05-7-2012 12:17 | Door ANP .

Bronzen stier op Beursplein moet aan de kantBronzen stier op Beursplein moet aan de kant

Bronzen stier op Beursplein moet aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - De bronzen stier die in de nacht van woensdag op donderdag stiekem is geplaatst op het Amsterdamse Beursplein, moet een stukje aan de kant. De kunstenaar had geen vergunning aangevraagd en bovendien is er vrijdag een evenement op het plein. Stadsdeel Centrum gaat de komende dagen bekijken of er een andere plek voor de sculptuur is te vinden.

,,Nu staat het beeld in de weg, dus we gaan het samen met de kunstenaar een aantal meter verplaatsen'', aldus een woordvoerder. Geen makkelijk karwei, want het beeld weegt 2,5 ton. Het stadsdeel gaat advies vragen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten voor een betere plek, als het beeld al in de stad mag blijven.

De stier is een initiatief van de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo Di Modica. Hij noemt het een positief signaal in slechte economische tijden. Di Modica (71) plaatste in 1989 eenzelfde beeld bij de New York Stock Exchange. Hij deed dat zonder enige vergunning, net als nu in Amsterdam is gebeurd. De stier in New York staat er nog steeds en is een bezienswaardigheid. De kunstenaar koos voor een stier in de financiële districten omdat die aanvalt met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid, dezelfde beweging als de koersen op de beurs maken.

Volgens zijn woordvoerder is de boodschap naar Europa, dat nu in een economische dip zit: Denk positief, we moeten er tegenaan.

het laatste nieuws

 • Scheiding kost Berlusconi 36 miljoen minder

  MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi hoeft zijn ex-vrouw Veronica Lario 36 miljoen euro minder te betalen. Het hof van beroep in Milaan stelde onder meer vast dat de drie volwassen kinderen van het paar niet meer bij hun moeder wonen en legde de 77-jarige ex-premier daarom een alimentatie van 'slechts' 72 miljoen in plaats van 108 miljoen euro op. Dat meldde de krant Corriere della Sera dinsdag.

 • Ministerie beteugelt stijging zorgkosten

  DEN HAAG (ANP) - Er lijkt een einde te komen aan de almaar stijgende kosten in de zorg. Koning Willem-Alexander meldde dinsdag in de troonrede dat de kostenontwikkeling in de zorg voor het eerst sinds vele jaren meevalt vergeleken met de oorspronkelijke ramingen.

 • Oppositie kritisch op troonrede

  DEN HAAG - De politieke reacties op de troonrede zijn vooral kritisch. Koning Willem-Alexander zei dat de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar is ,,omgeven door een rouwrand van verdriet".

 • Twee collega's artsen overleden aan ebola

  DEN HAAG (ANP) - Twee collega's uit Sierra Leone van de artsen Nick Zwinkels en Erdi Huizenga zijn overleden aan ebola. Met een van deze twee collega's heeft een van de Nederlandse artsen onbeschermd contact gehad. Dat heeft Pien Bax, directeur van de Lion Heart Foundation, dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht van Medisch Contact.

 • A58 eind van de middag deels open

  MIDDELBURG (ANP) - Op de A58 gaat, in de richting van Vlissingen, volgens plan rond 17.00 uur één rijbaan weer open. In de richting van Brabant blijft de weg voorlopig dicht. Dat meldt de Veiligheidsregio.

 • Recorddroogte in Nederland

  DE BILT (ANP) - September is tot nu toe gortdroog verlopen. In grote delen van het land is in de eerste helft van de maand nauwelijks meetbare neerslag gevallen, zo meldt weerbureau MeteoGroup dinsdag.

 • 'IS haalt Syrisch gevechtsvliegtuig neer'

  BEIROET (ANP) - Strijders van de extremistische Islamitische Staat (IS) hebben dinsdag een gevechtsvliegtuig van de Syrische strijdkrachten neergehaald. Dat gebeurde met luchtdoelgeschut, deelde het oppositionele Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten mee.

 • Koning: extra geld voor Defensie trendbreuk

  DEN HAAG (ANP) - Het extra geld dat de regering uittrekt voor Defensie, is een trendbreuk met het verleden. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdag in de troonrede.

 • Koning: dag omgeven door rouwrand verdriet

  DEN HAAG (ANP) - De feestelijke traditie van Prinsjesdag is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. Koning Willem-Alexander zei dat dinsdag in de troonrede, die hij uitsprak in de Ridderzaal.

 • Vangrails A58 weggehaald voor kerende auto's

  MIDDELBURG (ANP) - Auto's die zijn gestrand op de A58 maar die nog kunnen rijden, worden van de snelweg begeleid door de politie. De vangrails op de middenberm zijn verwijderd zodat auto's kunnen keren, meldt de Veiligheidsregio.

 • Man in gerechtsgebouw doodgeschoten

  KOPENHAGEN (ANP) - In een gerechtsgebouw in de Deense hoofdstad Kopenhagen is dinsdagochtend een man doodgeschoten. Een ander man verkeert volgens de politie in levensgevaar.

 • Koning in gouden koets op weg naar Ridderzaal

  DEN HAAG (ANP) - Vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag is koning Willem-Alexander dinsdag om 13.00 uur in de gouden koets vertrokken naar het Binnenhof. Na een korte rijtoer door het centrum komt hij aan bij de Ridderzaal. Daar gaat hij de troonrede voorlezen. Het is voor de koning de tweede keer dat hij dat gaat doen.

 • Veroordeling Robert M. blijft gehandhaafd

  AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van kindermisbruiker Robert M. blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag in cassatie besloten. M. is veroordeeld tot 19 jaar cel en tbs wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen.

 • Ook 11 zwaargewonden bij ongelukken A58

  MIDDELBURG (ANP) - Door de ongelukken op de A58 in Zeeland zijn dinsdagochtend 2 mensen omgekomen en 11 mensen zwaargewond geraakt. Nog eens 15 mensen liepen lichte verwondingen op. Dat zei burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, op een persbijeenkomst in Middelburg.

 • EU-parlement en Kiev stemmen in met verdrag

  BRUSSEL (ANP) - Europa en Oekraïne gaan nauwer samenwerken. Het eerder overeengekomen zogeheten associatie- en handelsverdrag werd dinsdag tijdens een nagenoeg gelijktijdige stemming in het Europees Parlement in Straatsburg en in het Oekraïense parlement in Kiev goedgekeurd. Via een live videoverbinding waren de twee parlementen met elkaar verbonden.