20-7-2012 14:55 | Door ANP .

Eerste Dutchbatter getuigt in proces MladicDEN HAAG (ANP) - In het Mladic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal werd vrijdag de eerste oud-Dutchbatter als getuige opgeroepen. Het gaat om kolonel Eelco Koster, die in 1995 een confrontatie had met de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic.

Na de verovering van de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica op 11 juli zei Mladic tegen Koster dat hij de tienduizenden vluchtelingen wilde 'evacueren'. De generaal dreigde de Nederlandse VN-militair met problemen als het VN-bataljon niet zou meewerken bij de massale deportatie die zou volgen.

Koster zag op 13 juli op een grasveld in de buurt van het Nederlandse hoofdkwartier in Potocari vlak bij Srebrenica negen lijken liggen. Het ging kennelijk om geëxecuteerde moslimmannen. Hij trok toen samen op met luitenant-kolonel Johannes Rutten, die foto's maakte van de doden. Dit leidde tot de beruchte 'fotorolletjesaffaire'. De ontwikkeling van de foto's na terugkeer naar Nederland ging namelijk mis, officieel door een fout in het laboratorium. Dit leidde tot de suggestie dat er opzet in het spel kon zijn geweest. De foto's, indien ontwikkeld, zouden immers duidelijk hebben aangetoond dat Dutchbat al in een vroeg stadium, 2 dagen na de val van de enclave, kon weten dat het leger van Mladic bezig was moslims te executeren.

Mladic werd vorig jaar na een jarenlange zoektocht opgepakt in Servië. Zijn proces begon op 16 mei. Vorige week is begonnen met de eerste getuigenverhoren. Hij wordt beschouwd als een van de hoofdverantwoordelijken voor de genocide na de val van Srebrenica. Zijn leger doodde toen meer dan 7000 moslimmannen en -jongens. Dutchbat kon deze volkenmoord niet voorkomen.

Kosters getuigenis was de laatste getuigenis in de zaak tegen Mladic voor het zomerreces. Het proces wordt voortgezet op dinsdag 21 augustus.

het laatste nieuws

 • 'Ruim 120 jihadisten gedood in Syrië'

  DUBAI (ANP) - Bij de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië zijn meer dan 120 jihadisten gedood. Dit meldden onafhankelijke waarnemers van de burgeroorlog in Syrië.

 • Staatsloterijtrekking 1 oktober gaat door

  DEN HAAG (ANP) - De eerstvolgende Staatsloterijtrekking op 1 oktober gaat voorlopig gewoon door, ondanks een onderzoek naar mogelijke fraude bij de Staatsloterij. Dat bleek in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer dinsdag.

 • Rusland: Syrië moet eerst toestemming geven

  MOSKOU (ANP) - Syrië moet vooraf toestemming geven voor aanvallen op doelwitten in dat land. Dit beklemtoonde dinsdag het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van Amerikaanse bombardementen op Syrisch grondgebied.

 • 'Bevolking altijd ingelicht over dreiging'

  DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse bevolking zal altijd worden geïnformeerd over terreurdreigingen ,,zoals het hoort en moet''. Dat gebeurt via het dreigingsbeeld, dat kan worden aangepast als dat nodig is. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van een vraag van de SP of de bevolking wel eerlijk zal worden ingelicht als zich dreigingen voordoen.

 • Juweliersechtpaar opgelucht door beslissing

  DEURNE (ANP) - Er is een last van de schouders gevallen van het juweliersechtpaar uit Deurne nu het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten dat juweliersvrouw Marina niet wordt vervolgd voor de dood van twee overvallers. ,,De verwerking kan beginnen'', reageerde hun advocaat Jan-Hein Kuijpers dinsdag.

 • Obama licht aanvallen toe om 16:20 uur

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama zal dinsdag de aanvallen op Syrië toelichten, voordat hij naar de klimaattop en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gaat. Dit heeft het Witte Huis dinsdag laten weten. Obama spreekt naar verwachting rond 16.00 uur Nederlandse tijd.

 • Mogelijk klacht over niet vervolgen Deurne

  AMSTERDAM (ANP) - De nabestaanden van een van de in Deurne doodgeschoten overvallers overwegen een procedure om alsnog strafvervolging van juweliersvrouw Marina S. te bewerkstelligen. Zij en hun advocate Bénédicte Ficq noemden de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om de dubbele doodslag niet aan de rechter voor te leggen ,,betreurenswaardig''.

 • Politie wil betrokkenen liquidaties hinderen

  AMSTERDAM (ANP) - De politie gaat een ,,aanzienlijke groep'' die mogelijk betrokken is bij een reeks liquidaties in Amsterdam dwarszitten. ,,We willen niet dat Amsterdam een veilige haven blijft voor dit soort criminele organisaties die dit zomaar dagelijks in onze stad kunnen doen met alle risico's voor burgers'', zegt korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in het programma Het Verhoor van AT5 dat dinsdagavond te zien is.

 • Opnieuw Syriërs in nachttrein uit Amsterdam

  EMMERIK (ANP) - In de nachttrein van Amsterdam naar Kopenhagen zijn maandagavond zes illegale Syriërs opgepakt. De mannen liepen tegen de lamp toen de Duitse douane de passagiers controleerde in Emmerik, direct over de grens bij Arnhem. Vier mannen zijn teruggestuurd naar Nederland, twee anderen hebben in Duitsland asiel aangevraagd, meldde de Duitse politie dinsdag.

 • Juwelier Deurne vervolgd voor wapenbezit

  DEN BOSCH (ANP) - Juwelier Willy S. (54) uit Deurne wordt vervolgd voor verboden vuurwapenbezit. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen heeft dat dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie.

 • Udenaar opgepakt voor drugslab met doden

  UDEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Uden is maandag opgepakt, omdat hij mogelijk betrokken is geweest bij een drugslab in zijn woonplaats. In het lab werden eind april twee doden gevonden. De beide mannen waren vermoedelijk overleden door het inademen van giftige gassen van drugsgrondstoffen. De arrestant wordt niet verdacht van moord, meldde de politie dinsdag.

 • Spanningen tussen bergsoldaten India en China

  NEW DELHI/SRINAGAR (ANP) - Honderden Indiase en Chinese militairen staan tegenover elkaar in het Himalayagebergte. De troepen hebben zich ingegraven, nadat de Chinese militairen ruim een week geleden een kamp hadden opgezet in door India geclaimd grondgebied.

 • Waarschijnlijk Nederlandse jihadisten gedood

  DEN HAAG (ANP) - Het is waarschijnlijk dat er Nederlandse jihadgangers zijn omgekomen bij de jongste Amerikaanse luchtaanvallen op Islamitische Staat in het Syrische Aleppo. Dat melden bronnen dinsdag. Ook op Twitter wordt gemeld dat er Nederlanders onder de dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen.

 • Outfits beelden Madame Tussauds ongeschonden

  AMSTERDAM (ANP) - De kleding van de wassenbeelden in Madame Tussauds in Amsterdam hebben geen schade opgelopen door de brand die vorige week in een naastgelegen pand woedde. Het museum liet vrijdag al weten dat de beelden ongeschonden waren maar dat nog moest worden gekeken of de outfits niet te veel door de rook waren aangetast.

 • Beloning voor fietser die mobiel negeert

  DEN HAAG (ANP) - De overheid en telecomproviders gaan jongeren proberen te verleiden hun smartphone niet op de fiets te gebruiken door hen te belonen. Door offline te zijn op de weg kunnen ze punten sparen waarmee ze kans maken op prijzen, zoals bioscoopkaartjes, een T-shirt of een fiets.

10Opmerking
20 jul 2012 14:45
avatar

Oorlog is het slechte van een regering ,die zijn macht niet krijtt

moeten zelf i ineen arena het duel zelf uitvechten.

en zorgen dat de belasting betaler zijn uitkering ontvang  als

provococerend zich te uiten  om vrde te houden.

20 jul 2012 14:08
avatar
en wanneer wordt NL aangeklaagd voor de begane moorden tijdens hun politionele acties in indonesia? en die in sulawesi??? daar zijn toch ook foto's van verschenen??
20 jul 2012 14:04
avatar
als je de oorlog in eerste instantie verliest, win je toch: zie japan en duitsland.
avatar

Zijn ze ooit gevonden die duizenden balija doden.....pffft, de wereld heeft er duizenden opvretende illegalen bijgekregen!

avatar
Idd Etienne, een grote schertsvertoning, de grootste oorlogsmisdaad is de oorlog te verliezen, het geeft de zogenaamde overwinnar het dubieuze recht om te mogen oordelen en veroordelen naar zijn idee!
20 jul 2012 11:05
avatar
Als Den Haag Generaal Mladic willen veroordelen op Genocide, waar niet veel waarheid in zit, dan mogen ze ook Naser Oric opnieuw veroordelen. Deze man was met zijn eenheid ,als echte duivels tekeer gegaan tegen zowel het eigen volk als de Serviers !!De VN komt elke keer met andere dodentallen, wat is de waarheid ? Een hele boel vluchtelingen zijn tijdens de verplaatsingen naar andere landen, of vluchtelingenkampen niet geregistreerd, en waarschijnlijk als vermist,dus gedood, opgegeven.Mladic,Milosevic en Karadzic zijn mensen van het volk ! Tito zou zich in het graf omdraaien, hij was de man van het HELE Joegoslavische volk !!Laat deze landen ook alsjeblieft niet bij de EU komen, Brussel kleedt ze uit !! Eelco Koster, veel succes !
avatar
Mladic was een man van het volk, en voor zijn volk, evenals "Arkan", Seselj, "Legija" en vele andere helden die opkwamen tegen de jarenlange onderdrukking en terreur van de "balija"! Арканови Тигрови, SDG!
20 jul 2012 10:16
avatar
gelza. druk je eens duidelijk uit. zo snapt niemand het.  met wormen ga ik vissen. daar heeft justitie niets mee te maken.
20 jul 2012 09:58
avatar
Gladiator Avenger
Ik denk dat dit Hof van Justitie is veel kans om deze worm te geven.
De oplossing is erg traag. Deze worm niet eens verteld om drie mensen te vermoorden, hè?
Het bereiken van deze worm is bekend in de wereld. Als hier in deze rechtbank heeft nog niet besloten wat er mee te maken, te sturen naar Zuid-Amerika.
20 jul 2012 09:27
avatar
De veroordeling van mladic is een symbolisch gebaar,wat de balkan nodig heeft,is een totale mentaliteitsverandering,men moet leren elkaar te respekteren,ondanks etnische of religieuse achtergrond.
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?