02-5-2012 14:40 | Door ANP .

Karremans mogelijk getuige in proces-MladicDEN HAAG (ANP) - Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal gaat meer dan 400 getuigen oproepen in het proces tegen Ratko Mladic, dat op 16 mei begint. Over enkele bijzonder gevoelige categorieën getuigen wilde de Belg zich echter niet nader uitlaten tijdens een ontmoeting met de Haagse pers woensdag.

Zo noemde hij een getuigenis van Thom Karremans desgevraagd slechts een ,,mogelijkheid'', zonder te zeggen of de voormalige commandant van Dutchbat daadwerkelijk in het getuigenbankje zal worden geroepen. Karremans had diverse confrontaties met de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

het laatste nieuws

 • Rebellenleider: Rusland vecht met ons mee

  KIEV (ANP) - Duizenden Russische soldaten vechten mee met de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger. Sommigen hebben zelfs verlof genomen bij het Russische leger om te kunnen vechten in Oekraïne. Dat zei rebellenleider Aleksander Zachartsjenko donderdag in een interview. Hij is de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

 • Bijna geen Nederlanders in ebolagebied

  ROTTERDAM (ANP) - Voor zover bekend werken er bijna geen Nederlandse hulpverleners meer in het ebola-gebied. Alleen Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft nog één medewerker, Karline Kleijer, in Liberia zitten.

 • Gemeenten willen praten over jihadisme

  DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenten ligt, gaan zij meer met het Rijk samenwerken in de aanpak van jihadisme. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo snel mogelijk met ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan tafel om het daarover te hebben.

 • 'Separatisten openen nieuw front Oekraïne'

  KIEV (ANP) - Pro-Russische separatisten zouden een nieuw front hebben geopend in het zuidoost van Oekraïne. Dat meldde de BBC donderdag.

 • Deskundige: ebola-epidemie wordt erger

  MONROVIA (ANP) - De ebola-uitbraak in West-Afrika zal volgens een Amerikaanse deskundige eerst nog verergeren voordat er een verbetering optreedt. Dat meldde de BBC donderdag.

 • Verdachten plofkraak rammen politieauto

  OBBICHT (ANP) - Verdachten die op de vlucht waren na een plofkraak in het Limburgse Obbicht, hebben donderdagochtend vroeg een politieauto geramd. Uiteindelijk werd er in Roosteren toch nog een man opgepakt in verband met de kraak, liet de politie donderdag weten.

 • Rusland ziet kans voor opheffen sancties Iran

  MOSKOU (ANP) - Terwijl er weinig vooruitgang lijkt te zitten in een akkoord over het kernprogramma van Iran, ziet Rusland de internationale gesprekken daarover wel uitmonden in het opheffen van de sancties tegen Iran. Dat verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

 • Klink: prijsverschil zorgpolissen fiks groter

  RIJSWIJK (ANP) - Het prijsverschil tussen de gewone zorgpolis en de goedkopere, selectieve variant loopt de komende jaren op tot enkele tientjes per maand. Dat zegt Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ in een interview met de Volkskrant.

 • 'Vermiste MH370 vloog eerder naar zuiden'

  CANBERRA (ANP) - Het al maanden vermiste toestel van Malaysia Airlines, de MH370, vloog mogelijk eerder richting het zuiden dan aanvankelijk gedacht. Dat zegt de Australische vicepremier Warren Truss donderdag, zo meldt CNN.

 • Boswachters praten in de trein over natuur

  DEN HAAG (ANP) - Boswachters van Natuurmonumenten stappen donderdagmorgen in de trein van Den Haag naar Groningen. Treinreizigers kunnen onderweg in de met groen versierde coupé aanschuiven om met de natuurbeheerders te praten over het voorbijglijdende landschap en over natuurbeleving. Donderdagmiddag reist een andere groep boswachters over hetzelfde traject terug.

 • Koptische paus in Stadskanaal

  STADSKANAAL (ANP) - De koptische paus Tawadrous II is vanaf donderdag enkele dagen in Nederland. Hij bezoekt een conferentie voor koptisch-orthodoxe jongeren die tot en met zondag in het Groningse Stadskanaal wordt gehouden.

 • 'Syriëganger beraamde overval voor het geld'

  DORDRECHT (ANP) - De 21-jarige Mohamed A. moet donderdag voor de rechtbank in Dordrecht verschijnen, op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag. Concreet kwamen die plannen neer op het plegen van een gewapende overval op niet nader gedefinieerd doel in de haven van Scheveningen. Met de opbrengst van dat misdrijf had A. de jihad in Syrië hebben willen steunen, meent het Openbaar Ministerie (OM).

 • Moeder ontvoerde Amerikaan spreekt IS toe

  WASHINGTON (ANP) - De moeder van de ontvoerde Amerikaanse journalist Steven Sotloff roept terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) op om hem onmiddellijk vrij te laten.

 • Evacuatie om brand appartementencomplex

  OOSTERHOUT (ANP) - Vijf bewoners van een appartementencomplex aan de Besterd in het Brabantse Oosterhout zijn woensdagavond korte tijd geëvacueerd nadat brand was uitgebroken in een naastgelegen appartement. De bewoners van dit pand waren niet thuis. Er zijn geen slachtoffers gevallen, heeft de veiligheidsregio laten weten.

 • Stuk leer met bloed Kennedy wordt geveild

  LOS ANGELES (ANP) - Het Amerikaanse veilinghuis Nate D. Sanders veilt een stuk leer met opgedroogd bloed van John F. Kennedy. Het stuk leer is afkomstig uit de achterbank van de auto waarin de vermoorde president in 1963 zijn laatste rit maakte.