10-7-2012 14:57 | Door ANP .

Israël laat Palestijnse hongerstaker vrijBEIT HANUN (ANP) - Mahmud Sarsak, een Palestijnse voetballer die bijna 3 maanden in hongerstaking was toen hij in de Israëlische gevangenis zat, is dinsdag vrijgelaten. De 25-jarige werd in een ambulance van het Rode Kruis naar de Gazastrook vervoerd, waar hij door honderden mensen werd verwelkomd.

Sarsak ging in hongerstaking uit protest tegen zijn detentie, die iedere 6 maanden werd verlengd zonder enige vorm van aanklacht. Hij trok internationaal de aandacht waarbij onder meer de voetbalorganisatie FIFA zijn zorgen uitte over de detentie van Sarsak. De Israëlische gevangenisautoriteiten besloten hem uiteindelijk te laten gaan.

het laatste nieuws

 • Grensburgemeesters tekenen tegen tolplan

  GLANERBRUG (ANP) - Burgemeesters van 129 Nederlandse en Duitse gemeenten in de grensstreek roepen de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt op om te stoppen met het tolplan voor alle Duitse wegen. Dat doen ze donderdag op een bijeenkomst in het Twentse Glanerbrug, waar de burgemeesters een resolutie met die strekking ondertekenen.

 • Rode Kruis: Oekraïne zet rem op hulpkonvooi

  GENEVE (ANP) - Het ligt aan de Oekraïense autoriteiten dat de levering van Russische hulpgoederen aan Oost-Oekraïne vertraging heeft opgelopen. Dat stelde het Rode Kruis donderdag. De hulporganisatie hoopt dat het konvooi wel snel verder kan.

 • Aspirant-Syriëganger voorlopig in de cel

  AMSTERDAM (ANP) - Een 23-jarige Amsterdammer die plannen had om naar Syrië af te reizen, blijft de komende 3 maanden vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van voorbereiding van terrorisme en opruiing.

 • 'Avocado-arme dip grootste marketingsmoes'

  DEN HAAG (ANP) - De guacamole met slechts 0,7 procent avocadopoeder van het eigen merk van Albert Heijn, dat is volgens de stemmers op de website van de Consumentenbond de grootste marketingsmoes. Meer dan 7000 mensen stemden op deze 'avocado-arme dip' voor de Kletsmajoor Award van de Consumentenbond, zo is donderdag bekendgemaakt. Overigens kondigde Albert Heijn al aan de guacamole uit de schappen te halen en te vervangen voor een nieuw product.

 • CDA wil verheerlijken geweld strafbaar maken

  DEN HAAG (ANP) - Mensen die terroristisch geweld verheerlijken, moeten vervolgd kunnen worden. Dat vindt het CDA, dat dat binnenkort gaat voorstellen in de Tweede Kamer. Het CDA bevestigde donderdag berichtgeving van die strekking in de Telegraaf.

 • Motorendief aangehouden in Breda

  BREDA (ANP) - In Breda is een man aangehouden die er van verdacht wordt zeker vier crossmotoren te hebben gestolen van mensen die ze via Marktplaats probeerden te verkopen. De politie zegt de man op het spoor te zijn gekomen na tips.

 • Israël doodt drie militaire leiders Hamas

  GAZA (ANP) - Door een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook zijn drie hoge militaire leiders van Hamas omgekomen. Dat hebben zowel Israël als de Palestijnse militante beweging donderdag bekendgemaakt.

 • Rust lijkt terug in Ferguson

  FERGUSON (ANP) - Na het bezoek van de Amerikaanse minister van Justitie aan Ferguson was het woensdagavond relatief rustig in de stad. De politie gebruikte geen traangas om demonstranten uit elkaar te drijven, wat een week lang iedere avond wel het geval was.

 • Noodlanding na overlijden Nederlandse piloot

  BANGKOK (ANP) - Een vliegtuig van de Thaise vliegmaatschappij Lion Air heeft woensdag een noodlanding gemaakt in Thailand, omdat de Nederlandse co-piloot onwel werd. De 47-jarige man overleed onderweg naar het ziekenhuis.

 • 'Defensie wist van giftige stof legerbases'

  DEN HAAG (ANP) - Defensie weet al jaren dat medewerkers die op legerbases Amerikaans materiaal hebben onderhouden, zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Dat blijkt donderdag uit meetrapporten uit 1999 en 2002, die in handen zijn van de Volkskrant.

 • Maleisische slachtoffers 'terug naar huis'

  SCHIPHOL (ANP) - De stoffelijke overschotten van 20 Maleisische slachtoffers van de vliegramp van 17 juli worden donderdag naar Maleisië gevlogen. Bij het vertrek op Schiphol is er geen ceremonie, bij aankomst vrijdag in Maleisië wel. Vrijdag is het daar dag van nationale rouw.

 • 'Geheime reddingsactie Foley mislukte'

  WASHINGTON (ANP) - Een speciaal reddingsteam uit de Verenigde Staten heeft deze zomer een geheime reddingsactie op touw gezet om Amerikaanse gijzelaars in Syrië te redden uit de handen van de Islamitische Staat (IS). Het lukte hun echter niet om onder anderen James Foley te redden, omdat ze de gevangenen niet konden vinden.

 • Man beroofd en mishandeld in trein

  DORDRECHT (ANP) - Een 22-jarige man uit Delft is woensdag beroofd en mishandeld in de trein bij Dordrecht. De dieven hebben zijn geld gestolen en namen daarna de benen.

 • 'Pentagon waarschuwt voor scheuren F-16'

  WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwt landen die vliegen met de F-16 voor mogelijke scheuren in de tweezitsvarianten van de gevechtsvliegtuigen; de F-16B en F-16D. Het Pentagon adviseert de straaljagers te inspecteren. Dat heeft de Amerikaanse website Defense News woensdag gemeld.

 • 'Amerikaanse strijder dood in Oekraïne'

  KIEV (ANP) - Een Amerikaan die in Oekraïne vocht aan de kant van het regeringsleger zou daar om het leven zijn gekomen. Dat heeft het Amerikaanse internetmagazine VICE woensdag gemeld. Het magazine interviewde Mark Gregory Paslawsky onlangs nog over zijn drijfveren.