15-7-2012 16:44 | Door ANP .

Nederlanders vast in SyriëDEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse vrouw, haar vier kinderen en haar Palestijnse man zitten in de knel in Syrië. Omdat de man geen visum heeft, kan het gezin niet naar Nederland vluchten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondag berichtgeving van het Eindhovens Dagblad hierover.

Volgens het ministerie heeft de Nederlandse ambassade in Syrië meermalen gewaarschuwd het land te verlaten. Dat dient op eigen gelegenheid te gebeuren. Of het advies wordt opgevolgd, is de keuze van de Nederlanders zelf, aldus het ministerie.

De ambassade in Damascus ging in maart 2012 dicht, waardoor ter plaatse niets meer voor het gezin kan worden geregeld. Buitenlandse Zaken probeert via andere landen die nog wel in Syrië een ambassade of consulaat hebben, alsnog een visum te regelen voor de man. Hij zou daarvoor ook naar een Nederlandse ambassade in de regio kunnen reizen.

Het gezin woont al jarenlang in Syrië. De vrouw heeft een brief gestuurd naar minister Uri Rosenthal over haar benarde positie. Het ministerie liet nog weten te begrijpen dat de situatie van het gezin moeilijk is gezien de ontwikkelingen in Syrië.

het laatste nieuws

 • Veel doden door beschieting school Gazastrook

  GAZA (ANP) - Zeker tien mensen zijn donderdag omgekomen en veel anderen gewond geraakt door een Israëlische beschieting van een VN-school in de Gazastrook waar veel Palestijnse vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht. Dat hebben de plaatselijke Palestijnse autoriteiten gemeld.

 • Internationaal team werkt aan identificatie

  BUNNIK (ANP) - Een internationaal team van 200 mensen werkt sinds woensdagavond aan de identificatie van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dat maakte de politiechef van de landelijke eenheid, Patricia Zorko, donderdag bekend tijdens een persbijeenkomt.

 • Wrakstukken op rampplek mogen verplaatst

  DEN HAAG (ANP) - Wrakstukken op de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines was neergestort, mogen worden verplaatst. Dat moet bergers de mogelijkheid bieden ,,de op de rampplek nog aanwezige slachtoffers te kunnen bergen'', liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag weten.

 • ISIS laat vrouwen in Irak besnijden

  MOSUL (ANP) - De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft opdracht gegeven om vrouwen tussen 11 en 46 in de Iraakse stad Mosul te besnijden. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gemeld.

 • Franse gevechtsvliegtuigen zoeken wrak Mali

  PARIJS (ANP) - Twee Franse Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen die in West-Afrika zijn gestationeerd, zijn opgestegen om het wrak van het toestel van Air Algérie in het noorden van het West-Afrikaanse land Mali te zoeken. Dat heeft een woordvoerder van het Franse leger donderdag gemeld.

 • Nauwelijks annuleringen bij Malaysia Airlines

  KUALA LUMPUR (ANP) - Reizigers hebben nauwelijks gebruikgemaakt van het aanbod van Malaysia Airlines om kosteloos hun vlucht te annuleren. In Nederland besloot afgelopen dagen slechts ,,een tiental mensen'' zijn ticket in te leveren. Dat liet de luchtvaartmaatschappij donderdag weten.

 • Herdenkingen van slachtoffers MH17 gaan door

  RIJSWIJK (ANP) - Ook na de dag van nationale rouw blijft Nederland de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdenken. Er zijn de komende dagen stille tochten en herdenkingen in onder meer Delft, Hoofddorp en Roosendaal. Ook in Drachten wordt aan een tocht voor de slachtoffers gewerkt.

 • Rusland ontkent neerhalen toestellen Oekraïne

  MOSKOU (ANP) - Rusland noemt de beschuldiging dat vanaf Russisch grondgebied twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen zijn neergeschoten ,,nonsens''. De Oekraïense regering had woensdag laten weten dat de twee Soechoj Soe-25's op grote hoogte vlogen en waarschijnlijk waren neergehaald met raketten vanuit Rusland.

 • Koerd Massum nieuwe president Irak

  BAGDAD (ANP) - De Koerd Fuad Massum is donderdag door het Iraakse parlement tot president gekozen. Massum is parlementslid voor de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Zijn verkiezing betekent een nieuwe stap om de politieke impasse te doorbreken waarin Irak zich sinds de parlementsverkiezingen van eind april bevindt.

 • Australische exporteur boycot Rusland

  SYDNEY (ANP) - Een Australische vleesexporteur heeft donderdag zelf sancties ingesteld tegen Rusland. De baas bij de Australian Lamb Group, John Verrall, zei dat ,,wij als Australische onderneming de aan het licht komende omstandigheden rond het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord, niet kunnen accepteren''.

 • 1,5 jaar voor mantelzorger die vrouw wurgde

  UTRECHT (ANP) - De 84-jarige mantelzorger uit Doorn die vorig jaar oktober na 58 jaar huwelijk en intensief mantelzorgen zijn vrouw wurgde, is donderdag wegens doodslag veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf. De officier van justitie had 5 jaar cel wegens moord geëist tegen de bejaarde man. Volgens de rechtbank handelde hij niet volgens een plan, maar in een gemoedsopwelling. De man wurgde zijn echtgenote met zijn handen en zijn broekriem toen zij weer eens hevig begon te trillen, en belde zelf de politie.

 • VN Mali: Algerijns vliegtuig neergestort

  BAMAKO (ANP) - Het donderdag verdwenen vliegtuig van Air Algérie is in het noorden van Mali neergestort. Dat heeft commandant Koko Essien van de VN-missie in Mali bevestigd. Het toestel is neergekomen ergens tussen Gao en het 450 kilometer noordelijker gelegen Tessalit, aldus Essien.

 • Fabius: contract met Rusland moet je naleven

  PARIJS (ANP) - De regel is dat ondertekende en betaalde contracten worden nageleefd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, gezegd over de kritiek op de leverantie van twee Mistral-oorlogsschepen aan Rusland.

 • Veiligheidschef Kaddafi mag in Libië berecht

  DEN HAAG (ANP) - De veiligheidschef van de oud-Libische dictator Muammar Kaddafi mag in Libië worden berecht. Dat heeft de kamer van beroep van het Internationaal Strafhof in Den Haag donderdag besloten. De uitspraak is slecht nieuws voor Abdullah al-Senussi. In Libië wacht hem mogelijk de doodstraf.

 • Watertekort dreigt in Donetsk

  DONETSK (ANP) - In Donetsk dreigt een tekort aan water. De pompinstallaties die water naar de stad in Oost-OekraÏne brengen zijn beschadigd bij gevechten en er is een reservecapaciteit aan drinkwater voor maximaal 5 dagen. Dat meldden donderdag Oekraïense media.