05-7-2012 10:10 | Door ANP .

Tweede Kamer steunt afschaffen deelgemeentenDEN HAAG (ANP) - Amsterdam en Rotterdam moeten hun deelgemeenten afschaffen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met de nieuwe Gemeentewet, waarin dat is bepaald.

Volgens het kabinet vormen de deelgemeenten een onnodige bestuurslaag. Gemeenten kunnen volgens minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) beter gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten eerder weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden.

het laatste nieuws

 • Wientjes kijkt naar luchthaven Twente

  ZWOLLE (ANP) - Bernard Wientjes gaat de commissie van wijzen leiden die moet uitzoeken wat er verder met het vroegere vliegveld Twente zal gebeuren. Dat hebben de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Peter den Oudsten van Enschede bekendgemaakt.

 • Duitse FDP dreigt 'uit te sterven'

  DRESDEN/BERLIJN (ANP) - Tot december 2013 leverde de FDP met Philipp Rösler nog de plaatsvervanger van bondskanselier Angela Merkel. Zondag kan de liberale partij ook uit de laatste deelstaatregering te verdwijnen. Dan worden in Saksen parlementsverkiezingen gehouden. Volgens opiniepeilingen lijkt de FDP de kiesdrempel van 5 procent niet meer te halen.

 • Kabinet en oppositie eens over begroting 2015

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het in onderhandelingen woensdag eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en financieel specialisten van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

 • Ebola in Congo los van de grote epidemie

  GENÈVE (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmet vlees en staat los van de epidemie in landen in het westen van Afrika. Dat heeft de Wereldvoedselorganisatie (WHO) woensdag laten weten.

 • Hennis: Russisch leger steeds assertiever

  DEN HAAG (ANP) - De Russische marine en luchtmacht laten een ,,toename van assertief gedrag'' zien, aldus minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week vlogen nog twee Russische bommenwerpers door het Nederlandse luchtruim.

 • Merkel: Islamitische Staat pleegt genocide

  BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel beschouwt de acties van Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië als genocide. ,,Het zijn verschrikkelijke gruweldaden. Men kan van een volkerenmoord spreken'', zei ze woensdag voor de tv-zender van haar partij, de christendemocratische CDU. Merkel zei dat om de steun van de regering aan de Koerden in Irak te verdedigen.

 • Kinderen van Sulawesi willen genoegdoening

  DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen executeerden 67 jaar geleden duizenden Indonesische mannen in Zuid-Sulawesi. Kinderen van de slachtoffers zagen dat soms gebeuren. Ze willen dat Nederland hun een schadevergoeding van 20.000 euro toekent, net als eerder is gebeurd bij weduwen van de slachtoffers.

 • Schotse zakenlieden tegen afscheiding

  LONDEN (ANP) - De chefs van ruim 130 grote bedrijven in Schotland hebben zich tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gekeerd. In een open brief roepen zij de Schotse bevolking op om op 18 september in het referendum tegen de onafhankelijkheid te stemmen.

 • CDA: front vormen tegen radicalisering

  DEN HAAG (ANP) - Nederlanders die de rechtsstaat en democratische waarden zijn toegedaan, moeten een front vormen tegen radicalisering in de samenleving. Die oproep hebben CDA-fractievoorzitters uit een aantal grote steden woensdag gedaan in een pamflet.

 • Ebolapatiënt Duitsland vijfde in het Westen

  HAMBURG (ANP) - De met het ebolavirus besmette man die woensdag in het Duitse Hamburg is aangekomen, is de vijfde patiënt die naar een land in het Westen is gebracht om te worden behandeld. Het gaat overigens niet om een Duitser maar een epidemie-expert uit Senegal die tijdens zijn werk in Sierra Leone besmet raakte.

 • Leger Liberia schiet op ebola-betogers

  MONROVIA (ANP) - Het Liberiaanse leger heeft woensdag in de hoofdstad Monrovia met scherp geschoten op betogers. Zij wilden de quarantaine van hun wijk doorbreken. De arme buurt West Point is afgesloten om verdere verspreiding van ebola te voorkomen. Bewoners kunnen er niet uit om te gaan werken of eten te kopen.

 • Spaarders willen steun Dijsselbloem

  DEN HAAG (ANP) - Icesavings zegt graag gebruik te maken van het aanbod van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om te helpen bij de verkoop van de vorderingen die de belangenvereniging van spaarders nog heeft op de IJslandse bank Landsbanki.

 • Den Haag mocht protest Occupy verbieden

  DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag mocht in 2012 een tentenkamp van Occupy op het Malieveld verbieden. De betogers verstoorden de openbare orde. Er waren incidenten en de demonstranten gingen hun kamp, in een openbaar gebied, ,,steeds meer als eigen terrein beschouwen waartoe zij de politie geen toegang wilden verschaffen''. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

 • Crimineel duo bekent inbraken

  AMSTERDAM ANP) - Het crimineel duo Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. heeft bekend dat het een reeks inbraken heeft gepleegd. Dat heeft advocaat Peter Plasman woensdag bevestigd na een bericht hierover in het AD.

 • Meerderheid dna-profielen vliegramp bekend

  DEN HAAG (ANP) - Van ruim driekwart van de stoffelijke resten die zijn gevonden na de vliegtuigramp in Oekraïne, is het DNA-profiel bekend. Van de rest kan nog geen profiel gemaakt worden wegens de staat waarin die resten verkeren. Daar moet opnieuw onderzoek naar gedaan worden.