05-7-2012 13:56 | Door ANP .

EU helpt landen met registratie kinderenEU helpt landen met registratie kinderen

EU helpt landen met registratie kinderen

BRUSSEL (ANP) - De EU en Unicef gaan een handje helpen met de geboorteregisters in Myanmar, Nigeria, Mozambique, Uganda en vier kleinere landen. Nu zijn vele miljoenen kinderen niet geregistreerd. De ouders vonden het te lastig of te duur om hen aan te geven of de gegevens zijn kwijtgeraakt.

Dankzij mobiele digitale technieken moet vooral op het platteland de registratie toenemen. Registratie is het eerste recht van een kind, vindt de Europese Commissie. ,,Zonder registers bestaan de kinderen technisch niet, weten ze niet wie hun ouders zijn en hebben ze geen rechten'', staat in een verklaring van EU-commissaris Andris Piebalgs (Ontwikkelingshulp) donderdag. Met het project is 6 miljoen euro EU-geld gemoeid.

het laatste nieuws

 • VS heft vliegverbod Tel Aviv op

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA schrapt het verbod op vluchten van en naar Tel Aviv. Dat liet de organisatie donderdag weten.

 • 'Verwaarlozing lichamen is schuld van OVSE'

  DONETSK (ANP) - Dat lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne dagenlang zijn verwaarloosd, is de schuld van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat zegt rebellenleider Aleksandr Borodaj in een donderdag gepubliceerd interview met de BBC. De OVSE drong er volgens de opstandelingen op aan dat de lichamen op de rampplek moesten blijven, waar internationale experts ze konden ophalen.

 • 'Eindelijk respect voor slachtoffers crash'

  RIJSWIJK (ANP) - Na het gesol met lichamen en zes dagen wachten is er eindelijk respect voor de Nederlandse slachtoffers van de rampvlucht met de MH17. Dat is de teneur in de kranten donderdag.

 • 74 lijkkisten naar Nederland

  EINDHOVEN (ANP) - Op het vliegveld in Eindhoven komen donderdag nog eens 74 lijkkisten aan. De kisten worden vanuit Oekraïne overgevlogen door twee militaire toestellen, die naar verwachting rond 16.00 uur aankomen in Nederland.

 • Activisten verstoren wedstrijd Haifa

  WENEN (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdagavond in Oostenrijk een oefenwedstrijd verstoord van de Israëlische voetbalclub Maccabi Haifa. De wedstrijd tegen OSC Lille moest in de 85e minuut worden afgebroken, toen de activisten het veld bestormden. Dat meldden Israëlische media.

 • West-Afrika bundelt krachten tegen Boko Haram

  NIAMEY (ANP/RTR) - De West-Afrikaanse landen Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen gaan met een gezamenlijke troepenmacht de strijd aan tegen de islamitische terreurbeweging Boko Haram.

 • Timmermans opnieuw naar Kiev

  DEN HAAG/KIEV (ANP) - Voor een tweede keer binnen een week brengt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Oekraïne. Hij reist donderdag samen met zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop naar Kiev om te praten over de vliegramp en de gevolgen.

 • Weer rampzalig verloop executie VS

  PHOENIX (ANP) - De executie van een Amerikaanse gevangene heeft in de staat Arizona bijna twee uur in beslag genomen.

 • Parlement Maleisië rouwt om slachtoffers ramp

  KUALA LUMPUR (ANP) - Het neerhalen van de MH17 in Oekraïne was ,,inhumaan, onbeschaafd, gewelddadig en onverantwoordelijk''. Met die bewoordingen veroordeelde het Maleisische Lagerhuis unaniem het neerschieten van het passagierstoestel, nadat eerst een minuut was gebeden voor de 298 slachtoffers. Dat meldden Maleisische media donderdag.

 • Vonnis Haags ICC kan dood Libiër betekenen

  DEN HAAG (ANP) - Voor de Libiër Abdullah al-Senussi spant het er donderdag om: een rechterlijke uitspraak in Den Haag kan ertoe leiden dat hij thuis in Libië de doodstraf krijgt. Senussi was chef van de militaire inlichtingendienst van dictator Muammar Kaddafi. Tijdens het neerslaan van de Arabische Lente in 2011 zou hij mede schuldig zijn geweest aan de dood van tal van betogers.

 • Ministerraad praat over vervolg aanpak crash

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft woensdagavond tijdens een bijzondere ministerraad gesproken over het vervolg van de aanpak na de crash met het toestel van Malaysia Airlines. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend na het 2,5 uur durende overleg in het Catshuis.

 • Harderwijker niet door misdrijf omgekomen

  HARDERWIJK (ANP) - De 46-jarige Hendri de Vries uit Harderwijk is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Sectie op zijn lichaam heeft geen sporen aangetoond die zouden kunnen wijzen op een misdrijf. Dat heeft de politie woensdagmiddag laten weten.

 • Nieuwe VN-gezant voor Zuid-Sudan

  NEW YORK (ANP) - De Deense diplomate Ellen Margrethe Loj is door VN-chef Ban Ki-moon benoemd tot speciale VN-gezant in Zuid-Sudan en hoofd van de VN-missie in dat land. Ze volgt de Noorse Hilde Johnson die dat drie jaar is geweest en deze maand terugtrad.

 • Vrouw uit Nederland hielp al-Shabaab met geld

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse politie heeft drie vrouwen gearresteerd die geld inzamelden voor de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. Een van de vrouwen woont in Nederland, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag.

 • Ex-kampbewaarder sterft even voor uitzetting

  PHILADELPHIA (ANP) - Een 89-jarige voormalige kampbewaker in Auschwitz-Birkenau is overleden kort voordat hij uit de VS naar Duitsland zou worden uitgewezen. Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten, aldus Amerikaanse media.