15-7-2012 16:44 | Door ANP .

Nederlanders vast in SyriëDEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse vrouw, haar vier kinderen en haar Palestijnse man zitten in de knel in Syrië. Omdat de man geen visum heeft, kan het gezin niet naar Nederland vluchten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondag berichtgeving van het Eindhovens Dagblad hierover.

Volgens het ministerie heeft de Nederlandse ambassade in Syrië meermalen gewaarschuwd het land te verlaten. Dat dient op eigen gelegenheid te gebeuren. Of het advies wordt opgevolgd, is de keuze van de Nederlanders zelf, aldus het ministerie.

De ambassade in Damascus ging in maart 2012 dicht, waardoor ter plaatse niets meer voor het gezin kan worden geregeld. Buitenlandse Zaken probeert via andere landen die nog wel in Syrië een ambassade of consulaat hebben, alsnog een visum te regelen voor de man. Hij zou daarvoor ook naar een Nederlandse ambassade in de regio kunnen reizen.

Het gezin woont al jarenlang in Syrië. De vrouw heeft een brief gestuurd naar minister Uri Rosenthal over haar benarde positie. Het ministerie liet nog weten te begrijpen dat de situatie van het gezin moeilijk is gezien de ontwikkelingen in Syrië.

het laatste nieuws

 • Opstelten: nationale herdenking vliegtuigramp

  DEN HAAG (ANP) - Waar en wanneer is nog onbekend, maar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat er een nationale herdenking komt van de vliegtuigramp in Oost-Oekraïne. Opstelten gaf dat dinsdag aan in een debat met de Tweede Kamer over de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines dat 17 juli werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 195 Nederlanders, kwamen daarbij om.

 • VS verwijten Rusland schending wapenverdrag

  MOSKOU (ANP) - De Verenigde Staten verwijten Rusland dat het met het testen van een raket voor de middellange afstand een baanbrekend ontwapeningsverdrag heeft geschonden. President Barack Obama heeft in een brief aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn ongenoegen laten blijken, meldden Amerikaanse media dinsdag.

 • Rusland en VS: stop gevechten rampplek

  MOSKOU (ANP) - Rusland en de Verenigde Staten hebben dinsdag beklemtoond dat gevechten rond de plek in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig met 298 mensen aan boord neerstortte, moeten stoppen. De Russische minister Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry waren het hier dinsdag in een telefoongesprek roerend over eens. Ze wezen op een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN die een internationaal onderzoek op de rampplek eist.

 • Opstelten hoopt op terughoudendheid advocaten

  DEN HAAG (ANP) - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie roept juristen op zich niet op te dringen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Hij deed dat dinsdag in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de tragedie.

 • Ook separatisten moeten instemmen met wapens

  DEN HAAG (ANP) - Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Nederlandse marechaussees en politiemensen handvuurwapens gaan dragen in Oekraïne. Behalve de Oekraïense autoriteiten moeten ook de pro-Russische separatisten in het rampgebied ermee akkoord gaan.

 • EU: economische sancties tegen Rusland

  BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 landen bij de EU het dinsdag eens geworden, zo is in Brussel vernomen. Het is de eerste keer dat dergelijke sancties worden ingesteld.

 • China meldt slachtoffers aanslag Xinjiang

  PEKING (ANP) - Door een terroristische aanslag in het uiterste westen van China zijn maandagmorgen tientallen burgers gedood of gewond. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua dinsdag.

 • Timmermans: Porosjenko bereid mee te werken

  DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense president Petro Porosjenko is bereid alle medewerking te verlenen zodat Nederlandse onderzoekers de weg kunnen gebruiken naar de plek waar het toestel van Malaysia Airlines crashte. Dat heeft hij dinsdagmiddag in een telefoongesprek met premier Mark Rutte toegezegd.

 • Veel doden bij gevechten noordoosten Libië

  BENGHAZI (ANP) - Bij hevige gevechten tussen jihadisten en regeringsgetrouwe troepen in het noordoosten van Libië zijn dinsdag meer dan 30 doden gevallen. De gevechten in de tweede stad van het land, Benghazi, zijn al geruime tijd gaande zonder dat een partij de overhand lijkt te krijgen.

 • Rusland beschuldigt Oekraïne weer

  MOSKOU (ANP) - Rusland heeft Oekraïne er dinsdag opnieuw van beschuldigd over de grens heen te hebben geschoten. Rusland klaagt in verband met de gevechten in het uiterste oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger in de aanval is. Kiev wil met deze 'antiterroristische operatie' pro-Russische rebellen in de streek uitschakelen. ,,We eisen dat Oekraïne ermee stopt het territorium van de Russische Federatie onder vuur te nemen'', luidde een verklaring van het Kremlin.

 • Totaal 195 Nederlandse slachtoffers

  DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is opgelopen tot 195. Dinsdag werd vastgesteld dat er een meisje van nog geen twee jaar met een dubbele nationaliteit onder de doden is.

 • Oekraïne: gevechten om Snizjne

  KIEV (ANP) - Het Oekraïense leger probeert nog altijd de plaats Snizjne te veroveren op de separatisten. Dat heeft luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad dinsdag gezegd. Vanuit Snizjne zou op 17 juli een luchtdoelraket zijn afgevuurd op het vliegtuig van Malaysia Airlines, waardoor alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

 • Maleisische premier donderdag in Den Haag

  DEN HAAG (ANP) - De Maleisische minister-president Najib Razak is donderdag in Den Haag om met premier Mark Rutte te praten over de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines kwamen ook mensen uit Maleisië om. Razak zal onder meer het condoleanceregister voor de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp tekenen, meldt de RVD.

 • Kamer steunt aanpak ramp door kabinet

  DEN HAAG (ANP) - De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.

 • Veel vragen over rel met Venezuela

  DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft nogal wat vragen voor het kabinet over de rel met Hugo Carvajal, de voormalig beoogd consul van Venezuela op Aruba. Hij werd daar op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt in verband met mogelijke drugshandel. Venezuela ontstak daarop in toorn. Den Haag bepaalde dat de man onschendbaar was en stuurde daarmee aan op zijn vrijlating. Daarover zijn de Amerikanen diep teleurgesteld. Carvajal heeft inmiddels als ongewenst persoon de aftocht geblazen uit Aruba.