23-4-2012 13:08 | Door ANP .

Rutte biedt ontslag van zijn kabinet aanRutte biedt ontslag van zijn kabinet aan

Rutte biedt ontslag van zijn kabinet aan

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zal maandagmiddag het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan koningin Beatrix op paleis Huis ten Bosch. Bronnen hebben dat maandag gemeld. Daarna zal de premier de Tweede Kamer informeren.

Het ontslag is onvermijdelijk geworden nadat de PVV zaterdag de gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA introk. PVV-leider Geert Wilders wilde de effecten van 14 miljard aan bezuinigingen waarover hij het in principe met VVD en CDA eens was niet voor zijn rekening nemen.

Maandagochtend kwam de ministerraad bijeen om zich te beraden op de situatie. Daarin werd besloten dat premier Rutte maandagmiddag het ontslag van zijn kabinet aanbiedt aan koningin Beatrix. Rutte meldt zich om 14.00 uur bij Paleis Huis ten Bosch. Waarschijnlijk volgt dinsdagmiddag een Kamerdebat. Een meerderheid wil nieuwe verkiezingen. Die kunnen mogelijk in september worden gehouden.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dat het kabinet ,,de financiële markten en de Nederlanders zal laten zien dat we ook nu een degelijk financieel beleid kunnen voeren''. De Jager wil voorkomen dat de financiële markten de politieke chaos in Nederland zullen bestraffen met hogere rentes.

De Jager wil met de Kamer praten over maatregelen die snel genomen kunnen worden. Hij zal hoe dan ook uiterlijk 30 april voorstellen bij de Europese Commissie indienen over hoe Nederland de begroting op orde denkt te krijgen.

het laatste nieuws

 • Cameron terug van vakantie om onthoofding

  LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron onderbreekt zijn vakantie om woensdag met zijn kabinet te overleggen over de video van de extremistische beweging Islamitische Staat waarin een Amerikaanse journalist lijkt te worden onthoofd. De man die commentaar bij de onthoofding geeft, heeft een Brits accent.

 • Frankrijk wil conferentie over aanpak IS

  PARIJS (ANP) - De Franse president François Hollande heeft woensdag opgeroepen tot een internationale conferentie over de bestrijding van IS. Tijdens de bijeenkomst wil Hollande met andere regeringsleiders de verschillende mogelijkheden bespreken om de opmars te stoppen van de terreurbeweging die delen van Irak en Syrië in handen heeft.

 • Rijnzwemmer Bromeis heeft missie volbracht

  HOEK VAN HOLLAND (ANP) - De Zwitserse langeafstandszwemmer Ernst Bromeis heeft woensdag de Noordzee bereikt. De Zwitser heeft in 41 dagen tijd de hele Rijn afgezwommen, een afstand van zo'n 1250 kilometer. Volgens zijn woordvoerder is hij nog behoorlijk fit, ondanks het feit dat hij ,,de afgelopen 41 dagen iedere dag een marathon heeft afgelegd''.

 • Opstelten: hek belangrijk voor veiligheid

  DEN HAAG (ANP) - Het hek rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander is ,,heel belangrijk voor de veiligheid''. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat woensdag voor aanvang van een vergadering van de ministerraad. Volgens Opstelten kan dankzij het hek tijd gewonnen worden als mensen die iets kwaads van plan zijn de villa proberen te naderen.

 • Belastingdienst Amsterdam mist nog 2 miljoen

  AMSTERDAM (ANP) - De Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam heeft ruim 2,1 miljoen euro nog niet teruggekregen van de per ongeluk te veel overgemaakte woonkostenbijdrage aan arme Amsterdammers. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders woensdag aan de gemeenteraad.

 • Weer dodelijke PKK-actie in Turkije

  ANKARA (ANP) - Voor het eerst sinds het begin van het vredesoverleg tussen de Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij PKK in maart 2013 heeft de guerrillabeweging een aanval met dodelijke afloop uitgevoerd op het grondgebied van Turkije.

 • Koerdische ministers weer in regering

  BAGDAD (ANP) - De Koerdische ministers die enkele maanden geleden hun deelname aan de Iraakse regering hadden opgeschort, zijn weer in functie. Dat heeft een van hen, minister Hoshiyar Zebari van Buitenlandse Zaken, woensdag gezegd. ,,Ik ben in Bagdad terug als minister van Buitenlandse Zaken'', zei de Koerdische bewindsman.

 • Hoger beroep neuroloog Jansen uitgesteld

  ARNHEM (ANP) - Het hoger beroep in de strafzaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen is uitgesteld. De eerste zitting zou op 24 september zijn bij het gerechtshof in Arnhem, maar dit wordt tot zeker november uitgesteld. Reden is onder meer dat de tot 3 jaar celstraf veroordeelde ex-neuroloog een nieuwe advocaat in de arm heeft genomen.

 • Luchtactie Israël gericht tegen Hamasleider

  JERUZALEM (ANP) - Een van de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook was dinsdag gericht tegen Mohammed Deif, leider van de militaire vleugel van de islamitische verzetsbeweging Hamas. Dat heeft een vertegenwoordiger van de regering woensdag tegen de Israëlische televisie gezegd. De vrouw en de 2-jarige dochter van Deif kwamen om het leven. Nog een derde persoon kwam om, maar diens naam is nog niet bekendgemaakt.

 • Grond hek villa koning kost half miljoen

  DEN HAAG (ANP) - Twee stroken grond rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander hebben de Nederlandse staat afgelopen jaar 461.000 euro gekost. Dat blijkt woensdag uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft. Het bedrag werd betaald aan een buurvrouw, zodat op die stukken grond (van 1034 en 376 vierkante meter) een beveiligingshek geplaatst kan worden.

 • VVD dringt aan op meeuwenbestrijding

  DEN HAAG (ANP) - De VVD wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om overlast van meeuwen te bestrijden. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema wil daarom dat het dier van de lijst met beschermde inheemse diersoorten wordt gehaald. Een VVD-woordvoerster heeft een bericht in Trouw van woensdag hierover bevestigd.

 • Zoektocht naar MH370 in september hervat

  CANBERRA (ANP) - De zoektocht naar het vermiste vlieguig van Malaysia Airlines (vlucht MH370) wordt in september hervat. Dat heeft premier Tony Abbott van Australië woensdag gezegd. Het toestel met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart van de radar, toen het onderweg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking.

 • 'Letselschade jonge mannen en vrouwen gelijk'

  UTRECHT (ANP) - Verzekeraars mogen letselschadevergoedingen voor jonge vrouwen niet anders berekenen dan voor jonge mannen. Dat is namelijk discriminatie. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht geoordeeld in een uitspraak over zo’n kwestie.

 • Weer protesten in Ferguson

  FERGUSON (ANP) - In de Amerikaanse stad Ferguson hebben inwoners dinsdagavond opnieuw gedemonstreerd tegen de politie. In tegenstelling tot vorige avonden bleef het rustig, meldden Amerikaanse media. Wel werden enkele betogers aangehouden, nadat vanuit de menigte plastic flessen in de richting van agenten waren geworpen.

 • 'Meteoriet van Ellemeet per ongeluk gestolen'

  UTRECHT (ANP) - Inbrekers hebben zeer waarschijnlijk per ongeluk de bijzondere meteoriet van Ellemeet uit 1925 gestolen uit Sonnenborgh, museum en sterrenwacht in Utrecht. Het steentje, dat ook wel de meteoriet van Serooskerke wordt genoemd, lag met enkele andere meteorieten elders uit de wereld in een brandkast. Die is in de nacht van maandag op dinsdag verdwenen.