07-8-2012 13:12 | Door ANP .

Film over gesneuvelde militairen AfghanistanFilm over gesneuvelde militairen Afghanistan

Film over gesneuvelde militairen Afghanistan

UTRECHT (ANP) - Tussen 2006 en 2010 sneuvelden 25 Nederlandse militairen in Afghanistan. Robert Oey maakte een documentaire over de achterblijvers. Op zondag 30 september gaat zijn film Gesneuveld in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Oey sprak met nabestaanden en militairen over hun verdriet, hun frustratie, hun woede en ook hun kracht. Ze moeten op den duur hun geliefden loslaten en verder gaan met hun leven.

Robert Oey is documentairemaker. Hij is onder meer bekend van De Leugen (2010) over het politieke drama rond Ayaan Hirsi Ali.

Gesneuveld is vanaf 11 oktober in de bioscoop te zien.

het laatste nieuws

 • OVSE-medewerkers onder vuur in Donetsk

  DONETSK (ANP) - Medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn zondag in de Oekraïense stad Donetsk onder mortiervuur komen te liggen. De explosieven kwamen neer op ongeveer 200 meter afstand van de medewerkers, meldde de organisatie zondagavond laat in een verklaring.

 • 'Veel doden na zinken boot met immigranten'

  BENGHAZI (ANP) - Een boot met mogelijk 250 Afrikaanse immigranten is zondag voor de kust van Libië gezonken. Dat heeft de Libische marine laten weten. Volgens de Libische marine zijn veel opvarenden omgekomen.

 • VN-militair gedood in Mali

  BAMAKO (ANP) - Een militair van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali is zondag om het leven gekomen toen zijn konvooi in het noordoosten van het land op een landmijn reed. De VN-militair kwam uit Tsjaad. Vier landgenoten van de man raakten gewond. Dat heeft Minusma, de VN-missie in Mali, laten weten.

 • Centrum-links wint Zweedse verkiezingen

  STOCKHOLM (ANP) - De centrum-linkse coalitie in Zweden heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Het drie partijen tellende blok van Sociaaldemokraterna, Vänsterpartiet en Miljöpartiet, laat de regeringscoalitie achter zich, met 44,8 procent tegen 39,7 procent.

 • Artsen 24 uur ter observatie in LUMC

  LEIDEN (ANP) - De twee ebola-artsen die zondag uit Sierra Leone zijn geëvacueerd, blijven in elk geval 24 uur ter observatie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39) zijn niet ziek en kunnen anderen dus ook niet besmetten, maar uit voorzorg worden ze in de gaten gehouden. Als ze maandag in orde zijn, mogen ze waarschijnlijk naar huis, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 • Ebola-artsen terug in Nederland

  SCHIPHOL (ANP) - SCHIPHOL (ANP) - De artsen Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39), die in Sierra Leone mogelijk ebola hebben opgelopen, zijn terug in Nederland. Ze landden zondag op Schiphol. Dat meldde de Lion Heart Foundation, waarvoor de twee in Afrika waren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid bevestigen de aankomst.

 • Standbeeld Amy Winehouse onthuld

  LONDEN (ANP) - Een bronzen standbeeld van de 3 jaar geleden overleden Britse zangeres Amy Winehouse is zondag onthuld in Camden in het noorden van Londen. Haar vader Mitch Winehouse noemde de onthulling ,,een ongelooflijk emotionele ervaring''.

 • Zweden stevent af op minderheidsregering

  STOCKHOLM (ANP) - De parlementsverkiezingen in Zweden van zondag leveren volgens eerste exitpolls geen duidelijk winnaar op. Het Scandinavische land stevent af op een minderheidsregering die vermoedelijk rood-groen wordt.

 • Toezeggingen coalitie tegen IS stromen binnen

  WASHINGTON (ANP) - De toezegging voor militaire hulp aan de coalitie tegen de Islamitische Staat stromen binnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak zondag in het CBS-programma Face the Nation van ,,extreem bemoedigende'' ontwikkelingen.

 • Tomaten gooien op de Dam tegen Rusland

  AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam doen tegen de 1500 mensen mee aan een massaal tomatengevecht. Vlak voor het Koninklijk Paleis bekogelen ze elkaar een uur lang met tomaten.

 • Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten

  PHILIPSBURG (ANP) - De situatie in de Point Blanche-gevangenis op Sint-Maarten is al enkele dagen onrustig, zo werd zondag duidelijk. Aanleiding is een verijdelde moordaanslag op een gevangene afgelopen donderdag en een daarop volgende grondige doorzoekingen van de cellen. Directeur Edward Rohan is vrijdag per brief met de dood bedreigd.

 • 1300 migranten op Middellandse Zee gered

  ROME (ANP/DPA) - Circa 1300 vluchtelingen zijn zondag van boten op de Middellandse Zee gered. De Italiaanse kustwacht haalde op twee plekken voor de Libische kust bijna 400 mensen, onder wie tientallen kinderen, uit gammele bootjes. Bij een derde kustwachtactie werden nog eens 203 mensen, onder wie 60 minderjarigen, in veiligheid gebracht.

 • Cameron: harde strijd tegen IS

  LONDEN (ANP/DPA/EFE) - Groot-Brittannië zal alles doen wat nodig is in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat zei de Britse premier David Cameron na een spoedbijeenkomst van zijn veiligheidskabinet. Cameron reageerde op een video van de terreurgroep waarin een 44-jarige Brit werd onthoofd.

 • Di Rupo: klaar voor deelname anti-IS-coalitie

  BRUSSEL (ANP) - De demissionaire Belgische premier Elio di Rupo heeft zich zondag tijdens de heropening van het Joods Museum in Brussel uitgelaten over Belgische deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat. ,,Als ons land de vraag krijgt, dan is het klaar en bereid om deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS'', zei Di Rupo.

 • Wespenzwerm valt hardlopers Tsjechië aan

  LIBIN (ANP) - Hardlopers in een Tsjechisch bos zijn zondag slachtoffer geworden van een zwerm wespen. Tientallen mensen werden gestoken door de insecten, sommigen meer dan tien keer. Een 44-jarige vrouw moest wegens een allergische reactie met een traumahelikopter naar het ziekenhuis worden gebracht.