07-8-2012 12:11 | Door ANP .

Bergbeklimmers na 30 uur van Mont Blanc geredBergbeklimmers na 30 uur van Mont Blanc gered

Bergbeklimmers na 30 uur van Mont Blanc gered

COURMAYEUR (ANP) - Drie Spaanse bergbeklimmers zijn na 30 uur in de sneeuw van het Mont Blanc-massief in de Alpen gered. Een helikopter vervoerde het trio, dat op een hoogte van 4150 meter vastzat en een kuil in de sneeuw had gegraven voor beschutting, naar de Italiaanse plaats Courmayeur. Ze leden aan onderkoeling, meldde het Italiaanse persbureau Ansa dinsdag.

De Spanjaarden waren zaterdag tijdens hun klim in moeilijkheden gekomen toen ze werden overvallen door slecht weer. Met een mobiele telefoon sloegen ze alarm, maar ze konden niet worden gevonden. Toen het weer zondag beter werd, slaagden de reddingsdiensten er alsnog in het trio op te sporen.

het laatste nieuws

 • PVV: aanpak jihadisten zwaar onvoldoende

  DEN HAAG (ANP) - Het actieplan van het kabinet om jihadisme aan te pakken, gaat de PVV lang niet ver genoeg. ,,Het gaat grotendeels om bestaande maatregelen en die zijn niet afdoende gebleken om de jihad tegen te gaan. En het kabinet durft opnieuw de olifant in de kamer die iedereen ziet, niet te benoemen: de islam'', aldus PVV-leider Geert Wilders. ,,Het blijft politiek correcte slappe hap'', voegt hij eraan toe.

 • Levenslang voor hoofdverdachte moord Wiels

  WILLEMSTAD (ANP) - De rechtbank in Willemstad heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf opgelegd aan Elvis Kuwas, hoofdverdachte van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook levenslang geëist tegen 'Monster' Kuwas.

 • Verdachte ronselen jihad voorlopig vast

  DEN HAAG (ANP) - De 24-jarige man die woensdag is opgepakt op verdenking van onder meer het ronselen voor de jihad in Syrië en/of Irak, blijft de komende 2 weken vastzitten. Vrijdag heeft de rechter-commissaris in Den Haag zijn bewaring bevolen, op vordering van het Openbaar Ministerie.

 • Top besluit sancties Rusland voor te bereiden

  BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens diens agressie tegen buurland Oekraïne. Tijdens de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden zaterdag in Brussel zal dat waarschijnlijk worden besloten, stellen bronnen in Brussel vrijdag.

 • Groot-Brittannië verhoogt dreigingsniveau

  LONDEN (ANP) - Groot-Brittannië heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag verhoogd naar 'ernstig'. De verhoging is ingegeven door de gebeurtenissen in Irak en Syrië, liet minister van Binnenlandse Zaken Theresa May vrijdag weten.

 • 'Russisch ambassadepersoneel vast in Kiev'

  MOSKOU (ANP) - Rusland eist de onmiddellijke vrijlating van Russische ambassademedewerkers die in Oekraïne gevangen zouden zijn gezet. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

 • Defensie Japan vraagt recordbegroting

  TOKIO (ANP) - Het Japanse ministerie van Defensie heeft de regering gevraagd om een recordbegroting voor de Japanse strijdkrachten. Het Aziatische land is momenteel onder andere verwikkeld in een geschil met China over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

 • Kabinet pakt jihadisme aan

  DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is het vrijdag eens geworden over een pakket maatregelen om radicalisering en jihadisme aan te pakken. ,,In Nederland is geen ruimte voor haatzaaien of extremisme. De jihadistische beweging is in alles het tegengestelde waar onze democratie voor staat'', hebben ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

 • Rutte: situatie Oekraïne zeer zorgelijk

  DEN HAAG (ANP) - De situatie in Oekraïne, waar pro-Russische separatisten steun krijgen van het Russische leger, ,,is zeer zorgelijk''. De westerse wereld kan die situatie niet ,,op z'n beloop laten'', zei premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

 • Eerste geval van ebola in Senegal

  DAKAR (ANP) - Voor het eerst is een besmetting met het ebolavirus in Senegal vastgesteld. Het gaat om iemand uit Guinee. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het Afrikaanse land vrijdag bekendgemaakt.

 • Dijsselbloem wil eurogroepvoorzitter blijven

  DEN HAAG (ANP) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil eurogroepvoorzitter blijven. Dat bleek uit zijn woorden vrijdag na afloop van de ministerraad.

 • Meer vestigingen McDonald's dicht in Rusland

  MOSKOU (ANP) - In Rusland zijn inmiddels 12 vestigingen van McDonald's gesloten. Volgens de Russische autoriteiten zijn hygiëneregels overtreden. Volgens de Amerikaanse fastfoodketen is in nog eens 100 restaurants een inspectie bezig.

 • Nieuw kabinet Turkije gepresenteerd

  ISTANBUL (ANP) - De nieuwe premier van Turkije, Ahmet Davutoglu, heeft vrijdag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Veel bewindslieden uit het oude kabinet van ex-premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan blijven in functie, onder wie de ministers op economische posten.

 • Timmermans sluit extra sancties niet uit

  MILAAN (ANP) - De Europese Unie moet reageren op wat Rusland nu doet in Oekraïne. Nederland sluit nieuwe sancties niet uit om de druk op Moskou op te voeren, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag in Milaan voor overleg met zijn collega's.

 • Smartengeld voor agenten strandrellen

  ROTTERDAM (ANP) - 24 politiemensen die in augustus 2009 werden belaagd bij de strandrellen in Hoek van Holland, krijgen smartengeld. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald. De agenten krijgen een basisbedrag van 3500 euro.