05-7-2012 12:17 | Door ANP .

Bronzen stier op Beursplein moet aan de kantBronzen stier op Beursplein moet aan de kant

Bronzen stier op Beursplein moet aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - De bronzen stier die in de nacht van woensdag op donderdag stiekem is geplaatst op het Amsterdamse Beursplein, moet een stukje aan de kant. De kunstenaar had geen vergunning aangevraagd en bovendien is er vrijdag een evenement op het plein. Stadsdeel Centrum gaat de komende dagen bekijken of er een andere plek voor de sculptuur is te vinden.

,,Nu staat het beeld in de weg, dus we gaan het samen met de kunstenaar een aantal meter verplaatsen'', aldus een woordvoerder. Geen makkelijk karwei, want het beeld weegt 2,5 ton. Het stadsdeel gaat advies vragen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten voor een betere plek, als het beeld al in de stad mag blijven.

De stier is een initiatief van de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo Di Modica. Hij noemt het een positief signaal in slechte economische tijden. Di Modica (71) plaatste in 1989 eenzelfde beeld bij de New York Stock Exchange. Hij deed dat zonder enige vergunning, net als nu in Amsterdam is gebeurd. De stier in New York staat er nog steeds en is een bezienswaardigheid. De kunstenaar koos voor een stier in de financiële districten omdat die aanvalt met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid, dezelfde beweging als de koersen op de beurs maken.

Volgens zijn woordvoerder is de boodschap naar Europa, dat nu in een economische dip zit: Denk positief, we moeten er tegenaan.

het laatste nieuws

 • Duizenden bij Duitse Paasmarsen voor vrede

  GRONAU (ANP) - In heel Duitsland nemen zaterdag duizenden mensen deel aan paasmarsen voor de vrede. In Berlijn komen naar verwachting 2000 mensen bijeen om 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog te protesteren tegen oorlogsvoering.

 • Zoekactie gestopt, vermiste visser spoorloos

  HARLINGEN (ANP) - De vermiste visser die zaterdagochtend ongemerkt over boord sloeg op de Waddenzee, is nog altijd spoorloos. Omdat de kans klein is dat hij nog levend wordt gevonden, is de zoekactie gestaakt, meldde de Kustwacht.

 • Nog 4 mensen vermist na lawine Mount Everest

  KATHMANDU (ANP) - Reddingswerkers in Nepal zijn zaterdag opnieuw begonnen met zoeken naar 4 mensen die nog worden vermist na een lawine op de Mount Everest. De lawine was op vrijdag en kostte aan zeker 12 sherpa's het leven.

 • Niki Terpstra gehuldigd in Krommenie

  KROMMENIE (ANP) - In zijn geboorteplaats Krommenie is Niki Terpstra zaterdagmiddag gehuldigd. Voor de wielrenner, die afgelopen zondag Parijs-Roubaix op zijn naam schreef, waren er toespraken en een fles champagne.

 • Onderscheiding voor Russische militairen Krim

  MOSKOU (ANP) - De Russische militairen die tijdens het referendum op het Oekraïense schiereiland de Krim waren, worden onderscheiden. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin zaterdag in een televisie-interview op de zender Vesti.

 • 'Vrede moeten we blijven koesteren'

  AMSTERDAM (ANP) - We moeten de vrede blijven koesteren, en niet voor lief nemen. Vrede is niet vanzelfsprekend en er moet hard worden gewerkt om deze te bewaren. Dat heeft prins Jaime zaterdag gezegd bij de jaarlijkse Dachauherdenking in Amsterdam.

 • Vier Franse journalisten vrijgelaten in Syrië

  PARIJS (ANP) - Vier Franse journalisten die gekidnapt waren in Syrië zijn vrijgelaten. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag bekendgemaakt. De journalisten zaten vast sinds juni vorig jaar. Ze waren volgens Turkse media ontvoerd door de rebellengroep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS).

 • Paus bidt voor slachtoffers veerbootramp

  VATICAANSTAD (ANP) - Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol en hun families. Via Twitter riep hij een dag voor Pasen iedereen op hetzelfde te doen.

 • Afghaanse ambassadeur op matje na ruzie

  DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Afghaanse ambassadeur eerder dit jaar ontboden om ongenoegen te uiten over een vechtpartij tussen een medewerker van de ambassade en een Nederlander. Daarbij heeft het departement benadrukt dat buitenlandse diplomaten zich in ons land aan Nederlandse wetten en regels moeten houden.

 • Man en kind dood door schietpartij bij grens

  WEZET (ANP) - Een jongetje, een man en een vrouw zijn vrijdagavond in het Belgische Wezet (Visé) neergeschoten en overleden. De burgemeester van de plaats aan de grens met Nederland vlakbij Maastricht heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

 • 'Koning mag best zijn mening geven'

  HILVERSUM (ANP) - Koning Willem-Alexander mag best zijn standpunt uiten over actuele kwesties. Dat vindt twee derde van de Nederlanders, zo blijkt uit een enquête van de EO-programma's Blauw Bloed en Dit is de Dag. Maar als het een beladen onderwerp betreft, zoals de recente Marokkanendiscussie, vindt nog maar een minderheid (46 procent) dat de koning daar iets over mag zeggen.

 • 'Berging lijken veerboot kan maanden duren'

  SEOEL (ANP) - De berging van lijken uit de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol kan 1 of 2 maanden duren. Dat heeft het hoofd van de reddings- en bergingsoperatie zaterdag laten weten.

 • Grote zoekactie vermiste visser Waddenzee

  HARLINGEN (ANP) - Reddingswerkers hebben zaterdagochtend een grote zoekactie op touw gezet naar een vermiste visser op de Waddenzee. Zeven reddingsboten van de KNRM, twee helikopters en een vliegtuig van de Kustwacht zijn met man en macht op zoek naar de man, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

 • Grote brand in centrum Haarlem

  HAARLEM (ANP) - Een grote brand heeft zaterdagochtend een monumentaal pand in het centrum van Haarlem verwoest. De brand sloeg over naar het dak van het pand ernaast. Dat was al uit voorzorg ontruimd. Niemand raakte gewond. Dat liet de de Veiligheidsregio Kennemerland weten.

 • 'Koningsdag moet muziekfestijn worden'

  AMSTERDAM (ANP) - Ruim de helft van de Nederlanders wil dat Koningsdag voortaan wordt gevierd met grote muziekpodia. Zoveel mogelijk Oranjes moeten Koningsdag meevieren met de koning en koningin en de vrijmarkt moet in ieder geval blijven bestaan. Dat komt uit een enquête in opdracht van De Telegraaf.