05-7-2012 14:13 | Door ANP .

Heropening zaak Dordtse fietsmoordDEN HAAG (ANP) - De hoofdverdachte van de Dordtse fietsmoord moet in het Pieter Baan Centrum (PBC) worden onderzocht of hij een geestelijke stoornis heeft. Het gerechtshof in Den Haag deed daarom donderdag nog geen uitspraak tegen Jorge Z., maar besloot de zaak te heropenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang geëist omdat het ervan overtuigd is dat de verdachte in 2009 een 27-jarige man uit Zwijndrecht op de Zuidendijk van zijn fiets schoot. Het slachtoffer overleed ter plekke. Justitie acht hem ook verantwoordelijk voor twee gewelddadige overvallen.

De rechtbank in Dordrecht sprak hem vrij van de fietsmoord, maar Z. kreeg wel 10 jaar cel voor de overvallen. Hij gaf eerder al aan niet te zullen meewerken aan een onderzoek in het PBC.

het laatste nieuws

 • JSF mag voor het eerst naar Europa

  WASHINGTON (ANP) - Het Pentagon heeft toestemming gegeven voor de eerste trans-Atlantische vluchten van de JSF. Het gevechtsvliegtuig gaat in juli deelnemen aan luchtshows in Groot-Brittannië. Dat hebben bronnen gemeld aan persbureau Reuters.

 • Man maakte tientallen slachtoffers webcamseks

  AMSTERDAM (ANP) - Een 35-jarige man heeft volgens justitie minderjarige meisjes aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Hij heeft via internet vermoedelijk tientallen slachtoffers gemaakt. Dat gebeurde in ieder geval in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De man werd half januari al gearresteerd in de regio Tilburg.

 • 'Rebellen Syrië hebben Amerikaanse raketten'

  WASHINGTON (ANP) - Rebellen in Syrië beschikken over Amerikaanse antitankraketten maar het is niet duidelijk hoe zij daar aan zijn gekomen. Dat meldde de Washington Post woensdag. Het is voor het eerst dat rebellen een Amerikaanse wapensysteem hebben om mee te vechten.

 • Meevaller van 1 miljard euro op zorg

  DEN HAAG (ANP) - Op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn meevallers die in totaal oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Bronnen rond het zorgoverleg tussen kabinet en oppositie bevestigen berichtgeving daarover bij de NOS.

 • Verkeer kan niet over de Haringvlietbrug

  ROTTERDAM (ANP) - De Haringvlietbrug is woensdag afgesloten. In beide richtingen kan het verkeer niet over de brug in de A29 omdat de slagbomen niet omhoog gaan. Dat komt door een softwarestoring. Die trad rond 15.00 uur op. Het is nog niet bekend hoelang het duurt om de problemen te verhelpen.

 • EU opent jacht op uitheemse soorten

  STRAATSBURG (ANP) - Uitheemse planten- en diersoorten mogen niet meer in de Europese Unie worden geïmporteerd, gebruikt, gekocht of verkocht worden. Het Europees Parlement stemde woensdag in met de nieuwe regels. Het gaat om soorten die een ,,unie-breed'' gevaar vormen.

 • Legereenheden in Oekraïne lopen over

  DONETSK (ANP) - De operatie van de Oekraïense veiligheidsdiensten tegen pro-Russische bezetters van overheidsgebouwen in het oosten van het land lijkt niet het gewenste effect te hebben. In de steden Kramatorsk en Slavjansk liepen eenheden van het leger met mogelijk tien gepantserde voertuigen over naar de pro-Russische Oekraïners. Een overgelopen militair zei in Slavjansk tegen persbureau Reuters dat hij en zijn kameraden niet op hun eigen volk wilden schieten.

 • Doodsbange passagiers door openhartige piloot

  LONDEN (ANP) - Een piloot van de Britse vliegtuigmaatschappij Monarch heeft zijn passagiers de stuipen om het lijf gejaagd. Na een gedwongen tussenstop op Barbados vanwege technische problemen vertelde hij de mensen, toen ze een dag later weer aan boord waren gegaan, dat het probleem ze heel ,,snel een zeemansgraf'' had kunnen bezorgen.

 • NAVO stuurt meer vliegtuigen en schepen

  BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt meer vliegtuigen en schepen naar zijn oostelijke NAVO-lidstaten als reactie op de Russische agressie in Oekraïne. Dat maakte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen woensdag bekend na overleg met de NAVO-bondgenoten in Brussel.

 • Betogers voor 'Volksrepubliek Odessa'

  ODESSA (ANP) - Pro-Russische activisten hebben woensdag in Odessa ,,de Volksrepubliek Odessa'' uitgeroepen. Ze riepen in een verklaring de bevolking op donderdag wegen en straten te versperren en geen extra politie of militairen toe te laten tot de overwegend Russischsprekende stad.

 • Koen Hauser tweede Fotograaf des Vaderlands

  AMSTERDAM (ANP) - Koen Hauser (1972) is woensdag benoemd tot de tweede Fotograaf des Vaderlands. Als drager van de eretitel is hij een jaar lang ,,het gezicht van de Nederlandse fotografie''. Hauser is de opvolger van Ilvy Njiokiktjien, die de titel het afgelopen jaar voor het eerst mocht dragen.

 • Opnieuw problemen bij zoektocht vliegtuig

  PERTH (ANP) - De zoektocht naar het sinds 8 april verdwenen Maleisische vliegtuig is opnieuw vertraagd. De onderwaterrobot Bluefin-21, dat de bodem van de Indische Oceaan scant, moest naar boven komen ,,wegens een technisch probleem'', liet de Australische instantie die de zoektocht leidt, woensdag weten. Wat het probleem is, is niet duidelijk.

 • Kroes en minister Brussel rollend over straat

  BRUSSEL (ANP) - Europees commissaris Neelie Kroes en een minister van het stadsgewest Brussel hebben openlijk ruzie over de alternatieve taxidienst Uber. De minister vindt de kritiek van Kroes op het verbieden van Uber in Brussel uiterst ongepast.

 • Oud-docenten Ibn Ghaldoun eisen baan terug

  ROTTERDAM (ANP) - Twaalf oud-docenten van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam willen hun baan terug bij de nieuwe school De Opperd. Als die eis niet wordt ingewilligd, stappen de werkloze leraren naar de rechter. Dat zegt woensdag hun advocaat tegen het ANP.

 • Nieuw-Zeelandse belager van Hollandse bekent

  CHRISTCHURCH (ANP) - De Nieuw-Zeelander die eind maart een Nederlandse en Duitse toeriste ontvoerde en zwaar mishandelde heeft schuld bekend. Aaron Rhys McDonald bekende ook zijn huisgenote te hebben verkracht en vermoord, meldden Nieuw-Zeelandse media woensdag