05-7-2012 14:13 | Door ANP .

Heropening zaak Dordtse fietsmoordDEN HAAG (ANP) - De hoofdverdachte van de Dordtse fietsmoord moet in het Pieter Baan Centrum (PBC) worden onderzocht of hij een geestelijke stoornis heeft. Het gerechtshof in Den Haag deed daarom donderdag nog geen uitspraak tegen Jorge Z., maar besloot de zaak te heropenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang geëist omdat het ervan overtuigd is dat de verdachte in 2009 een 27-jarige man uit Zwijndrecht op de Zuidendijk van zijn fiets schoot. Het slachtoffer overleed ter plekke. Justitie acht hem ook verantwoordelijk voor twee gewelddadige overvallen.

De rechtbank in Dordrecht sprak hem vrij van de fietsmoord, maar Z. kreeg wel 10 jaar cel voor de overvallen. Hij gaf eerder al aan niet te zullen meewerken aan een onderzoek in het PBC.

het laatste nieuws

 • Palestina eist datum terugtrekking Israël

  RAMALLAH (ANP) - Palestina wendt zich op 15 september tot de VN-Veiligheidsraad met de eis dat een datum wordt vastgesteld voor de Israëlische terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever. Als de Veiligheidsraad daar niet op ingaat, treedt Palestina toe tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

 • Blauwhelmen op Golanhoogten gegijzeld

  NEW YORK (ANP) - Een gewapende groep heeft donderdag op de Golanhoogten 43 VN-militairen in gijzeling genomen. Dat hebben de VN gezegd. De volkerenorganisatie probeert te bereiken dat de blauwhelmen worden vrijgelaten.

 • Nederland wil wapens naar Koerden vervoeren

  DEN HAAG (ANP) - Nederland is bereid bereid wapens van andere Europese landen naar de Koerden in Noord-Irak te transporteren. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag tegen BNR Nieuwsradio.

 • Rechter: azc mag in gevangenis Breda

  BREDA (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan doorgaan met de verbouwing van de voormalige gevangenis in het centrum van Breda voor de opvang van vluchtelingen. De rechter in Breda bepaalde donderdag dat de opvang van asielzoekers in het gebouw niet in strijd is met het bestemmingsplan.

 • SP: Rutte moet miljoenennota openbaar maken

  DEN HAAG (ANP) - De SP in de Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte de miljoenennota per omgaande naar de Tweede Kamer stuurt. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat naar aanleiding van berichtgeving door The Post Online.

 • NAVO: Russische troepen actief in Oekraïne

  BRUSSEL (ANP) - Russische militairen zijn actief in Oekraïne. Dat stelde een belangrijk NAVO-staflid donderdag. De militair, die anoniem de pers inlichtte, sprak over een troepenmacht van meer dan 1000 man sterk. De Russen steunen en strijden aan de kant van de separatisten, aldus de NAVO.

 • Plan voor pro-Gaza-actie zondag in Den Haag

  DEN HAAG (ANP) - De groepering Youth for Palestine is van plan om zondag op het Plein in Den Haag een betoging te houden voor de inwoners van Gaza. De betogers willen onder meer dat het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) een onderzoek begint naar mogelijke oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen in de Gazastrook, aldus Youth for Palestine donderdag.

 • 'Verdachten prominent bij Haagse demo's'

  DEN HAAG (ANP) - De drie opgepakte jihadverdachten uit Den Haag waren ,,prominent aanwezig'' bij recente demonstraties in hun woonplaats Den Haag. ,,De Schilderswijk snakte ernaar dat deze lieden zouden worden aangehouden. Dit zijn grote vissen, ze speelden een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering'', zei burgemeester Jozias van Aartsen donderdag.

 • Erdogan beëdigd als president Turkije

  ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is donderdag beëdigd als president van Turkije. Hij was sinds maart 2003 premier, nadat zijn partij, de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK-partij), de parlementsverkiezingen had gewonnen.

 • 'IS executeerde tientallen Syrische soldaten'

  BEIROET (ANP) - Islamitische Staat (IS) heeft tientallen krijgsgevangen genomen Syrische militairen geëxecuteerd. Dat gebeurde nadat IS zondag de luchtmachtbasis Tabqa in het oosten van Syrië had veroverd, verklaarde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

 • Geen vervolging GeenStijl na Van Aartsen-foto

  AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie doet geen verder onderzoek naar een door GeenStijl geknutselde foto van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Justitie gaat GeenStijl dan ook niet strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft het OM donderdag laten weten.

 • Weer demo over Zwarte Piet

  AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 100 mensen hebben donderdagochtend gedemonstreerd bij het Amsterdamse stadhuis. Zij zijn boos op burgemeester Eberhard van der Laan die bezwaar heeft gemaakt tegen een uitspraak dat hij de vergunning voor de komende sinterklaasintocht opnieuw moet bekijken.

 • Porosjenko niet op reis om 'invasie Rusland'

  KIEV (ANP) - President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft donderdag een werkbezoek aan Turkije uitgesteld wegens wat hij noemde ,,Russische troepenbewegingen'' van het oosten van zijn land. Hij heeft de nationale veiligheids- en defensieraad met spoed bijeengeroepen om de situatie te bespreken.

 • WHO: dodental ebola opgelopen tot 1552

  GENEVE (ANP) - Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar zeker 1552. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) maakte dat donderdag bekend. In totaal zijn er 3069 besmettingen vastgesteld. Vrijdag lag het aantal doden door ebola nog op 1427.

 • Hollande: uitzonderlijke steun voor Libië

  PARIJS (ANP) - De Franse president François Hollande heeft donderdag de Verenigde Naties opgeroepen snel ,,uitzonderlijke steun'' te bieden aan de Libische autoriteiten, zodat die de orde kunnen herstellen. Dat zei de Franse president tijdens een toespraak voor Franse diplomaten.