15-5-2012 17:02 | Door ANP .

Jean-Marc Ayrault nieuwe Franse premierPARIJS (ANP) - De nieuwe Franse president François Hollande heeft dinsdag op de dag van zijn inauguratie de 62-jarige Jean-Marc Ayrault benoemd als premier. Ayrault leidde de fractie van de Socialistische Partij (PS) in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Hij is tevens burgemeester van Nantes.

Ayrault was voorheen leraar Duits en heeft goede banden met politici in Duitsland, de andere grootmacht binnen de eurozone. Hij is een groot bewonderaar van het Duitse politieke systeem, waarin het parlement meer te zeggen heeft.

het laatste nieuws

 • Vraagtekens bij 'vrouwenbesnijdenis' in Irak

  MOSUL (ANP) - Het is nog maar de vraag of de Islamitische Staat (IS) echt opdracht heeft geven om vrouwen in de Iraakse stad Mosul te besnijden. Media en ook aanhangers van de IS zeggen dat de bewering die de Verenigde Naties donderdag deden, niet klopt.

 • Zaterdag voorlopig laatste vlucht uit Charkov

  CHARKOV (ANP) - Vanuit Charkov in Oekraïne vertrekt zaterdag een voorlopig laatste vlucht met 38 lijkkisten naar Nederland. Dat gebeurt met één vliegtuig. Of dat de Nederlandse Hercules is of de Australische C17 is nog niet bekend.

 • Onderzoeksraad 'hopelijk' weekend op rampplek

  DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaan 'hopelijk' in de loop van dit weekeinde onderzoek doen op de rampplek waar het neergeschoten toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne terecht is gekomen. Dat zegt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra vrijdag tegen het ANP. Tot nu toe was dat nog niet mogelijk, omdat de veiligheid voor de onderzoekers niet kon worden gegarandeerd.

 • Weer toestellen met lijkkisten in Nederland

  EINDHOVEN (ANP) - Opnieuw zijn op de vliegbasis in Eindhoven lijkkisten aangekomen vanuit Charkov in Oekraïne. Een Nederlandse C130 Hercules met 30 kisten arriveerde vrijdagmiddag rond 15.45 uur. Een Australische C17 met 45 kisten volgde kort erna.

 • Commando's bewaken rampplek Air Algérie

  DEN HAAG (ANP) - Nederlandse commando's in het noordwesten van Mali helpen mee met de beveiliging van de plaats waar het vliegtuig van Air Algérie neerstortte. Dat meldde het ministerie van Defensie. Nederlandse Apaches hebben vrijdag beelden gemaakt van het toestel.

 • Zoon eigenaar rampschip Sewol aangehouden

  SEOUL (ANP) - De politie in Zuid-Korea heeft de zoon van de eigenaar van het rampschip Sewol aangehouden. Dat meldde het persbureau Yonhap vrijdag. Yoo Dae-gyun (44) had zich verborgen in een huisje in de stad Yongin. Hij wordt beschuldigd van corruptie en verduistering.

 • Marechaussees vertrekken in de avond

  DEN HAAG (ANP) - De 40 onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee die gaan helpen met het zoeken van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen op de rampplek in Oekraïne, vertrekken vrijdagavond vanaf vliegbasis Eindhoven. Dat meldde het ministerie van Defensie.

 • Politie zoekt beeldmateriaal voor onderzoek

  DRIEBERGEN (ANP) - De politie zoekt mensen in binnen- en buitenland die beeldmateriaal hebben dat ,,in verband kan worden gebracht met het neerstorten van het vliegtuig op de rampplek'' in Oekraïne. Die oproep doet de politie vrijdag. De oproep op internet is ook in het Russisch opgesteld.

 • 'Vakantieverkeer mag colonne niet hinderen'

  DEN HAAG (ANP) - Vrijdag zal er opnieuw een colonne van lijkwagens van de vliegbasis Eindhoven naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum rijden, met alle verkeersmaatregelen die de afgelopen dagen ook al golden. Maar Rijkswaterstaat vreest dat het drukker op de weg zal zijn doordat veel mensen, vooral uit Midden-Nederland, vrijdag met vakantie gaan.

 • 225.000 Oekraïners op de vlucht

  MOSKOU (ANP) - Ongeveer 225.000 Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in hun land. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gemeld. Zo'n 130.000 mensen zijn naar Rusland vertrokken.

 • Pro-Palestijnse demonstratie Parijs verboden

  PARIJS (ANP) - De autoriteiten hebben een demonstratie in Parijs tegen het Israëlische offensief in de Gazastrook en voor de rechten van de Palestijnen vrijdag verboden. Dat melden Franse media. De organisatoren hebben aangekondigd naar de rechter te stappen om het verbod ongedaan te maken.

 • Ramprapportage Maleisië aan Nederland gegeven

  KIEV (ANP) - Maleisische onderzoekers van de vliegtuigramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines hebben hun rapporten overgedragen aan Nederland. Dat heeft de leider van het driekoppige team dat onderzoek deed op de rampplek, in de Oekraïense hoofdstad Kiev bekendgemaakt.

 • Oekraïne geeft satellietbeelden aan Nederland

  KIEV (ANP) - Oekraïne draagt satellietbeelden van de plek van de vliegramp over aan Nederland. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft daar opdracht voor gegeven.

 • 'Russische zorgen over onderzoek vliegramp'

  WENEN (ANP) - Rusland zegt niet gerust te zijn over de onpartijdigheid van het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. ,,Helaas hebben we redenen om ons zorgen te maken'', aldus de Russische ambassadeur Andrej Kelin bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

 • Kerry wil bestand van week in Gazastrook

  GAZA (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft Israël en Hamas voorgesteld de wapens een week lang te laten rusten. Zodra het bestand, dat zondag zou moeten ingaan, van kracht is, zouden Palestijnse en Israëlische functionarissen moeten beginnen met onderhandelingen over onder meer de veiligheid van Israël en de eis van Hamas dat de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.