11-5-2012 18:45 | Door ANP .

Rosenthal: amnestiewet nog boven SurinameDEN HAAG (ANP) - Het tijdelijk opschorten van het strafproces over de Decembermoorden in Suriname heeft geen gevolgen voor de Nederlandse opstelling. Volgens minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hangt de amnestiewet Suriname nog steeds boven het hoofd.

Door Nederland afgekondigde maatregelen, zoals het terughalen van de ambassadeur, blijven wat Rosenthal betreft dan ook van kracht. Ook de hulp aan Suriname blijft opgeschort.

In zijn wekelijkse gesprek op tv zei premier Mark Rutte vrijdagavond dat het met name voor slachtoffers en nabestaanden van cruciaal belang is dat het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden wordt voortgezet.

het laatste nieuws

 • Babylijkjes in kluis station Hamburg

  LÜBECK/HAMBURG (ANP) - De politie heeft in een kluis op het centraal station van de Noord-Duitse stad Hamburg twee babylijkjes ontdekt. De in beide in plastic gewikkelde lichaampjes werden in een koffer gevonden, liet de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Lübeck donderdag weten.

 • GroenLinks Utrecht: prostitutie vanuit huis

  UTRECHT (ANP) - De Utrechtse fractie van GroenLinks wil dat prostituees in die stad tijdelijk toestemming krijgen om vanuit huis te werken. De gemeente zou daar toestemming voor moeten geven, zolang de nieuwe prostitutiezone aan het Zandpad niet klaar is. Dat is pas voor 2016 voorzien.

 • Britse journalist mogelijk gijzelaar van IS

  RAQQA (ANP) - De Britse journalist John Cantlie zegt sinds eind 2012 te worden gegijzeld door de extremistische groep Islamitische Staat. Dat verklaart hij in een videoboodschap, die donderdag door extremisten op internet zou zijn gezet. Het is niet bevestigd of de opname authentiek is.

 • WHO: dodental door ebola gestegen tot 2622

  GENEVE (ANP) - Besmetting met het ebolavirus heeft zeker 2622 mensen het leven gekost. Zeker 5335 mensen in West-Afrika zijn besmet. Dat zijn de nieuwe cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag heeft bekendgemaakt.

 • Persbureau Novum reorganiseert: 37 ontslagen

  RIJSWIJK (ANP) - Persbureau Novum Nieuws gaat ,,grondig" reorganiseren. Als gevolg van de ,,verslechterende markt- en economische omstandigheden" is het bureau gedwongen 37 arbeidsplaatsen te schrappen. Vanaf 1 januari 2015 gaat Novum Nieuws met 15 medewerkers door in samenwerking met het ANP.

 • Asscher: bonussen top Estro laakbaar

  DEN HAAG (ANP) - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het verontrustend en laakbaar als blijkt dat de top van Estro zichzelf kort voor het faillissement van de kinderopvangorganisatie hoge bonussen heeft toegekend. Asscher heeft dat donderdag geantwoord op schriftelijke Kamervragen van PvdA en SP. Hij wijst op juridische mogelijkheden om onterechte bonussen terug te vorderen. De curator van Estro zal dat onderzoeken.

 • Löfven mag nieuwe regering in Zweden vormen

  STOCKHOLM (ANP) - De voorzitter van het Zweedse parlement heeft Stefan Löfven donderdag gevraagd een nieuwe regering te vormen. De sociaaldemocraten van Löfven en hun twee bondgenoten wonnen zondag de parlementsverkiezingen, maar zij haalden geen meerderheid in het parlement.

 • Brand Rokin Amsterdam onder controle

  AMSTERDAM (ANP) - De grote brand die donderdagmiddag woedde in een pand aan het Rokin in het centrum van Amsterdam is onder controle. Tegen 3 uur gaf de brandweer het sein meester.

 • België wil F-16's sturen in strijd tegen IS

  BRUSSEL (ANP) - België is bereid met zes F-16's mee te doen aan de strijd tegen de islamistische terreurorganisatie IS. Ook kan het Belgische leger C-130 transporttoestellen leveren, en wil België eventueel Iraakse en Koerdische militairen trainen.

 • Zweepslagen en cel voor dansen op Happy

  TEHERAN (ANP/EFE) - Zes Iraanse jongeren die een video op YouTube hadden gezet waarop zij dansen op de hit Happy van Pharrell Williams zijn veroordeeld tot een halfjaar cel en 91 zweepslagen.

 • Rutte wil tempo maken met belastinghervorming

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil tempo maken met de hervorming van het belastingstelsel. In de aanloop naar 2016 wil het met concrete voorstellen komen. Maar dat gebeurt niet voor 1 februari, zoals de oppositiefracties CDA en D66 willen. Volgens premier Mark Rutte is er iets meer tijd, omdat het kabinet pas in de zomer van volgend jaar de knoop doorhakt over de belastingmaatregelen voor 2016.

 • 'Liquidatieproces Passage moet opnieuw'

  SCHIPHOL (ANP) - De strafzaak tegen Dino Soerel en Ali A., twee hoofdverdachten in het langlopende liquidatieproces Passage, moet helemaal opnieuw. Dat betoogde hun advocaat Nico Meijering donderdag voor het gerechtshof in Amsterdam, waar het hoger beroep van het proces plaatsvindt. De introductie van een nieuwe kroongetuige in de zaak, Fred Ros, maakt een hernieuwde behandeling volgens Meijering noodzakelijk.

 • Grote hoorzitting voor Timmermans

  STRAATSBURG (ANP) - Beoogd eerste vicevoorzitter van de toekomstige Europese Commissie, minister Frans Timmermans, zal een ander soort hoorzitting krijgen dan de andere kandidaat-vicevoorzitters en -commissarissen. Hij wordt gehoord door de vergadering van voorzitters van de politieke families in het Europees Parlement (EP) en zijn hoorzitting is open voor alle Europarlementariërs. Dat is donderdag in Straatburg besloten.

 • Campinggasten dood door noodweer Frankrijk

  LAMALOU-LES-BAINS (ANP) - Noodweer in Zuid-Frankrijk heeft aan zeker vijf mensen het leven gekost. Een camping in de plaats Lamalou-les-Bains, ten westen van Montpellier, overstroomde in de nacht van woensdag op donderdag.

 • Koerdische Syriërs vragen om hulp in strijd

  ANKARA (ANP) - Koerden in Syrië hebben donderdag andere Koerdische partijen dringend om hulp gevraagd in de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). De oproep volgt op een snelle opmars van strijders van IS vlak bij de Syrische grensplaats Ayn al-Arab die in handen van Koerden is.