15-5-2012 17:02 | Door ANP .

Jean-Marc Ayrault nieuwe Franse premierPARIJS (ANP) - De nieuwe Franse president François Hollande heeft dinsdag op de dag van zijn inauguratie de 62-jarige Jean-Marc Ayrault benoemd als premier. Ayrault leidde de fractie van de Socialistische Partij (PS) in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Hij is tevens burgemeester van Nantes.

Ayrault was voorheen leraar Duits en heeft goede banden met politici in Duitsland, de andere grootmacht binnen de eurozone. Hij is een groot bewonderaar van het Duitse politieke systeem, waarin het parlement meer te zeggen heeft.

het laatste nieuws

 • Hakenkruisen en antisemitische leuzen in Rome

  ROME (ANP) - In Rome zijn op tientallen Joodse winkels hakenkruizen, bedreigingen en antisemitische leuzen gespoten. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Sommige opschriften waren duidelijk gericht tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook.

 • Elektriciteitscentrale Gaza opnieuw geraakt

  GAZA-STAD (ANP) - Het Israëlische leger heeft dinsdag een brandstoftank geraakt van de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook. Gaza-Stad en veel andere delen van het afgesloten Palestijnse gebied zitten nu zonder stroom. Dikke rookwolken stijgen boven het complex uit.

 • Burgers dood door gevechten rampgebied MH17

  KIEV (ANP) - Zeker 19 burgers zijn de afgelopen dagen omgekomen door zware gevechten rond de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Dat meldden lokale bestuurders dinsdag. Het Oekraïense regeringsleger probeert het gebied te heroveren op pro-Russische separatisten.

 • Rutte belt Porosjenko: stop vijandelijkheden

  DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte heeft dinsdagmorgen de Oekraïense president Petro Porosjenko gevraagd de vijandelijkheden te staken rond de rampplek van MH17. Die plek was dinsdagmorgen wederom niet te bereiken voor onder anderen Nederlandse forensische experts en marechaussees.

 • Marsverkenner breekt buitenaards record

  HOUSTON (ANP) - Nog nooit heeft een karretje buiten de aarde zo ver gereden als de verkenner Opportunity op Mars. Het Amerikaanse rijdende laboratorium heeft 40 kilometer en 250 meter op de teller staan sinds de landing in 2004. Een record, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekend.

 • Neef van president Karzai gedood bij aanslag

  KABUL (ANP) - Een neef van de Afghaanse president Hamid Karzai is gedood bij een zelfmoordaanslag in de zuidelijke stad Kandahar. Dat meldde de BBC dinsdag.

 • Tol Duitsland voor vrachtwagens omlaag

  BERLIJN (ANP) - Automobilisten moeten tol gaan betalen voor het gebruik van het Duitse wegennet, maar de heffing voor vrachtwagens gaat vanaf 2015 omlaag. Minister Alexander Dobrindt van Verkeer wil vrachtwagens komend jaar ontlasten. Omdat er minder onderhoud aan de weg nodig is, kunnen wat hem betreft ook de tarieven omlaag, meldden Duitse media dinsdag.

 • Jongen met zeer zwaar vuurwerk gepakt

  DOETINCHEM (ANP) - Een jongen van 15 jaar is in de nacht van maandag op dinsdag in zijn woonplaats Doetinchem opgepakt, nadat hij zeer zwaar vuurwerk had afgestoken op straat. Toen de politie hem arresteerde, had de jongen twee doosjes met nitraten bij zich. Enkele andere jongens zagen kans ervandoor te gaan, aldus de politie dinsdag.

 • Australiërs gezocht om onthoofdingfoto's

  SYDNEY (ANP) - Australië heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee in Syrië strijdende Australiërs, nadat foto’s van hen waren verschenen waarop ze afgehakte hoofden vasthouden. Dat meldde de Australische omroep ABC dinsdag.

 • Dode door noodweer Duitsland

  MÜNSTER (ANP) - Zware onweersbuien en overvloedige neerslag hebben het westen van Duitsland gegeseld. In Münster verdronk een man in zijn ondergelopen kelder, een vrouw raakte levensgevaarlijk gewond toen een boom op haar auto viel. De brandweer in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kreeg duizenden telefoontjes te verwerken, aldus de krant Bild op dinsdag .

 • Regen veroorzaakt miljoenenschade

  DEN HAAG (ANP) - De zware regenval die maandag grote delen van Nederland trof, heeft volgens een eerste ruwe schatting van het Verbond van Verzekeraars voor een kleine 10 miljoen euro aan schade opgeleverd. Dat zei een woordvoerder van de brancheorganisatie dinsdag.

 • Vrouw van vicepremier Kameroen bevrijd

  YAOUNDÉ (ANP) - Veiligheidsdiensten in Kameroen hebben de vrouw van vicepremier Amadou Ali uit handen gered van de terreurgroep Boko Haram. Ook de burgemeester van de plaats Kolofata, waar Boko Haram de aanval zondag pleegde, is bevrijd.

 • Experts ook dinsdag niet naar rampplek

  KIEV (ANP) - De Nederlandse experts gaan ook dinsdag niet naar de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne. Het gebied is te gevaarlijk, omdat er ,,op en langs de route'' te veel gevochten wordt tussen separatisten en het regeringsleger. Dat heeft een woordvoerster van het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten.

 • Venezolaanse marine in Arubaanse wateren

  WILLEMSTAD (ANP) - Venezolaanse marineschepen zijn dit weekeinde Aruba en Curaçao genaderd om druk te zetten op de autoriteiten na de arrestatie van Hugo Carvajal. De diplomaat wordt verdacht van drugshandel en werd op verzoek van de Verenigde Staten aangehouden. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld. Justitie op Aruba bepaalde dat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet.

 • Grote inzet bij brand Gerkesklooster

  GERKESKLOOSTER (ANP) - Meerdere brandweerkorpsen worden dinsdag ingezet om de brand in een loods van een melkfabriek bij Gerkesklooster te blussen. De grote inzet is nodig om de verschillende blusploegen af te lossen, zo meldt de brandweer in Friesland.