10-7-2012 13:33 | Door ANP .

Dodental Syrië boven 17.000LONDEN (ANP) - Sinds het begin van de opstand in Syrië anderhalf jaar geleden zijn al meer dan 17.000 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag vrijgegeven. Eind juni sprak de organisatie nog van 15.000 doden.

Het dodental staat volgens het Observatorium op 17.129. De meeste slachtoffers, bijna 12.000, zijn burgers. Daaronder vallen echter ook burgers die de wapens hebben opgenomen en nu tegen het regime vechten. Daarnaast zijn ongeveer 4400 militairen en bijna 900 deserteurs omgekomen.

De Verenigde Naties kwamen in april met de laatste schatting van het aantal dode Syriërs. De landenbond sprak toen van ruim 10.000 slachtoffers.

het laatste nieuws

 • Malaysia betuigt medeleven in rouwadvertentie

  SCHIPHOL (ANP) - In een rouwadvertentie in verschillende landelijke kranten heeft Malaysia Airlines woensdag zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de ramp met de Boeing van die luchtvaartmaatschappij. ,,Laten wij samen bidden voor de dierbare levens die verloren zijn gegaan", staat in de advertentie, die is ondertekend door de raad van bestuur, het management en het personeel van Malaysia Airlines.

 • Eerste lichamen op vliegveld Charkov

  CHARKOV (ANP) - Een eerste vrachtwagen met lichamen van slachtoffers is woensdagochtend onder politiebegeleiding overgebracht naar de luchthaven van Charkov. Voor vertrek waren de lichamen al klaargemaakt voor transport in een grote hal waar ze lagen sinds hun aankomst dinsdag in Charkov.

 • Geen laagvliegend vliegverkeer boven Dam

  SCHIPHOL (ANP) - Tijdens de stille tocht voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne woensdagavond in Amsterdam zullen er geen vliegtuigen laag overvliegen boven de Dam. Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland laten weten.

 • Maleisisch parlement herdenkt vliegramp

  KUALA LUMPUR (ANP) - Het parlement van Maleisië heeft woensdag in een speciale zitting de slachtoffers van de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines herdacht. Premier Datuk Seri Najib veroordeelde volgens Maleisische media ,,de onmenselijke, onbeschaafde, gewelddadige en onverantwoordelijke'' actie van degenen die het vliegtuig boven het oosten van Oekraïne hebben neergeschoten.

 • Australisch toestel op weg naar Charkov

  EINDHOVEN (ANP) - Een Australische C-17 Globemaster transportvliegtuig is woensdag rond 08.00 uur vertrokken van vliegbasis Eindhoven naar Charkov om daar de slachtoffers van de vliegramp op te halen. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

 • Britse export wapens Rusland miljoenen waard

  LONDEN (ANP) - Groot-Brittannië exporteert voor miljoenen ponden militaire goederen naar Rusland. Dat heeft de commissie voor het toezicht op de wapenexport van het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer, volgens de BBC vastgesteld.

 • Greenpeace-staf wil vertrek campagnedirecteur

  AMSTERDAM (ANP) - De campagnedirecteur van Greenpeace Nederland, Pascal Husting, moet opstappen. Dat eisen meer dan 40 medewerkers in een boze brief die de Volkskrant woensdag heeft gepubliceerd.

 • Kerken rouwen samen in Amersfoort

  AMERSFOORT (ANP) - De kerken in Nederland houden woensdagavond gezamenlijk een gebedsdienst in de Sint-Joriskerk in Amersfoort om te rouwen om de slachtoffers van vliegtuigcrash boven Oekraïne. Thema van de bijeenkomst is 'verbonden in verdriet.' De samenkomst duurt een uur en wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden.

 • Poetin boos om aanval op Donetsk

  MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft boos gereageerd op een Oekraïense aanval op rebellenbolwerk Donetsk in Oekraïne. Dat berichtte The New York Times woensdag. De stad zou deze week zijn aangevallen met tanks, terwijl een Maleisische delegatie er arriveerde om de zwarte dozen op te halen van rampvliegtuig MH17.

 • Minuut stilte bij terugkeer eerste lichamen

  EINDHOVEN (ANP) - Voor het eerst sinds het overlijden van koningin Wilhelmina in 1962 kent Nederland een dag van nationale rouw. Woensdag gaan vlaggen halfstok en worden klokken geluid. Ook wordt een minuut stilte gehouden bij de terugkeer van de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

 • Eerste wagon is leeggehaald in Charkov

  CHARKOV (ANP) - In een lege fabriekshal op een industrieel complex in Charkov doen tientallen forensisch experts uit Nederland en andere landen deze dagen in alle rust hun werk. Afgeschermd van de buitenwereld pakken ze zak voor zak uit een gekoelde treinwagon.

 • 'Palestijnse leiders steunen eisen Hamas'

  RAMALLAH (ANP) - De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft zich woensdag achter belangrijke eisen geschaard die Hamas stelt aan een wapenstilstand met Israël. Dat meldde een hoge functionaris binnen de organisatie van president Mahmoud Abbas.

 • 'Obama en Rutte bezorgd over houding Russen'

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte vinden dat Rusland harder aangepakt moet worden, als het doorgaat met het steunen van gewelddadige separatisten in Oekraïne. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend, nadat de politici elkaar dinsdag telefonisch hadden gesproken.

 • Israël: VS moeten vliegverkeer hervatten

  TEL AVIV (ANP) - Israël wil dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weer gaan vliegen op Tel Aviv. Premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) dinsdag gevraagd zich in te zetten voor de hervatting van het vliegverkeer tussen de landen, bevestigde het Witte Huis.

 • 'Vangen reuzenpanda's niet meer nodig'

  PEKING (ANP) - Het is niet meer nodig om zeldzame en bedreigde reuzenpanda's te vangen voor het fokprogramma in China. Dat concluderen wetenschappers na een ontdekking bij onderzoek naar de genenpoel van de dieren.