20-7-2012 13:26 | Door ANP .

'Dader aanslag toeristenbus is geen Bulgaar'SOFIA (ANP) - De man die woensdag bij een Bulgaars vliegveld een bus vol Israëlische toeristen opblies, is geen Bulgaar. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov vrijdag.

Bij de bomaanslag kwamen 5 Israëlische toeristen, een Bulgaarse buschauffeur en de dader om het leven. De minister van Binnenlandse Zaken zei eerder naar aanleiding van videobeelden dat de man niet opviel tussen de toeristen. De aanslag vond plaats op de parkeerplaats van het vliegveld van Boergas, een toeristische bestemming aan de Zwarte Zee.

Volgens de Verenigde Staten werkte de zelfmoordterrorist voor de Libanese beweging Hezbollah, die gesteund wordt door Iran. Iran spreekt dat tegen.

het laatste nieuws

 • Veel doden door bomaanslag Bagdad

  BAGDAD (ANP) - Een zelfmoordaanslag op een controlepost in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft dinsdag het leven geëist van zeker 23 mensen. Meer dan 50 mensen raakten gewond. Dat hebben de politie en ziekenhuizen gemeld.

 • Zwarte dozen MH17 in bezit van Onderzoeksraad

  KIEV (ANP) - De twee zwarte dozen van het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines zijn in het bezit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad nam de recorders in ontvangst op het vliegveld van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdagavond gemeld.

 • VS: neerhalen MH17 waarschijnlijk vergissing

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. De Amerikanen hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse Russische betrokkenheid.

 • Schiphol staat stil, treinen rijden door

  SCHIPHOL (ANP) - Tijdens de minuut stilte die woensdag wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, zullen er op Schiphol geen vliegtuigen starten of landen. Dat liet een woordvoerster van de verkeersleiding dinsdagavond weten. Een woordvoerster van ProRail zei dat de treinen om veiligheidsredenen niet stil kunnen staan.

 • Palestijnen zelfs in kerk niet veilig

  GAZA (ANP) - Zo'n 1000 Palestijnse moslims hebben in de Gazastrook hun toevlucht gezocht in een 12e eeuwse Grieks-orthodoxe kerk nadat het Israëlische leger hun wijk in Gaza in puin had geschoten. Zondag kwamen 72 mensen, meest vrouwen en kinderen, om het leven in de wijk Shejaia.

 • A2 en A27 deels dicht voor colonne lichamen

  UTRECHT (ANP) - De snelwegen A2 en A27 worden woensdagmiddag gedeeltelijk afgesloten wanneer de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum. ,,Om een vlotte en waardige doorgang te garanderen, worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg vrij'', liet Rijkswaterstaat dinsdagavond weten.

 • Woensdag geen reclame op publieke omroep

  HILVERSUM (ANP) - De publieke omroepen passen woensdag hun programmering aan vanwege de nationale dag van rouw. De hele dag is er geen reclame te zien en te horen op Nederland 1, 2 en 3 en op Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5 en 6 en op radiozender FunX. Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over. Dat heeft de publieke omroep dinsdagavond bekendgemaakt.

 • Eerste vliegtuig onderweg naar Charkov

  DEN HAAG (ANP) - Het eerste militaire vliegtuig dat lichamen zal ophalen in Charkov, is dinsdagavond vanaf Eindhoven vertrokken naar Oekraïne. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een tweede vliegtuig vliegt pas woensdagochtend vroeg naar Charkov.

 • Rutte belde met Porosjenko, Poetin en Obama

  DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft dinsdag telefoongesprekken gevoerd met de presidenten van Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten over onafhankelijk onderzoek op de plek waar het toestel van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Rutte belde daarover met Vladimir Poetin, Barack Obama en Petro Porosjenko, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond bekend.

 • Explosie en brand verwoesten restaurant

  ROCKANJE (ANP) - Een explosie en een daaropvolgende brand hebben dinsdagavond een restaurant in Rockanje in de as gelegd. Het dak is volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio ingestort. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

 • Vliegtuigen woensdagochtend naar Nederland

  CHARKOV (ANP) - Een Nederlands militair vliegtuig met aan boord de lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, vertrekt woensdag om 10.00 uur Nederlandse tijd uit Charkov. Dat is 11.00 uur lokale tijd, aldus de landelijke eenheid van de politie dinsdagavond.

 • 'Europese maatschappijen niet naar Tel Aviv'

  KEULEN (ANP) - Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) raadt luchtvaartmaatschappijen sterk af om naar de Israëlische stad Tel Aviv te vliegen. Dat heeft het agentschap dinsdag bekendgemaakt.

 • Oekraïne: kleiner aantal geborgen doden

  KIEV (ANP) - Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn 200 lichamen en een aantal lichaamsdelen geborgen. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vitali Jarema dinsdag bevestigd.

 • Kamerdebat over vliegtuigcrash uitgesteld

  DEN HAAG (ANP) - Het debat in de Tweede Kamer, woensdag, over de vliegtuigramp in Oekraïne is uitgesteld, nu woensdag is uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gezegd.

 • In 1962 laatste keer dag van nationale rouw

  DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft woensdag een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Zo'n dag komt zelden voor in ons land. De laatste keer was in 1962, na de dood van de voormalige koningin Wilhelmina. Op de dag dat zij werd bijgezet in Delft, waren er geen toneelvoorstellingen en sportwedstrijden en mocht muziek alleen zacht worden gespeeld.