23-4-2012 13:08 | Door ANP .

Rutte biedt ontslag van zijn kabinet aanRutte biedt ontslag van zijn kabinet aan

Rutte biedt ontslag van zijn kabinet aan

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zal maandagmiddag het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan koningin Beatrix op paleis Huis ten Bosch. Bronnen hebben dat maandag gemeld. Daarna zal de premier de Tweede Kamer informeren.

Het ontslag is onvermijdelijk geworden nadat de PVV zaterdag de gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA introk. PVV-leider Geert Wilders wilde de effecten van 14 miljard aan bezuinigingen waarover hij het in principe met VVD en CDA eens was niet voor zijn rekening nemen.

Maandagochtend kwam de ministerraad bijeen om zich te beraden op de situatie. Daarin werd besloten dat premier Rutte maandagmiddag het ontslag van zijn kabinet aanbiedt aan koningin Beatrix. Rutte meldt zich om 14.00 uur bij Paleis Huis ten Bosch. Waarschijnlijk volgt dinsdagmiddag een Kamerdebat. Een meerderheid wil nieuwe verkiezingen. Die kunnen mogelijk in september worden gehouden.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dat het kabinet ,,de financiële markten en de Nederlanders zal laten zien dat we ook nu een degelijk financieel beleid kunnen voeren''. De Jager wil voorkomen dat de financiële markten de politieke chaos in Nederland zullen bestraffen met hogere rentes.

De Jager wil met de Kamer praten over maatregelen die snel genomen kunnen worden. Hij zal hoe dan ook uiterlijk 30 april voorstellen bij de Europese Commissie indienen over hoe Nederland de begroting op orde denkt te krijgen.

het laatste nieuws

 • Nederlanders zijn minder zuinig

  HILVERSUM (ANP) - Nederlanders hebben het afgelopen jaar minder zuinig aan gedaan dan het jaar daarvoor. Toch zeggen vier op de tien consumenten dat rondkomen nog maar net lukt. 14 procent komt aan het einde van de maand geld tekort. Dat blijkt dinsdag uit een peiling in opdracht van de NOS.

 • EenVandaag: Timmermans weer populairst

  HILVERSUM (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is net als vorig jaar gekozen tot populairste minister door het EenVandaag Opiniepanel. Hij wordt gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en premier Mark Rutte.

 • Verwarde man staat al uren op dak

  ARNHEM (ANP) - Een verwarde man staat al sinds vroeg in de maandagavond op het dak van een woning in Arnhem. Hij dreigt te springen, aldus de politie dinsdagochtend. Politie en brandweer zijn al uren bezig om de man op andere gedachten te brengen.

 • ISAF-militairen gedood door bomaanslag Kabul

  KABUL (ANP) - Een zware bomaanslag bij de Amerikaanse ambassade in Kabul heeft dinsdagochtend aan zeker drie militairen van de internationale troepenmacht ISAF het leven gekost. Zeker vijf militairen raakten gewond, liet ISAF weten. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan. Ook is niet bekend of er Afghanen zijn omgekomen.

 • Kritiek EU op Duitse tolplannen

  BRUSSEL (ANP) - EU-Commissaris Siim Kallas van Transport heeft kritiek geleverd op de Duitse tolplannen van Transportminister Alexander Dobrindt. De combinatie van korting op wegenbelasting voor Duitse weggebruikers en de invoering van tol leidt tot ,,discriminatie op basis van nationaliteit'', aldus Kallas volgens de Duitse krant Bild dinsdag.

 • Filipijnen evacueren bewoners rondom vulkaan

  MANILLA (ANP) - Meer dan 12.000 Filipino's zijn dinsdag geëvacueerd, omdat een vulkaan op uitbarsten staat. Mensen die binnen een straal van 6 kilometer van de vulkaan Mount Mayon wonen, moeten maximaal 3 maanden verblijven in tijdelijke schuilplaatsen buiten dat gebied. Als de vulkaan uitbarst, volgen er nog meer evacuaties, aldus het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie.

 • 'Barbecuevlees dieronvriendelijk en besmet'

  AMSTERDAM (ANP) - Het vlees dat door supermarkten in barbecuepakketten wordt aangeboden, is veelal niet diervriendelijk, besmet met potentieel schadelijke bacteriën en soms zelfs bijna bedorven. Dat blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier.

 • Den Haag verwacht tienduizenden toeschouwers

  DEN HAAG (ANP) - De politie in Den Haag verwacht dinsdag op Prinsjesdag tienduizenden toeschouwers langs de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de gouden koets afleggen van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. De eerste toeschouwers worden in de vroege ochtend al verwacht bij de toegangshekken van Paleis Noordeinde.

 • Eindelijk weer wat goed nieuws op Prinsjesdag

  DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander leest dinsdagmiddag in de Ridderzaal de jaarlijkse troonrede voor ter gelegenheid van Prinsjesdag. Daarna zal minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de miljoenennota voor 2015 aanbieden aan de Tweede Kamer.

 • Geldnood bij bouw nieuwe sarcofaag Tsjernobyl

  BERLIJN (ANP) - Een bouwstop dreigt voor een nieuwe betonnen sarcofaag die moet voorkomen dat er straling vrijkomt van de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Het fonds voor de bouw van het beschermende omhulsel komt 615 miljoen euro tekort, meldden bronnen rond de Duitse regering dinsdag aan persbureau DPA.

 • 'Al-Qaeda wilde vrijlating Brit door IS'

  LONDEN (ANP) - Terreurorganisatie al-Qaeda heeft terreurbeweging Islamitische Staat gevraagd om de vrijlating van de Britse hulpverlener Alan Henning. Het Syrische filiaal van al-Qaeda is ervan overtuigd dat Henning zich oprecht inzette om moslims te genezen. Dat schrijft The Independent dinsdag op basis van een interview met een lokale leider van al-Qaeda in Syrië.

 • Ontruimingen om brand verfwinkel Zoetermeer

  ZOETERMEER (ANP) - In een verfwinkel in het centrum van Zoetermeer is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken. Tien bovenliggende woningen zijn ontruimd. De bewoners kunnen voorlopig niet terug, meldde de brandweer. De brand is onder controle.

 • Leger Mexico evacueert toeristen orkaangebied

  SAN JOSÉ DEL CABO (ANP/DPA) - Het leger in Mexico stelt dinsdag een luchtbrug in voor 30.000 toeristen die gestrand zijn in een gebied dat zwaar is getroffen door een orkaan. Die raasde maandag over de stad San José del Cabo in het uiterste puntje van de staat Baja California Sur, een schiereiland in het westen van Mexico.

 • 'Iran niet afgeschreven voor coalitie IS'

  PARIJS (ANP) - De Verenigde Staten zijn bereid met Iran te praten over mogelijke steun van de islamitische republiek aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Iran heeft in voorgaande gesprekken verzoeken van de VS echter steevast afgewezen, zei de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken maandag. Dat meldde The New York Times.

 • Man beschuldigd van koken keeshondje

  LODS ANGELES (ANP) - Een 34-jarige man in het noorden van Californië wordt ervan verdacht het schoothondje van zijn ex-vriendin aan haar als eten te hebben voorgeschoteld. The Los Angeles Times meldde maandag dat de verdachte, Ryan Eddy Watenpaugh, het keeshondje volgens zijn ex-partner opdiende bij een door hem bereid diner na de vermeende hereniging van het stel.