22-6-2012 23:46 | Door ANP .

'Syrië achter crash Turkse straaljager''Syrië achter crash Turkse straaljager'

'Syrië achter crash Turkse straaljager'

ANKARA (ANP) - Een Turks gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is neergehaald door het Syrische regime. Dit is vrijdagavond in Ankara meegedeeld na een zitting van het veiligheidskabinet onder leiding van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten. Volgens Erdogan is er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen. Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven.

het laatste nieuws

 • Rusland: tegensancties geen prioriteit

  MOSKOU (ANP) - De reactie van Rusland op sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten laat nog even op zich wachten. De Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj zei zaterdag dat tegensancties ,,geen prioriteit hebben'', meldde persbureau Interfax.

 • Vaticaan scherpt beveiligingsmaatregelen aan

  VATICAANSTAD (ANP) - Het Vaticaan heeft, in samenwerking met buurland Italië, de beveiligingsmaatregelen aangescherpt nadat geheime diensten een telefoongesprek tussen twee Arabieren hadden afgeluisterd. Die hadden het erover ,,iets te doen in het Vaticaan''.

 • Plaatselijk wateroverlast door pittige buien

  WAGENINGEN (ANP) - Op steeds meer plaatsen in het land vallen zaterdag stevige regenbuien die voor wateroverlast kunnen zorgen. Doordat de buien maar heel langzaam wegtrekken, kunnen er tientallen millimeters regen vallen. Dat meldt weerbureau MeteoGroup.

 • 'Veel meer geld voor Defensie kan niet'

  DEN BOSCH (ANP) - Nederland kan zich de komende jaren niet permitteren om heel veel meer geld uit te geven dan het kabinet al van plan is. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat zaterdag bij een politieke ledenraad van de PvdA in Den Bosch.

 • Van Boxtel: looneis FNV niet houdbaar

  HILVERSUM (ANP) - Een algemene looneis van 900 euro extra voor iedere werkende is niet houdbaar. Dat zei Roger van Boxtel, fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer, zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Vooral sectoren die het moeilijk hebben, kunnen deze extra loonlasten niet opbrengen. ,,Zo moet je het niet doen", vindt Van Boxtel.

 • ADO-supporters opgepakt bij NVU-demo

  DEN HAAG (ANP) - De politie in Den Haag heeft zaterdagmiddag ongeveer 20 ADO-supporters gearresteerd bij de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dat zei een politieagent op het Malieveld. Het is nog niet bekend waarvoor de aanhangers van de Haagse voetbalclub zijn opgepakt. Mogelijk omdat zij van de Koekamp weg liepen, terwijl de demonstranten daar moesten blijven staan.

 • Nationale Partij wint in Nieuw-Zeeland

  WELLINGTON (ANP) - De centrumrechtse Nationale Partij in Nieuw-Zeeland heeft de meeste stemmen behaald in de parlementsverkiezingen. De 48 procent van de stemmen is goed voor 62 van de zetels in het 121-koppige parlement, meldde The New Zealand Herald zaterdag. Labourleider David Cunliffe heeft zich neergelegd bij de uitslag en gehint naar samenwerking in een coalitie.

 • PvdA wil lijstverbinding met SP en GroenLinks

  DEN BOSCH (ANP) - Het partijbestuur van de PvdA wil voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar een lijstverbinding met de SP en GroenLinks. Een motie voor zo'n linkse lijstverbinding krijgt een positief advies van het hoofdbestuur van de PvdA.

 • 'We moeten onze veteranen altijd eren'

  EDE (ANP) - ,,We moeten onze veteranen altijd eren. Niet alleen degenen die 70 jaar geleden vochten in de operatie Market Garden, maar ook de mannen en vrouwen die zich tegenwoordig inzetten om conflicten in de wereld tot een goed einde te brengen.''

 • Para's alsnog gedropt op Ginkelse hei

  EDE (ANP) - Met een flinke vertraging zijn honderden parachutisten zaterdagmiddag gedropt boven de Ginkelse Heide bij Ede. De vliegtuigen waaruit de para's werden gedropt, waren kort na 14 uur vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven. Op het landingsterrein waren 60.000 toeschouwers samengestroomd.

 • Eigenaar vluchtauto vrijuit na aanslag Waalre

  DEN BOSCH (ANP) - De eigenaar van de vluchtauto die hoogstwaarschijnlijk is gebruikt door de daders van de aanslag twee jaar geleden op het gemeentehuis in Waalre wordt niet langer beschuldigd van betrokkenheid. De man uit Haaren is geen verdachte meer, bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch zaterdag na een bericht in het Eindhovens Dagblad.

 • '45.000 Koerden naar Turkije gevlucht'

  ISTANBUL (ANP) - Ongeveer 45.000 Syrische Koerden zijn vrijdag naar Turkije gevlucht. Dat zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zaterdag tegen televisiezender CNN Turk. De Koerden vluchtten voor de militanten van Islamitische Staat (IS). Turkije opende zaterdag de grens met Syrië om de vluchtelingen toe te laten.

 • Doden door tropische storm Filipijnen

  MANILA (ANP) - De tropische storm Fung-Wong heeft op de Filipijnen zeker 7 mensenlevens geëist. Meer dan 100.000 mensen zijn gevlucht, meldden de autoriteiten zaterdag. De storm heeft voor veel schade gezorgd in de hoofdstad Manila en de noordelijke provincies van de Filipijnen.

 • Dropping Ginkelse hei door mist uitgesteld

  EDE (ANP) - De droppings op de Ginkelse Heide zijn zaterdagochtend uitgesteld vanwege de mist. Dat heeft de gemeente Ede gemeld. De 1000 parachutisten die een sprong zullen maken boven de Ginkelse Heide of bij de herdenking in Driel, zitten nu nog op Eindhoven Airport, waar ze door de mist niet kunnen opstijgen.

 • NS-topman: betaling ov-chipkaart is ouderwets

  UTRECHT (ANP) - NS-Topman Timo Huges is niet onverdeeld enthousiast over de ov-chipkaart. Zo ergert hij zich eraan dat treinreizigers vooraf geld op hun ov-chipkaart moeten zetten. Die manier van betalen is niet meer van deze tijd, stelt Huges in De Telegraaf van zaterdag.