05-7-2012 10:10 | Door ANP .

Tweede Kamer steunt afschaffen deelgemeentenDEN HAAG (ANP) - Amsterdam en Rotterdam moeten hun deelgemeenten afschaffen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met de nieuwe Gemeentewet, waarin dat is bepaald.

Volgens het kabinet vormen de deelgemeenten een onnodige bestuurslaag. Gemeenten kunnen volgens minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) beter gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten eerder weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden.

het laatste nieuws

 • 'Yes' kruipt dichterbij in Schotland

  EDINBURGH (ANP) - De stad Dundee heeft donderdag voor onafhankelijkheid van Schotland gestemd. Ruim 57 procent beantwoordde de referendumvraag met 'yes'. Van tevoren was gezegd dat de separatisten zeker in die stad moesten winnen om de zege binnen te kunnen halen.

 • Obama praat niet met Rouhani in New York

  NEW YORK (ANP) - Er is geen ontmoeting gepland tussen de Amerikaanse president Barack Obama en president Hassan Rouhani van Iran rond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York volgende week, maar Obama staat daar wel voor open. Dat zei een Amerikaanse functionaris donderdag.

 • Opa schiet zes kleinkinderen en dochter dood

  BELL (ANP) - Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Amerikaanse politie laten weten. De kinderen zijn tussen de 3 maanden en 10 jaar.

 • Eerste resultaten referendum Schotland bekend

  EDINBURGH (ANP) - De eerste resultaten van het referendum over Schotse onafhankelijheid zijn bekend. Het relatief kleine kiesdistrict Clackmannanshire meldde vrijdag rond 02:30 uur (Nederlandse rijd) dat de meerderheid van de stemmers tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd.

 • LANDGRAAF (ANP) - Door problemen met het rioolsysteem in Landgraaf (Limburg) zijn donderdag aan het einde van de avond verschillende straten blank komen te staan. Volgens de brandweer stroomt het water dwars door basisschool De Speurneus aan de Haaselt.

 • 'Aanwijzingen voor verkiezingsfraude Glasgow'

  GLASGOW (ANP) - De Schotse politie is in Glasgow een onderzoek gestart naar mogelijke verkiezingsfraude bij het referendum over Schotse onafhankelijkheid van donderdag. Dat zei een woordvoerder van de stad Glasgow vrijdag tegen SkyNews.

 • Obama: Amerikanen verenigd in strijd tegen IS

  WASHINGTON (ANP/RTR) - Dat er zowel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als in de Amerikaanse Senaat een ruime meerderheid is voor het trainen van niet-extremistische rebellen in Syrië, geeft volgens de Amerikaanse president Barack Obama aan dat Amerikanen verenigd zijn in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

 • Pond stijgt na peiling Schots referendum

  EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De wisselkoers van het Britse pond is donderdag naar het hoogste punt van de afgelopen twee weken geklommen. Dat gebeurde nadat onderzoeksbureau YouGov op basis van een peiling meldde dat 54 procent van de kiezers van het referendum over Schotse onafhankelijkheid donderdag tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk was.

 • LAGOS (ANP/RTR) - Marteling door de Nigeriaanse politie is zo normaal dat in veel politiebureaus een speciale agent is aangewezen die tanden uit trekt, wurgt, verkracht en elektrische schokken toedient aan arrestanten.

 • Jongens vast om gefilmde mishandeling meisje

  IJMUIDEN (ANP) - De politie heeft twee jongens van 14 en 15 jaar opgepakt voor de zware mishandeling van een 15-jarig meisje uit Beverwijk. Het slachtoffer werd donderdagmiddag door jonge mannen toegetakeld in IJmuiden. Meerdere video's van de mishandeling verschenen nog dezelfde dag op internet.

 • Doden na aanval op voorlichtingsteam ebola

  CONAKRY (ANP/RTR) - In Guinee zijn acht lijken gevonden na een aanval op een team dat de lokale bevolking probeerde voor te lichten over ebola. Onder de slachtoffers zijn drie journalisten.

 • Stemlokalen Schotland gesloten

  EDINBURGH (ANP) - In Schotland zijn donderdagavond de stemlokalen van het referendum over onafhankelijkheid gesloten. De Schotten konden hun stem uitbrengen van 08.00 uur tot 23.00 uur (Nederlandse tijd). Het tellen van de stemmen duurt de hele nacht.

 • Weer doden onder VN-militairen Mali

  BAMAKO (ANP) - Vijf vredesmilitairen uit Tsjaad van de VN-missie in Mali zijn omgekomen toen een explosief donderdag hun voertuig trof. Nog eens drie militairen raakten gewond. Dat heeft de missie Minusma in Mali gemeld.

 • Alleen PVV zegt vertrouwen in kabinet op

  DEN HAAG (ANP) - Alleen de PVV heeft donderdag het vertrouwen in het kabinet opgezegd. De motie van wantrouwen die partijleider Geert Wilders tegen premier Mark Rutte en zijn ploeg had ingediend, kreeg bij de stemming in de Tweede Kamer slechts steun van de Kamerleden van die partij zelf.

 • Begroting én Rutte ongeschonden door debat

  DEN HAAG (ANP) - Het was alweer de vierde keer dat premier Mark Rutte 2 lange dagen achter elkaar in de Tweede Kamer stond voor de algemene beschouwingen. En het lijkt hem steeds makkelijker af te gaan. Zijn begroting én hij zelf kwamen ongeschonden door het debat dat beschouwd wordt als het belangrijkste van het jaar.