19-4-2012 14:36 | Door ANP .

Overeenkomst over waarnemersmissie SyriëOvereenkomst over waarnemersmissie Syrië

Overeenkomst over waarnemersmissie Syrië

DAMASCUS (ANP) - Syrië en de Verenigde Naties hebben donderdag een overeenkomst getekend over de voorwaarden voor de VN-waarnemersmissie die de wapenstilstand in de gaten moet houden. De Verenigde Naties willen het aantal waarnemers in Syrië uitbreiden van 30 naar 250.

De internationale gezant Kofi Annan stelde donderdag dat de VN en de Syrische regering het eens zijn over een protocol voor de inzet van extra waarnemers. Het stuk moet voor de waarnemers de weg vrijmaken om uit te waaieren in Syrië en het staakt-het-vuren te inspecteren. Zo moet een einde komen aan 13 maanden geweld, dat volgens de VN meer dan 9000 levens heeft gekost.

De inspecteurs zullen ook met leden van de oppositie praten om er zeker van te zijn dat ook zij zich, net als het regime, aan de wapenstilstand houden.

het laatste nieuws

 • Zoon vast voor dood vader

  ZUID-SCHARWOUDE (ANP) - Voor de dood van een 70-jarige man uit Zuid-Scharwoude is zijn zoon aangehouden. Dat meldde de politie vrijdag.

 • VN: bijna 2600 doden in Oekraïne

  GENÈVE (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 2600 mensen omgekomen door de strijd. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De organisatie heeft in totaal 2593 doden geregistreerd.

 • Vulkaan Papoea-Nieuw-Guinea barst uit

  PORT MORESBY (ANP) - De vulkaan Tavurvur in Papoea-Nieuw-Guinea is vrijdag uitgebarsten. De berg spuwde tot op grote hoogte rook en as de lucht in. Vliegtuigen in het gebied hebben hun route aangepast om de wolken vulkaanas te ontwijken.

 • Normaal aantal zonuren in augustus

  ZEIST (ANP) - Ondanks alle regen en kou deze maand viel het met de zonneschijn toch nog mee. Het gemiddeld aantal zonuren over het land kwam uit op 201. Met een langjarig gemiddelde in augustus van 195 uur was dat normaal, meldt weeronline.nl vrijdag.

 • Personeel universiteit bedreigd om labradors

  MAASTRICHT (ANP) - Medewerkers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn bedreigd in verband met het mogelijke gebruik van labradors als proefdieren. De UM heeft aangifte gedaan bij de politie, bevestigde een woordvoerder van de universiteit vrijdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

 • Aantal jihadisten uit VS in Syrië verdubbeld

  WASHINGTON (ANP) - Het aantal Amerikanen dat zich heeft aangesloten bij strijders van Islamitische Staat (IS) en andere rebellengroepen in Syrië is sinds januari dit jaar bijna verdubbeld. Het aantal Amerikanen dat zich sinds het begin van de burgeroorlog 3 jaar geleden heeft aangesloten bij de opstandelingen is daardoor opgelopen tot ruim 100.

 • Koning en koningin naar Japan en Zuid-Korea

  DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in de herfst op staatsbezoek in Japan en Zuid-Korea. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

 • Suriname krijgt stelsel sociale zekerheid

  PARAMARIBO (ANP) - Een minimumloon, een verplichte ziektekostenverzekering en een algemene pensioenwet. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van het sociaal zekerheidsstelsel dat Suriname sinds vrijdag kent. Na een marathonvergadering nam het Surinaamse parlement de wetten vrijdagmorgen vroeg met een minimale meerderheid aan.

 • Weinig kennis van pensioen, maar veel zorgen

  DEN HAAG (ANP) - Nederlanders weten weinig van pensioenen, maar een ruime meerderheid maakt zich wel zorgen over het Nederlandse pensioenstelsel. Ook wil een meerderheid meer keuzemogelijkheden als het om hun eigen pensioen gaat. Over de vraag of het pensioensysteem moet veranderen, bestaat verdeeldheid.

 • Ruim 3 miljoen Syriërs ontvluchten land

  DAMASCUS (ANP) - Het aantal Syriërs dat het land is ontvlucht vanwege de burgeroorlog, is boven de 3 miljoen uitgekomen. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan een jaar geleden, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag.

 • Geld voor ontwikkelen talent in cultuursector

  DEN HAAG (ANP) - Tot 2016 komt er 8 miljoen euro extra voor het ontwikkelen van talent in de cultuursector. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze komt tegemoet aan de wens om meer ruimte te maken voor experiment en verdieping voor kunstenaars.

 • Weer code rood voor luchtvaart in IJsland

  REYKAJVIK (ANP) - IJsland heeft opnieuw code rood gegeven voor de luchtvaart om de vulkaan Bardarbunga. Dat betekent dat in het luchtruim boven en rond de vulkaan niet mag worden gevlogen.

 • Premier Aruba wil samenwerken

  ORANJESTAD (ANP) - Aruba roept een speciale fiscale raad in het leven die voortaan de begroting van het Antilliaanse eiland controleert. Dat heeft de Arubaanse premier Mike Eman vrijdag gezegd in een interview met de kranten van De Persdienst. Aanleiding is de ophef die vorige maand ontstond toen Nederland de begroting van Aruba niet goedkeurde.

 • Cultuur snuiven op 37e Uitmarkt in Amsterdam

  AMSTERDAM (ANP) - Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen dit weekeinde weer hun hart ophalen tijdens de 37e editie van de Uitmarkt op en rond het Museumplein en het Leidseplein in Amsterdam. Zo'n 2000 artiesten geven tot en met zondag een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen.

 • 'Foley werd gemarteld door IS'

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse journalist James Foley is tijdens zijn gevangenschap in Syrië gewaterboard. Ook drie andere gevangenen zijn meerdere keren op deze manier gemarteld door strijders van Islamitische Staat (IS). Dat hebben bronnen die de gijzelaar van dichtbij hebben meegemaakt tegen The Washington Post gezegd.