10-7-2012 17:16 | Door ANP .

'Mladic dreigde iedereen te doden'DEN HAAG (ANP) - Ratko Mladic dreigde voor de Srebrenica-genocide al iedereen in de Oost-Bosnische enclaves te doden. Dit verklaarde David Harland dinsdag als tweede getuige in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Harland was tijdens de oorlog officier bij de VN-vredesmacht in Sarajevo en had in die hoedanigheid van 1993 tot 1995 een twintigtal vergaderingen met Mladic. De generaal was een keer boos dat de moslims weigerden een groep Servische krijgsgevangenen vrij te laten. Mladic dreigde volgens hem toen iedereen in Srebrenica, Zepa en Gorazde te doden, ,,met uitzondering van de kinderen''.

het laatste nieuws

 • Mooi weer helpt attracties aan veel publiek

  RIJSWIJK (ANP) - Het mooie, bijna zomerse weer in het paasweekeinde heeft veel bezoekers naar de attractieparken gelokt. Vooral Madurodam in Den Haag, de Keukenhof in Lisse en de Efteling in Kaatsheuvel trokken veel publiek.

 • Zwolle eert voetballers PEC met grachtentocht

  ZWOLLE (ANP) - In Zwolle is de feestelijke vaartocht begonnen waarmee de voetballers en begeleiders van PEC Zwolle worden gehuldigd. De ploeg won zondag voor het eerst de KNVB-beker. De tocht gaat door de grachten van de stad van oost naar west, van de Hanekampbrug naar het Zwartewater.

 • Italië haalt 1100 vluchtelingen uit boten

  LAMPEDUSA (ANP/DPA) - Ook tijdens de paasdagen heeft de Italiaanse marine het druk gehad met vluchtelingen. In de nacht van zondag op maandag haalden reddingswerkers ten minste 300 mensen uit nauwelijks zeewaardige boten. Zondag al plukten ze 800 mensen van zee en brachten die naar Sicilië.

 • Honderden afgeslacht in oliestad Zuid-Sudan

  JUBA (ANP) - Rebellen hebben vorige week honderden burgers afgeslacht in het Zuid-Sudanese oliestadje Bentiu. Dat heeft de VN-missie in het Afrikaanse land maandag bekendgemaakt.

 • Miljoenenclaim na verkrachting school Jakarta

  JAKARTA (ANP) - De Nederlandse vader en Indonesische moeder van een jongetje dat op een eliteschool in de Indonesische hoofdstad Jakarta is verkracht hebben een miljoenenclaim ingediend. Dat meldden Indonesische media maandag.

 • Zwaan dodelijk mishandeld in Arnhem

  ARNHEM (ANP) - In de Transvaalbuurt in Arnhem hebben voorbijgangers zondagochtend een dode zwaan aangetroffen. Agenten die poolshoogte kwamen nemen, ontdekten dat de hals van het dier was doorgesneden, meldde de politie maandag.

 • 50.000 Nederlandse accounts gekraakt

  DEN HAAG (ANP) - Bij een enorme datadiefstal die begin april in Duitsland aan het licht kwam, zijn gegevens van 50.000 Nederlandse accounts gestolen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) benadrukt maandag dat het maar een klein deel van het totaal is en dat bovendien veel gestolen gegevens verouderd zijn.

 • Rusland sluit Oekraïense banken op Krim

  MOSKOU (ANP/DPA) - Moskou heeft vier Oekraïense banken gesloten op de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland in de Zwarte Zee. Volgens de Russische centrale bank hadden de instellingen niet voldaan aan de hun gestelde verplichtingen. Het besluit werd maandag bekendgemaakt.

 • AFM gewaarschuwd over 'wonderbelegger

  AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in juli 2010 al diverse zorgwekkende meldingen ontvangen over de verdachte Gemertse belegger Rob van den B. Een kort onderzoek naar aanleiding van de waarschuwingen werd voortijdig afgesloten, omdat de notoire oplichter verklaarde dat hij niet meer actief was, staat in het strafdossier van het Openbaar Ministerie (OM).

 • Wildplassen doet autodief de das om

  LANGWEDEL (ANP/DPA) - Een plaspauze op een parkeerplaats langs de snelweg is een Duitse autodief duur komen te staan. Agenten zagen de man (29) tegen zijn 'eigen' auto plassen en namen poolshoogte.

 • Syrische presidentsverkiezingen in juni

  DAMASCUS (ANP) - Syrië houdt op 3 juni presidentsverkiezingen. De voorzitter van het parlement van het Arabische land heeft dat bekendgemaakt. Dat meldden staatsmedia maandag.

 • Dronken joyrider 17 rijdt sloot in

  ROSSUM (ANP) - Een dronken jongen van 17 is zondagavond met de auto van zijn vader in een sloot in het Gelderse Rossum beland. Hij was op stap met vier jongeren van ongeveer 18 jaar, die in de laadbak van de bedrijfswagen zaten, aldus de politie maandag.

 • KNMI waarschuwt voor onweer

  DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt maandag voor onweer. In het hele land geldt vanaf het middaguur code geel, omdat er onweersbuien kunnen losbarsten.

 • 'Tientallen terroristen gedood in Jemen'

  SANAA (ANP/EFE) - Tientallen mensen die in verband worden gebracht met de terreurorganisatie al-Qaeda zijn in Jemen gedood. Onbemande Amerikaanse vliegtuigen voerden zaterdag en zondag beschietingen uit in het zuiden van het Arabische land. Onder de meer dan 40 doden zou volgens het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken ook een kopstuk van de terreurbeweging zijn.

 • Nederland niet naar bioscoop voor pausen

  UTRECHT (ANP) - In 1300 bioscopen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika is zondag de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II en Johnnes XXIII rechtstreeks te zien in driedimensionale beelden. De bioscoopvoorstelling wordt gratis verzorgd door het Vaticaan in samenwerking met de commerciële zender Sky. Maar Nederland doet niet mee. ,,In Nederland is de belangstelling daarvoor te gering'', denkt aartsbisschop Wim Eijk.