05-7-2012 11:24 | Door ANP .

Bos afgesloten wegens rupsenplaagBos afgesloten wegens rupsenplaag

Bos afgesloten wegens rupsenplaag

HAVELTE (ANP) - Een bos van ongeveer 5 hectare groot bij het Drentse Havelte is afgesloten voor bezoekers vanwege een plotselinge uitbraak van de eikenprocessierups. Volgens Landschapsbeheer Drenthe zitten er op het perceel zo'n half miljoen rupsen in vele honderden nesten. ,,Zo'n uitbraak hebben we hier nog niet eerder meegemaakt'', aldus een woordvoerster donderdag.

Het bos wordt donderdag zo veel mogelijk ontdaan van de nesten. Ook de wijde omgeving wordt uitgekamd, omdat de diertjes zich snel kunnen verspreiden. Een wandelpad langs het bos is afgesloten.

De eikenprocessierups heeft honderdduizenden brandharen, die bij bedreiging worden afgeschoten. De pijlvormige haartjes kunnen bij mensen huiduitslag, zwellingen en jeuk veroorzaken.

het laatste nieuws

 • Miljoen Oekraïense ambtenaren gescreend

  KIEV (ANP/RTR) - Om corruptie te bestrijden die tijdens de regering van oud-president Viktor Janoekovitsj is ontstaan, zullen alle 1 miljoen ambtenaren in Oekraïne worden gescreend op eventuele aanwijzingen voor corruptie. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek woensdag bekendgemaakt.

 • Spanje ziet Schotland als EU-lid niet zitten

  MADRID (ANP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Mariano Rajoy ziet het niet zitten dat Schotland als onafhankelijk land lid zou blijven van de Europese Unie. Hij hintte er woensdag in het parlement op dat Spanje tegen lidmaatschap van Schotland zal stemmen.

 • 30 miljoen dollar beloning voor daders MH17

  BERLIJN (ANP) - Het Duitse bedrijfsrecherchebureau Wifka heeft een beloning van 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) uitgeloofd voor wie de daders weet te noemen van het neerschieten van vlucht MH17. Wifka wil ook weten wie de opdrachtgevers waren, waar de daders nu zijn en wie hen beschermt.

 • Duizenden Palestijnen naar Europa gevlucht

  TEL AVIV (ANP/DPA) - Duizenden Palestijnen zijn uit de Gazastrook naar Europa gevlucht door het recente geweld tussen Israël en de Hamasbeweging. Volgens de Israëlische krant Haaretz worden de vluchtelingen door tunnels over de grens met Egypte gesmokkeld. Van daaruit gaan ze met boten richting Europa.

 • Egypte laat 116 studenten na half jaar vrij

  CAÏRO (ANP/EFE) - Egypte heeft woensdag 116 studenten vrijgelaten die ruim 6 maanden gevangenzaten. Zij waren opgepakt tijdens demonstraties in Caïro voor de terugkeer van de afgezette president Mohamed Mursi.

 • Straf voor greep uit kas stichting

  UTRECHT (ANP) - Voormalig voorzitter Remco M. van de Stichting RuJu, vernoemd naar de broertjes Ruben en Julian die vorig jaar waarschijnlijk door hun vader zijn omgebracht, is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur wegens verduistering. Dat zei het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag na een bericht hierover van RTV Utrecht.

 • SP-leider Roemer flink onder vuur

  DEN HAAG (ANP) - SP-leider Emile Roemer is woensdag tijdens de algemene beschouwingen flink onder vuur genomen in de Tweede Kamer. De VVD, PvdA, D66 en de ChristenUnie verweten de SP dat zij ook dit jaar niet met een eigen tegenbegroting is gekomen, maar alleen verwijten maakt aan het kabinet.

 • Timmermans naar Straatsburg voor kennismaking

  STRAATSBURG (ANP) - Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en beoogd vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie komt donderdag naar Straatsburg om kennis te maken met Europarlementariërs. Het ministerie bevestigt het bezoek.

 • Zes gewonden door ongeval zeer giftig ricine

  AMSTERDAM (ANP) - Bij een pakketvervoersbedrijf in Amsterdam zijn woensdagochtend 6 mensen onwel geworden nadat een pakketje met daarin de zeer giftige stof ricine was gevallen. Medewerkers van het bedrijf in het Westelijk Havengebied ademden de vrijgekomen dampen in en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. Ricine is een zeer gevaarlijke stof en wordt gezien als potentieel chemisch wapen. Het kan het zenuwstelsel aantasten en is in zuivere vorm al in kleine hoeveelheden dodelijk.

 • Wilders eist verwijdering Koran uit Kamer

  DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders eist - opnieuw - dat de Koran verdwijnt van de tafel van de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Hij deed dat woensdag aan het begin van de algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de kabinetsplannen voor het jaar erna

 • Geld opengebroken gokkast belandt op straat

  HEERENVEEN (ANP) - Twee mannen hebben dinsdagavond tijdens openingstijd een gokkast in een casino in Heerenveen opengebroken. Op hun vlucht lieten ze echter een tas met muntgeld bij de uitgang vallen en kwam het geld op straat terecht. Dat meldde de politie woensdag. De daders gingen er met een auto vandoor. Het is onbekend hoeveel geld er in totaal is buitgemaakt en later op straat is opgeraapt.

 • Al vijf jaar daling aantal griepprikken

  NIJMEGEN (ANP) - Vorig jaar hebben opnieuw minder mensen een griepprik gehaald. Dat was voor het vijfde jaar op rij, meldt het Radboudumc woensdag. In 2013 besloot 59,6 procent van de mensen die daarvoor waren opgeroepen zo'n beschermende prik te halen. In 2012 was dat nog 62,4 procent. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het RIVM.

 • De Graaf wil D66-lijst Senaat trekken

  DEN HAAG (ANP) - Thom de Graaf wil lijsttrekker van D66 worden bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. Zijn partij heeft dat woensdag laten weten. De huidige fractieleider, Roger van Boxtel, is niet meer beschikbaar. De Graaf zit nu ook al in de Senaat. In het verleden was hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en vicepremier.

 • '50 doden in 2 dagen door bommen in Syrië'

  LONDEN (ANP) - Bombardementen van het Syrische regeringsleger hebben de afgelopen twee dagen aan circa 50 mensen het leven gekost. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag.

 • Duitse zelfmoordterroristen in Irak

  BERLIJN (ANP) - Duitse jihadstrijders zitten achter verscheidene zelfmoordaanslagen dit jaar door Islamitische Staat in Irak. Minstens vijf acties zijn door Duitsers gepleegd, meldden verschillende Duitse media. De autoriteiten in Duitsland kijken naar mogelijke Duitse betrokkenheid bij nog eens drie of vier aanslagen.