20-7-2012 08:26 | Door ANP .

André Kuipers terug in NederlandSCHIPHOL (ANP) - Astronaut André Kuipers is geland in Nederland. Iets na achten vrijdagochtend landde hij met een KLM-vlucht uit Houston op Schiphol. Op de luchthaven zal hij spreken met pers en fans.

Kuipers landde 3 weken geleden op aarde, verzwakt door de gewichtloosheid van de ruimte en de krachten van de terugkeer in de dampkring. ,,Mijn lichaam moet zich nog aanpassen aan het leven op aarde'', zei hij enkele dagen later op zijn eerste persconferentie.

Kuipers woonde meer dan 190 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Hij deed er tientallen wetenschappelijke experimenten. Zo keek hij naar zijn energieverbruik, maakte hij echo's van zijn bloedvaten en hart, en foto's van zijn netvlies. Zo kunnen wetenschappers ontdekken wat langdurige gewichtloosheid doet met een lichaam. Voor het publiek deelde hij foto's via Twitter en beschreef hij zijn ervaringen op zijn weblog.

De officiële ontvangst van Kuipers is op 30 augustus op de boulevard van Noordwijk.

het laatste nieuws

 • Tweede blushelikopter Defensie naar Veluwe

  DEN HAAG (ANP) - Defensie levert een tweede blushelikopter om de brand op de Hoge Veluwe te helpen bestrijden. Het gaat om een Cougar-transporthelikopter die per keer 2500 liter water kan verspreiden.

 • 'Slachtoffer liquidatie België werd bedreigd'

  WEZET (ANP) - De liquidatie van een man, een vrouw en een kind in het Belgische Wezet heeft mogelijk te maken met het werk van het mannelijke slachtoffer als bankier. De politie onderzoekt dat scenario, hebben bronnen bij de politie tegen het Belgische persbureau Belga gezegd.

 • Dertien gewonden bij woningbrand Amsterdam

  AMSTERDAM (ANP) - Bij een brand in een trapportaal in een portiekwoning in Amsterdam zijn zondagmiddag dertien mensen gewond geraakt. Dat meldt de brandweer. De gewonden, onder wie drie baby's en twee kinderen, ademden rook in. Negen van de dertien slachtoffers moesten naar het ziekenhuis. De andere vier konden ter plekke worden behandeld.

 • Zoekactie vermisten lawine Everest gestaakt

  KATHMANDU (ANP) - Reddingswerkers in Nepal hebben zondag de zoekactie naar de drie sherpa's die nog zijn vermist op de Mount Everest, gestaakt. ,,Het is onmogelijk om de drie nog te vinden. Dood of levend'', liet het hoofd van het reddingsteam weten.

 • Paasbezoek Assad aan christelijk stadje

  MAALOULA (ANP) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft zondag een paasbezoek gebracht aan het christelijke stadje Maaloula. Het Syrische leger heroverde de historische plaats vorige week op rebellen. Het bezoek is bijzonder omdat Assad zich niet vaak vertoont buiten het centrum van de hoofdstad Damascus.

 • Ruime voorsprong Abdullah in Afghanistan

  KABUL (ANP) - De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft een behoorlijke voorsprong genomen in de presidentsverkiezingen. Maar hij heeft nog geen meerderheid van meer dan 50 procent, waarmee hij een tweede stemronde kan ontlopen.

 • Honderden hectare heide en bos verbrand

  HOENDERLOO (ANP) - De brand op de Hoge Veluwe grijpt hard om zich heen. Honderden hectare bos en heide zijn verwoest. Dat liet een woordvoerder van de brandweer zondag weten.

 • Gevaarlijk rijgedrag vluchtend duo

  ZOETERMEER (ANP) - Twee mannen van 22 en 23 jaar die in hun auto waren gevlucht voor de politie zijn aangehouden voor poging tot doodslag op een motoragent. De twee wilden zondagochtend een alcoholcontrole in Zoetermeer ontlopen en gingen er vandoor.

 • Grootste paasvuur van dit jaar in Espelo

  ESPELO (ANP) - Het grootste paasvuur van dit jaar staat in het Overijsselse Espelo. Het is 15,43 meter hoog en heeft een omtrek van 108 meter, lieten de bouwers weten. Zondagavond om 21.00 uur wordt het vuur aangestoken.

 • Families woedend na scheepsramp Zuid-Korea

  SEOUL (ANP) - Familieleden van vermiste passagiers van de gezonken Koreaanse veerboot hebben woedend geprotesteerd over het verloop van de reddingsoperatie. De politie voorkwam dat zo'n 100 Koreanen een mars van ruim 400 kilometer begonnen naar de hoofdstad Seoul om daar het presidentieel paleis te bezetten, meldt de BBC.

 • Brand breidt uit: meer hulp naar Veluwebrand

  HOENDERLOO (ANP) - De brand op de Hoge Veluwe breidt uit, meldt de brandweer. Meer en meer eenheden van de brandweer worden opgeroepen, ook onder meer uit Voorthuizen, Barneveld, Putten, Wageningen en Garderen. De brandweer probeert te voorkomen dat de vlammen overslaan naar een bos.

 • Vermiste visser had zich aan boord verstopt

  HARLINGEN (ANP) - De visser naar wie zaterdag met man en macht op de Waddenzee is gezocht, was niet overboord geslagen, maar had zich op het schip verstopt. In de haven is hij van boord gegaan en richting België vertrokken. De politie in Friesland kreeg die informatie zondag, maar heeft de man zelf nog niet gevonden of gesproken. Het is onduidelijk waarom de 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats er vandoor is gegaan.

 • Gevecht om vee in Zuid-Sudan: ruim 100 doden

  JUBA (ANP) - In het noorden van Zuid-Sudan zijn bij gevechten om vee de afgelopen dagen ruim 100 doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten in het Afrikaanse land gemeld.

 • Blushelikopter Defensie naar Hoge Veluwe

  DEN HAAG (ANP) - Een blushelikopter van Defensie is onderweg naar de Veluwe om te helpen bij het bestrijden van de brand bij Hoenderloo. Mogelijk volgt op een later moment meer assistentie, zei een woordvoerster van het ministerie zondag.

 • 'Rusland zelf achter schietincident'

  KIEV (ANP) - Oekraïense nationalisten hebben zondag ontkend dat ze iets met een schietpartij te maken hebben in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Bij dat incident zijn volgens Rusland doden gevallen bij een controlepost die werd bemand door pro-Russische Oekraïners.

2Opmerking
Melden
Help ons om een gezonde en levendige gemeenschap te handhaven door het melden van illegaal of ongepast gedrag. Als u denkt dat een bericht in strijd is met deGedragscodeGebruik dit formulier om de moderators op de hoogte te stellen. Zij zullen je melding onderzoeken en passende maatregelen nemen. Indien nodig, rapporteren zij alle illegale activiteiten aan de juiste instanties.
Categorieën
100 karakters limiet
Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?