05-7-2012 12:17 | Door ANP .

Bronzen stier op Beursplein moet aan de kantBronzen stier op Beursplein moet aan de kant

Bronzen stier op Beursplein moet aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - De bronzen stier die in de nacht van woensdag op donderdag stiekem is geplaatst op het Amsterdamse Beursplein, moet een stukje aan de kant. De kunstenaar had geen vergunning aangevraagd en bovendien is er vrijdag een evenement op het plein. Stadsdeel Centrum gaat de komende dagen bekijken of er een andere plek voor de sculptuur is te vinden.

,,Nu staat het beeld in de weg, dus we gaan het samen met de kunstenaar een aantal meter verplaatsen'', aldus een woordvoerder. Geen makkelijk karwei, want het beeld weegt 2,5 ton. Het stadsdeel gaat advies vragen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten voor een betere plek, als het beeld al in de stad mag blijven.

De stier is een initiatief van de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo Di Modica. Hij noemt het een positief signaal in slechte economische tijden. Di Modica (71) plaatste in 1989 eenzelfde beeld bij de New York Stock Exchange. Hij deed dat zonder enige vergunning, net als nu in Amsterdam is gebeurd. De stier in New York staat er nog steeds en is een bezienswaardigheid. De kunstenaar koos voor een stier in de financiële districten omdat die aanvalt met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid, dezelfde beweging als de koersen op de beurs maken.

Volgens zijn woordvoerder is de boodschap naar Europa, dat nu in een economische dip zit: Denk positief, we moeten er tegenaan.

het laatste nieuws

 • Weer demo over Zwarte Piet

  AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 100 mensen hebben donderdagochtend gedemonstreerd bij het Amsterdamse stadhuis. Zij zijn boos op burgemeester Eberhard van der Laan die bezwaar heeft gemaakt tegen een uitspraak dat hij de vergunning voor de komende sinterklaasintocht opnieuw moet bekijken.

 • Porosjenko niet op reis om 'invasie Rusland'

  KIEV (ANP) - President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft donderdag een werkbezoek aan Turkije uitgesteld wegens wat hij noemde ,,een Russische invasie'' van het oosten van zijn land. Hij heeft de nationale veiligheids- en defensieraad met spoed bijeengeroepen om de situatie te bespreken.

 • WHO: dodental ebola opgelopen tot 1552

  GENEVE (ANP) - Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar zeker 1552. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) maakte dat donderdag bekend. In totaal zijn er 3069 besmettingen vastgesteld. Vrijdag lag het aantal doden door ebola nog op 1427.

 • Hollande: uitzonderlijke steun voor Libië

  PARIJS (ANP) - De Franse president François Hollande heeft donderdag de Verenigde Naties opgeroepen snel ,,uitzonderlijke steun'' te bieden aan de Libische autoriteiten, zodat die de orde kunnen herstellen. Dat zei de Franse president tijdens een toespraak voor Franse diplomaten.

 • Kiev roept op tot bevriezen tegoeden Rusland

  KIEV (ANP) - De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek roept de VS, de EU en de landen van de G7 op om Russische tegoeden te bevriezen. De maatregel zou moeten gelden totdat Rusland zijn veiligheidstroepen en militair materieel terugtrekt van Oekraïens grondgebied.

 • Rebellenleider: Rusland vecht met ons mee

  KIEV (ANP) - Duizenden Russische soldaten vechten mee met de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger. Sommigen hebben zelfs verlof genomen bij het Russische leger om te kunnen vechten in Oekraïne. Dat zei rebellenleider Aleksander Zachartsjenko donderdag in een interview. Hij is de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

 • Bijna geen Nederlanders in ebolagebied

  ROTTERDAM (ANP) - Voor zover bekend werken er bijna geen Nederlandse hulpverleners meer in het ebola-gebied. Alleen Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft nog één medewerker, Karline Kleijer, in Liberia zitten.

 • Gemeenten willen praten over jihadisme

  DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenten ligt, gaan zij meer met het Rijk samenwerken in de aanpak van jihadisme. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo snel mogelijk met ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan tafel om het daarover te hebben.

 • 'Separatisten openen nieuw front Oekraïne'

  KIEV (ANP) - Pro-Russische separatisten zouden een nieuw front hebben geopend in het zuidoost van Oekraïne. Dat meldde de BBC donderdag.

 • Deskundige: ebola-epidemie wordt erger

  MONROVIA (ANP) - De ebola-uitbraak in West-Afrika zal volgens een Amerikaanse deskundige eerst nog verergeren voordat er een verbetering optreedt. Dat meldde de BBC donderdag.

 • Verdachten plofkraak rammen politieauto

  OBBICHT (ANP) - Verdachten die op de vlucht waren na een plofkraak in het Limburgse Obbicht, hebben donderdagochtend vroeg een politieauto geramd. Uiteindelijk werd er in Roosteren toch nog een man opgepakt in verband met de kraak, liet de politie donderdag weten.

 • Rusland ziet kans voor opheffen sancties Iran

  MOSKOU (ANP) - Terwijl er weinig vooruitgang lijkt te zitten in een akkoord over het kernprogramma van Iran, ziet Rusland de internationale gesprekken daarover wel uitmonden in het opheffen van de sancties tegen Iran. Dat verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

 • Klink: prijsverschil zorgpolissen fiks groter

  RIJSWIJK (ANP) - Het prijsverschil tussen de gewone zorgpolis en de goedkopere, selectieve variant loopt de komende jaren op tot enkele tientjes per maand. Dat zegt Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ in een interview met de Volkskrant.

 • 'Vermiste MH370 vloog eerder naar zuiden'

  CANBERRA (ANP) - Het al maanden vermiste toestel van Malaysia Airlines, de MH370, vloog mogelijk eerder richting het zuiden dan aanvankelijk gedacht. Dat zegt de Australische vicepremier Warren Truss donderdag, zo meldt CNN.

 • Boswachters praten in de trein over natuur

  DEN HAAG (ANP) - Boswachters van Natuurmonumenten stappen donderdagmorgen in de trein van Den Haag naar Groningen. Treinreizigers kunnen onderweg in de met groen versierde coupé aanschuiven om met de natuurbeheerders te praten over het voorbijglijdende landschap en over natuurbeleving. Donderdagmiddag reist een andere groep boswachters over hetzelfde traject terug.