18-8-2012 00:01 | Door ANP .

Bazen: sneller werk door soepeler ontslagBazen: sneller werk door soepeler ontslag

Bazen: sneller werk door soepeler ontslag

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de werkgevers verwacht sneller weer personeel in vaste dienst te nemen als ze weten dat ze werknemers ook weer makkelijker kunnen ontslaan. Van de bazen is 84 procent voor een versoepeling van het ontslagrecht.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 27.000 mensen, onder wie 755 werkgevers, dat televisieprogramma EenVandaag zaterdag naar buiten brengt. Aan het onderzoek hebben 10.000 werknemers meegedaan. Van hen is twee derde juist tegen versoepeling van het ontslagrecht.

In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat het eenvoudiger moet worden om personeel te ontslaan. Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit plan wel uitgewerkt, maar er nog geen wetsvoorstel van gemaakt wegens de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Tijdens een hoorzitting in de Kamer over de uitwerking van Kamp heeft werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW al gezegd niet te verwachten dat door de versoepeling van het ontslagrecht werknemers lukraak op straat worden gezet. ,,Er komt hier geen 'hire and fire'-beleid. Dat past niet bij onze manier van denken'', aldus Wientjes. Maar PvdA, SP en PVV wijzen het plan van aanpak van Kamp af.

Voorzitter Hans Biesheuvel van de organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen, MKB-Nederland, is ook voor versoepeling van het ontslagrecht, maar hij noemt de timing slecht. In een tijd van oplopende werkloosheid heeft het volgens hem niet het gewenste effect.

Verder blijkt uit het EenVandaag-onderzoek dat 58 procent van alle ondervraagden tegen een kortere duur van de WW is. In het Lenteakkoord is ook afgesproken de Werkloosheidswet (WW) aan te passen. Hierdoor zouden werkgevers verantwoordelijk worden voor het eerste halfjaar van de WW in de hoop dat mensen na hun ontslag sneller aan ander werk worden geholpen. Van alle ondervraagden vindt 51 procent dit een goed idee. Van de werkgevers staat slechts 6 procent achter dit plan.

het laatste nieuws

 • Vijf mannen vast om dood jongen Dronten

  DRONTEN (ANP) - De politie heeft vrijdagochtend vijf jongens en mannen tussen de 16 en 20 jaar aangehouden in Lelystad omdat ze mogelijk betrokken zijn bij de dood van een 17-jarige jongen uit Dronten. De jongen kwam tijdens het festival Meerpaaldagen op 9 augustus door steken om het leven in het centrum van zijn woonplaats.

 • Plaats in top 10 natste zomers verwacht

  ZEIST (ANP) - Deze zomer eindigt naar verwachting in de top 10 van natste zomers. Dat stelt weeronline.nl vrijdag met het oog op de neerslag die ook komende week nog in het verschiet ligt. De top 10 geldt vanaf 1906, toen officieel met de neerslagmetingen werd begonnen.

 • Rusland: Krim-goud moet terug

  MOSKOU (ANP) - Rusland vindt de beslissing van het Allard Pierson Museum in Amsterdam om de betwiste Krim-collectie voorlopig in bewaring te houden ,,ongerechtvaardigd''. Het Russische ministerie van van Cultuur heeft dat laten weten aan het persbureau Ria Novosti.

 • Bussen botsen in Sinaï: tientallen doden

  CAÏRO (ANP) - Zeker 33 mensen zijn in Egypte om het leven gekomen toen twee bussen op elkaar botsten. Door het ongeval op schiereiland de Sinaï raakten verder tientallen mensen gewond, onder wie mogelijk veel buitenlanders. Dat meldden veiligheidsbronnen en Egyptische staatsmedia vrijdag.

 • Westen Japan nog steeds gebukt onder noodweer

  HIROSHIMA (ANP) - De zoektocht naar overlevenden van de aardverschuivingen in de Japanse stad Hiroshima wordt vrijdag ernstig gehinderd door zware regenval. Reddingswerkers vrezen dat tientallen mensen nog onder de modder en het puin liggen, berichtte de Japanse publieke omroep NHK.

 • 'Kidnappers Foley wilden gevangenenruil'

  WASHINGTON (ANP) - De ontvoerders van journalist James Foley waren naar eigen zeggen bereid hun Amerikaanse gijzelaars te ruilen tegen islamitische gevangenen. Dat schreven de kidnappers aan de familie van Foley, berichtte nieuwswebsite Globalpost, waar de journalist voor werkte.

 • Maleisië minuut stil voor slachtoffers

  KUALA LUMPUR (ANP) - Maleisië heeft vrijdag een minuut stilte gehouden nadat een vliegtuig met aan boord de stoffelijke overschotten van 20 Maleisische slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, was geland in Kuala Lumpur.

 • Controle vingerafdrukken in winkels Venezuela

  CARACAS (ANP) - De Venezolaanse regering wil een nieuw wapen inzetten in de strijd tegen voedseltekorten: de vingerafdrukken van consumenten gebruiken om hun aankopen bij te houden. Dat moet voorkomen dat mensen bepaalde producten te vaak kopen, berichtte de BBC donderdag.

 • Maleisië rouwt om vliegramp

  KUALA LUMPUR (ANP) - Maleisië herdenkt vrijdag met een dag van nationale rouw de 43 mensen uit het Zuidoost-Aziatische land die bij de vliegramp van 17 juli in het oosten van Oekraïne het leven verloren. De dag is gekozen, omdat rond 10 uur Maleisische tijd (4 uur 's nachts Nederlandse tijd) de stoffelijke overschotten van 20 van de 43 Maleisische slachtoffers in het land arriveren. Onder anderen koning Abdul Halim Muadzam Shah, premier Najib Razak, nabestaanden en de ambassadeur van Maleisië in Nederland zullen hen opwachten.

 • Voetganger overleden door aanrijding op A76

  HEERLEN (ANP) - Een voetganger is donderdagavond laat om het leven gekomen door een aanrijding op de A76 bij Heerlen (Limburg). Het slachtoffer werd geraakt door een vrachtwagen, zegt een woordvoerder van de politie.

 • Hagel: IS grotere bedreiging dan al-Qaeda

  WASHINGTON (ANP) - De technische ontwikkeling, rijkdom en militaire kracht van Islamitische Staat (IS) vormen mogelijk een nog grotere bedreiging voor de Verenigde Staten dan die van de terreurbeweging al-Qaeda. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, donderdag gezegd. ,,Zij (IS) zijn een dreigend gevaar voor elk belang dat wij hebben, of het nu in Irak of elders is'', zei hij tegen verslaggevers in zijn ministerie.

 • Half miljoen voor noodhulp Oost-Oekraïne

  KIEV (ANP) - De Nederlandse regering trekt een half miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan de bevolking van Oost-Oekraïne. Het geld gaat naar de VN, die ter plaatse is in het gebied waar het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in een bittere strijd zijn verwikkeld. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) maakte de donatie donderdag bekend.

 • Nationale Garde geleidelijk weg uit Ferguson

  FERGUSON (ANP/BLOOMBERG) - Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft donderdag bevolen dat de Nationale Garde begint met de terugtrekking uit de stad Ferguson. De reden is dat het geweld in de voorstad van St. Louis de laatste dagen is afgenomen, zo blijkt uit een e-mail die Nixon verstuurde.

 • Vondelingenkamers in Papendrecht en Groningen

  PAPENDRECHT (ANP) - De nieuw te openen vondelingenkamers zijn ,,geen toereikende oplossing'' voor het probleem van te vondeling gelegde baby's. Maar nieuwe wetgeving om vondelingenkamers te voorkomen is niet nodig. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing in een advies aan de overheid, dat in Nieuwsuur bekend werd gemaakt.

 • Vader Breivik voelt zich schuldig

  OSLO (ANP) - De vader van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik voelt zich ,,enigermate'' schuldig aan het bloedbad dat zijn zoon in de zomer van 2011 aanrichtte. Dat blijkt uit een boek van Jens Breivik, dat naar verwachting in oktober uitkomt. De uitgever gaf volgens de BBC donderdag enkele fragmenten vrij.