19-4-2012 14:36 | Door ANP .

Overeenkomst over waarnemersmissie SyriëOvereenkomst over waarnemersmissie Syrië

Overeenkomst over waarnemersmissie Syrië

DAMASCUS (ANP) - Syrië en de Verenigde Naties hebben donderdag een overeenkomst getekend over de voorwaarden voor de VN-waarnemersmissie die de wapenstilstand in de gaten moet houden. De Verenigde Naties willen het aantal waarnemers in Syrië uitbreiden van 30 naar 250.

De internationale gezant Kofi Annan stelde donderdag dat de VN en de Syrische regering het eens zijn over een protocol voor de inzet van extra waarnemers. Het stuk moet voor de waarnemers de weg vrijmaken om uit te waaieren in Syrië en het staakt-het-vuren te inspecteren. Zo moet een einde komen aan 13 maanden geweld, dat volgens de VN meer dan 9000 levens heeft gekost.

De inspecteurs zullen ook met leden van de oppositie praten om er zeker van te zijn dat ook zij zich, net als het regime, aan de wapenstilstand houden.

het laatste nieuws

 • Vliegtuig Air Algérie verdwenen

  ALGIERS/PARIJS (ANP) - Een vliegtuig van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie is donderdag 50 minuten na te zijn opgestegen in het West-Afrikaanse Burkina Faso, verdwenen. Dat meldde het Algerijnse staatspersbureau APS.

 • Ban Ki-Moon brengt verassingbezoek aan Bagdad

  BAGDAD (ANP) - VN-chef Ban Ki-moon is donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangekomen voor een onaangekondigd bezoek.

 • Forensisch werk vrijdag klaar in Charkov

  CHARKOV (ANP) - Naar verwachting is het forensische werk in Charkov vrijdag afgerond. Dat liet een woordvoerster van het Nederlandse forensische team in die Oost-Oekraïense stad donderdag weten.

 • Waarschuwing aanslag moslims in Noorwegen

  OSLO (ANP) - De politie in Noorwegen heeft gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag door een groep radicale moslims. De groep zou banden hebben met Syrië, zei Benedicte Björnland, hoofd van de Noorse politieveiligheidsdienst PST donderdag.

 • Weer lijkkisten op weg naar Nederland

  CHARKOV (ANP) - Opnieuw is een Nederlands militair transporttoestel met lijkkisten vanuit Charkov vertrokken naar Eindhoven. Donderdag worden met twee vliegtuigen 74 kisten naar Nederland gevlogen. Het andere toestel is van de Australische luchtmacht. De toestellen komen omstreeks 16.00 uur aan. Woensdag zijn al 40 lijkkisten naar Eindhoven Airport overgebracht.

 • Politie zwijgt over beveiliging Van der V.

  AMERSFOORT/UTRECHT (ANP) - De politie doet geen enkele mededeling over de beveiliging van de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. De man woont sinds enige tijd in Amersfoort en meldde woensdag op zijn weblog dat de agenten voor de deur van zijn flatgebouw vertrokken zijn. ,,Dat laten wij geheel voor zijn rekening. Wij zeggen niets over of en zo ja, hoe wij die omgeving eventueel beveiligen'', aldus een politiewoordvoerder donderdagmorgen.

 • Timmermans en Bishop in Kiev

  KIEV (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is donderdagmorgen samen met zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop in Kiev aangekomen om te praten over de vliegramp en de gevolgen.

 • Brazilië roept ambassadeur terug uit Israël

  TEL AVIV (ANP) - Brazilië heeft donderdag zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege ,,het buitensporige geweld'' dat Israël pleegt tegen de bevolking van de Gazastrook. Dit meldde de website van de krant Haaretz.

 • 'Niet uitstappen op snelweg voor rouwstoet'

  DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om tijdens het passeren van de colonne van lijkwagens met slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne, niet op de snelweg te stoppen en niet uit te stappen. Ook langs de snelweg staan wordt om veiligheidsredenen afgeraden.

 • Australische agenten klaar voor missie

  SYDNEY(ANP) - De Australische premier Tony Abbott heeft donderdag gezegd dat 50 agenten op weg zijn naar Londen. Zij zullen daar verblijven in afwachting van de mogelijke komst van een internationale gewapende missie ter beveiliging van de plek in het oosten van Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Dat meldden Australische media.

 • Spoorproblemen rond Utrecht in weekeinde

  UTRECHT (ANP) - Treinreizigers die naar of via Utrecht willen reizen in het weekeinde, moeten rekening houden met vertraging, extra overstappen en langere reistijden. Op sommige trajecten rijden bussen in plaats van treinen en de directe verbinding tussen Utrecht Centraal en Schiphol rijdt helemaal niet.

 • Geen integrale uitzending tweede rouwstoet

  HILVERSUM (ANP) - De tweede rit van rouwauto's met slachtoffers van de vliegtuigcrash wordt niet integraal op tv uitgezonden. Dat meldt de NOS donderdag. Wel zijn er verslaggevers in Charkov, waar de vliegtuigen met de slachtoffers zullen vertrekken, en op Eindhoven Airport, waar ze rond 16.00 uur worden verwacht.

 • Aantal online-condoleances groeit nog steeds

  RIJSWIJK (ANP) - Een week na de vliegtuigramp in Oekraïne uiten nog steeds veel mensen hun medeleven jegens nabestaanden op online-condoleanceregisters. Condoleance.nl, het meest getekende register, telde donderdagochtend ruim 56.000 condoleances. Bij condoleanceregister.nl stond de teller op 13.508.

 • 'Geen snel bestand in Gazastrook'

  JERUZALEM (ANP) - Er komt waarschijnlijk niet snel een bestand in de Gazastrook. Dat verwacht de Israëlische minister van Wetenschap, Yaakov Peri. Het Israëlische leger moet eerst alle tunnels die vanuit de Gazastrook naar Israël zijn gegraven, onklaar maken. ,,Daar is meer tijd voor nodig, nog 2 of 3 dagen is niet genoeg'', aldus de bewindsman.

 • Christelijke Sudanese naar Italië

  ROME (ANP) - De Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, heeft Sudan mogen verlaten. Ze kwam donderdagochtend even na 09.00 uur aan boord van een Italiaans regeringstoestel aan in Rome, meldt de Italiaanse krant la Repubblica. Aan boord was de Italiaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Lapo Pistelli, die zich het lot van de vrouw steeds zeer heeft aangetrokken.