10-7-2012 17:16 | Door ANP .

'Mladic dreigde iedereen te doden'DEN HAAG (ANP) - Ratko Mladic dreigde voor de Srebrenica-genocide al iedereen in de Oost-Bosnische enclaves te doden. Dit verklaarde David Harland dinsdag als tweede getuige in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Harland was tijdens de oorlog officier bij de VN-vredesmacht in Sarajevo en had in die hoedanigheid van 1993 tot 1995 een twintigtal vergaderingen met Mladic. De generaal was een keer boos dat de moslims weigerden een groep Servische krijgsgevangenen vrij te laten. Mladic dreigde volgens hem toen iedereen in Srebrenica, Zepa en Gorazde te doden, ,,met uitzondering van de kinderen''.

het laatste nieuws

 • Voorlopig geen nieuwe Australische sancties

  SYDNEY (ANP) - Australië stelt voorlopig geen nieuwe sancties in tegen Rusland in verband met de inmenging van Moskou in het conflict in Oekraïne. Het land blijft daarmee achter bij de Verenigde Staten en de EU die dinsdag nieuwe strafmaatregelen aankondigden tegen Moskou. In een later stadium kunnen er volgens premier Tony Abbott wel weer acties worden ondernomen.

 • OVSE-konvooi tegengehouden aan frontlinie

  DONETSK (ANP) - Het is een konvooi van de OVSE woensdag niet gelukt om de rampplek van vlucht MH17 te bereiken. De auto's van de organisatie werden door de opstandelingen tegengehouden aan de frontlinie. In het gebied wordt wederom gevochten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

 • Dick Bruna is al even klaar met nijntje

  AMSTERDAM (ANP) - Nijntje, het wereldberoemde konijn van de Utrechtse tekenaar Dick Bruna, viert in 2015 haar 60ste verjaardag. Maar er zal voor die gelegenheid hoogstwaarschijnlijk geen nieuw boekje over nijntje en haar vriendjes verschijnen, want bedenker Dick Bruna is in 2011 gestopt met tekenen. Dat liet zijn uitgever Mercis BV in Amsterdam woensdag weten na berichtgeving hierover door RTV Utrecht

 • Ebola ook bedreiging voor Groot-Brittannië

  LONDEN (ANP) - De gevreesde ziekte ebola die rondwaart in West-Afrika is een potentiële bedreiging voor Groot-Brittannië. Dat zegt chef wetenschap van de Britse regering Sir Mark Walport woensdag in de krant The Daily Telegraph. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Britse artsen aangeschreven extra alert te zijn.

 • Doden door autobom in Caïro

  CAÏRO (ANP) - Zeker drie mensen zijn omgekomen toen een autobom afging in de buitenwijk Giza van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat meldde de Egyptische staatszender Nile Television woensdag.

 • OVSE verkent wegen naar rampplek

  DONETSK (ANP) - Twee auto's van de OVSE zijn woensdagochtend vertrokken vanuit Donetsk voor een verkenningsmissie richting de plek waar twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald in Oekraïne . Onder de waarnemers in de auto's, die worden begeleid door rebellen, is een van de leiders van de OVSE-missie, Alexander Hug.

 • Juli was warm en vooral heel nat

  ZEIST (ANP) - Juli 2014 was meteorologisch gezien een maand van extremen. Volgens weeronline.nl was het erg warm, maar vooral op veel plaatsen ook uitzonderlijk nat.

 • PvdA D66: onafhankelijk onderzoek geweld Gaza

  DEN HAAG (ANP) - Nederland moet Europese landen aansporen alsnog openlijk een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Gaza te steunen. Dat zeggen PvdA en D66. Regeringspartij PvdA vindt dat die landen en Nederland zelf vervolgens politieke conclusies moeten verbinden aan de resultaten van dat onderzoek.

 • Palestijnen gedood na aanvallen Israël

  GAZA (ANP) - Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 43 Palestijnen gedood toen het tientallen doelen bestookte in Gaza. Van hen kwamen er 20 om het leven in een VN-school.

 • Uitspraak rechter over voorwaarden Van der G.

  DEN HAAG (ANP) - Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, hoort woensdag het oordeel van de rechter over zijn bezwaren tegen de voorwaarden die zijn verbonden aan zijn vrijlating. Van der G. heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat om van die voorwaarden af te komen.

 • VN: weer raket gevonden bij VN-school Gaza

  GAZA (ANP) - Voor derde keer in korte tijd is een raket gevonden bij een VN-school in Gaza. Dat heeft Unwra, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, woensdag bekendgemaakt.

 • Brandbrief Wiesenthal Centre aan Van Aartsen

  PARIJS (ANP) - De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre is ,,geschokt'' dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen twee anti-joodse demonstraties heeft toegestaan. Dat heeft de organisatie Van Aartsen in een brief laten weten. Het Simon Wiesenthal Centre vraagt de burgemeester om een eventuele volgende demonstratie te verbieden ,,voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld''.

 • Laatste 'Hiroshima-bommengooier' overleden

  ATLANTA (ANP/RTR) - Het laatst levende bemanningslid van de bommenwerper die op 6 augustus 1945 een atoombom op de Japanse stad Hiroshima liet vallen, is overleden. Theodore Van Kirk is 93 jaar geworden.

 • Laatste vrachtschip Europa vertrekt naar ISS

  KOUROU (ANP) - Een Europees vrachtschip is in de nacht van dinsdag op woensdag vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. Het ruimteschip Georges Lemaître werd gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Het is de vijfde en voorlopig laatste keer dat Europa het ISS bevoorraadt.

 • Rebellen: geen dreigement tegen OVSE

  KIEV - De pro-Russische separatisten hebben dinsdag tegengesproken dat zij hebben gedreigd de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. In een verklaring onderstrepen zij dat zij al lang "effectief" samenwerken met de OVSE-missie.