15-7-2012 16:44 | Door ANP .

Nederlanders vast in SyriëDEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse vrouw, haar vier kinderen en haar Palestijnse man zitten in de knel in Syrië. Omdat de man geen visum heeft, kan het gezin niet naar Nederland vluchten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondag berichtgeving van het Eindhovens Dagblad hierover.

Volgens het ministerie heeft de Nederlandse ambassade in Syrië meermalen gewaarschuwd het land te verlaten. Dat dient op eigen gelegenheid te gebeuren. Of het advies wordt opgevolgd, is de keuze van de Nederlanders zelf, aldus het ministerie.

De ambassade in Damascus ging in maart 2012 dicht, waardoor ter plaatse niets meer voor het gezin kan worden geregeld. Buitenlandse Zaken probeert via andere landen die nog wel in Syrië een ambassade of consulaat hebben, alsnog een visum te regelen voor de man. Hij zou daarvoor ook naar een Nederlandse ambassade in de regio kunnen reizen.

Het gezin woont al jarenlang in Syrië. De vrouw heeft een brief gestuurd naar minister Uri Rosenthal over haar benarde positie. Het ministerie liet nog weten te begrijpen dat de situatie van het gezin moeilijk is gezien de ontwikkelingen in Syrië.

het laatste nieuws

 • Evacuatie om brand appartementencomplex

  OOSTERHOUT (ANP) - Een nog onbekend aantal bewoners van een appartementencomplex in het Brabantse Oosterhout is woensdagavond geëvacueerd nadat brand was uitgebroken. Voor zover bekend zijn geen slachtoffers gevallen, aldus de veiligheidsregio.

 • Stuk leer met bloed Kennedy wordt geveild

  LOS ANGELES (ANP) - Het Amerikaanse veilinghuis Nate D. Sanders veilt een stuk leer met opgedroogd bloed van John F. Kennedy. Het stuk leer is afkomstig uit de achterbank van de auto waarin de vermoorde president in 1963 zijn laatste rit maakte.

 • Laag btw-tarief op verbouwingen blijft langer

  DEN HAAG (ANP) - Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt met een half jaar verlengd. Dat hebben kabinet en bevriende oppositie afgesproken tijdens het overleg over de begroting van volgend jaar.

 • Vervoersverbod bijen Zuidlaren wegens ziekte

  ZUIDLAREN (ANP) - In Zuidlaren (Drenthe) is onder bijen de ziekte Amerikaans vuilbroed uitgebroken. Omdat de ziekte besmettelijk is wordt de kolonie geruimd. Ook is voor bijenhouders daar een vervoersverbod ingesteld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdagavond bekend.

 • Man onthoofd bij ruzie in woongroep

  ARGENTEUIL (ANP) - Een ruzie in een woongroep in het Franse Argenteuil bij Parijs is woensdag volledig uit de hand gelopen: twee van de drie bewoners hebben de confrontatie niet overleefd. Een van hen is onthoofd.

 • Wientjes kijkt naar luchthaven Twente

  ZWOLLE (ANP) - Bernard Wientjes gaat de commissie van wijzen leiden die moet uitzoeken wat er verder met het vroegere vliegveld Twente zal gebeuren. Dat hebben de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Peter den Oudsten van Enschede bekendgemaakt.

 • Duitse FDP dreigt 'uit te sterven'

  DRESDEN/BERLIJN (ANP) - Tot december 2013 leverde de FDP met Philipp Rösler nog de plaatsvervanger van bondskanselier Angela Merkel. Zondag kan de liberale partij ook uit de laatste deelstaatregering te verdwijnen. Dan worden in Saksen parlementsverkiezingen gehouden. Volgens opiniepeilingen lijkt de FDP de kiesdrempel van 5 procent niet meer te halen.

 • Kabinet en oppositie eens over begroting 2015

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het in onderhandelingen woensdag eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en financieel specialisten van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

 • Ebola in Congo los van de grote epidemie

  GENÈVE (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmet vlees en staat los van de epidemie in landen in het westen van Afrika. Dat heeft de Wereldvoedselorganisatie (WHO) woensdag laten weten.

 • Hennis: Russisch leger steeds assertiever

  DEN HAAG (ANP) - De Russische marine en luchtmacht laten een ,,toename van assertief gedrag'' zien, aldus minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week vlogen nog twee Russische bommenwerpers door het Nederlandse luchtruim.

 • Merkel: Islamitische Staat pleegt genocide

  BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel beschouwt de acties van Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië als genocide. ,,Het zijn verschrikkelijke gruweldaden. Men kan van een volkerenmoord spreken'', zei ze woensdag voor de tv-zender van haar partij, de christendemocratische CDU. Merkel zei dat om de steun van de regering aan de Koerden in Irak te verdedigen.

 • Kinderen van Sulawesi willen genoegdoening

  DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen executeerden 67 jaar geleden duizenden Indonesische mannen in Zuid-Sulawesi. Kinderen van de slachtoffers zagen dat soms gebeuren. Ze willen dat Nederland hun een schadevergoeding van 20.000 euro toekent, net als eerder is gebeurd bij weduwen van de slachtoffers.

 • Schotse zakenlieden tegen afscheiding

  LONDEN (ANP) - De chefs van ruim 130 grote bedrijven in Schotland hebben zich tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gekeerd. In een open brief roepen zij de Schotse bevolking op om op 18 september in het referendum tegen de onafhankelijkheid te stemmen.

 • CDA: front vormen tegen radicalisering

  DEN HAAG (ANP) - Nederlanders die de rechtsstaat en democratische waarden zijn toegedaan, moeten een front vormen tegen radicalisering in de samenleving. Die oproep hebben CDA-fractievoorzitters uit een aantal grote steden woensdag gedaan in een pamflet.

 • Ebolapatiënt Duitsland vijfde in het Westen

  HAMBURG (ANP) - De met het ebolavirus besmette man die woensdag in het Duitse Hamburg is aangekomen, is de vijfde patiënt die naar een land in het Westen is gebracht om te worden behandeld. Het gaat overigens niet om een Duitser maar een epidemie-expert uit Senegal die tijdens zijn werk in Sierra Leone besmet raakte.