02-12-2011 17:42

Oranje treft Duitsland, Portugal en Denemarken

Oranje treft Duitsland, Portugal en Denemarken


Oranje treft Duitsland, Portugal en Denemarken

Oranje treft Duitsland, Portugal en Denemarken

Het Nederlands elftal zit opnieuw in de poule des doods op het EK. Vrijdag rolden Denemarken, Duitsland en Portugal tijdens de loting in Kiev uit de koker. Oranje is ingedeeld in poule B, wat betekent dat het zijn groepswedstrijden in het Oekraïense Kharkiv speelt. Het eerste duel is op zaterdag 9 juni tegen Denemarken. Duitsland en Portugal wachten op respectievelijk 13 en 17 juni.

Met name voor Duitsland wordt gevreesd. Oranje speelde vorige maand nog een oefenpot tegen die Mannschaft en ging kansloos onderuit (3-0). De Duitsers waren als eerste land gekwalificeerd voor het EK en wonnen al hun wedstrijden. Op het afgelopen EK gingen ze in de finale onderuit tegen Spanje, maar inmiddels worden ze door velen gezien als de sterkste ploeg in Europa. De laatste keer dat Nederland en Duitsland tegenover elkaar stonden op een groot toernooi was op Euro 2004, ook al in de groepsfase. Destijds werd het 1-1.

De laatste ontmoeting met Denemarken op een landentoernooi was minder lang geleden, namelijk in de poulefase van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Oranje zette zijn weg naar de status van vicewereldkampioen toen in met een 2-0 zege op de Denen.

Portugal kwamen we pas later tegen op de grote toernooien. Oranje stond op Euro 2004 in de halve finale tegenover de Portugezen, en op het WK 2006 in de achtste finale. Beide keren trok het Nederlands elftal aan het kortste eind.

Sowieso heeft Oranje altijd moeite met Portugal. Beide landen kwamen elkaar tien keer eerder tegen en Oranje stapte maar één maal als winnaar van het veld. Bijna twintig jaar geleden werd het in de kwalificatie voor Euro 1992 1-0. Tegen de Duitsers is de balans ook niet best. In 38 wedstrijden was Oranje slechts tien keer de betere (10-14-14). Van Denemarken werd in dertig potjes twaalf keer gewonnen (12-10-8).

Ondanks de goede resultaten uit het verleden moeten de Denen alles behalve onderschat worden, want in de EK-kwalificatie hielden ze Portugal onder zich. Ze hebben onder meer de beschikking over Eredivisiespelers Lasse Schöne, Simon Poulsen en Christian Eriksen. Poulsen maakte op het WK nog een eigen goal tegen Oranje. Portugal baande zich uiteindelijk via de play-offs naar Polen en Oekraïne. Over twee wedstrijden werd met 6-2 gewonnen van Bosnië-Herzegovina.

Nederland is niet onervaren als het gaat om spelen in de poule des doods. Op het EK van 2008 trof het onder meer Frankrijk en Italië, maar die landen werden zonder een centje pijn opzij geschoven. Op het WK van 2006 kreeg Oranje te maken met Servië, Ivoorkust én Argentinië, maar plaatsing was toen al na twee duels een feit.

Mocht Nederland ook nu de poule des doods overleven, dan wacht in de kwartfinale een relatief makkelijke opponent. Deze komt namelijk uit groep A en dat is op papier de minst sterke poule. Daarin neemt Dick Advocaat het met Rusland op tegen gastland Polen, Griekenland en Tsjechië. Europees kampioen Spanje zag Italië, Ierland en Kroatië uit de koker rollen. Engeland treft Oekraïne, Zweden en Frankrijk.

Het EK gaat op vrijdag 8 juni van start met Polen- Griekenland. Het programma kennen we, laat het aftellen maar beginnen.

Poules
Groep A: Polen, Griekenland, Rusland, Tsjechië
Groep B: Nederland, Denemarken, Duitsland, Portugal
Groep C: Spanje, Italië, Ierland, Kroatië
Groep D: Oekraïne, Zweden, Frankrijk, Engeland