10-7-2012 14:57 | Door ANP .

Israël laat Palestijnse hongerstaker vrijBEIT HANUN (ANP) - Mahmud Sarsak, een Palestijnse voetballer die bijna 3 maanden in hongerstaking was toen hij in de Israëlische gevangenis zat, is dinsdag vrijgelaten. De 25-jarige werd in een ambulance van het Rode Kruis naar de Gazastrook vervoerd, waar hij door honderden mensen werd verwelkomd.

Sarsak ging in hongerstaking uit protest tegen zijn detentie, die iedere 6 maanden werd verlengd zonder enige vorm van aanklacht. Hij trok internationaal de aandacht waarbij onder meer de voetbalorganisatie FIFA zijn zorgen uitte over de detentie van Sarsak. De Israëlische gevangenisautoriteiten besloten hem uiteindelijk te laten gaan.

het laatste nieuws

 • Verdachte aanslag Brussel aangeklaagd

  BRUSSEL (ANP) - De vermoedelijke dader van de dodelijke aanslag in het Joods Museum in Brussel wordt vervolgd voor ,,moord in een terroristische context''. Dat maakte het Belgische Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend. De man is aangehouden en aangeklaagd.

 • Felle oproep Rode Kruis aan Israël en Hamas

  GENÈVE (ANP) - Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet een dringende oproep aan Israël en Hamas om onderscheid te maken tussen burgers en militairen bij hun aanvallen. Een militaire aanval waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen militaire doelen en burgers is volgens het Rode Kruis een oorlogsmisdaad.

 • Nederlandse toeristen rijden Turks ravijn in

  ANTALYA (ANP) - In de Turkse provincie Antalya zijn twee Nederlandse toeristen met hun huurauto in een ravijn gereden. Een 65-jarige vrouw kwam daarbij om het leven, haar 45-jarige zoon raakte zwaargewond, meldden Turkse media.

 • Rijkswaterstaat haalt laatste knuffels op

  UTRECHT (ANP) - Weginspecteurs van Rijkswaterstaat halen zo snel mogelijk de laatste knuffels op die langs de wegen zijn achtergebleven, nadat de rouwstoeten met stoffelijke resten van de vliegtuigramp passeerden. De dienst verzamelde vorige week al zoveel mogelijk spullen, maar heeft sinds zaterdag nog vijf meldingen binnengekregen van achtergebleven knuffels en een telefoontje over een vlag langs de weg, zei een woordvoerster woensdag.

 • Zesde noodpomp naar Kockengen

  HOUTEN (ANP) - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden schakelt woensdag een zesde noodpomp in om het dorp Kockengen droog te pompen. In dat dorp staan straten en huizen nog steeds onder water na het hevige noodweer van maandag. Het schap hoopt dat Kockengen door de extra pomp en andere maatregelen aan het eind van de woensdag weer droge voeten heeft, zei een woordvoerster woensdag.

 • Tientallen bedolven door aarde in India

  MUMBAI (ANP) - Zeker 40 mensen zijn in India bedolven door een aardeverschuiving in de plaats Ambegaon in het westen van het land. Van 150 mensen wordt gevreesd dat ze zijn ingesloten, aldus Britse media woensdag.

 • Kiesraad: verbied selfie in stemhokje

  DEN HAAG (ANP) - Het maken van je eigen foto met daarop ook je stembiljet in het stemhokje moet worden verboden. Dat zegt de Kiesraad op de eigen site. Een dergelijke selfie, ook wel stemfie genoemd, staat volgens de raad ,,op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim''.

 • Voorlopig geen nieuwe Australische sancties

  SYDNEY (ANP) - Australië stelt voorlopig geen nieuwe sancties in tegen Rusland in verband met de inmenging van Moskou in het conflict in Oekraïne. Het land blijft daarmee achter bij de Verenigde Staten en de EU die dinsdag nieuwe strafmaatregelen aankondigden tegen Moskou. In een later stadium kunnen er volgens premier Tony Abbott wel weer acties worden ondernomen.

 • OVSE-konvooi tegengehouden aan frontlinie

  DONETSK (ANP) - Het is een konvooi van de OVSE woensdag niet gelukt om de rampplek van vlucht MH17 te bereiken. De auto's van de organisatie werden door de opstandelingen tegengehouden aan de frontlinie. In het gebied wordt wederom gevochten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger. In de verte was het geluid van beschietingen te horen.

 • Dick Bruna is al even klaar met nijntje

  AMSTERDAM (ANP) - Nijntje, het wereldberoemde konijn van de Utrechtse tekenaar Dick Bruna, viert in 2015 haar 60ste verjaardag. Maar er zal voor die gelegenheid hoogstwaarschijnlijk geen nieuw boekje over nijntje en haar vriendjes verschijnen, want bedenker Dick Bruna is in 2011 gestopt met tekenen. Dat liet zijn uitgever Mercis BV in Amsterdam woensdag weten na berichtgeving hierover door RTV Utrecht

 • Ebola ook bedreiging voor Groot-Brittannië

  LONDEN (ANP) - De gevreesde ziekte ebola die rondwaart in West-Afrika is een potentiële bedreiging voor Groot-Brittannië. Dat zegt chef wetenschap van de Britse regering Sir Mark Walport woensdag in de krant The Daily Telegraph. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Britse artsen aangeschreven extra alert te zijn.

 • Doden door autobom in Caïro

  CAÏRO (ANP) - Zeker drie mensen zijn omgekomen toen een autobom afging in de buitenwijk Giza van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat meldde de Egyptische staatszender Nile Television woensdag.

 • OVSE verkent wegen naar rampplek

  DONETSK (ANP) - Twee auto's van de OVSE zijn woensdagochtend vertrokken vanuit Donetsk voor een verkenningsmissie richting de plek waar twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald in Oekraïne . Onder de waarnemers in de auto's, die worden begeleid door rebellen, is een van de leiders van de OVSE-missie, Alexander Hug.

 • Juli was warm en vooral heel nat

  ZEIST (ANP) - Juli 2014 was meteorologisch gezien een maand van extremen. Volgens weeronline.nl was het erg warm, maar vooral op veel plaatsen ook uitzonderlijk nat.

 • PvdA D66: onafhankelijk onderzoek geweld Gaza

  DEN HAAG (ANP) - Nederland moet Europese landen aansporen alsnog openlijk een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Gaza te steunen. Dat zeggen PvdA en D66. Regeringspartij PvdA vindt dat die landen en Nederland zelf vervolgens politieke conclusies moeten verbinden aan de resultaten van dat onderzoek.