05-7-2012 11:24 | Door ANP .

Bos afgesloten wegens rupsenplaagBos afgesloten wegens rupsenplaag

Bos afgesloten wegens rupsenplaag

HAVELTE (ANP) - Een bos van ongeveer 5 hectare groot bij het Drentse Havelte is afgesloten voor bezoekers vanwege een plotselinge uitbraak van de eikenprocessierups. Volgens Landschapsbeheer Drenthe zitten er op het perceel zo'n half miljoen rupsen in vele honderden nesten. ,,Zo'n uitbraak hebben we hier nog niet eerder meegemaakt'', aldus een woordvoerster donderdag.

Het bos wordt donderdag zo veel mogelijk ontdaan van de nesten. Ook de wijde omgeving wordt uitgekamd, omdat de diertjes zich snel kunnen verspreiden. Een wandelpad langs het bos is afgesloten.

De eikenprocessierups heeft honderdduizenden brandharen, die bij bedreiging worden afgeschoten. De pijlvormige haartjes kunnen bij mensen huiduitslag, zwellingen en jeuk veroorzaken.

het laatste nieuws

 • Agenten baan kwijt na moord en ophef Ferguson

  FERGUSON (ANP) - Sinds de dood van de zwarte Amerikaanse tiener Michael Brown, zijn al drie agenten van het St. Louis politiekorps ontslagen of met vervroegd pensioen gegaan. Zowel de dood van Brown als de manier waarop de politie omging met de daaropvolgende betogingen riep veel vragen op over het functioneren en ingrijpen van agenten.

 • Opnieuw luchtaanvallen VS in Irak

  WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben zaterdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen strijders van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Ook hebben militairen vanuit de lucht pakketten met hulpgoederen gedropt boven de stad.

 • Blauwhelmen ontsnappen in holst van de nacht

  NEW YORK (ANP/RTR) - De Filipijnse blauwhelmen die op de Golanhoogten werden omsingeld, zijn allemaal vrij. Veertig VN-militairen wisten zondag te ontsnappen, zo maakte het Filipijnse leger en de Verenigde Naties bekend. Van de 72 blauwhelmen lukten het 32 zaterdagavond al om weg te komen.

 • Veel publiek verwacht bij VKV City Racing

  ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam wordt zondag veel publiek verwacht tijdens de tiende editie van VKV City Racing. Grote publiekstrekker is de 16-jarige Max Verstappen, van wie onlangs bekend werd dat hij in de Formule 1 stapt. Hij laat zijn kunsten daarin nu voor het eerst aan het grote publiek in de Maasstad zien.

 • Australië levert wapens aan Koerden

  CANBERRA (ANP) - Australië gaat wapens en munitie leveren aan Koerdische troepen in het noorden van Irak. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zondag (lokale tijd) bevestigd. Hij noemde de situatie in Irak ,,een humanitaire catastrofe."

 • EU effent weg voor nieuwe sancties Rusland
 • Russische militairen in Oekraïne weer vrij

  MOSKOU (ANP) - De Russische militairen die maandag in Oekraïne door het leger werden aangehouden, zijn weer op vrije voeten en terug in Rusland. Dat heeft plaatsvervangend commandant Aleksej Ragozin van de Russische luchtmacht zaterdag gezegd, meldde het Russische persbureau Interfax.

 • Porosjenko nodigt Rutte uit voor bezoek Kiev

  BRUSSEL (ANP) - President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft premier Mark Rutte zaterdag uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat meldt de officiële website van het Oost-Europese staatshoofd.

 • Versterking rebellen bij VN-militairen Syrië

  NEW YORK (ANP) - Radicale moslims die op de Golanhoogten VN-militairen hebben omsingeld, hebben versterking gekregen van andere strijders. Rebellen zijn met meer dan 20 voertuigen op de omsingeling afgekomen, meldden diplomatieke bronnen binnen de VN zaterdag.

 • Kunsthal belicht leven en werk Rudolf Steiner

  ROTTERDAM (ANP) - De Kunsthal in Rotterdam presenteert vanaf 13 september een overzicht van het oeuvre van Rudolf Steiner (1861-1925). De Oostenrijkse filosoof, schrijver en architect is vooral bekend geworden als grondlegger van de antroposofie.

 • Personeel ebolakliniek Sierra Leone staakt

  FREETOWN (ANP) - Het medisch personeel van een groot behandelcentrum voor ebola in Sierra Leone heeft het werk neergelegd. Medewerkers krijgen niet betaald en werken onder slechte omstandigheden, liet een van de personeelsleden zaterdag weten.

 • 'Dijsselbloem is eurogroep kwijt'

  BRUSSEL (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem is hoogstwaarschijnlijk zijn Europese baan als voorzitter van de eurogroep al na één termijn kwijt, namelijk midden volgend jaar. Tijdens de Europese top zaterdag in Brussel zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat ,,meerdere landen'' graag zien dat de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos de opvolger van Dijsselbloem wordt.

 • Rutte: vol vertrouwen in EU-president Tusk

  BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte heeft alle vertrouwen in de Poolse premier Donald Tusk in diens nieuwe functie van EU-president. Dat liet de minister-president weten nadat de landen van de Europese Unie zaterdag Tusk hadden gekozen als voorzitter van de Europese Raad en opvolger van de Belg Herman Van Rompuy. De top stelde de Italiaanse Federica Mogherini aan als de nieuwe EU-buitenlandchef.

 • Succesvolle premier Tusk mag Europa leiden

  BRUSSEL (ANP) - Donald Tusk is de langstzittende premier in Polen sinds de val van het communisme in dat land eind jaren 80. Zaterdag werd de Pool door de regeringsleiders van de EU-lidstaten gekozen tot Europees president.

 • Motorrijder omgekomen bij Gelderland

  GROENLO (ANP) - Een motorrijder is zaterdag om het leven gekomen als gevolg van een aanrijding met een personenauto tussen Groenlo en Lievelde. Dat maakte de politie bekend.