10-7-2012 17:16 | Door ANP .

'Mladic dreigde iedereen te doden'DEN HAAG (ANP) - Ratko Mladic dreigde voor de Srebrenica-genocide al iedereen in de Oost-Bosnische enclaves te doden. Dit verklaarde David Harland dinsdag als tweede getuige in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Harland was tijdens de oorlog officier bij de VN-vredesmacht in Sarajevo en had in die hoedanigheid van 1993 tot 1995 een twintigtal vergaderingen met Mladic. De generaal was een keer boos dat de moslims weigerden een groep Servische krijgsgevangenen vrij te laten. Mladic dreigde volgens hem toen iedereen in Srebrenica, Zepa en Gorazde te doden, ,,met uitzondering van de kinderen''.

het laatste nieuws

 • Uitwisselen telecominformatie met NSA mag

  DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD mogen telecommunicatie uitwisselen met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dat kan door de beugel, besloot de rechtbank in Den Haag woensdag in een civiele zaak. Daarbij waren onder meer de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) betrokken.

 • 50.000 condoleances op internet

  RIJSWIJK (ANP) - Het online condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is woensdagmiddag meer dan 50.000 keer ondertekend. Het register op de website condoleance.nl werd donderdagavond geopend, enkele uren na het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines.

 • Vliegtuigramp inspireert internetfraudeurs

  APELDOORN (ANP) - Er zijn oplichters actief die een slaatje proberen te slaan uit de vliegramp in Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk. Woensdag zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen af te troggelen.

 • Tweede vliegtuig met lichamen onderweg

  CHARKOV (ANP) - Het tweede vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash van vorige week, is vertrokken naar Nederland. Het Australische militaire vliegtuig, met aan boord 24 kisten, is rond half een (Nederlandse tijd) vertrokken vanaf het internationale vliegveld van Charkov.

 • Oekraïne neemt sancties tegen Russen

  KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft woensdag sancties aangekondigd tegen Russische personen en bedrijven die direct of indirect ,,terroristen’’ in Oost-Oekraïne steunen.

 • Ambassade in Kiev ook minuut stil

  KIEV (ANP) - Medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn woensdag om 17.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) ook een minuut stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ter plaatse gezegd.

 • Supermarkten staan stil bij slachtoffers

  DEN HAAG (ANP) - Supermarktfilialen staan woensdag stil bij de vliegtuigramp in Oekraïne van vorige week donderdag. Dat zeggen de woordvoerders van supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl.

 • Rechtszaken worden rond 16 uur geschorst

  DEN HAAG (ANP) - Alle rechtbanken en gerechtshoven schorsen woensdag rond 16 uur hun zittingen. Medewerkers, procespartijen en bezoekers kunnen zo meedoen aan de minuut stilte, die wordt gehouden zodra de eerste vliegtuigen met slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn geland in Eindhoven. Dat meldt de website Rechtspraak.nl.

 • Friesland rouwt

  LEEUWARDEN (ANP) - Naast de vele vlaggen die halfstok hangen, wordt in Friesland ook op andere manieren stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Zo gaan kerken open, passen evenementen de programmering aan en wordt een kaatswedstrijd onderbroken.

 • Onderzoeksraad begonnen met onderzoek

  DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra woensdag tegen het ANP gezegd. De onderzoekers kunnen echter nog niet naar de plek waar het vliegtuig neerstortte. Dat kan pas als hun veiligheid kan worden gegarandeerd.

 • 'Gevaar luchtruim Oost-Oekraïne was bekend'

  HILVERSUM (ANP) - Een klein aantal landen wist van de risico's van een raketaanval boven Oost-Oekraïne. Zij hebben deze informatie voor zichzelf gehouden en alleen aan de eigen luchtvaartmaatschappijen doorgegeven. Dat heeft voorzitter Nico Voorbach van de Europese pilotenvereniging ECA woensdag gezegd tegen RTL Nieuws.

 • In heel Nederland luiden kerkklokken

  UTRECHT (ANP) - In heel Nederland luiden woensdagmiddag tussen 15.55 en 16.00 uur de kerkklokken. Onder andere de Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft alle parochies opgeroepen om te luiden als de vliegtuigen met daarin de lichamen van de vliegramp op de luchthaven Eindhoven arriveren.

 • Ook fractievoorzitters naar Eindhoven

  DEN HAAG (ANP) - Ook de (plaatsvervangende) fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn donderdag bij de aankomst op vliegbasis Eindhoven van de eerste lichamen van de vliegramp. Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer en Hans Franken, de ondervoorzitter in de Senaat, zijn eveneens aanwezig.

 • Publieke omroep past programmering aan

  HILVERSUM (ANP) - De programmering van de Nederlandse Publieke Omroep is woensdag in verband met de dag van nationale rouw sober. Zo komen amusementsprogramma's als Lingo, de Slimste Mens en De vloer op te vervallen. Op Nederland 3 worden alle programma's vervangen door films en op het kinderblok Zapp zijn alleen natuurprogramma's en sprookjes te zien.

 • Europese Commissie herdenkt slachtoffers

  BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie in Brussel heeft woensdag de slachtoffers van rampvlucht MH17 herdacht. De commissarissen uit de lidstaten van de Europese Unie hielden één minuut stilte, ook uit respect voor de dag van nationale rouw in Nederland.