22-6-2012 23:46 | Door ANP .

'Syrië achter crash Turkse straaljager''Syrië achter crash Turkse straaljager'

'Syrië achter crash Turkse straaljager'

ANKARA (ANP) - Een Turks gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is neergehaald door het Syrische regime. Dit is vrijdagavond in Ankara meegedeeld na een zitting van het veiligheidskabinet onder leiding van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten. Volgens Erdogan is er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen. Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven.

het laatste nieuws

 • Onderminister Riabkov op ambassade in Moskou

  MOSKOU (ANP) - De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov heeft dinsdag op de Nederlandse ambassade in Moskou het condoleanceregister voor de slachtoffers van vlucht MH17 ondertekend. Dat meldde het Russische persbureau Interfax dinsdag.

 • Onderzoeksraad nog niet op locatie crash

  DEN HAAG (ANP) - De leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn nog steeds niet op de plek geweest waar vlucht MH17 is neergestort. Volgens een woordvoerster van de raad is nog niet duidelijk wanneer ze daar wel in actie kunnen komen.

 • VN: kinderen het zwaarst getroffen in Gaza

  GENÈVE (ANP) - Burgers, vooral kinderen, worden het zwaarst getroffen door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Dit hebben de Verenigde Naties dinsdag beklemtoond. ,,Er is letterlijk geen enkele veilige plek voor burgers''', zei Jens Laerke van het hulpcoördinatiebureau van de VN (OCHA) in Genève. Zeker één op de drie burgerslachtoffers is jonger dan 18 jaar, aldus Unicef-medewerkster Juliette Touma.

 • Onduidelijk hoeveel lichamen in trein Charkov

  DEN HAAG (ANP) - Mogelijk zijn niet alle lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne in de trein terechtgekomen die dinsdagochtend in Charkov aankwam. Mogelijk zijn er nog menselijke resten achtergebleven op de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Dat bleek dinsdag bij een persbriefing van premier Rutte.

 • Bijna 20 doden door strijd Oekraïne

  KIEV (ANP) - Bij de strijd met pro-Russische separatisten zijn het afgelopen etmaal zeker 13 militairen van het Oekraïense regeringsleger omgekomen. Dit heeft een defensiewoordvoerder dinsdagmiddag in Kiev laten weten. In de opstandige stad Loehansk zijn ondertussen zeker 5 burgers om het leven gekomen, aldus het gemeentebestuur. De stad ligt onder zwaar artillerievuur. Kiev probeert het centrale gezag te herstellen in het afvallige oosten van het land.

 • 'Jokowi nieuwe president Indonesië'

  JAKARTA (ANP) - Joko 'Jokowi’ Widodo heeft dinsdag de Indonesische presidentsverkiezingen gewonnen. Dat maakten verschillende media dinsdagmiddag bekend.

 • OM: geen cassatie zaak Anneke van der Stap

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat de veroordeling van Ron P. tot 4,5 jaar cel voor doodslag op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap niet aanvechten bij de Hoge Raad. Na het bestuderen van de uitspraak die het gerechtshof in Den Haag vorige week dinsdag deed, ziet het OM onvoldoende aanknopingspunten voor een kansrijke cassatie.

 • Nederlands-Australische brug naar Charkov

  DEN HAAG (ANP) - Er komt een luchtbrug tussen Eindhoven en Charkov om de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp naar Nederland te krijgen. Daarvoor worden C-130 Hercules transportvliegtuigen van de Koninklijke Landmacht ingezet en een enorme Australische Boeing C-17 ingezet. Het C-17 vrachtvliegtuig is woensdagochtend al aangekomen op vliegveld Eindhoven.

 • Nederland heeft leiding onderzoek ramp

  DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft op verzoek van Oekraïne de leiding gekregen over het onderzoek naar de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdag bekend op een persconferentie.

 • '2014 kan warmste jaar ooit worden'

  ZEIST (ANP) - Het jaar 2014 is hard op weg om het warmste jaar te worden, sinds het begin van de weermetingen in 1901. Sinds januari is het elke maand warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Dat meldde weeronline.nl dinsdag.

 • Eerste lichamen woensdagmiddag in Nederland

  DEN HAAG (ANP) - De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden woensdagmiddag in Nederland verwacht. De eerste vlucht met stoffelijke overschotten zal in Eindhoven landen, waarna deze naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht. Daar worden ze geïdentificeerd.

 • Maleisische experts kunnen niet bij lichamen

  CHARKOV (ANP) - Op het goederenstation Balasjkova in Charkov doen zich chaotische taferelen voor rond de ontvangst van de lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Meer dan de helft van de Maleisische experts mogen de loods niet in waar de wagons worden leeggehaald. De ruimte zou te klein zijn.

 • Prabowo trekt zich terug uit verkiezingsrace

  JAKARTA (ANP) - De oud-generaal Subianto Prabowo heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de Indonesische presidentsverkiezingen. Hij sprak van massale fraude en zal de uitslag in de rechtbank aanvechten. Dat meldde de BBC dinsdag.

 • 'OVSE vermoedt gerommel met wrakstukken'

  KIEV (ANP) - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vermoedt dat er wordt gerommeld met wrakstukken van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines. De BBC meldt op basis van een OVSE-woordvoerder dat wrakstukken zijn 'veranderd' sinds de laatste keer dat ze er waren.

 • Toch Israëlische militair zoek

  TEL AVIV (ANP) - Het Israëlische leger is tijdens de aanvallen in de Gazastrook toch een man kwijtgeraakt. Het leger heeft dinsdag laten weten dat het de stoffelijke resten van lichamen van militairen die zondag bij een aanval op hun pantserwagen zijn omgekomen, heeft geïdentificeerd. Maar de zevende inzittende is nog niet gevonden.