02-5-2012 14:40 | Door ANP .

Karremans mogelijk getuige in proces-MladicDEN HAAG (ANP) - Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal gaat meer dan 400 getuigen oproepen in het proces tegen Ratko Mladic, dat op 16 mei begint. Over enkele bijzonder gevoelige categorieën getuigen wilde de Belg zich echter niet nader uitlaten tijdens een ontmoeting met de Haagse pers woensdag.

Zo noemde hij een getuigenis van Thom Karremans desgevraagd slechts een ,,mogelijkheid'', zonder te zeggen of de voormalige commandant van Dutchbat daadwerkelijk in het getuigenbankje zal worden geroepen. Karremans had diverse confrontaties met de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

het laatste nieuws

 • Vliegtuigen om 15.50 uur verwacht

  EINDHOVEN (ANP) - De twee militaire vliegtuigen met de eerste 40 slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne worden om 15.50 uur verwacht op vliegbasis Eindhoven. Als de vliegtuigen naar het platform zijn getaxied wordt zo dicht mogelijk rond 16.00 uur de Last Post gespeeld en meteen erna een minuut stilte gehouden.

 • Zestig hulpvragen bij Slachtofferhulp

  UTRECHT (ANP) - Ongeveer 60 nabestaanden van slachtoffers van de vliegtuigramp van vorige week hebben contact gezocht met Slachtofferhulp Nederland.

 • Paus organiseert oecumenische wedstrijd

  VATICAANSTAD (ANP) - Voetbalfan paus Franciscus laat 1 september in het Olympisch Stadion in Rome een voetbalwedstrijd houden om religies samen te brengen. In de interreligieuze of oecumenische ,,wedstrijd voor de vrede'', treden naar verluidt beroemde (oud-)spelers als Roberto Baggio, Samuel Eto'o, Lionel Messi, Yuto Nagatomo, Andrea Pirlo en Zinedine Zidane aan.

 • Timmermans en Australische collega naar Kiev

  DEN HAAG (ANP) - Minister Frans Timmermans en zijn Australische collega van Buitenlandse Zaken, Julie Bischop, reizen donderdag samen naar Oekraïne. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. De bewindslieden spreken met de Oekraïense regering over de laatste stand van zaken rond de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

 • 'Nog 16 lichamen onder wrakstukken'

  DONETSK (ANP) - Onder wrakstukken op de plek van de vliegramp in Oekraïne liggen nog 16 lichamen. Dat heeft de 'Volksrepubliek Donetsk' bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Itar-Tass.

 • Hoofdbestrijder ebola zelf besmet

  FREETOWN (ANP) - De arts die de aanpak van ebola in Sierra Leone leidt, is zelf met het virus besmet. De regering van het West-Afrikaanse land heeft dat bekendgemaakt. De 39-jarige viroloog Sheik Umar Khan is door het ministerie van Volksgezondheid ,,een nationale held'' genoemd.

 • 'Alle slachtoffers vrijdag in Nederland'

  CHARKOV (ANP) - Uiterlijk vrijdag zullen alle lijkkisten met de stoffelijke overschotten van bijna 200 slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines zijn overgebracht naar Nederland. Die verwachting sprak woensdag de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman uit. Hij was in Charkov bij het vertrek van het eerste Nederlandse militaire vliegtuig dat lijkkisten naar Eindhoven overbrengt.

 • KLM schrapt opnieuw vluchten naar Tel Aviv

  AMSTERDAM (ANP) - KLM heeft ook de retourvluchten Amsterdam-Tel Aviv van woensdagavond en donderdag geannuleerd wegens de nog altijd onduidelijke veiligheidssituatie op en rond de luchthaven van de Israëlische stad.

 • Rebellen schieten straaljagers Oekraïne neer

  KIEV (ANP) - Pro-Russische rebellen hebben twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen neergeschoten, niet ver van de plek van de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. Dat heeft het Oekraïense leger woensdag gemeld. De piloten hebben zich waarschijnlijk kunnen redden.

 • Sabotageplan rebellen rampplek onderschept

  LONDEN (ANP) - De Britse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 te saboteren. Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp.

 • Uitwisselen telecominformatie met NSA mag

  DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD mogen telecommunicatie uitwisselen met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dat kan door de beugel, besloot de rechtbank in Den Haag woensdag in een civiele zaak. Daarbij waren onder meer de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) betrokken.

 • 50.000 condoleances op internet

  RIJSWIJK (ANP) - Het online condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is woensdagmiddag meer dan 50.000 keer ondertekend. Het register op de website condoleance.nl werd donderdagavond geopend, enkele uren na het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines.

 • Vliegtuigramp inspireert internetfraudeurs

  APELDOORN (ANP) - Er zijn oplichters actief die een slaatje proberen te slaan uit de vliegramp in Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk. Woensdag zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen af te troggelen.

 • Tweede vliegtuig met lichamen onderweg

  CHARKOV (ANP) - Het tweede vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash van vorige week, is vertrokken naar Nederland. Het Australische militaire vliegtuig, met aan boord 24 kisten, is rond half een (Nederlandse tijd) vertrokken vanaf het internationale vliegveld van Charkov.

 • Oekraïne neemt sancties tegen Russen

  KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft woensdag sancties aangekondigd tegen Russische personen en bedrijven die direct of indirect ,,terroristen’’ in Oost-Oekraïne steunen.