05-7-2012 13:56 | Door ANP .

EU helpt landen met registratie kinderenEU helpt landen met registratie kinderen

EU helpt landen met registratie kinderen

BRUSSEL (ANP) - De EU en Unicef gaan een handje helpen met de geboorteregisters in Myanmar, Nigeria, Mozambique, Uganda en vier kleinere landen. Nu zijn vele miljoenen kinderen niet geregistreerd. De ouders vonden het te lastig of te duur om hen aan te geven of de gegevens zijn kwijtgeraakt.

Dankzij mobiele digitale technieken moet vooral op het platteland de registratie toenemen. Registratie is het eerste recht van een kind, vindt de Europese Commissie. ,,Zonder registers bestaan de kinderen technisch niet, weten ze niet wie hun ouders zijn en hebben ze geen rechten'', staat in een verklaring van EU-commissaris Andris Piebalgs (Ontwikkelingshulp) donderdag. Met het project is 6 miljoen euro EU-geld gemoeid.

het laatste nieuws

 • Wijk Liberia weer open na sluiting om ebola

  MONROVIA (ANP) - De buitenwijk West Point van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is sinds zaterdag weer toegankelijk. De wijk was 10 dagen afgesloten vanwege het ebolavirus.

 • 'Drie doden in 3 dagen in tbs-kliniek'

  HILVERSUM (ANP) - In tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray zijn afgelopen week in 3 dagen tijd drie tbs'ers overleden. Dat meldt het EO-programma Dit is de Dag (DIDD) zaterdag op basis van bronnen binnen en buiten de kliniek. De fracties van SP, CDA en D66 in de Tweede Kamer willen dat verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven onderzoek laat doen naar de sterfgevallen.

 • Zwaluwen Jeugd Actie brengt 410.000 euro op

  EVERDINGEN (ANP) - Prinses Beatrix heeft zaterdag een cheque van 410.000 euro ontvangen van de Zwaluwen Jeugd Actie, de jaarlijkse campagne van jonge sporters voor leeftijdgenootjes met een spierziekte. In Nederland lijden meer dan 20.000 kinderen aan zo'n ziekte.

 • Russisch ambassadepersoneel Kiev weer vrij

  KIEV (ANP) - Twee Russische ambassademedewerkers die in de Oekraïense hoofdstad Kiev waren gevangengezet, zijn vrijgelaten en naar Rusland gereisd. Dat meldde het Russische persbureau ITAR-TASS zaterdag op gezag van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • 'Benoemingen moeten passen bij EU-agenda'

  BRUSSEL (ANP) - Nederland zal erop letten dat de personen die op belangrijke posten in Europa komen, passen bij de nieuwe agenda van Europa. Dat benadrukte premier Mark Rutte zaterdag bij aankomst in Brussel, waar hij overlegt met zijn Europese collega's. Een van de agendapunten van deze Europese top is de benoeming van een nieuwe EU-president en een nieuwe EU-buitenlandchef.

 • 'Nederland in nieuwe interventiemacht'

  LONDEN (ANP) - Nederland stapt samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht, die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. Dat schrijft de krant Financial Times zaterdag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de voorbereiding van de legermacht.

 • VN: 53 miljoen nodig voor voedsel ebolagebied

  DAKAR (ANP) - Het voedselprogramma van de VN (WFP) heeft 70 miljoen dollar (ruim 53 miljoen euro) nodig voor voedselhulp aan de gebieden in West-Afrika waar ebola heerst. Dat heeft regionaal directeur Denise Brown zaterdag gezegd. Zij herinnerde eraan dat de middelen van de WFP al zwaar onder druk staan door de crises in diverse andere landen, waaronder Zuid-Sudan, Syrië en Irak.

 • Kinderen mogelijke jihadisten 'veilige plek'

  HUIZEN (ANP) - De kinderen uit Huizen, van wie de paspoorten zijn afgenomen omdat het vermoeden bestaat dat hun ouders van plan waren naar oorlogsgebied in het Midden-Oosten te gaan, zijn uit huis geplaatst en op een ,,veilige’’ plaats ondergebracht. Dat zei een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming zaterdag.

 • Politie pakt paspoort 10 leden jihadgezinnen

  HUIZEN (ANP) - De politie heeft in het Gooise Huizen de paspoorten van 10 potentiële jihad-strijders afgepakt. Het gaat om leden van 2 gezinnen, vier volwassenen en zes kinderen. Volgens RTV Noord-Holland heeft de gemeente Huizen dat zaterdag bekend gemaakt.

 • Separatisten laten Oekraïense soldaten vrij

  DONETSK (ANP) - Pro-Russische separatisten hebben in Oost-Oekraïne tientallen Oekraïense militairen vrijgelaten die waren omsingeld in de buurt van de plaats Ilovaisk. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zaterdag bekendgemaakt. De militairen mochten via speciaal ingestelde routes terugkeren naar hun basiskamp.

 • Sociaaldemocraten blijven Mogherini steunen

  PARIJS (ANP) - De sociaaldemocratische leiders in de Europese Unie blijven de kandidatuur van Federica Mogherini als EU-buitenlandcoördinator steunen. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag gezegd na overleg van de leiders in Parijs.

 • VS willen alliantie tegen terrorisme

  WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen met behulp van de Verenigde Naties een internationale alliantie tegen terreurbewegingen als Islamitische Staat stichten. President Barack Obama zal het plan volgende maand presenteren tijdens een top van de VN-Veiligheidsraad, meldde minister John Kerry van Buitenlandse Zaken aan The New York Times.

 • Motorclubs uit elkaar gehouden in Alkmaar

  ALKMAAR (ANP) - Leden van motorclubs de Bandidos en de Hells Angels zijn vrijdagavond uit elkaar gehouden door de politie in het centrum Alkmaar. Daarmee is een confrontatie tussen de groepen voorkomen, zo stelt de politie zaterdag.

 • PvdA en VVD: niet alle reisgegevens opslaan

  DEN HAAG (ANP) - Regeringspartijen VVD en PvdA willen niet dat de reisgegevens van alle Nederlanders worden opgeslagen. Het kabinet kondigde de registratie vrijdag aan in het actieplan tegen jihadisme en radicalisme.

 • Rusland eist openbaring vluchtgegevens MH17

  MOSKOU (ANP) - Rusland wil dat de gegevens uit de zwarte dozen van de Boeing van Malaysia Airlines die op 17 juli boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten, zo snel mogelijk worden geopenbaard. Dat heeft onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag laten weten. Rusland vraagt zich af waarom de de internationale onderzoekers de data nog niet hebben gepubliceerd.