10-7-2012 13:33 | Door ANP .

Dodental Syrië boven 17.000LONDEN (ANP) - Sinds het begin van de opstand in Syrië anderhalf jaar geleden zijn al meer dan 17.000 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag vrijgegeven. Eind juni sprak de organisatie nog van 15.000 doden.

Het dodental staat volgens het Observatorium op 17.129. De meeste slachtoffers, bijna 12.000, zijn burgers. Daaronder vallen echter ook burgers die de wapens hebben opgenomen en nu tegen het regime vechten. Daarnaast zijn ongeveer 4400 militairen en bijna 900 deserteurs omgekomen.

De Verenigde Naties kwamen in april met de laatste schatting van het aantal dode Syriërs. De landenbond sprak toen van ruim 10.000 slachtoffers.

het laatste nieuws

 • Leger Mexico evacueert toeristen orkaangebied

  SAN JOSÉ DEL CABO (ANP/DPA) - Het leger in Mexico stelt dinsdag een luchtbrug in voor 30.000 toeristen die gestrand zijn in een gebied dat zwaar is getroffen door een orkaan. Die raasde maandag over de stad San José del Cabo in het uiterste puntje van de staat Baja California Sur, een schiereiland in het westen van Mexico.

 • 'Iran niet afgeschreven voor coalitie IS'

  PARIJS (ANP) - De Verenigde Staten zijn bereid met Iran te praten over mogelijke steun van de islamitische republiek aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Iran heeft in voorgaande gesprekken verzoeken van de VS echter steevast afgewezen, zei de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken maandag. Dat meldde The New York Times.

 • Man beschuldigd van koken keeshondje

  LODS ANGELES (ANP) - Een 34-jarige man in het noorden van Californië wordt ervan verdacht het schoothondje van zijn ex-vriendin aan haar als eten te hebben voorgeschoteld. The Los Angeles Times meldde maandag dat de verdachte, Ryan Eddy Watenpaugh, het keeshondje volgens zijn ex-partner opdiende bij een door hem bereid diner na de vermeende hereniging van het stel.

 • Turkije overweegt bufferzone aan zuidgrens

  ANKARA - Turkije overweegt langs de zuidgrenzen een bufferzone in te stellen. Dit heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geopperd, meldden Turkse media maandag. Turkije grenst in het zuiden aan grote gebieden die onder de voet zijn gelopen door de extremistische soennieten van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië en Irak.

 • Gevangenisbaas Sint Maarten niet bedreigd

  PHILIPSBURG (ANP) - Directeur Edward Rohan van de Point Blanche-gevangenis op Sint-Maarten is toch niet bedreigd. Dat meldt het Openbaar Ministerie Sint Maarten maandag. Een dag eerder werd nog gemeld dat Rohan per brief met de dood was bedreigd.

 • Porosjenko biedt separatisten zelfbestuur aan

  KIEV (ANP) - De separatisten in Oost-Oekraïne krijgen amnestie en kunnen 3 jaar lang hun eigen gebied besturen. Deze tijdelijke autonomie heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko maandag aangeboden in een poging het broze bestand in de opstandige regio in vrede om te zetten.

 • Kind belt 112 na GHB-gebruik ouders

  VUGHT (ANP) - Een kind in Vught heeft het alarmnummer 112 gebeld toen zijn ouders onwel waren geworden na het gebruik van de drug GHB. Dat heeft de wijkagent van de Brabantse gemeente op Twitter gemeld. Volgens hem zijn de hulpdiensten ingeschakeld om het kind op te vangen.

 • Witte Huis: liever sterk Verenigd Koninkrijk

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering respecteert de uitslag van het referendum donderdag in Schotland over onafhankelijkheid, maar heeft het liefst dat het Verenigd Koninkrijk ,,sterk, robuust en verenigd'' blijft. In deze bewoordingen sprak het Witte Huis maandag zijn voorkeur uit voor een 'nee' als antwoord op de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden.

 • Vrouw gepakt om naalden in gehakt

  LÜBECK (ANP) - In Duitsland is een 60-jarige vrouw opgepakt die in supermarkten naalden in pakjes gehakt stak. Daarmee lijkt een serie incidenten in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein sinds 2013 opgehelderd, waarbij zeker een gewonde viel. De vrouw heeft een aantal zaken bekend, aldus de politie maandag. Zij kon nog niet uitvoerig worden ondervraagd en is in een psychiatrische instelling opgenomen. Haar motief blijft daardoor onduidelijk.

 • Ebola-artsen weg uit ziekenhuis

  LEIDEN (ANP) - De twee Nederlandse artsen van wie wordt gevreesd dat zij ebola hebben, zijn maandag ,,in goede gezondheid'' vertrokken uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat meldde de Lion Heart Foundation, waarvoor het duo werkt.

 • Cameron vraagt Schotten in unie te blijven

  EDINBURGH (ANP) - De Britse premier David Cameron heeft maandag de Schotten opnieuw dringend gevraagd niet uit het Verenigd Koninkrijk te stappen. Donderdag is er op initiatief van de Schotse nationalist en regeringsleider Alex Salmond een referendum over de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden.

 • Bijenziekte in Stadskanaal: vervoersverbod

  DEN HAAG (ANP) - In Stadskanaal is een nieuwe uitbraak van de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

 • OVSE onder vuur na verkenning rampplek

  DONETSK (ANP) - OVSE-waarnemers zijn zondag onder vuur komen te liggen na een verkenning in het gebied van de vliegramp in Oekraïne. De verkenning was op verzoek van onder meer Nederland. Een van de twee gepantserde terreinwagens raakte zo beschadigd, dat de OVSE-waarnemers de auto achter moesten laten. Dat heeft de OVSE maandag laten weten.

 • Gasproductie NAM blijft binnen de perken

  ASSEN (ANP) - De gasproductie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Groningen blijft tot dusver binnen de perken. In de eerste acht maanden haalde de NAM 27,34 miljard kuub aardgas uit de Groningse bodem en dat is volgens afspraak, zo zegt de NAM op basis van eigen cijfers.

 • Afschieten zwijnen 'had niet mogen gebeuren'

  DEN HAAG (ANP) - ,,Dit had niet mogen gebeuren.'' Dat concludeert de Limburgse provinciebestuurder Patrick van der Broeck maandag na een dag overleg met alle partijen die zondag betrokken waren bij het afschieten van wilde zwijnen. Die had de brandweer net daarvoor gered uit de Zuid-Willemsvaart bij Weert. De provincie, de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging zeggen goed te kunnen begrijpen dat het doodschieten tot publieke verontwaardiging heeft geleid.