07-8-2012 16:22 | Door ANP .

ISO: langstudeerders haken diplomaloos afUTRECHT (ANP) - ,,Zeker tientallen’’ studenten gaan hun studie niet afmaken en nog velen meer twijfelen nog of ze begin september opnieuw de collegebanken ingaan. Dat zegt Thijs van Reekum, voorzitter van studentenorganisatie ISO. Reden? De langstudeerboete; het bedrag van ruim 3000 euro dat bovenop het collegegeld komt voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie.

Dat bedrag moet gelijktijdig met het collegegeld betaald worden, dus begin van het collegejaar. ,,Het kan eventueel in termijnen, maar sowieso zijn die studenten ten minste 4800 euro kwijt, het collegegeld en de boete’’, aldus Van Reekum.

het laatste nieuws

 • 'Rusland heeft 15.000 militairen bij grens'

  ASPEN (ANP) - Rusland heeft naar schatting 15.000 militairen bij zijn grens met Oekraïne samengebracht. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Douglas Lute, vrijdag verklaard.

 • VS: rebellen krijgen raketsysteem Rusland

  WASHINGTON (ANP) - Rusland staat op het punt de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne meervoudige raketlanceerinstallaties van een zwaar kaliber te leveren.

 • Luchtvaart praat over vliegen en brandhaarden

  TORONTO (ANP) - De luchtvaartorganisatie van de VN, ICAO, gaat met belangrijke luchtvaartorganisaties praten over het verminderen van risico's bij het vliegen over conflictgebieden. Aanleiding is het neerschieten vorige week donderdag van de Boeing van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne, ook een conflictgebied.

 • 'VN-missie pas bij dreiging naar Oekraïne'

  NEW YORK (ANP) - De resolutie over een gewapende VN-missie in Oost-Oekraïne zal pas worden ingediend als de situatie daar uit de hand dreigt te lopen. Nederland, Australië en Oekraïne houden de missie achter de hand als een 'plan B'. Zodra hulpverleners de komende dagen hun werk niet veilig kunnen doen, zal Australië namens de drie landen de resolutie indienen. Dat bevestigen diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties aan het ANP.

 • Stoet lijkwagens op weg naar Hilversum

  EINDHOVEN (ANP) - Een colonne met 75 rouwauto’s is vrijdag rond 18.00 uur vanaf de vliegbasis Eindhoven op weg gegaan naar Hilversum. De lijkwagens vervoeren de kisten die vrijdagmiddag met twee vliegtuigen vanuit Oekraïne in Eindhoven arriveerden.

 • Rusland: Oekraïne schoot op onze mensen

  MOSKOU (ANP) - Volgens Rusland heeft Oekraïne vrijdag Russisch grondgebied onder vuur genomen met het doel Russische veiligheidsmensen te doen. Dat hebben de Russische autoriteiten laten weten.

 • Nederland geeft half miljoen voor hulp Gaza

  DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een half miljoen euro ontvangen voor hulp aan de inwoners van de Gazastrook. Het Nederlandse Rode Kruis voegt daaraan uit de eigen middelen 30.000 euro toe, liet de hulporganisatie vrijdag weten.

 • KNVB hoeft woord Jood niet te verbieden

  UTRECHT (ANP) - De KNVB hoeft geen maatregelen te nemen als tijdens voetbalwedstrijden in spreekkoren het woord Jood wordt gebruikt. Het is wel belangrijk dat er duidelijkheid komt over de toelaatbaarheid van spreekkoren en de KNVB moet daarover gesprekken op gang brengen.

 • Vraagtekens bij 'vrouwenbesnijdenis' in Irak

  MOSUL (ANP) - Het is nog maar de vraag of de Islamitische Staat (IS) echt opdracht heeft geven om vrouwen in de Iraakse stad Mosul te besnijden. Media en ook aanhangers van de IS zeggen dat de bewering die de Verenigde Naties donderdag deden, niet klopt.

 • Zaterdag voorlopig laatste vlucht uit Charkov

  CHARKOV (ANP) - Vanuit Charkov in Oekraïne vertrekt zaterdag een voorlopig laatste vlucht met 38 lijkkisten naar Nederland. Dat gebeurt met één vliegtuig. Of dat de Nederlandse Hercules is of de Australische C17 is nog niet bekend.

 • Onderzoeksraad 'hopelijk' weekend op rampplek

  DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaan 'hopelijk' in de loop van dit weekeinde onderzoek doen op de rampplek waar het neergeschoten toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne terecht is gekomen. Dat zegt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra vrijdag tegen het ANP. Tot nu toe was dat nog niet mogelijk, omdat de veiligheid voor de onderzoekers niet kon worden gegarandeerd.

 • Weer toestellen met lijkkisten in Nederland

  EINDHOVEN (ANP) - Opnieuw zijn op de vliegbasis in Eindhoven lijkkisten aangekomen vanuit Charkov in Oekraïne. Een Nederlandse C130 Hercules met 30 kisten arriveerde vrijdagmiddag rond 15.45 uur. Een Australische C17 met 45 kisten volgde kort erna.

 • Commando's bewaken rampplek Air Algérie

  DEN HAAG (ANP) - Nederlandse commando's in het noordwesten van Mali helpen mee met de beveiliging van de plaats waar het vliegtuig van Air Algérie neerstortte. Dat meldde het ministerie van Defensie. Nederlandse Apaches hebben vrijdag beelden gemaakt van het toestel.

 • Zoon eigenaar rampschip Sewol aangehouden

  SEOUL (ANP) - De politie in Zuid-Korea heeft de zoon van de eigenaar van het rampschip Sewol aangehouden. Dat meldde het persbureau Yonhap vrijdag. Yoo Dae-gyun (44) had zich verborgen in een huisje in de stad Yongin. Hij wordt beschuldigd van corruptie en verduistering.

 • Marechaussees vertrekken in de avond

  DEN HAAG (ANP) - De 40 onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee die gaan helpen met het zoeken van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen op de rampplek in Oekraïne, vertrekken vrijdagavond vanaf vliegbasis Eindhoven. Dat meldde het ministerie van Defensie.