10-7-2012 17:16 | Door ANP .

'Mladic dreigde iedereen te doden'DEN HAAG (ANP) - Ratko Mladic dreigde voor de Srebrenica-genocide al iedereen in de Oost-Bosnische enclaves te doden. Dit verklaarde David Harland dinsdag als tweede getuige in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Harland was tijdens de oorlog officier bij de VN-vredesmacht in Sarajevo en had in die hoedanigheid van 1993 tot 1995 een twintigtal vergaderingen met Mladic. De generaal was een keer boos dat de moslims weigerden een groep Servische krijgsgevangenen vrij te laten. Mladic dreigde volgens hem toen iedereen in Srebrenica, Zepa en Gorazde te doden, ,,met uitzondering van de kinderen''.

het laatste nieuws

 • Hennis: Russisch leger steeds assertiever

  DEN HAAG (ANP) - De Russische marine en luchtmacht laten een ,,toename van assertief gedrag'' zien, aldus minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week vlogen nog twee Russische bommenwerpers door het Nederlandse luchtruim.

 • Merkel: Islamitische Staat pleegt genocide

  BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel beschouwt de acties van Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië als genocide. ,,Het zijn verschrikkelijke gruweldaden. Men kan van een volkerenmoord spreken'', zei ze woensdag voor de tv-zender van haar partij, de christendemocratische CDU. Merkel zei dat om de steun van de regering aan de Koerden in Irak te verdedigen.

 • Kinderen van Sulawesi willen genoegdoening

  DEN HAAG (ANP) - Nederlandse militairen executeerden 67 jaar geleden duizenden Indonesische mannen in Zuid-Sulawesi. Kinderen van de slachtoffers zagen dat soms gebeuren. Ze willen dat Nederland hun een schadevergoeding van 20.000 euro toekent, net als eerder is gebeurd bij weduwen van de slachtoffers.

 • Schotse zakenlieden tegen afscheiding

  LONDEN (ANP) - De chefs van ruim 130 grote bedrijven in Schotland hebben zich tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk gekeerd. In een open brief roepen zij de Schotse bevolking op om op 18 september in het referendum tegen de onafhankelijkheid te stemmen.

 • CDA: front vormen tegen radicalisering

  DEN HAAG (ANP) - Nederlanders die de rechtsstaat en democratische waarden zijn toegedaan, moeten een front vormen tegen radicalisering in de samenleving. Die oproep hebben CDA-fractievoorzitters uit een aantal grote steden woensdag gedaan in een pamflet.

 • Ebolapatiënt Duitsland vijfde in het Westen

  HAMBURG (ANP) - De met het ebolavirus besmette man die woensdag in het Duitse Hamburg is aangekomen, is de vijfde patiënt die naar een land in het Westen is gebracht om te worden behandeld. Het gaat overigens niet om een Duitser maar een epidemie-expert uit Senegal die tijdens zijn werk in Sierra Leone besmet raakte.

 • Leger Liberia schiet op ebola-betogers

  MONROVIA (ANP) - Het Liberiaanse leger heeft woensdag in de hoofdstad Monrovia met scherp geschoten op betogers. Zij wilden de quarantaine van hun wijk doorbreken. De arme buurt West Point is afgesloten om verdere verspreiding van ebola te voorkomen. Bewoners kunnen er niet uit om te gaan werken of eten te kopen.

 • Spaarders willen steun Dijsselbloem

  DEN HAAG (ANP) - Icesavings zegt graag gebruik te maken van het aanbod van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om te helpen bij de verkoop van de vorderingen die de belangenvereniging van spaarders nog heeft op de IJslandse bank Landsbanki.

 • Den Haag mocht protest Occupy verbieden

  DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag mocht in 2012 een tentenkamp van Occupy op het Malieveld verbieden. De betogers verstoorden de openbare orde. Er waren incidenten en de demonstranten gingen hun kamp, in een openbaar gebied, ,,steeds meer als eigen terrein beschouwen waartoe zij de politie geen toegang wilden verschaffen''. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

 • Crimineel duo bekent inbraken

  AMSTERDAM ANP) - Het crimineel duo Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. heeft bekend dat het een reeks inbraken heeft gepleegd. Dat heeft advocaat Peter Plasman woensdag bevestigd na een bericht hierover in het AD.

 • Meerderheid dna-profielen vliegramp bekend

  DEN HAAG (ANP) - Van ruim driekwart van de stoffelijke resten die zijn gevonden na de vliegtuigramp in Oekraïne, is het DNA-profiel bekend. Van de rest kan nog geen profiel gemaakt worden wegens de staat waarin die resten verkeren. Daar moet opnieuw onderzoek naar gedaan worden.

 • 'Russische militairen in Amvrosiivka'

  KIEV (ANP) - De stroom berichten over Russische militairen in het oosten van Oekraïne houdt ook woensdag aan. Volgens het Oekraïense leger zijn de afgelopen 24 uur Russische soldaten in gepantserde voertuigen de grens overgestoken en de Oekraïense plaats Amvrosiivka binnengetrokken.

 • Oekraïne wil NAVO-hulp

  KIEV (ANP) - Oekraïne heeft ,,praktische hulp'' van de NAVO nodig en verwacht dat daar tijdens de bijeenkomst van het bondgenootschap in september in Wales beslissingen over worden genomen. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek woensdag gezegd.

 • Dagjesmensen in de file

  KAATSHEUVEL (ANP) - Voor het eerst in lange tijd is het stralend weer en dus trekken mensen woensdag massaal naar pretpartken. Vooral de Efteling en pretpark Julianatoren in Apeldoorn zijn popualir, zo kan worden geconcludeerd op basis van de verkeersdrukte.

 • 'Formeel onderzoek naar IMF-baas Lagarde'

  PARIJS (ANP) - Frankrijkt stelt een formeel onderzoek in naar IMF-baas Christine Lagarde in een zaak wegens vermeend misbruik van Frans overheidsgeld. Dat zei een bron woensdag tegen persbureau Reuters. Lagarde gaat tegen het besluit in beroep. Zij is niet van plan om af te treden als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, aldus de anonieme bron.