeeuwse Noord-Beveland heeft het schoonste strand van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkiezing die tot stand komt door een inspectie van de ANWB en stemmen van strandbezoekers.

 • OM onderzoekt GeenStijl om foto Van Aartsen

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar bewerkte foto's die de website GeenStijl woensdag plaatste. De volgens het OM ,,schokkende foto's'' tonen de executie van de Amerikaanse journalist James Foley, met daarop het hoofd van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen geplakt.

 • OM eist 137 dagen cel tegen 19-jarige hacker

  ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam eiste donderdag tijdens de rechtszaak tegen een 19-jarige hacker uit Rotterdam 137 dagen cel. Dat is wat hij inmiddels in voorarrest heeft vastgezeten. De jongeman hackte tussen 2010 en 2013 ruim 2000 computers en downloadde ruim 40 miljoen afbeeldingen en video´s.

 • Helmen en kogelwerende vesten voor Koerden

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt op korte termijn 1000 gevechtshelmen en 1000 kogelwerende vesten beschikbaar aan de Koerden in het noorden van Irak. De ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

 • Toestel met slachtoffers Maleisië vertrokken

  SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig met aan boord de stoffelijke overschotten van 20 Maleisische slachtoffers van de vliegramp van 17 juli is donderdagmiddag vertrokken naar Maleisië. Bij het vertrek op Schiphol was er geen ceremonie, bij aankomst vrijdag in Maleisië wel. Vrijdag is het daar dag van nationale rouw.

 • Prinsjesdagstukken weer op vrijdag naar Kamer

  DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer krijgt de Prinsjesdagstukken dit jaar weer onder embargo, op vrijdag 12 september, 4 dagen voor ze op Prinsjesdag voor de rest van Nederland openbaar worden. Het kabinet heeft dat met de Kamer afgesproken.

 • Hof: Jokowi wint verkiezingen Indonesië

  JAKARTA (ANP) - Joko Widodo is definitief de winnaar van de presidentsverkiezingen in Indonesië. Dat heeft de hoogste rechtbank in Indonesië donderdag bepaald.

 • Iran wil samenwerken in strijd tegen IS

  TEHERAN (ANP) - Iran biedt het Westen samenwerking aan in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Als tegenprestatie wil Teheran dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de sancties tegen Iran opheft. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Djawas Sarif donderdag gezegd.

 • Brits slachtoffer MH17-vliegramp begraven

  NEWCASTLE (ANP) - Liam Sweeney is donderdag als eerste Britse slachtoffer van de vliegramp met MH17 begraven. De plechtigheid voor de op 28-jarige leeftijd omgekomen fan van Newcastle United vond plaats in de kathedraal in het hart van de Britse stad. Onder de honderden bezoekers waren onder anderen Newcastle United-trainer Alan Pardew en aanvoerder Fabricio Coloccini.

 • 7 jaar cel voor verkrachting stiefdochter

  LEEUWARDEN (ANP) - Een 40-jarige man uit Goor heeft donderdag voor het herhaaldelijk verkrachten en bezwangeren van zijn minderjarige stiefdochter een gevangenisstraf van 7 jaar gekregen. Het gerechtshof in Leeuwarden vond de eerder opgelegde celstraf van 5 jaar te laag. Dat gold ook voor de eis (5 jaar) in hoger beroep.

 • Vrouw vindt scheermesje in sinaasappel

  TILBURG (ANP) - Een vrouw in Tilburg heeft donderdag een scheermesje aangetroffen in een sinaasappel. De vrouw ontdekte het mesje bij het uitpersen van de citrusvrucht. Ze had de sinaasappelen gekocht bij supermarkt Jumbo in haar woonplaats.

 • 1400 Britse homohuwelijken in 3 maanden

  LONDEN (ANP) - In de eerste 3 maanden dat het homohuwelijk bestaat in Engeland en Wales, zijn daar ruim 1400 homostellen getrouwd. Dat blijkt uit de eerste officiële statistieken over het homohuwelijk in Groot-Brittannië.

 • Oekraïense grenswacht controleert hulpkonvooi

  KIEV (ANP) - Oekraïense grenswachters zijn donderdag begonnen met de controle van het Russische konvooi met hulpgoederen dat al dagen wacht in de buurt van de grens. Dat heeft de grenswacht gemeld.

 • Moordenaar Dirk Post een jaar langer vast

  LELYSTAD (ANP) - De moordenaar van de 14-jarige Dirk Post uit Urk moet in elk geval nog 12 maanden onder behandeling in een gesloten justitiële jeugdinrichting blijven. De nu 20-jarige Urker bracht Post in 2010 met 47 messteken om het leven, omdat deze een geheim van hem zou hebben doorverteld.

7Opmerking
10 jul 2012 12:19
avatar
gisteravond  op de t.v heerlijk onduidelijke henkie bleker bij nieuwsuur ja ik wil geen gigastallen maar deze mag wel doorgaan dit was besloten door die lesbiene gerda verburg mijn voorganger en ik kan niet meer terug nee natuurlijk wil die niet meer terug er zijn teveel belangen mee gemoeid en de tweede kamer wist zoals gewoonlijk weer niks LIEGEN? nou cda jullie zijn goed op weg naar een stembusverlies vooral zo doorgaan mag dit graag zien met onduidelijke henkkie bleker
10 jul 2012 10:17
avatar
weet u we moeten elkaar allemaal helpen en iets voor elkaar over hebben ,,en de dieren en de natuur na behoren behandelen DAN ZIJN WE EEN EIND VERDER ,,/
10 jul 2012 10:16
avatar
Op deze manier wordt het vlees nog duurder gemaakt en het is nu toch al lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen in deze tijd,  gewoon met mate dat  beinvloed de produktie !!!
10 jul 2012 10:06
avatar

Het is aan de staat om met regels te komen die positief zijn voor de dieren en de boer zelf.

Ik snap dat mensen die geen vlees eten het al helemaal niet super vinden maar ok, ieder zijn bordje, toch?

 

Anja W,..Jij bent een mooie he, geen voorstander van Megastallen maar een Asielzoeker moet volgens jou niet geholpen worden. Hij is gestoken door een ander maar een ambulance moet er niet heen gestuurd worden??  Het is apart te zien hoe laag jij over een mensenleven denkt.  En dan kan je wel wijs komen doen over ""wij betalen"", ja WIJ, dus het komt niet alleen uit jou zakken, die paar centjes.

 

Daarnaast, denk je nou echt dat het zou helpen als asielzoeker er niet meer zouden zijn? denk je dat we minder belasting gaan betalen? Minder huur? even serious..er veranderd absoluut niks want de alles draait om geld, ..triest maar waar.  

10 jul 2012 09:38
avatar
Als den haag dan ook de bezuinigingen afketst al die miljarden aan brussel in eigen land houd dan kunnen de mensen ook voor dat biologische vlees betalen

Ik ben echt geen voorstander van die megastallen hoor dit even ter verduidelijking.
Er is zoveel land dus laat die beesten lekker buiten lopen en ze niet volproppen met zooi om maar zo snel mogelijk te slachten

10 jul 2012 09:27
avatar
Eet biologisch vlees of minder vlees eten is nog beter,ook voor het milieu en welzijn van de dieren.
10 jul 2012 09:10
avatar
Ben het helemaal met Wakker Dier eens.
Deze megastallen zijn monsterlijk, die dieren worden als voorwerpen gezien met een € teken
op hun kop en anders niet.
Verschrikkelijk, mensen ga over op het kopen van scharrelvlees/kip dan weet je zeker
dat het diervriendelijk geleefd heeft.
Als Wakker Dier nu ook nog tegen de E.U. gaat propageren hebben ze er twee stemmen bij.
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?