19-4-2012 14:36 | Door ANP .

Overeenkomst over waarnemersmissie SyriëOvereenkomst over waarnemersmissie Syrië

Overeenkomst over waarnemersmissie Syrië

DAMASCUS (ANP) - Syrië en de Verenigde Naties hebben donderdag een overeenkomst getekend over de voorwaarden voor de VN-waarnemersmissie die de wapenstilstand in de gaten moet houden. De Verenigde Naties willen het aantal waarnemers in Syrië uitbreiden van 30 naar 250.

De internationale gezant Kofi Annan stelde donderdag dat de VN en de Syrische regering het eens zijn over een protocol voor de inzet van extra waarnemers. Het stuk moet voor de waarnemers de weg vrijmaken om uit te waaieren in Syrië en het staakt-het-vuren te inspecteren. Zo moet een einde komen aan 13 maanden geweld, dat volgens de VN meer dan 9000 levens heeft gekost.

De inspecteurs zullen ook met leden van de oppositie praten om er zeker van te zijn dat ook zij zich, net als het regime, aan de wapenstilstand houden.

het laatste nieuws

 • Merkel verdedigt Koerdische wapenleveranties

  BERLIJN (ANP) - De extremisten van Islamitische Staat vormen een serieuze bedreiging voor Europa en Duitsland en daarom zijn wapenleveranties aan de Koerden gerechtvaardigd. Met die woorden verdedigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag het regeringsbesluit om zware wapens aan de Koerden in het noorden van Irak te leveren. Het gaat om honderden antitankraketten en machinegeweren die in de strijd tegen de soennitische terreurorganisatie kunnen worden ingezet.

 • Nieuwe rellen in Pakistaanse hoofdstad

  ISLAMABAD (ANP) - Nadat het uren rustig was geweest in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waren er maandag laat in de middag opnieuw schermutselingen tussen tegenstanders van premier Nawaz Sharif en de politie. Agenten vuurden traangas af op de betogers die de residentie van Sharif probeerden te bereiken.

 • Snelle NAVO-interventiemacht moet afschrikken

  BRUSSEL (ANP) - De geplande ultrasnelle NAVO-interventiemacht, waaraan Nederland mee wil doen, moet vijanden afschrikken. Elke mogelijke agressor moet inzien dat als hij een NAVO-bondgenoot aanvalt, hij niet alleen de nationale strijdkrachten tegenover zich ziet, maar de hele NAVO.

 • IS ontvoerde zeker 2000 vrouwen en kinderen

  GENÈVE (ANP) - Minstens 2000 vrouwen en kinderen zijn in Irak ontvoerd door extremisten van de beweging Islamitische Staat (IS). De slachtoffers worden op verscheidene plaatsen gevangen gehouden, meldden de Verenigde Naties maandag vanuit Genève. De missie van de VN in Irak heeft meldingen gekregen van vrouwen van wie de kinderen zijn afgenomen door IS en van vrouwen die aan strijders zijn gegeven als slavin. Dit zei speciaal VN-coördinator Chaloka Beyani maandag op een spoedzitting van de Mensenrechtenraad van de VN over Irak.

 • Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea op CNN

  SEOUL (ANP) - Drie Amerikanen die in Noord-Korea gevangenzitten, zijn maandag op de nieuwszender CNN verschenen. Een van hen noemde zijn situatie ,,zeer dringend''. Een ander riep de Amerikaanse regering op snel iemand te sturen om te proberen hem vrij te krijgen.

 • Al 70 schademeldingen na aardbevingen

  ASSEN (ANP) - Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waren maandagmiddag rond half 2 al zeker 70 schademeldingen binnengekomen na de twee aardbevingen die eerder op de ochtend plaatsvonden bij Froombosch. Dat meldde de NAM maandagmiddag.

 • 'Hezbollah nooit actief in Suriname geweest'

  PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering ontkent dat de Libanese terreurbeweging Hezbollah ooit actief is geweest in Suriname. Ook heeft Dino Bouterse, zoon van president Desi Bouterse, nooit aan het hoofd van de Surinaamse veiligheidsorganisatie, de Counter Terrorism Unit (CTU), gestaan. Dit staat in een verklaring van de Surinaamse regering.

 • Vrouw gangsterduo op rechtszitting Assen

  ASSEN (ANP) - Enise B., die in februari van dit jaar met Antonio Marcus van der P. een spoor van geweld in Nederland achterliet, zal dinsdag voor de rechtbank in Assen verschijnen. P. komt niet, meldde het Openbaar Ministerie maandag.

 • Vliegtuigen Elvis Presley te koop

  MEMPHIS (ANP) - Twee vliegtuigen van de in 1977 overleden Amerikaanse zanger Elvis Presley staan te koop. Liefhebbers kunnen bieden op de toestellen Lisa Marie en Hound Dog II, staat op een verkoopsite te lezen. Er staat niet bij of er een minimumprijs geldt.

 • Oekraiëns leger weg bij luchthaven Loehansk

  KIEV (ANP) - De Oekraïense strijdkrachten hebben zich maandag teruggetrokken van de luchthaven van Loehansk in het oosten van het land. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

 • Huizen waarschuwde eerder voor jihadgangers

  HUIZEN (ANP) - Burgemeester Fons Hertog van Huizen vroeg zijn inwoners in juni al om alert te zijn op activiteiten of gedrag van mogelijke jihadgangers in zijn gemeente. Hij verzekerde de bevolking dat hij persoonlijk alle informatie over opvallende of bijzondere dingen in wijk of straat zou bekijken.

 • Hamas-ambtenaren krijgen eindelijk salaris

  RAMALLAH (ANP) - De Palestijnse Autoriteit wil woensdag de salarissen van de Hamas-ambtenaren in de Gazastrook gaan betalen. De Islamitische Verzetsbeweging Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn het daarover eens geworden, meldde het Palestijnse persbureau Maan maandag.

 • 'Meerderheid wil pensioenleeftijd verlagen'

  DEN HAAG (ANP) - Volgens een onderzoek wil 55 procent van de kiezers de pensioenleeftijd weer verlagen. Dat staat in een maandag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van ouderenpartij 50PLUS.

 • Timmermans nu belangrijkste EU-kandidaat

  DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is de belangrijkste kandidaat om namens Nederland eurocommissaris te worden. Hij is in de race om achter de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, de eerste vicevoorzitter te worden. Bronnen rond het kabinet stellen dat maandag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

 • Twee aardbevingen bij Hoogezand

  FROOMBOSCH (ANP) - Bij het Groningse Froombosch, vlakbij Hoogezand, zijn maandagochtend twee aardbevingen gevoeld. De zwaarste beving had volgens het KNMI een kracht 2,6 op de schaal van Richter.