22-6-2012 23:46 | Door ANP .

'Syrië achter crash Turkse straaljager''Syrië achter crash Turkse straaljager'

'Syrië achter crash Turkse straaljager'

ANKARA (ANP) - Een Turks gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is neergehaald door het Syrische regime. Dit is vrijdagavond in Ankara meegedeeld na een zitting van het veiligheidskabinet onder leiding van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten. Volgens Erdogan is er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen. Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven.

het laatste nieuws

 • Aartsbisschop ontvoerd in CAR

  BANGUI (ANP) - Moslimrebellen hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) een aartsbisschop, drie priesters en hun chauffeur ontvoerd. Dat hebben ooggetuigen verteld.

 • 'Geen paniek over bloemen voor de paus'

  HILLEGOM (ANP) - Moeten bloemen uit Nederland ook in de toekomst het paasfeest in Rome blijven opluisteren? Over deze actuele vraag gaat de branche zich binnenkort buigen, zei voorzitter Henk Westerhof van handelsorganisatie Anthos donderdag. ,,Maar er is geen reden tot paniek.'' Westerhof ziet zelf geen aanleiding om de traditie na bijna drie decennia stil te zetten.

 • 25 jaar cel voor dubbele doodslag Hoendiep

  GRONINGEN (ANP) - De man die vorig jaar een oudere man en zijn echtgenote doodsloeg op hun motorjacht is donderdag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar geëist. De rechtbank sluit niet uit dat de dakloze Sjef R. (41) uit Rotterdam in een impuls handelde en komt daarom tot de kwalificatie dubbele doodslag in plaats van moord.

 • EU-parlement wil wapenembargo Rusland

  STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie zou een wapenembargo moeten instellen tegen Rusland wegens de agressie tegen buurland Oekraïne. Het Europees Parlement (EP) riep de EU-lidstaten daartoe donderdag op.

 • Europa wil overleg met Rusland over gas

  BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid tot overleg met Rusland en Oekraïne over het veiligstellen van gasleveranties en -doorvoer. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel donderdag bekend.

 • Bewoners flat Rotterdam moeten nog wachten

  ROTTERDAM (ANP) - De bewoners van de Rotterdamse flat voor 55-plussers waar dinsdag brand uitbrak, mogen op zijn vroegst vrijdag terugkeren naar hun woning. Dat heeft woningcorporatie Havensteder donderdag laten weten.

 • Politie vreest meer overlopers naar Bandidos

  DEN BOSCH (ANP) - De politie is bang dat op korte termijn meer leden van motorclub No Surrender overstappen naar de Bandidos. De overstap verhoogt het spanningsveld in de motorwereld omdat overlopers te maken kunnen krijgen met agressie van de rivaliserende Hells Angels, gerelateerde clubs én hun oude club. De Brabantse politie schrijft dat in een rapport dat door het ANP is ingezien.

 • Overleg in Genève over Oekraïne begonnen

  GENÈVE (ANP) - De bijeenkomst over de situatie in Oekraïne is donderdagochtend om even na 11 uur in Genève begonnen. Aan het overleg nemen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten deel, alsmede EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton

 • Timmermans prijst terughoudendheid Oekraïne

  DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het nog steeds ,,prijzenswaardig'' dat de autoriteiten en het leger in Oekraïne zeer terughoudend zijn met het gebruik van geweld. De situatie in het oosten van het land is volgens hem zeer gespannen en daar maakt hij zich grote zorgen over.

 • Smokkelaars laten kinderen aan hun lot over

  WASHINGTON (ANP) - Honderden kinderen zijn in afgelegen en gevaarlijke delen van Mexico achtergelaten door mensensmokkelaars. Het gaat vooral om kinderen en tieners uit El Salvador, Guatemala en Honduras.

 • Poetin: hopelijk geen militair ingrijpen

  MOSKOU (ANP) - De Russische president Poetin hoopt dat militair ingrijpen in Oekraïne niet nodig zal zijn en hij is bereid met de machthebbers in Kiev te praten. Poetin verwees meldingen dat Rusland zich al militair bemoeit met Oekraïne naar het rijk der fabelen. Dat is onzin, zei de president in een tv-programma van 4 uur waarin vragen aan het staatshoofd konden worden gesteld. Er zouden 2,5 miljoen vragen zijn gesteld.

 • Legereenheid trekt zich terug uit Donetsk

  KRAMATORSK (ANP) - Een eenheid van het Oekraïnse leger heeft zich teruggetrokken uit het gebied rond de stad Donetsk, nadat de militairen waren gestuit op fel verzet van separatisten. Met 15 pantservoertuigen is de eenheid teruggekeerd naar haar basis in de stad Dnjepropetrovsk, ten noordwesten van Donetsk.

 • Frans meisje waarschijnlijk niet in Nederland

  AMSTERDAM (ANP) - Het 15-jarige Franse meisje dat samen met haar 47-jarige vriend wordt gezocht, bevindt zich waarschijnlijk niet in Nederland. Volgens een woordvoerster van de Amsterdamse politie zijn er aanwijzingen dat zij niet in ons land zijn. De twee staan volgens haar nog wel steeds gesignaleerd.

 • 'Crystal meth bezig aan opmars in Duitsland'

  BERLIJN (ANP) - Justitie en politiek in Duitsland slaan alarm. De hyperverslavende synthetische designerdrug crystal meth is bezig aan een opmars in het land en wordt steeds meer gebruikt. Vooral in het grensgebied met Tsjechië stapelen de problemen zich op, schrijven Duitse kranten donderdag.

 • Asscher: vooruitzichten blijven niet goed

  DEN HAAG (ANP) - De daling van de werkloosheid is een lichtpuntje na de stijging van de afgelopen tijd, maar ondanks de aantrekkende economie zijn de vooruitzichten nog steeds niet goed. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag gezegd in reactie op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de werkloosheid. Die is gedaald met 7000 in de afgelopen maand.