22-6-2012 23:46 | Door ANP .

'Syrië achter crash Turkse straaljager''Syrië achter crash Turkse straaljager'

'Syrië achter crash Turkse straaljager'

ANKARA (ANP) - Een Turks gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is neergehaald door het Syrische regime. Dit is vrijdagavond in Ankara meegedeeld na een zitting van het veiligheidskabinet onder leiding van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten. Volgens Erdogan is er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen. Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven.

het laatste nieuws

 • Hamas: vermiste militair mogelijk dood

  GAZA (ANP) - De gewapende tak van Hamas sluit niet uit dat een ontvoerde Israëlische militair en zijn kidnappers zijn gedood in een bombardement. Dat blijkt uit een verklaring van de militante beweging.

 • Ratten nemen appartement VS over

  DAYTON (ANP) - Dierenrechtenorganisaties in de staat Ohio zijn op zoek naar een nieuw huis voor honderden ratten. Hulpverleners troffen ongeveer 300 van de knaagdieren aan in een klein appartement in Kettering, nadat de bewoner het pand was uitgezet.

 • Doden bij demonstraties op Westoever

  RAMALLAH (ANP) - Zeker twee Palestijnen zijn vrijdag doodgeschoten tijdens demonstraties op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldden Palestijnse en Israëlische bronnen. Duizenden mensen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen het Israëlische offensief in de Gazastrook.

 • 'Situatie in Rafah is rampzalig en chaotisch'

  RAFAH (ANP) - De situatie in de Palestijnse stad Rafah, die vrijdag door Israëlische artillerie en luchtmacht is bestookt, is rampzalig en chaotisch. In de straten liggen lijken van vrouwen, kinderen en bejaarden. Gewonden op zoek naar medische hulp lopen gillend rond. Het belangrijkste ziekenhuis van de stad is gesloten. Dit zeggen sommigen van de duizenden burgers die de stad in het zuiden van de Gazastrook zijn ontvlucht.

 • Suriname 'hub’ door luchtvaartverdrag met VS

  PARAMARIBO (ANP) - Nu het Surinaamse parlement donderdag de 'open sky-overeenkomst’ met de Verenigde Staten heeft goedgekeurd, kunnen luchtvaartmaatschappijen uit beide landen onbelemmerd naar elkaars vliegvelden reizen. Suriname kan zich hierdoor verder ontwikkelen als 'verbindingshub’ naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied vanuit Azië en Europa.

 • 2 Duitse treinwagons met 110 mensen gekanteld

  MANNHEIM (ANP) - Vlak bij het centraal station van het Duitse Mannheim is vrijdag een passagierstrein in botsing gekomen met een goederentrein. Twee wagons met circa 110 inzittenden zijn gekanteld. Volgens de brandweer zijn er 45 gewonden, maar geen doden. 5 van de gewonden zijn er slecht aan toe.

 • Obama: wij hebben gemarteld

  WASHINGTON (ANP) - ,,Wij hebben enkele mensen gemarteld. Wij hebben een paar dingen gedaan die in strijd zijn met onze waarden.'' Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Hij liet weten dat hij eerder op de dag een geheim rapport heeft onthuld aan de Senaat over de verhoortechnieken die de geheime dienst CIA na de aanslagen van 11 september 2001 gebruikte. ,,Wij hebben een lijn overschreden'', aldus het staatshoofd.

 • Betoging tegen politiegeweld rustig verlopen

  DEN HAAG (ANP) - Een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk is vrijdagavond rustig verlopen. De politie hoefde niet in actie te komen tegen radicale demonstranten en heeft geen vlaggen van de islamitische terreurorganisatie IS in beslag hoeven nemen.

 • Gebrekkige procedure rond consul Venezuela

  DEN HAAG (ANP) - Een gebrekkige procedure rond de benoeming van Hugo Carvajal als consul van Venezuela op Aruba heeft geleid tot de rel rond de diplomaat. Aanvankelijk was niet duidelijk dat Carvajal de onschendbaarheid van een consul genoot en kon hij op verzoek van de Verenigde Staten worden aangehouden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan drugssmokkel.

 • Obama: burgerdoden Gaza 'hartverscheurend'

  WASHINGTON (ANP) - Barack Obama vindt het ,,hartverscheurend'' te zien hoeveel burgerdoden er vallen in de Gazastrook. De Amerikaanse president wil dan ook dat al het mogelijke gedaan wordt om te voorkomen dat meer Palestijnse burgers worden gedood. Dit zei het staatshoofd tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

 • VN: meer experts en geld nodig tegen ebola

  CONAKRY (ANP) - In de strijd tegen de ernstigste ebola-uitbraak ooit zijn meer internationale experts en meer geld nodig. Dit heeft het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, vrijdag gezegd in Conakry. Zij had daar overleg met de presidenten van Guinee, Liberia en Sierra Leone. Die hebben afgesproken krachtige maatregelen te nemen tegen het ebolavirus. Door de recente uitbraak zijn in West-Afrika al 729 mensen overleden.

 • Gekozen Senaat Italië schaft zichzelf af

  ROME (ANP) - Na een tumultueus debat heeft de rechtstreeks door het volk gekozen Italiaanse Senaat vrijdagavond ingestemd met zijn eigen afschaffing. Twee senatoren moesten na opstootjes worden behandeld door de eerste hulp. De huidige Senaat met 315 leden wordt vervangen door een Eerste Kamer van 95 vertegenwoordigers van de Regionale Raden en 5 parlementariërs die door het staatshoofd worden aangewezen.

 • Reeks vondsten gedaan op rampplek MH17

  DONETSK (ANP) - Onderzoekers hebben vrijdag een reeks vondsten gedaan op de plek waar op 17 juli het toestel van Malaysian Airlines in het oosten van Oekraïne is neergestort. Behalve op menselijke overblijfselen stuitten onderzoekers op een grote hoeveelheid persoonlijke bezittingen van omgekomen inzittenden en delen van het vliegtuig die nog niet eerder waren gezien, in het bijzonder van het staartstuk.

 • Obama belt met Poetin over Oekraïne

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag voor het eerst sinds de vliegtuigcrash op 17 juli gebeld met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Obama heeft zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over Moskous steun aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne, aldus het Witte Huis. De VS dringen aan op een diplomatieke oplossing.

 • Repatriëringsteam bouwt missie op in Soledar

  KIEV (ANP) - Het repatriëringsteam dat vrijdag werkzaam was op de rampplek van vlucht MH17 en zich heeft verplaatst naar Soledar, maakt kwartier op een campus daar. De komende dagen wordt ook de rest van de missie daar zo snel mogelijk opgebouwd.