10-7-2012 11:11 | Door ANP .

Ruim 2500 Nederlanders vast in buitenlandDEN HAAG (ANP) - Op 1 april zaten wereldwijd 2532 Nederlanders of mensen met Nederlandse papieren in het buitenland in de gevangenis. Dat zijn bijna 200 mensen meer dan in 2011. Dat schrijft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De meeste gedetineerden zitten vast in Europa. In totaal zijn dat 1519 mensen, van wie er 439 in Duitsland in de gevangenis zitten, 255 in Spanje, 174 in Frankrijk en 159 in Groot-Brittannië. Ook zitten in Latijns-Amerika relatief veel Nederlanders vast. In Peru zijn dat er 100, in de Dominicaanse Republiek 126.

Ruim twee derde van de gedetineerden (65 procent) is opgesloten vanwege een drugsdelict. De overigen zitten vast voor onder meer moord, mensenhandel, oplichting of diefstal.

het laatste nieuws

 • 'Weinig Turkse stemmers op eerste dag'

  DEVENTER (ANP) - De opkomst bij de Turkse verkiezingen in Nederland was op de eerste dag, donderdag, laag. De verwachting is dat er de komende dagen meer Turken naar de stembus gaan om een nieuwe president te kiezen. Dat laat een woordvoerder van het Turkse consulaat in Deventer weten.

 • Timmermans: doorbreek geweldsspiraal in Gaza

  DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) roept de strijdende partijen in Gaza op tot een ,,onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren''. Timmermans is bezorgd over de ontwikkelingen in Gaza waar hij het dodental in hoog tempo ziet oplopen.

 • Repatriëringsteam komende dagen naar rampplek

  KIEV (ANP) - De komende dagen zal het repatriëringsteam elke dag proberen de rampplek te bereiken om te zoeken. Dat zegt de leider van de missie, Pieter-Jaap Aalbersberg. ,,Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden. Enerzijds omdat we slechts toestemming hebben voor tussen de 40 en 50 experts op het terrein, anderzijds omdat de logistiek nu pas kan worden ingericht op de huidige toegangslocatie van het terrein.''

 • Experts krijgen DNA van 25 slachtoffers

  KIEV (ANP) - Het is het repatriëringsteam donderdag gelukt om DNA-monsters van 25 slachtoffers in bezit te krijgen. Dat meldde het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg. ,,Ook persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn nu in ons bezit. De spullen en het DNA-materiaal lagen in het mortuarium in Donetsk en zijn overgedragen aan de Nederlandse en Australische experts.''

 • 'Route naar rampplek wordt opengehouden'

  MINSK/KIEV (ANP) - Rusland en Oekraïne zullen de route die de verkenners van de OVSE donderdag hebben gebruikt om de rampplek in het oosten van Oekraïne te bereiken, openhouden. Dat zijn vertegenwoordigers van de twee landen overeengekomen tijdens gesprekken in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, zo maakte de Oekraïense regering donderdag bekend.

 • Geen reisbeperkingen vereist vanwege ebola

  FREETOWN (ANP) - Het is niet nodig reis- en handelsbeperkingen in te stellen van en naar landen in West-Afrika waar het ebolavirus is uitgebroken. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gemeld.

 • Joodse vrouw mishandeld om Israëlische vlag

  AMSTERDAM (ANP) - Een Joodse vrouw uit Amsterdam-Oost is deze week door enkele onbekenden ernstig mishandeld. Aanleiding was de Israëlische vlag die de vrouw aan haar balkon had gehangen, bevestigde de politie berichtgeving hierover op de lokale zender AT5.

 • Verkenningsmissie OVSE succesvol verlopen

  DONETSK (ANP) - De verkenningsmissie van de OVSE is donderdag goed verlopen. Dat liet het plaatsvervangend hoofd van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, Alexander Hug, weten aan het ANP. ,,Het was een succesvolle dag. We hebben het rampgebied zonder incidenten bereikt.''

 • 'Deze sancties raken Poetin wél'

  DEN HAAG (ANP) - Het Westen lijkt de Russische president Poetin eindelijk een draai om de oren te hebben gegeven. De Europese Unie en de Verenigde Staten probeerden Rusland al maanden onder druk te zetten, maar durfden lange tijd geen zware economische maatregelen aan. Poetin was van eerdere sancties niet onder de indruk. De nieuwste maatregelen die deze week als gevolg van de Oekraïense vliegramp zijn afgesproken, raken hem wél. Dat denkt Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen.

 • Peiling: Timmermans krijgt een 8

  DEN HAAG (ANP) - Het optreden van het kabinet na de vliegtuigcrash in Oekraïne, waarbij 196 Nederlanders omkwamen, maakt indruk bij de kiezers, blijkt donderdag uit een peiling van Ipsos Politieke Barometer. Volgens de peiling scoort het kabinet voor het eerst sinds zijn aantreden een voldoende, namelijk een 5,9.

 • Dode en gewonde in Delftse instelling

  DELFT (ANP) - Een 24-jarige man uit Delft is donderdag aangehouden in verband met de dood van een onbekende man. Het slachtoffer is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Een andere man, een 23-jarige Vlaardinger, is gewond geraakt.

 • Bloemenzee Schiphol naar andere plek

  SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat de steunbetuigingen aan de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17 zondagavond verhuizen naar een andere plek. Verse bloemen en kaartjes, knuffels, foto's, brieven en tekeningen komen te liggen in de voetgangersverbinding onder het World Trade Center op het vliegveld.

 • Gewonden door ongeval met hete as

  MOERDIJK (ANP) - Op het terrein van afvalverwerker ATM aan de Vlasweg in Moerdijk zijn donderdagmiddag twee mensen gewond geraakt toen zij hete as over zich heen kregen. Ambulancemedewerkers hebben met assistentie van de brandweer de twee mannen verzorgd.

 • WHO: ruim 700 doden door ebola

  GENEVE (ANP) - Het ebola-virus in West-Afrika heeft al 1323 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) donderdag.

 • Politiemensen betrokken bij 19 schietpartijen

  RIJSWIJK (ANP) - Politiemensen zijn in de eerste helft van dit jaar 19 keer betrokken geweest bij schietincidenten waarbij ze hun eigen vuurwapen hebben gebruikt. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

16Opmerking
10 jul 2012 14:10
avatar
Ja ja, ieder boontje komt om z'n loontje, misdaat loont niet.............................
10 jul 2012 13:31
avatar

Er zullen vast wel enkele onschuldigen tussen zitten...

In het verleden heb ik best wel veel gereisd, maar op het vliegveld hield ik altijd mijn rugzak in de gaten. Ook neem je niets aan van anderen.

Gewoon kwestie van je gezonde verstand gebruiken en alert zijn.

10 jul 2012 13:11
avatar
wechameleon ja dat klopt dat we allemaal van vlees en bloed zijn maar je kent het spreekwoord toch wel bezint eer gij begint
10 jul 2012 12:57
avatar
@ Joran van der Sloot: Gefeliciteerd! Je hebt het gepresteerd om de bekendste gevangene in het buitenland te worden en laat maar liefst 2531 anderen achter je!
10 jul 2012 12:46
avatar
webchamelion; wie waar dan ook gepakt word met drugs mag van mij daar de rest van zijn leven blijven. "we zijn allemaal mensen van vlees en bloed" en willen mensen die rijk willen worden door andere in het verderf te storten niet in onze omgeving zien rondhangen om kinderen en verslaafde mensen van drugs te voorzien
10 jul 2012 12:27
avatar

Makklijk oordelen zie ik hier zo..
Niet iedereen heeft dezelfde opvattingen en wellicht word her en daar wat gepushed om iets strafbaar te doen.. Voorbeelden ten over..

Oordeel niet te snel, we zijn allen mensen van vlees en bloed..

 

10 jul 2012 12:01
avatar
Dit kopt niet helemaal.Veel hebben een dubbel paspoort,of zijn hier via asielprocedures aan een Nederlands paspoort gekomen.Dit weet ik van iemand werkzaam bij buitenlandse zaken
10 jul 2012 12:01
avatar
lekker goedkoop voor de belastingbetalers hadden ze maar geen drugs moeten smokkelen wie zijn **** verbrand gaat dan ook maar op de blaren zitten
10 jul 2012 11:50
avatar

De Media staan er geregeld bol van..man of vrouw gepakt met zoveel gram / kilo's drugs.!?.diegene die menen en denken boven de wet te kunnen leven en hopen zo een luxe leventje te kunnen krijgen...?

zou zeggen trek de broekriem maar aan net als elk Burger dat moet en doet...ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen keuze's wordt je gepakt dan ook niet klagen en jammeren, berouw komt pas na de zonde...men zou eerder kunnen bedenken dat het illegale riante optrekje in het vooruitzicht kan veranderen in een optrekje 2 bij 2 meter, wie meent boven de wet te kunnen staan...??

10 jul 2012 11:41
avatar
Kost en inwoning op rekening van het buitenland,  gelukkig  !!! En dat ze maar heel lang mogen blijven zitten !!!
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?