05-7-2012 10:10 | Door ANP .

Tweede Kamer steunt afschaffen deelgemeentenDEN HAAG (ANP) - Amsterdam en Rotterdam moeten hun deelgemeenten afschaffen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met de nieuwe Gemeentewet, waarin dat is bepaald.

Volgens het kabinet vormen de deelgemeenten een onnodige bestuurslaag. Gemeenten kunnen volgens minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) beter gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Rotterdam (14 deelraden) en Amsterdam (7) lieten eerder weten niet blij te zijn met de veranderingen. Ze stellen bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden.

het laatste nieuws

 • Grenzen Liberia dicht in strijd tegen ebola

  MONROVIA (ANP) - Liberia heeft zondag de grenzen gesloten om de verspreiding van het zeer besmettelijk en dodelijke ebola-virus te beteugelen. Op de luchthaven en enkele grensposten die wel open blijven, gelden strenge voorzorgsmaatregelen. Daarnaast zijn er restricties aangekondigd voor openbare bijeenkomsten, zoals demonstraties.

 • Man dood na bliksem op strand Los Angeles

  LOS ANGELES (ANP) - Op een strand bij de Amerikaanse stad Los Angeles zijn zondagmiddag (lokale tijd) minstens tien badgasten getroffen door de bliksem. Een van hen is overleden. Een ander slachtoffer ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

 • Einde ramadan gevierd met Suikerfeest

  RIJSWIJK (ANP) - Moslims in Nederland vieren maandag het einde van de ramadan. De jaarlijkse islamitische vastenmaand wordt dan feestelijk afgesloten met het Suikerfeest.

 • CDA wil helderheid over verdrag met Oekraïne

  DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt van het CDA wil inzage in het verdrag dat een basis moet bieden voor eventuele aanwezigheid in Oekraïne van toch bewapend personeel uit landen met slachtoffers van de rampvlucht MH17.

 • Landen praten over strafonderzoek naar MH17

  DEN HAAG (ANP) - Elf landen praten maandag in Den Haag over het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met Malaysia Airlines vlucht 17. Het gaat om de tien landen die passagiers aan boord hadden, zoals Nederland, plus Oekraïne, waar het toestel neerstortte. De bijeenkomst moet leiden tot ,,een zo intensief mogelijke samenwerking'' tussen de betrokken landen. Of er maandag concrete afspraken worden gemaakt, is niet bekend.

 • Brabant getroffen door wateroverlast

  TILBURG (ANP) - Noodweer heeft zondagavond in delen van Brabant voor de nodige overlast gezorgd. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen. ,,Daar kregen we veel meldingen van ondergelopen straten. De storm was heel lokaal", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio Midden en West Brabant. In Dongen sloeg de bliksem in een meterkast in en in de buurt van Oisterwijk viel een boom op een auto. Niemand raakte gewond.

 • Aruba laat Venezolaanse diplomaat vrij

  ORANJESTAD (ANP) - De Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal, die wordt verdacht van drugshandel, wordt vrijgelaten. Dat heeft de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie op Aruba Peter Blanken zondagavond lokale tijd bevestigd.

 • 'Israël niet schuldig beschieting VN-school'

  GAZA (ANP) - Het Israëlische leger is niet verantwoordelijk voor de beschieting van een VN-school in de Gazastrook. Dat blijkt volgens Israël uit een onderzoek zondag. Het leger zegt wel dat er een mortiergranaat van hun bij de school terecht is gekomen, maar dat die niemand gedood kan hebben omdat het plein voor het gebouw leeg was.

 • Kamer overlegt dinsdag over Oekraïne

  DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer overlegt komende week met het kabinet over het besluit geen militairen te sturen naar Oekraïne. Maandag staat een briefing op de agenda waarin Kamerleden worden bijgepraat door de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV), Buitenlandse Zaken, de korpschef van de nationale politie en de commandant der strijdkrachten.

 • Kamer steunt afzien van militaire missie

  DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer staat achter het besluit van het kabinet om geen militaire missie naar Oost-Oekraïne te sturen. De VVD toont begrip voor de afweging dat het risico om bij het conflict betrokken te raken te groot is. Ook de PvdA stemt in met het besluit.

 • PvdA: wijs besluit over missie Oekraïne

  DEN HAAG (ANP) - PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt het ,,geen eenvoudig, maar wel een wijs besluit" van het kabinet om geen militaire missie naar Oekraïne te sturen. ,,Je moet voorkomen dat je betrokken raakt bij een complex militair conflict met alle risico's van dien", zei hij zondag in een eerste reactie.

 • Vragen en zorgen over risico's Oost-Oekraïne

  DEN HAAG (ANP) - Bij verschillende partijen in de Tweede Kamer leven vragen en zorgen over wat nu wordt ondernomen in Oost-Oekraïne, waar nog altijd stoffelijke resten en spullen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 liggen.

 • 'Offensief bedoeld om bewijs te vernietigen'

  DONETSK (ANP) - Het Oekraïense regeringsleger is een groot offensief begonnen in het oosten van het land om bewijzen te vernietigen dat Kiev achter het neerschieten van vlucht MH17 zit. ,,Kiev probeert alle bewijzen te vernietigen van de misdaad die zijn leger heeft begaan'', zei rebellenaanvoerder Alexander Borodaj zondag volgens persbureau Itar-Tass.

 • Rutte: geen grote militaire missie Oekraïne

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet af van een militaire missie naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De risico's om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot. Daardoor komt de doelstelling om stoffelijke overschotten en bezittingen terug te halen niet dichterbij.

 • 'Buitenlandse beveiligers welkom op rampplek'

  PUTRAJAYA (ANP) - De opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben geen bezwaar tegen de komst van buitenlandse beveiligers voor de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte. Politiemensen moeten onderzoekers bescherming bieden. De Maleisische premier Najib Razak en de leider van de separatisten Alexander Borodaj hebben daar zondag overeenstemming over bereikt, meldt het Maleisische persbureau Bernama.