10-7-2012 17:16 | Door ANP .

'Mladic dreigde iedereen te doden'DEN HAAG (ANP) - Ratko Mladic dreigde voor de Srebrenica-genocide al iedereen in de Oost-Bosnische enclaves te doden. Dit verklaarde David Harland dinsdag als tweede getuige in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Harland was tijdens de oorlog officier bij de VN-vredesmacht in Sarajevo en had in die hoedanigheid van 1993 tot 1995 een twintigtal vergaderingen met Mladic. De generaal was een keer boos dat de moslims weigerden een groep Servische krijgsgevangenen vrij te laten. Mladic dreigde volgens hem toen iedereen in Srebrenica, Zepa en Gorazde te doden, ,,met uitzondering van de kinderen''.

het laatste nieuws

 • Londen belooft Schotten vergaande autonomie

  LONDEN (ANP) - In een ultieme poging de Schotten voor de Britse unie te behouden, beloven de Britse premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en oppositieleider Ed Miliband van de Labourpartij Schotland een grote mate van autonomie als het de onafhankelijkheid afwijst. De drie politieke leiders stellen het Schotse parlement meer bevoegdheden in het vooruitzicht en de volledige zeggenschap over het geld voor de gezondheidszorg.

 • Miljoen kinderen sterven op dag van geboorte

  NEW YORK (ANP) - Elk jaar sterven een miljoen kinderen op de dag van hun geboorte. Ongeveer 2,8 miljoen baby's overlijden in de eerste 4 weken na hun geboorte. Deze cijfers heeft de VN-kinderorganisatie Unicef dinsdag vrijgegeven.

 • Gewonden bij ravage op A58 in Zeeland

  RIJSWIJK (ANP) - Op de A58 tussen Goes en Middelburg is een ravage ontstaan na meerdere kettingbotsingen in dichte mist. Er is volgens de politie een fors aantal gewonden, in totaal zijn er zo'n 150 auto's betrokken bij de aanrijdingen. Tientallen ambulances zijn aanwezig of onderweg, aldus de politie.

 • Verwarde man van dak af

  ARNHEM (ANP) - De verwarde 29-jarige man die de hele nacht op het dak van een woning in Arnhem heeft gestaan, is naar beneden gekomen. Hij liet zich van het dak glijden en is het laatste stuk gevallen, meldt de politie. De man wordt behandeld door ambulancepersoneel maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Hij wordt aangehouden.

 • IS haalt steeds meer strijders uit Turkije

  WASHINGTON (ANP) - De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) haalt steeds meer nieuwe strijders uit Turkije. Jongeren sluiten zich aan bij IS, omdat ze zich aangetrokken voelen door de ideologie van de terreurgroep en omdat die forse geldbedragen aan zijn strijders betaalt.

 • Nederland wat gestegen op universiteitenlijst

  RIJSWIJK (ANP) - Nederland staat dit keer met zes universiteiten in de top 100 van de QS World University Rankings. De hoogstgeplaatste Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam, op plek 50. Vorig jaar was dat nog de 58e plaats.

 • Nederlanders zijn minder zuinig

  HILVERSUM (ANP) - Nederlanders hebben het afgelopen jaar minder zuinig aan gedaan dan het jaar daarvoor. Toch zeggen vier op de tien consumenten dat rondkomen nog maar net lukt. 14 procent komt aan het einde van de maand geld tekort. Dat blijkt dinsdag uit een peiling in opdracht van de NOS.

 • EenVandaag: Timmermans weer populairst

  HILVERSUM (ANP) - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is net als vorig jaar gekozen tot populairste minister door het EenVandaag Opiniepanel. Hij wordt gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en premier Mark Rutte.

 • Verwarde man staat al uren op dak

  ARNHEM (ANP) - Een verwarde man staat al sinds vroeg in de maandagavond op het dak van een woning in Arnhem. Hij dreigt te springen, aldus de politie dinsdagochtend. Politie en brandweer zijn al uren bezig om de man op andere gedachten te brengen.

 • ISAF-militairen gedood door bomaanslag Kabul

  KABUL (ANP) - Een zware bomaanslag bij de Amerikaanse ambassade in Kabul heeft dinsdagochtend aan zeker drie militairen van de internationale troepenmacht ISAF het leven gekost. Zeker vijf militairen raakten gewond, liet ISAF weten. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan. Ook is niet bekend of er Afghanen zijn omgekomen.

 • Kritiek EU op Duitse tolplannen

  BRUSSEL (ANP) - EU-Commissaris Siim Kallas van Transport heeft kritiek geleverd op de Duitse tolplannen van Transportminister Alexander Dobrindt. De combinatie van korting op wegenbelasting voor Duitse weggebruikers en de invoering van tol leidt tot ,,discriminatie op basis van nationaliteit'', aldus Kallas volgens de Duitse krant Bild dinsdag.

 • Filipijnen evacueren bewoners rondom vulkaan

  MANILLA (ANP) - Meer dan 12.000 Filipino's zijn dinsdag geëvacueerd, omdat een vulkaan op uitbarsten staat. Mensen die binnen een straal van 6 kilometer van de vulkaan Mount Mayon wonen, moeten maximaal 3 maanden verblijven in tijdelijke schuilplaatsen buiten dat gebied. Als de vulkaan uitbarst, volgen er nog meer evacuaties, aldus het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie.

 • 'Barbecuevlees dieronvriendelijk en besmet'

  AMSTERDAM (ANP) - Het vlees dat door supermarkten in barbecuepakketten wordt aangeboden, is veelal niet diervriendelijk, besmet met potentieel schadelijke bacteriën en soms zelfs bijna bedorven. Dat blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier.

 • Den Haag verwacht tienduizenden toeschouwers

  DEN HAAG (ANP) - De politie in Den Haag verwacht dinsdag op Prinsjesdag tienduizenden toeschouwers langs de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de gouden koets afleggen van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. De eerste toeschouwers worden in de vroege ochtend al verwacht bij de toegangshekken van Paleis Noordeinde.

 • Eindelijk weer wat goed nieuws op Prinsjesdag

  DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander leest dinsdagmiddag in de Ridderzaal de jaarlijkse troonrede voor ter gelegenheid van Prinsjesdag. Daarna zal minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de miljoenennota voor 2015 aanbieden aan de Tweede Kamer.