18-8-2012 00:01 | Door ANP .

Bazen: sneller werk door soepeler ontslagBazen: sneller werk door soepeler ontslag

Bazen: sneller werk door soepeler ontslag

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de werkgevers verwacht sneller weer personeel in vaste dienst te nemen als ze weten dat ze werknemers ook weer makkelijker kunnen ontslaan. Van de bazen is 84 procent voor een versoepeling van het ontslagrecht.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 27.000 mensen, onder wie 755 werkgevers, dat televisieprogramma EenVandaag zaterdag naar buiten brengt. Aan het onderzoek hebben 10.000 werknemers meegedaan. Van hen is twee derde juist tegen versoepeling van het ontslagrecht.

In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat het eenvoudiger moet worden om personeel te ontslaan. Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit plan wel uitgewerkt, maar er nog geen wetsvoorstel van gemaakt wegens de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Tijdens een hoorzitting in de Kamer over de uitwerking van Kamp heeft werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW al gezegd niet te verwachten dat door de versoepeling van het ontslagrecht werknemers lukraak op straat worden gezet. ,,Er komt hier geen 'hire and fire'-beleid. Dat past niet bij onze manier van denken'', aldus Wientjes. Maar PvdA, SP en PVV wijzen het plan van aanpak van Kamp af.

Voorzitter Hans Biesheuvel van de organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen, MKB-Nederland, is ook voor versoepeling van het ontslagrecht, maar hij noemt de timing slecht. In een tijd van oplopende werkloosheid heeft het volgens hem niet het gewenste effect.

Verder blijkt uit het EenVandaag-onderzoek dat 58 procent van alle ondervraagden tegen een kortere duur van de WW is. In het Lenteakkoord is ook afgesproken de Werkloosheidswet (WW) aan te passen. Hierdoor zouden werkgevers verantwoordelijk worden voor het eerste halfjaar van de WW in de hoop dat mensen na hun ontslag sneller aan ander werk worden geholpen. Van alle ondervraagden vindt 51 procent dit een goed idee. Van de werkgevers staat slechts 6 procent achter dit plan.

het laatste nieuws

 • Pleidooi voor staakt-het-vuren in Libië

  NEW YORK (ANP/RTR) - De Verenigde Naties, de Europese Unie en 13 landen hebben maandag gepleit voor een onmiddellijk en alomvattend staakt-het-vuren en een politieke dialoog in Libië. Zij keren zich tegen elke buitenlandse inmenging in de strijd in het Noord-Afrikaanse land.

 • 'Positie van Roemer niet ter discussie'

  DEN HAAG (ANP) - De SP-fractie bespreekt dinsdag het optreden van fractieleider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week, maar zijn positie zal naar verwachting niet ter discussie komen. Dat heeft Kamerlid Sadet Karabulut maandagavond gezegd naar aanleiding van een NOS-bericht.

 • Advocaten ruziën over nieuwe kroongetuige Ros

  AMERSFOORT (ANP) - De advocaten Peter Plasman en John Peters zijn elkaar in de haren gevlogen over de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces, 'moordmakelaar' Fred Ros.

 • Indringer Witte Huis in juli opgepakt

  WASHINGTON (ANP/RTR) - De 42-jarige Omar Gonzalez, die vrijdag met een mes op zak het Witte Huis wist binnen te dringen, werd in juli gearresteerd. Hij was op borgtocht vrij en werd in augustus tegengehouden, maar niet aangehouden, toen hij met een hakbijl dicht bij de ambtswoning van de Amerikaanse president liep.

 • Ontvoerde Fransman op video

  PARIJS (ANP/RTR) - Een 55-jarige Fransman die zondag in het oosten van Algerije werd ontvoerd, zegt op een video dat hij is ontvoerd door een splintergroep van Islamitische Staat. De groep zou Kalifaatsoldaten van Algerije heten. De man roept president François Hollande op Irak niet langer te bombarderen.

 • Jurken Diana worden geveild

  BEVERLY HILLS (ANP) - Wie graag een jurk van prinses Diana bezit, kan begin december terecht bij veilinghuis Julien's in Beverly Hills in de Amerikaanse staat Californië. Onder de hamer komen onder meer galajurken die Diana's favoriete ontwerpster Catherine Walker voor haar heeft ontworpen.

 • Mossad zoekt informanten via internet

  JERUZALEM (ANP/RTR) - Het is een praktijk van alle geheime diensten om online nieuwe medewerkers te werven, maar de Israëlische geheime dienst Mossad gaat een stap verder. Hij zoekt informanten via het internet. Iedereen is welkom om contact met onze organisatie op te nemen ,,ongeacht godsdienst, nationaliteit en beroep'', staat op de website. De tekst staat er niet alleen in het modern Hebreeuws (Ivriet), maar ook in Arabisch, Farsi, Frans en Russisch.

 • Israël moet omstreden Afrikanenkamp sluiten

  JERUZALEM (ANP) - Israël moet een omstreden interneringskamp voor Afrikaanse vluchtelingen binnen 3 maanden sluiten. Dit heeft het hooggerechtshof in Jeruzalem maandag bepaald. De hoogste rechters vernietigden tevens een regel waarbij vluchtelingen een jaar lang zonder vorm van proces kunnen worden opgesloten.

 • Dood varkentje neergelegd voor Franse moskee

  PONTARLIER (ANP) - Voor de toegangspoort van de moskee in het Franse Pontarlier is in de nacht van zondag op maandag een dood varkentje neergelegd. Agenten hebben het dode beest van 7 kilo verwijderd. De prefect van de aan Zwitserland en Elzas grenzende regio Franche-Comté heeft de ,,onwaardige handeling'' veroordeeld, aldus het weekblad Le Nouvel Observateur op zijn website.

 • Geen treinen tussen Amsterdam en Schiphol

  AMSTERDAM (ANP) - Tussen Amsterdam en Schiphol rijden maandagavond tussen 19 uur en 22 uur geen treinen. Dat komt doordat er een spoedoperatie aan de bovenleiding moet worden verricht, zo liet de NS weten. Er rijden bussen.

 • 'Akkoord met Boko Haram bijna rond'

  ABUJA (ANP/DPA) - De regering van Nigeria en de terroristen van Boko Haram uit het noordoosten van het land hebben volgens plaatselijke media een akkoordje gesloten over de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes. Die zouden worden vrijgelaten in ruil voor 18 vooraanstaande leden van Boko Haram die gevangenzitten.

 • Defensie kan in cyberoffensief

  DEN HAAG (ANP) - Met de oprichting van het Defensie Cyber Commando deze week krijgt de krijgsmacht de mogelijkheid om zelf cyberaanvallen uit te voeren. Tot dusver had het ministerie van Defensie alleen cybercapaciteit voor verdedigende taken en inlichtingen.

 • 'Overheidslonen 1,25 procent omhoog'

  DEN HAAG (ANP) - De lonen van de 1 miljoen mensen die werken bij de overheid stijgen volgend jaar naar verwachting 1,25 procent. Dat blijkt uit antwoorden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op vragen van Tweede Kamerleden over de begroting die Dijsselbloem vorige week presenteerde.

 • Rechter 'jihadronselaar' van zaak gehaald

  DEN HAAG (ANP) - De onderzoeksrechter in de zaak van de vermeende jihadronselaar 'Abou Moussa' is van de zaak gehaald. De rechter-commissaris heeft de schijn gewekt partijdig te zijn en wordt vervangen. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

 • Bussemaker gaat leenstelsel uitleggen

  DEN HAAG (ANP) - Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat een tour maken langs het hoger onderwijs om studenten de wijziging in de studiefinanciering uit te leggen. Ze zei dat maandag nadat ze haar wetsvoorstel naar de Tweede Kamer had gestuurd.