05-7-2012 10:45 | Door ANP .

Kunduzcoalitie houdt vast aan forensentaksKunduzcoalitie houdt vast aan forensentaks

Kunduzcoalitie houdt vast aan forensentaks

DEN HAAG (ANP) - De vijf partijen van de Kunduzcoalitie hebben donderdag tegen een voorstel van de PvdA gestemd om de omstreden forensentaks te schrappen uit de begroting voor 2013. Ze deden dat, terwijl vier van de vijf partijen zelf ook tegen de afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding zijn.

De PvdA - fel tegen de taks - had een alternatief bedacht dat ook minimaal 1,3 miljard euro moet opbrengen voor de schatkist.

Maar VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie stemden tegen die motie. Ze hebben bij het Lenteakkoord afgesproken in elk geval tot de formatie van een nieuw kabinet vast te houden aan de forensentaks, ook al hebben vier van de vijf partijen al gezegd dat ze de maatregel willen wijzigen of helemaal terugdraaien, zoals de VVD voorstelt in het verkiezingsprogramma dat vrijdag uitkomt. Alleen D66 staat nog achter de forensentaks.

het laatste nieuws

 • Russische kritiek op Schots referendum

  MOSKOU (ANP) - Het referendum over onafhankelijkheid in Schotland voldeed volgens Rusland niet aan de internationale maatstaven. Dat hebben Russische waarnemers geconstateerd, meldde het persbureau Ria Novosti.

 • Door tram geschepte man overleden

  AMSTERDAM (ANP) - Een 24-jarige man is overleden, nadat hij vrijdagavond in Amsterdam in de straat Tussen Meer door een tram was geschept. De man kwam onder de tram terecht en overleed aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie laten weten. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

 • Timmermans noemt aanpak IS groot dilemma

  NEW YORK (ANP) - De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) kan slechts worden bestreden als niet alleen militair, maar ook humanitair en politiek wordt ingegrepen in de Arabische regio. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vrijdag in New York. Daar sprak hij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toe in een bijeenkomst onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

 • Nederlandse fietsster verongelukt in België

  BREE (ANP) - Een Nederlandse fietsster (78) is in de Vlaamse plaats Bree gegrepen door een vrachtwagen en om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde op de N73 in het stadje niet ver van de grens met Nederland.

 • Zweden boos om Russische straaljagers

  STOCKHOLM (ANP) - Zweden heeft de ambassadeur van Rusland vrijdag ontboden omdat twee gevechtsvliegtuigen uit dat land deze week het Zweedse luchtruim waren binnengedrongen. De twee Soechoj Soe-24-jachtbommenwerpers vlogen woensdag in het Zweedse luchtruim ten zuiden van het eiland Öland.

 • Politiemensen verdacht bij aanbesteding auto

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft meerdere politiefunctionarissen op de korrel in verband met de omstreden aanbesteding van 13.000 politiewagens. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wacht het onderzoek niet af en heeft besloten de aanbesteding opnieuw te doen, zo heeft hij de Tweede Kamer vrijdag laten weten.

 • Catalonië zet stapje naar onafhankelijkheid

  BARCELONA (ANP) - Op de dag dat Schotland besloot om niet onafhankelijk te worden, heeft het parlement van de Spaanse regio Catalonië een poging gedaan om verder te komen in de strijd voor onafhankelijkheid. Het parlement keurde vrijdag een wetsvoorstel goed dat het mogelijk maakt een referendum over onafhankelijkheid voor te bereiden.

 • 'DNA-test toont dat Boël buitenechtelijk is'

  BRUSSEL (ANP) - De wettige vader van Delphine Boël, die zegt een buitenechtelijke dochter te zijn van de Belgische koning Albert II, is definitief niet haar biologische vader. Dat is volgens Belgische media gebleken uit een DNA-test.

 • Extra Griekse grond voor koning niet te koop

  DEN HAAG (ANP) - De Staat kon de extra grond die nodig is om het vakantiehuis van koning Willem-Alexander in Griekenland te beveiligen alleen maar pachten en niet kopen. Dat schrijft premier Mark Rutte vrijdagavond aan de Tweede Kamer.

 • Elizabeth: Schotten zullen elkaar respecteren

  LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth is er zeker van dat de Schotten elkaar na het referendum in een geest van wederzijds respect zullen vinden. Dat zegt zij in een verklaring die Buckingham Palace vrijdagavond heeft verspreid.

 • 120 miljoen voor Nederlandse hulporganisaties

  DEN HAAG (ANP) - De komende jaren komt 120 miljoen euro extra beschikbaar voor Nederlandse particuliere hulporganisaties. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

 • Duitse moslims in actie tegen IS

  BERLIJN (ANP) - Moslims in Duitsland hebben vrijdag op een nationale dag van gebed de acties van Islamitische Staat veroordeeld. Zij beloofden jongeren ervan te weerhouden zich bij de extremistische groepering in Irak en Syrië aan te sluiten.

 • Schotse premier Salmond stapt op

  EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Alex Salmond heeft bekendgemaakt dat hij opstapt, nadat Schotland in het referendum tegen onafhankelijkheid had gestemd. Salmond zei dat hij aftreedt na een conferentie van zijn Schotse Nationale Partij in november. Hij zal dan ook geen nominatie voor het leiderschap van de partij accepteren.

 • Timmermans: geen rust tot daders zijn berecht

  NEW YORK (ANP) - De eerste prioriteit van Nederland in het onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne was en blijft het terugbrengen van alle stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers. En ,,wij rusten niet tot de daders zijn berecht", zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag tot drie keer toe in zijn toespraak in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

 • President Kenia moet op 8 oktober naar ICC

  DEN HAAG (ANP) - President Uhuru Kenyatta van Kenia moet op 8 oktober persoonlijk naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag komen om de voortgang van zijn rechtszaak te bespreken. Dit hebben de rechters vrijdag besloten. Als Kenyatta, zoals hij verplicht is, gehoor heeft aan de beslissing, dan is het voor het eerst dat een staatshoofd in functie bij het hof verschijnt.