07-8-2012 16:22 | Door ANP .

ISO: langstudeerders haken diplomaloos afUTRECHT (ANP) - ,,Zeker tientallen’’ studenten gaan hun studie niet afmaken en nog velen meer twijfelen nog of ze begin september opnieuw de collegebanken ingaan. Dat zegt Thijs van Reekum, voorzitter van studentenorganisatie ISO. Reden? De langstudeerboete; het bedrag van ruim 3000 euro dat bovenop het collegegeld komt voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie.

Dat bedrag moet gelijktijdig met het collegegeld betaald worden, dus begin van het collegejaar. ,,Het kan eventueel in termijnen, maar sowieso zijn die studenten ten minste 4800 euro kwijt, het collegegeld en de boete’’, aldus Van Reekum.

het laatste nieuws

 • 8 jaar cel voor import megapartij cocaïne

  ROTTERDAM (ANP) - Twee mannen zijn donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 8 jaar cel wegens de import van 8000 kilo cocaïne. Zes verdachten gingen vrijuit. Volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat zij iets met de smokkel te maken hadden.

 • Oefeningen Rusland bij grens Oekraïne

  MOSKOU (ANP) - Rusland is begonnen met militaire oefeningen bij de grens met Oekraïne ,,als antwoord op de Oekraïense escalatie''. Ook voelt Rusland zich gedwongen te reageren op de NAVO-oefeningen in Oost-Europa. Dit verklaarde het ministerie van Defensie in Rusland donderdag, aldus persbureau Interfax.

 • 18 jaar cel voor moord in gevangenis

  UTRECHT (ANP) - De 31-jarige Oswaldt D. uit Hoorn is donderdag veroordeeld tot 18 jaar cel wegens moord en zware mishandeling in gevangenissen in Nieuwegein en Zwaag.

 • Vijf kinderen gewond bij botsing Culemborg

  CULEMBORG (ANP) - Bij een aanrijding tussen drie auto's in Culemborg zijn donderdagochtend zeven gewonden gevallen. Dat heeft de politie laten weten. Vijf van de gewonden zijn kinderen. Van hen hebben er twee ernstige verwondingen. Zij zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

 • Oekraïense leger geeft veroverde post op

  KIEV (ANP) - Oekraïense militairen hebben zich donderdag teruggetrokken van een van de drie controleposten bij de stad Slavjansk die ze eerder op de dag op pro-Russische separatisten hadden veroverd. De separatisten namen de post weer in en versterkten hun positie met zandzakken.

 • Poetin: gevolgen als Oekraïne leger inzet

  MOSKOU (ANP) - Als de Oekraïense regering in Kiev het leger heeft ingezet in Oost-Oekraïne, is dat ,,zonder enige twijfel een zeer ernstige misdaad tegen het eigen volk''. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag in St. Petersburg gezegd. Volgens Poetin blijft dat niet zonder gevolgen.

 • Oekraïne: doden bij legeractie Slavjansk

  SLAVJANSK (ANP) - Het Oekraïense leger heeft donderdag bij de stad Slavjansk zeker vijf pro-Russische separatisten gedood. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev op zijn website gemeld. De militairen veroverden in de buurt van het centrum van de stad in het oosten van Oekraïne drie controleposten van de separatisten. Eén militair raakte gewond.

 • Rijk is 3 miljoen kwijt aan Microsoft voor XP

  DEN HAAG (ANP) - De overheid is zo'n 3 miljoen euro kwijt aan Microsoft voor een jaar extra ondersteuning voor Windows XP. Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

 • School na veerbootramp weer open

  SEOUL (ANP) - Een week na de ramp met de veerboot Sewol is de middelbare school Danwon in de buurt van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul weer opengegaan. Ongeveer 250 van de ruim 300 slachtoffers van de ramp waren leerlingen van de school die voor een schoolvakantie op weg waren naar het eiland Jeju.

 • Legeractie bij Oekraïense stad Slavjansk

  SLAVJANSK (ANP) - Het Oekraïense leger is donderdag bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk bezig met een actie tegen pro-Russische separatisten die de plaats in handen hebben. Volgens getuigen van persbureau Reuters hebben Oekraïense troepen met gepantserde voertuigen een controlepost van de separatisten ingenomen.

 • Van der Laan heeft begrip voor besluit Ajax

  AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam noemt het donderdag een ,,begrijpelijk besluit'' van de clubleiding van Ajax om Ajax-supporters ook de komende 3 jaar thuis te laten bij uitwedstrijden tegen Feyenoord in Rotterdam.

 • 'Geweld van 2011 willen we nooit meer zien'

  TILBURG (ANP) - Als machinisten en conducteurs rond Koningsdag te maken krijgen met agressie, kunnen ze dat doorgeven aan hun vakbond. De VVMC opent voor de derde keer een meldpunt. Spoormedewerkers kunnen vrijdag en zaterdag hun belevenissen mailen en doorbellen. De vakbond stapt ermee naar de NS.

 • 80 minder verkeersdoden in 2013

  DEN HAAG (ANP) - In 2013 zijn in Nederland 570 mensen omgekomen in het verkeer. Dat zijn er 80 minder dan in 2012, een daling van ruim 12 procent. Die daling is aanzienlijk sterker dan het Europees gemiddelde van 8 procent. Er vielen vooral minder dodelijke verkeersslachtoffers onder motorrijders, maar ook onder inzittenden van personenauto's, fietsers en voetgangers.

 • Legerbasis aangevallen in Oekraïne

  KIEV (ANP) - Tientallen mensen hebben in de nacht van woensdag op donderdag wapendepots aangevallen in de Oost-Oekraïense plaats Artemivsk. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie laten weten. De ongeveer 100 aanvallers zouden automatische wapens en granaatwerpers hebben gebruikt.

 • Politie vermoedt brandstichting Den Bosch

  RIJSWIJK (ANP) - De bewoner van een flatwoning aan het Sweelinckplein in Den Bosch waar donderdag brand uitbrak, is aangehouden. De politie gaat uit van brandstichting. Ongeveer 40 mede-flatbewoners moesten hun huis uit. Er zijn geen gewonden gevallen.