10-7-2012 13:33 | Door ANP .

Dodental Syrië boven 17.000LONDEN (ANP) - Sinds het begin van de opstand in Syrië anderhalf jaar geleden zijn al meer dan 17.000 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag vrijgegeven. Eind juni sprak de organisatie nog van 15.000 doden.

Het dodental staat volgens het Observatorium op 17.129. De meeste slachtoffers, bijna 12.000, zijn burgers. Daaronder vallen echter ook burgers die de wapens hebben opgenomen en nu tegen het regime vechten. Daarnaast zijn ongeveer 4400 militairen en bijna 900 deserteurs omgekomen.

De Verenigde Naties kwamen in april met de laatste schatting van het aantal dode Syriërs. De landenbond sprak toen van ruim 10.000 slachtoffers.

het laatste nieuws

 • Ter dood veroordeelde Sudanese in VS

  WASHINGTON (ANP/RTR) - De Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, is aangekomen in de Verenigde Staten. Mariam Yahya Ibrahim Ishaq arriveerde donderdag (lokale tijd) op de luchthaven van Philadelphia, waar ze werd ontvangen door burgemeester Michael Nutter.

 • 'VS en Israël niet aan tafel met Hamas'
 • Moskeeën: joden in Nederland zijn broeders

  AMSTERDAM (ANP) - Moskeeën in Nederland gaan in preken oproepen tot tolerantie. Dat maakten de Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland bekend in de nacht van donderdag op vrijdag. De organisaties maken zich zorgen over het groeiend aantal racistische geweldsincidenten en uitingen van haat richting joden en moslims.

 • Ebola kost Seychellen plek in voetbaltoernooi
 • Europese sancties tegen Rusland gaan in
 • Burgemeester Bloemendaal overleeft rel

  BLOEMENDAAL (ANP) - Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal kan op zijn post blijven. De VVD-burgemeester overleefde donderdagavond een spoeddebat met de gemeenteraad, die hem ter verantwoording had geroepen na een uitzending van EenVandaag afgelopen maandag. Nederveen werd daarin beticht van intimidatie, het monddood maken van de lokale pers en oplichting.

 • Akkoord over tijdelijk bestand in Gaza

  WASHINGTON (ANP) - Israël en de Palestijnen zijn het eens geworden over een tijdelijk en onvoorwaardelijk bestand in de Gazastrook. Het bestand gaat vrijdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) in en moet zeker 3 dagen gaan duren, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties donderdagavond in een gezamenlijke verklaring.

 • Doden en gewonden door explosies in Taiwan

  TAIPEI (ANP) - Door een reeks gasexplosies in de Taiwanese stad Kaohsiung zijn donderdag zeker 15 mensen omgekomen en 228 gewonden gevallen. Dat hebben de Taiwanese hulpdiensten laten weten.

 • Besluit over voorarrest in moordzaak-Wiels

  WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao neemt de rechter-commissaris vrijdagochtend (lokale tijd) een besluit over de detentie van ex-minister George Jamaloodin en diens broer, gokbaas Robbie dos Santos. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

 • VS lezen Israël de les over beschieten school

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering vindt de Israëlische aanval op een school in de Gazastrook, waar burgers met steun van de Verenigde Naties bescherming hadden gezocht, ,,volstrekt onacceptabel en volstrekt onverdedigbaar''. Een woordvoerder van het Witte Huis zei donderdag dat Israël veel meer moet doen om onschuldige burgers te beschermen.

 • Stille tocht voor slachtoffers vliegramp

  MAASTRICHT (ANP) - Ruim 500 mensen hebben donderdagavond in Maastricht meegelopen met een stille tocht ter herdenking aan de slachtoffers van de crash met het toestel van Malaysia Airlines. Twee weken geleden werd het neergeschoten boven Oekraïne.

 • Vrouw wil kinderen redden en verdrinkt

  JULIANADORP (ANP) - Voor de kust van Julianadorp (gemeente Den Helder) is donderdag een vrouw verdronken. Ze was de zee in gerend omdat volgens haar twee zwemmende kinderen in nood waren en afdreven, aldus een woordvoerder de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

 • Serieverkrachter drie maanden langer vast

  UTRECHT (ANP) - De Utrechtse serieverkrachter moet negentig dagen langer in de cel moet blijven zitten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag besloten, zei een woordvoerster. De 51-jarige Nieuwegeiner liep op woensdag 16 juli tegen de lamp, nadat hij bijna 20 jaar uit handen van de politie had weten te blijven.

 • Noorwegen trekt terreuralarm in

  OSLO (ANP) - Noorwegen heeft een vorige week donderdag gegeven terreuralarm ingetrokken. Volgens de regering is een dergelijke waarschuwing niet meer nodig, aldus een bekendmaking donderdag.

 • 'Weinig Turkse stemmers op eerste dag'

  DEVENTER (ANP) - De opkomst bij de Turkse verkiezingen in Nederland was op de eerste dag, donderdag, laag. De verwachting is dat er de komende dagen meer Turken naar de stembus gaan om een nieuwe president te kiezen. Dat laat een woordvoerder van het Turkse consulaat in Deventer weten.