20-7-2012 08:26 | Door ANP .

André Kuipers terug in NederlandSCHIPHOL (ANP) - Astronaut André Kuipers is geland in Nederland. Iets na achten vrijdagochtend landde hij met een KLM-vlucht uit Houston op Schiphol. Op de luchthaven zal hij spreken met pers en fans.

Kuipers landde 3 weken geleden op aarde, verzwakt door de gewichtloosheid van de ruimte en de krachten van de terugkeer in de dampkring. ,,Mijn lichaam moet zich nog aanpassen aan het leven op aarde'', zei hij enkele dagen later op zijn eerste persconferentie.

Kuipers woonde meer dan 190 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij deed er tientallen wetenschappelijke experimenten. Zo keek hij naar zijn energieverbruik, maakte hij echo's van zijn bloedvaten en hart, en foto's van zijn netvlies. Zo kunnen wetenschappers ontdekken wat langdurige gewichtloosheid doet met een lichaam. Voor het publiek deelde hij foto's via Twitter en beschreef hij zijn ervaringen op zijn weblog.

De officiële ontvangst van Kuipers is op 30 augustus op de boulevard van Noordwijk.

het laatste nieuws

 • Cameron kondigt ingrijpende hervormingen aan

  LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron heeft ingrijpende hervormingen in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. In een verklaring op de stoep van Downing Street zei hij dat de verregaande bevoegdheden die zijn toegezegd aan Schotland, ook voor Engeland, Wales en Noord-Ierland moeten gaan gelden. Zo zouden ook de parlementariërs uit die landsdelen zeggenschap moeten krijgen over hun eigen belastingen, gezondheidszorg en begroting. ,,Dat moet plaatsvinden tegelijkertijd en parallel met de regeling voor Schotland.'

 • 'Referendum is signaal voor hervormingen'

  EDINBURGH (ANP) - De roep om meer bevoegdheden voor Schotland moet aanleiding zijn om in heel Groot-Brittannië hervormingen door te voeren. Dat heeft de Britse vice-premier Nick Clegg vrijdag gezegd nadat duidelijk werd dat de Schotten onafhankelijkheid hebben afgewezen.

 • Voorlichting van deur tot deur over ebola

  FREETOWN (ANP) - Unicef gaat in het West-Afrikaanse land Sierra Leone vanaf vrijdag 3 dagen lang van deur tot deur om voorlichting te geven over ebola. Het advies: vermijd begrafenissen en raak elkaar niet aan, aldus de hulporganisatie.

 • Opnieuw mist in delen van Nederland

  RIJSWIJK (ANP) - Mist kan vrijdag voor de derde keer deze week voor overlast zorgen in het verkeer. Op sommige plaatsen is het zicht vrij beperkt, zo melden het KNMI en weeronline.

 • Schotse premier Salmond erkent nederlaag

  EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Alex Salmond heeft vrijdagochtend erkend dat de Schotten ,,op dit moment'' niet onafhankelijk van Groot-Brittannië willen worden. ,,Ik accepteer dat oordeel van het volk en roep iedereen op hetzelfde te doen.''

 • Schotland wijst onafhankelijkheid af

  EDINBURGH (ANP) - Een meerderheid van de Schotten heeft onafhankelijkheid van de Britse unie afgewezen. In het referendum dat donderdag werd gehouden koos 55,4 procent tegen afscheiding van Engeland en Wales.

 • Haifi uit PvdA na ophef om tweet

  DEN HAAG (ANP) - Yasmina Haifi is niet langer lid van de PvdA. De ambtenaar werd vorige maand geschorst vanwege een omstreden tweet die ze verstuurde over zionisten. In De Telegraaf laat partijbaas Hans Spekman weten dat Haifi zelf haar lidmaatschap heeft opgezegd en dat de PvdA haar besluit respecteert.

 • Cameron feliciteert nee-kamp met overwinning

  LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron heeft vrijdagochtend de tegenstanders van onafhankelijkheid van Schotland gefeliciteerd met de winst van het referendum. Cameron deed dat tegen Alistair Darling, die de 'Better together'-campagne heeft aangevoerd.

 • Man op viaduct aangehouden, A12 weer vrij

  WOERDEN (ANP) - De snelweg A12 is vrijdagochtend tussen Woerden en Harmelen in beide richtingen bijna 2 uur lang afgesloten geweest. De reden was een man die van een viaduct dreigde te springen. Een onderhandelaar van de politie lukte het om op de man in te praten, waarna hij even voor 8 uur kon worden aangehouden.

 • Vice-premier: volk tegen onafhankelijkheid

  EDINBURGH (ANP) - De Schotse onafhankelijkheidsbeweging heeft het referendum verloren. De vice-premier Nicola Sturgeon erkende vrijdagochtend de nederlaag tegen de BBC.

 • BBC: Schotland blijft bij Groot-Brittannië

  EDINBURGH (ANP) - Schotland blijft onderdeel van Groot-Brittannië. De BBC heeft vrijdagochtend op basis van de tot nu toe getelde stemmen berekend dat de tegenstanders van onafhankelijkheid 54 procent van de stemmen halen en dat de Schotten afsplitsing van de unie daarmee afwijzen.

 • Op helft telling tegenstanders op voorsprong

  EDINBURGH (ANP) - De tegenstanders van een onafhankelijk Schotland hebben met de helft van de stemmen geteld een voorsprong genomen, ze staan op ruim 54 procent. Hoewel het grootste kiesdistrict Glasgow (11 procent van de kiezers) duidelijk voor afscheiding van Groot-Brittannië koos (53,5 procent), lijkt een meerderheid van de Schotten in het stemhokje toch voor behoud van de unie te hebben gestemd.

 • Australië verhoogt ook beveiliging parlement

  CANBERRA (ANP) - Australië heeft de beveiliging van het parlementsgebouw in de hoofdstad Canberra verhoogd. Dat zei premier Tony Abbott vrijdag. Volgens hem zijn militanten van plan Australische politici en overheidsgebouwen aan te vallen.

 • Schotse kaart kleurt langzaam rood

  EDINBURGH (ANP) - Terwijl in grote delen van Schotland nog volop de stemmen van het referendum worden geteld, begint het nee-kamp voorzichtig te hopen op de overwinning. De resultaten in de helft van de 32 districten is bekend, waarbij de voorstanders van onafhankelijkheid slechts in twee gebieden de winst binnenhaalden.

 • 'Yes' kruipt dichterbij in Schotland

  EDINBURGH (ANP) - De stad Dundee heeft donderdag voor onafhankelijkheid van Schotland gestemd. Ruim 57 procent beantwoordde de referendumvraag met 'yes'. Van tevoren was gezegd dat de separatisten zeker in die stad moesten winnen om de zege binnen te kunnen halen.

2Opmerking
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?