02-5-2012 14:40 | Door ANP .

Karremans mogelijk getuige in proces-MladicDEN HAAG (ANP) - Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal gaat meer dan 400 getuigen oproepen in het proces tegen Ratko Mladic, dat op 16 mei begint. Over enkele bijzonder gevoelige categorieën getuigen wilde de Belg zich echter niet nader uitlaten tijdens een ontmoeting met de Haagse pers woensdag.

Zo noemde hij een getuigenis van Thom Karremans desgevraagd slechts een ,,mogelijkheid'', zonder te zeggen of de voormalige commandant van Dutchbat daadwerkelijk in het getuigenbankje zal worden geroepen. Karremans had diverse confrontaties met de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

het laatste nieuws

 • VN: akkoord over wederopbouw Gaza met Israël

  NEW YORK (ANP) - De VN, Israël en de Palestijnen hebben afspraken gemaakt over het begin van de wederopbouw van de door Israël gebombardeerde Gazastrook. De Verenigde Naties zullen toezicht houden dat de bouwmaterialen alleen voor civiele doelen worden gebruikt. Dat heeft de Nederlandse VN-gezant Robert Serry dinsdag gezegd,

 • Dijsselbloem: 3 tot 5 miljard euro vrijmaken

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil zodra het maar enigszins mogelijk is 3 tot 5 miljard euro vrijmaken om de eerste stappen te kunnen zetten in een hervorming van ons belastingstelsel. Dat moet met voorrang gebeuren, maar er zal niet extra voor bezuinigd worden, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in een toelichting op zijn miljoenennota.

 • 'Grondtroepen tegen IS niet uitgesloten'

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse generaal Martin Dempsey sluit niet uit dat de Verenigde Staten alsnog grondtroepen zullen inzetten tegen Islamitische Staat (IS). Momenteel is dat niet nodig, volgens de hoogste militair van de VS. Maar als de strategie van hulp aan het Iraakse leger met luchtaanvallen en inlichtingen niet werkt, dan zal Dempsey president Barack Obama aanraden om grondsoldaten te sturen.

 • KNMI: ook komende dagen kans op dichte mist

  DE BILT (ANP) - Ook de komende dagen moeten weggebruikers rekening houden met dichte mist. Daarvoor waarschuwt Cees Molenaars van het KNMI dinsdagmiddag.

 • Nibud: niet-werkenden leveren in

  DEN HAAG (ANP) - Bijstandsgerechtigden, werklozen en gepensioneerden gaan er volgend jaar bijna allemaal in koopkracht op achteruit. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend op basis van de miljoenennota.

 • Miljard nodig voor bestrijding ebola

  GENÈVE (ANP) - Voor de bestrijding van het ebolavirus in West-Afrika is een miljard dollar (bijna 773 miljoen euro) nodig. Dat heeft 'ebola-coördinator' David Nabarro van de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

 • Duizenden vluchten van Golanhoogten

  DAMASCUS (ANP) - Tienduizenden gezinnen ontvluchten de Golanhoogten in Syrië als gevolg van aanhoudende gevechten tussen regeringstroepen en rebellen. Het Rode Kruis meldde dinsdag vanuit Damascus dat daar al circa 50.000 mensen een heenkomen hebben gezocht. Ze komen uit de streek van Quneitra op de Golan in het uiterste zuidwesten van het land.

 • Wiebes: hervorming bij kinderopvang

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil instellingen in de kinderopvang rechtstreeks gaan bekostigen. Het aantal ontvangers van een kinderopvangtoeslag zou daarmee dalen met 99 procent.

 • Koning krijgt iets hogere uitkering

  DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar een uitkering van 823.000 euro. Dat is 6000 euro meer dan dit jaar. Dat blijkt dinsdag uit de begroting van 'De Koning', die is opgenomen in de miljoenennota.

 • Huis ten Bosch voor 35 miljoen opgeknapt

  DEN HAAG (ANP) - Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt voor 35 miljoen euro opgeknapt door het Rijksvastgoedbedrijf. Vooral de zwaar verouderde technische installaties moeten worden gemoderniseerd, net als de beveiliging. Ook moeten asbest en houtrot te lijf worden gegaan.

 • Asscher verwacht miljarden uit meevallers

  DEN HAAG (ANP) - De 3 tot 6 miljard euro lastenverlichting die het kabinet de komende jaren wil doorvoeren, zullen volgens vicepremier Lodewijk Asscher uit meevallers betaald kunnen worden. Daarnaast zal er voor zo'n 10 miljard aan lastenverschuiving plaatsvinden. Asscher zei dat dinsdag in een toelichting op de miljoenennota. De lastenverlichting is nodig om werk goedkoper te maken, zodat er meer mensen aan de slag komen.

 • Kiezer geeft kabinet iets meer vertrouwen

  DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van de Nederlandse kiezer in het kabinet van VVD en PvdA is het afgelopen jaar gestegen. Zei vorig jaar aan de vooravond van Prinsjesdag slechts 1 op de 8 kiezers vertrouwen te hebben in het kabinet, nu is dat aantal gestegen tot ruim 1 op de 5. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van bureau TNS NIPO

 • Kabinet wil 100.000 banen extra scheppen

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de komende jaren 100.000 extra banen scheppen door de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen. De 1 miljard euro lastenverlichting op arbeid is daarvoor een eerste aanzet. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij het aanbieden van het 'koffertje' met daarin de miljoenennota aan de Tweede Kamer.

 • Opnieuw daling aantal verkeersboetes

  DEN HAAG (ANP) - In de maanden mei, juni, juli en augustus van 2014 zijn er in totaal 2.840.942 verkeersboetes opgelegd. Dat is net iets meer dan de eerste vier maanden van dit jaar, toen er 2.798.509 boetes werden uitgedeeld.

 • KNMI gaf code geel voor mist

  DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft in de nacht van maandag op dinsdag gewaarschuwd met code geel voor mist in vooral het midden en westen van het land. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing even na 6 uur uitgebreid tot Zeeland, twee uur voordat de eerste auto's daar rond 8 uur op elkaar botsten.