10-7-2012 14:57 | Door ANP .

Israël laat Palestijnse hongerstaker vrijBEIT HANUN (ANP) - Mahmud Sarsak, een Palestijnse voetballer die bijna 3 maanden in hongerstaking was toen hij in de Israëlische gevangenis zat, is dinsdag vrijgelaten. De 25-jarige werd in een ambulance van het Rode Kruis naar de Gazastrook vervoerd, waar hij door honderden mensen werd verwelkomd.

Sarsak ging in hongerstaking uit protest tegen zijn detentie, die iedere 6 maanden werd verlengd zonder enige vorm van aanklacht. Hij trok internationaal de aandacht waarbij onder meer de voetbalorganisatie FIFA zijn zorgen uitte over de detentie van Sarsak. De Israëlische gevangenisautoriteiten besloten hem uiteindelijk te laten gaan.

het laatste nieuws

 • Milde griepepidemie in Nederland

  UTRECHT (ANP) - Op dit moment is er een milde griepepidemie in Nederland. Het is de tweede epidemie van dit jaar, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Eerder leek er heel weinig griep te zijn, maar het gezondheidsinstituut corrigeerde vorige week de cijfers.

 • Nederlandse mijnenjager onderweg naar Oostzee

  DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Makkum is onderweg naar de Oostzee. Het schip zal daar deel uitmaken van een NAVO-vloot. Die zal vanwege de oplopende spanning in Oekraïne haar aanwezigheid tonen door te oefenen bij de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

 • Amsterdam mag coffeeshops op Wallen verbieden

  AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam hoeft de verkoop van softdrugs op de Wallen niet te gedogen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door coffeeshophouders.

 • F-16's Volkel uitgerukt voor onderschepping

  VOLKEL (ANP) - Vanaf vliegbasis Volkel zijn woensdagmiddag F-16's opgestegen voor een onderschepping. Dat meldt de vliegbasis op Twitter. Verdere informatie ontbreekt nog.

 • Fatah en Hamas willen één Palestijns kabinet

  GAZA-STAD (ANP) - De rivaliserende Palestijnse organisaties Fatah en Hamas zijn overeengekomen weer één Palestijnse regering te vormen. Dit is woensdag van een Fatah-leider vernomen. Sinds 2007 is het Palestijnse bestuur verdeeld: Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook.

 • Condoleances Turkije na massamoord Armenië

  ANKARA (ANP) - Premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in een onverwachte verklaring namens Turkije zijn leedwezen betuigd met de nakomelingen van Armeniërs die hun leven verloren in de deportatie en massamoorden aan het begin van de vorige eeuw. Op 24 april 1915, in de nadagen van het Ottomaanse rijk, begonnen de deportaties en latere moorden die ongeveer 2 jaar duurden en vele Armeniërs het leven kostte.

 • Coalitie twijfelt aan duurder treinkaartje

  DEN HAAG (ANP) - De VVD ziet ,,vooralsnog'' niets in het plan om het treinkaartje in de spits duurder te maken. ,,Dat is een klap in het gezicht van de treinreiziger die al in overvolle treinen zit'', reageerde woensdag het Tweede Kamerlid Betty de Boer van de regeringspartij. Ook coalitiepartner PvdA lijkt nog niet overtuigd. Tweede Kamerlid Duco Hoogland: ,,Als het autogebruik daardoor toeneemt, vraag ik me af of het een goed idee is.''

 • Lavrov: VS trekken aan touwtjes in Kiev

  MOSKOU (ANP) - De Verenigde Staten trekken aan de touwtjes in Kiev. Het is geen toeval dat de Oekraïense regering aankondigde de ,,antiterroristische operatie'' tegen de bezetters van regeringsgebouwen in het oosten van het land te hervatten, terwijl de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Kiev op bezoek was.

 • Spullen aangespoeld in zaak vermiste Boeing

  PERTH (ANP) - De Australische autoriteiten onderzoeken of spullen die zijn aangespoeld op de kust van West-Australië, misschien afkomstig zijn van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Dat heeft de Australische organisatie die de zoekactie naar de Boeing coördineert, woensdag bekendgemaakt.

 • Frankrijk neemt stappen tegen jihadgangers

  PARIJS (ANP) - De Franse regering buigt zich woensdag over maatregelen tegen radicaliserende moslims die in Syrië of elders willen gaan strijden. Zo moet er een meldpunt komen waar ontsporende jongeren kunnen worden aangegeven. De autoriteiten nemen dan meteen contact op met de familie.

 • Steeds meer doden veerbootramp geborgen

  JINDO (ANP) - Het officiële dodental van de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is gestegen tot 152. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Duikers van onder meer de marine doorzochten woensdag ruimtes op de dekken van het schip waar waarschijnlijk de meeste vermisten zijn.

 • Surfers België moeten voortaan blazen

  BRUSSEL (ANP) - Kite- en windsurfers en andere watersporters aan de Belgische kust moeten vanaf dit seizoen rekening houden met speciale alcohol- en drugscontroles. Door een wijziging van de regels kan de Belgische politie voortaan ook op stranden en in havens watersporters controleren op drank en drugs.

 • Dijsselbloem kan begroting gaan afronden

  DEN HAAG (ANP) - De vijf partijen die onderhandelen over de rijksbegroting voor volgend jaar hebben minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de vrije hand gegeven om de begroting voor 2015 af te ronden. Ze vertrouwen erop dat hij goed heeft geluisterd naar hun wensen en die waar mogelijk zal honoreren.

 • Advocaat wil DNA-onderzoek in zaak Baflo

  LEEUWARDEN (ANP) - Alasam S., de man die verdacht wordt van de dubbele moord in Baflo, moet worden onderworpen aan een DNA-onderzoek. Dat heeft de advocaat van de 28-jarige man woensdag aan het gerechtshof in Leeuwarden gevraagd. Dit onderzoek moet uitwijzen of S. genetisch gevoelig is voor paroxetine, het medicijn dat er volgens de verdediging voor zorgde dat hij in psychotische staat twee moorden pleegde.

 • 12 nieuwe tips over vermiste vrouwen Panama

  UTRECHT (ANP) - De televisieuitzending van Opsporing Verzocht over de twee vermiste Nederlandse vrouwen in Panama heeft 12 nieuwe tips opgeleverd. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag.