20-7-2012 14:55 | Door ANP .

Eerste Dutchbatter getuigt in proces MladicDEN HAAG (ANP) - In het Mladic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal werd vrijdag de eerste oud-Dutchbatter als getuige opgeroepen. Het gaat om kolonel Eelco Koster, die in 1995 een confrontatie had met de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic.

Na de verovering van de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica op 11 juli zei Mladic tegen Koster dat hij de tienduizenden vluchtelingen wilde 'evacueren'. De generaal dreigde de Nederlandse VN-militair met problemen als het VN-bataljon niet zou meewerken bij de massale deportatie die zou volgen.

Koster zag op 13 juli op een grasveld in de buurt van het Nederlandse hoofdkwartier in Potocari vlak bij Srebrenica negen lijken liggen. Het ging kennelijk om geëxecuteerde moslimmannen. Hij trok toen samen op met luitenant-kolonel Johannes Rutten, die foto's maakte van de doden. Dit leidde tot de beruchte 'fotorolletjesaffaire'. De ontwikkeling van de foto's na terugkeer naar Nederland ging namelijk mis, officieel door een fout in het laboratorium. Dit leidde tot de suggestie dat er opzet in het spel kon zijn geweest. De foto's, indien ontwikkeld, zouden immers duidelijk hebben aangetoond dat Dutchbat al in een vroeg stadium, 2 dagen na de val van de enclave, kon weten dat het leger van Mladic bezig was moslims te executeren.

Mladic werd vorig jaar na een jarenlange zoektocht opgepakt in Servië. Zijn proces begon op 16 mei. Vorige week is begonnen met de eerste getuigenverhoren. Hij wordt beschouwd als een van de hoofdverantwoordelijken voor de genocide na de val van Srebrenica. Zijn leger doodde toen meer dan 7000 moslimmannen en -jongens. Dutchbat kon deze volkenmoord niet voorkomen.

Kosters getuigenis was de laatste getuigenis in de zaak tegen Mladic voor het zomerreces. Het proces wordt voortgezet op dinsdag 21 augustus.

het laatste nieuws

 • Schap neemt maatregelen wegens regenval

  HOUTEN (ANP) - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plaatst maandagmiddag twee noodpompen bij gemaal De Tol in Kockengen. De pompen moeten helpen om de overvloedige watermassa die is gevallen weg te pompen uit de polders. De sluis bij Bodegraven is voor de scheepvaart gestremd omdat het water in de Oude Rijn te snel stroomt.

 • Schoof: ; Internationaal onderzoek ramp'

  DEN HAAG (ANP) - Landen die passagiers aan boord hadden van het neergeschoten vliegtuig van Malaysia Airlines, gaan waarschijnlijk samen optrekken in het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van de vliegramp. In Den Haag wordt daarover maandag overlegd bij de Europese justitieorganisatie Eurojust. Antiterreurbaas Dick Schoof verwacht dat de landen het daarover later maandag eens worden.

 • Frankrijk: asiel voor christenen Mosul

  PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft maandag gezegd dat christenen die door militanten uit de Noord-Iraakse stad Mosul zijn verjaagd, welkom zijn.

 • Voetbaltrainer verdacht van ontucht

  EPE (ANP) - Een 32-jarige trainer van voetbalclub SV Epe heeft zich mogelijk onzedelijk en ongewenst gedragen tegenover minstens vier jongens. De ouders van die kinderen hebben aangifte tegen de man gedaan. Hij is door de club op non-actief gesteld.

 • Defensie neemt inschatting veiligheid over

  DEN HAAG (ANP) - Defensie neemt de inschatting van de veiligheidssituatie in het rampgebied in Oekraïne vanaf woensdag over van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). De operationeel commandant in Oekraïne zal dan bepalen of Nederlandse en Australische onderzoekers naar het gebied kunnen reizen.

 • Oud-president Saakasjvili Georgië aangeklaagd

  TBILISI (ANP) - Oud-president van Georgië Michael Saakasjvili is aangeklaagd voor machtsmisbruik. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag naar buiten gebracht. Indien hij schuldig wordt bevonden, hangt hem een gevangenisstraf van 5 tot 8 jaar boven het hoofd. Het gewezen staatshoofd zit de afgelopen tijd veel in Oekraïne waar hij als adviseur voor de regering zou werken, aldus persbureau Itar-Tass.

 • Verkeerschaos in Engeland door noodweer

  LONDEN (ANP) - Blikseminslag, hevige regenval, hagel en overstromingen hebben maandag voor verkeerschaos gezorgd in Zuidoost-Engeland. Dat meldde de BBC.

 • Leger Egypte verwoest tunnels Hamas

  CAÏRO (ANP) - Het Egyptische leger heeft in de afgelopen 24 uur nog eens 14 tunnels van de Gazastrook naar Egypte verwoest. Dit meldden veiligheidsfunctionarissen maandag in Caïro.

 • Kiev: experts bevestigen raketinslag MH17

  KIEV (ANP) - Het onderzoek naar de zwarte dozen van het Maleisische toestel dat onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat meldde een woordvoerder van het Oekraïense crisiscentrum dat voor de ramp en de oorlog in het oosten van Oekraïne in het leven is geroepen.

 • Politie krijgt 150 filmpjes over rampvlucht

  DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft tot nu toe 150 filmpjes en beelden binnengekregen over de vliegramp in Oekraïne. Dat meldde de Landelijke Eenheid van de politie maandag. Eerder op de dag sprak de politie nog van 50 filmpjes.

 • Juni gemiddeld warmste maand in 130 jaar

  OFFENBACH (ANP) - Juni dit jaar was wereldwijd de warmste maand in meer dan 130 jaar, al bleef de temperatuur in Europa wat achter bij de rest van de wereld. In enkele Europese regio’s was het zelfs wat kouder dan normaal. Dat blijkt uit een analyse van de Duitse weerdienst.

 • 22 man gepakt voor verstoren bekerfinale

  AMSTERDAM (ANP) - Rechercheurs van de politie in Amsterdam en Rotterdam hebben maandagochtend 22 personen aangehouden voor de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip op 20 april.

 • Stroomstoring Tilburg verholpen

  TILBURG (ANP) - Ongeveer 16.000 huishoudens in Tilburg-Noord en Haaren hebben maandag bijna 2 uur zonder elektriciteit gezeten als gevolg van een stroomstoring. Om half 1 hadden alle huishoudens weer stroom, aldus een woordvoerder van netbeheerder Enexis.

 • KNMI: Code oranje voor westen en zuiden

  DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in grote delen van het land. Lokaal kan flinke regenval, wateroverlast en onweer voorkomen. Code Oranje geldt maandagmiddag in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. Er zijn daar zware regenbuien, nadat er in de ochtend ook al grote hoeveelheden neerslag waren gevallen.

 • Onderzoekers keren terug naar Donetsk

  DEN HAAG (ANP) - Nederlandse en Australische onderzoekers gaan vooralsnog niet naar het rampgebied van vlucht MH17. Ze zijn maandag teruggekeerd naar Donetsk vanwege een ,,onveilige situatie op weg naar het rampgebied''. Dat heeft de Nederlandse repatriëringsmissie in Oekraïne laten weten.

10Opmerking
20 jul 2012 14:45
avatar

Oorlog is het slechte van een regering ,die zijn macht niet krijtt

moeten zelf i ineen arena het duel zelf uitvechten.

en zorgen dat de belasting betaler zijn uitkering ontvang  als

provococerend zich te uiten  om vrde te houden.

20 jul 2012 14:08
avatar
en wanneer wordt NL aangeklaagd voor de begane moorden tijdens hun politionele acties in indonesia? en die in sulawesi??? daar zijn toch ook foto's van verschenen??
20 jul 2012 14:04
avatar
als je de oorlog in eerste instantie verliest, win je toch: zie japan en duitsland.
avatar

Zijn ze ooit gevonden die duizenden balija doden.....pffft, de wereld heeft er duizenden opvretende illegalen bijgekregen!

avatar
Idd Etienne, een grote schertsvertoning, de grootste oorlogsmisdaad is de oorlog te verliezen, het geeft de zogenaamde overwinnar het dubieuze recht om te mogen oordelen en veroordelen naar zijn idee!
20 jul 2012 11:05
avatar
Als Den Haag Generaal Mladic willen veroordelen op Genocide, waar niet veel waarheid in zit, dan mogen ze ook Naser Oric opnieuw veroordelen. Deze man was met zijn eenheid ,als echte duivels tekeer gegaan tegen zowel het eigen volk als de Serviers !!De VN komt elke keer met andere dodentallen, wat is de waarheid ? Een hele boel vluchtelingen zijn tijdens de verplaatsingen naar andere landen, of vluchtelingenkampen niet geregistreerd, en waarschijnlijk als vermist,dus gedood, opgegeven.Mladic,Milosevic en Karadzic zijn mensen van het volk ! Tito zou zich in het graf omdraaien, hij was de man van het HELE Joegoslavische volk !!Laat deze landen ook alsjeblieft niet bij de EU komen, Brussel kleedt ze uit !! Eelco Koster, veel succes !
avatar
Mladic was een man van het volk, en voor zijn volk, evenals "Arkan", Seselj, "Legija" en vele andere helden die opkwamen tegen de jarenlange onderdrukking en terreur van de "balija"! Арканови Тигрови, SDG!
20 jul 2012 10:16
avatar
gelza. druk je eens duidelijk uit. zo snapt niemand het.  met wormen ga ik vissen. daar heeft justitie niets mee te maken.
20 jul 2012 09:58
avatar
Gladiator Avenger
Ik denk dat dit Hof van Justitie is veel kans om deze worm te geven.
De oplossing is erg traag. Deze worm niet eens verteld om drie mensen te vermoorden, hè?
Het bereiken van deze worm is bekend in de wereld. Als hier in deze rechtbank heeft nog niet besloten wat er mee te maken, te sturen naar Zuid-Amerika.
20 jul 2012 09:27
avatar
De veroordeling van mladic is een symbolisch gebaar,wat de balkan nodig heeft,is een totale mentaliteitsverandering,men moet leren elkaar te respekteren,ondanks etnische of religieuse achtergrond.
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?