19-4-2012 14:36 | Door ANP .

Overeenkomst over waarnemersmissie SyriëOvereenkomst over waarnemersmissie Syrië

Overeenkomst over waarnemersmissie Syrië

DAMASCUS (ANP) - Syrië en de Verenigde Naties hebben donderdag een overeenkomst getekend over de voorwaarden voor de VN-waarnemersmissie die de wapenstilstand in de gaten moet houden. De Verenigde Naties willen het aantal waarnemers in Syrië uitbreiden van 30 naar 250.

De internationale gezant Kofi Annan stelde donderdag dat de VN en de Syrische regering het eens zijn over een protocol voor de inzet van extra waarnemers. Het stuk moet voor de waarnemers de weg vrijmaken om uit te waaieren in Syrië en het staakt-het-vuren te inspecteren. Zo moet een einde komen aan 13 maanden geweld, dat volgens de VN meer dan 9000 levens heeft gekost.

De inspecteurs zullen ook met leden van de oppositie praten om er zeker van te zijn dat ook zij zich, net als het regime, aan de wapenstilstand houden.

het laatste nieuws

 • Daling criminaliteit zet door

  RIJSWIJK (ANP) - Nederland heeft in de eerste helft van dit jaar opnieuw minder te maken gehad met criminaliteit. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse criminaliteitscijfers van de politie, die donderdag zijn gepubliceerd.

 • Vermiste jack russell legt 4300 kilometer af

  TUALATIN (ANP) - Het baasje van de Amerikaanse jackrussellterriër Gidget kon het nauwelijks geloven. Vijf maanden na de vermissing van haar hondje, werd ze gebeld dat Gidget is teruggevonden, maar dan wel ruim 4300 kilometer verderop. Dat meldden Amerikaanse media woensdag (lokale tijd).

 • Focus liquidatieproces op nieuwe kroongetuige

  SCHIPHOL (ANP) - In het Justitieel Complex Schiphol zet het Amsterdamse gerechtshof donderdag het hoger beroep voort van het liquidatieproces Passage. Nadat de zaak maandenlang in relatieve stilte was voortgeschreden, kwam het Openbaar Ministerie (OM) vorige week met een verrassing: een tweede kroongetuige, in de persoon van verdachte Fred Ros (45). De behandeling van de zaak zich donderdag daarop zal concentreren.

 • Parachutisten springen boven Groesbeek

  GROESBEEK (ANP) - Een kleine 200 parachutisten van de Amerikaanse 82nd Airborne Division springen donderdagmorgen boven Groesbeek uit deels historische toestellen. De para's springen op precies dezelfde plek waar 70 jaar geleden de dropzone van de operatie Market Garden was. Toen landden in september tienduizenden geallieerde parachutisten bij Groesbeek en bij Ede om de bruggen over de grote rivieren op de Duitse bezetters te veroveren.

 • Woord is aan Rutte bij algemene beschouwingen

  DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte komt donderdagochtend om 10.30 uur voor het eerst aan het woord in de algemene politieke beschouwingen, het grote jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Woensdag was de hele dag alleen de Kamer aan het woord geweest en moest Rutte, met om zich heen alle ministers en staatssecretarissen, luisteren.

 • Rechter buigt zich over meineed broer Hari

  AMSTERDAM (ANP) - De jongere broer van kickbokser Badr Hari moet zich donderdag verantwoorden voor de rechtbank in Amsterdam. Yassine Hari wordt verdacht van het plegen van meineed tijdens de strafzaak tegen Badr. Hij zou in een verklaring zijn broer in bescherming hebben genomen.

 • Kort geding Benno L. over enkelband

  DEN HAAG (ANP) - Pedoseksueel Benno L. eist donderdag in een kort geding dat hij zijn enkelband mag afdoen. Volgens L. is het controlemiddel overbodig geworden omdat hij een eerder opgelegd gebiedsverbod niet overtreedt. Ook wil L. toestemming om in Duitsland te gaan wonen en werken.

 • Schotten stemmen over onafhankelijkheid

  EDINBURGH (ANP) - Schotland stemt donderdag over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. De stemlokalen voor het historische referendum gaan open om 08.00 uur Nederlandse tijd.

 • Vrouw geëxecuteerd voor hongerdood jongen

  HUNTSVILLE (ANP/RTR) - Een vrouw die werd veroordeeld voor het laten verhongeren van een jongen van 9 is woensdag in de Amerikaanse staat Texas geëxecuteerd. Dat hebben de autoriteiten in de Verenigde Staten laten weten. De 38-jarige Lisa Ann Coleman kreeg een dodelijke injectie in de gevangenis in Huntsville.

 • 'Nederland levert F-16's in strijd tegen IS'

  DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat F-16's leveren in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat meldt Trouw donderdag. De krant baseert zich op bronnen dichtbij het kabinet en rond de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

 • Chemotherapie Ford start binnen paar dagen

  TORONTO (ANP) - De burgemeester van de Canadese stad Toronto, Rob Ford, heeft een zeldzame en agressieve vorm van kanker. Dat liet zijn arts woensdag weten. Die voegde er aan toe dat de chemotherapie binnen een paar dagen start.

 • Kort nachtje voor Kamerleden en kabinet

  DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden, ministers, staatssecretarissen, hun ambtenaren en niet in de laatste plaats premier Mark Rutte gaan een kort nachtje tegemoet. De eerste dag van de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer eindigde in de nacht van woensdag op donderdag om 01.10 uur.

 • SGP leest in Kamerdebat voor uit Bijbel

  DEN HAAG (ANP) - De algemene beschouwingen in de Tweede Kamer begonnen woensdag met gedoe over de Koran, net na middernacht las SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zijn collega's en alle bewindslieden voor uit de Bijbel.

 • Huis VS steunt training rebellen Syrië

  WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met het plan van president Barack Obama om niet-extremistische rebellen in Syrië te gaan trainen voor de strijd tegen Islamitische Staat. De Senaat moet zich er nog wel over buigen, maar verwacht wordt dat het plan ook daar wordt goedgekeurd.

 • Geen Gouden Roos voor 3FM en Eyeworks

  BERLIJN (ANP) - Nederland heeft woensdagavond geen Gouden Roos gewonnen, een belangrijke Europese prijs voor amusement op radio en televisie. De benefietactie Serious Request van 3FM en het realityprogramma Welkom bij de Kamara's van Eyeworks waren genomineerd. De prijzen in Berlijn gingen echter naar andere kandidaten.