05-7-2012 10:21 | Door ANP .

Aanvoerroute NAVO in Pakistan hersteldAanvoerroute NAVO in Pakistan hersteld

Aanvoerroute NAVO in Pakistan hersteld

ISLAMABAD (ANP) - Voor het eerst sinds 7 maanden is donderdag een konvooi van de NAVO de grens tussen Pakistan en Afghanistan overgestoken. Dat was maanden onmogelijk omdat Pakistan niet langer toestond dat de aanvoerroutes in het land werden gebruikt.

Donderdag trokken twee vrachtwagens met brandstof en voorraden de grens over richting Zuid-Afghanistan.

Deze week bereikten Pakistan en de VS een akkoord om de routes te heropenen. Pakistan sloot de aanvoerroute in november na een Amerikaanse luchtaanval, waarbij 24 Pakistaanse militairen omkwamen. De Verenigde Staten hebben ongeveer 1,1 miljard dollar vrijgemaakt voor het Pakistaanse leger als onderdeel van de deal.

het laatste nieuws

 • Politie houdt vrouw aan voor brand Mastbos

  BREDA (ANP) - De politie heeft een 55-jarige vrouw uit Breda aangehouden in verband met de brand in het Mastbos bij Breda. De vrouw wordt verdacht van brandstichting, liet de politie weten.

 • Christenen lopen kruisweg in Jeruzalem

  JERUZALEM (ANP) - Vele christenen hebben op Goede Vrijdag deelgenomen aan de jaarlijkse processie op de Via Dolorosa in het oude centrum van Jeruzalem. Dat is de weg die Jezus Christus met het kruis zou zijn gevolgd tot hij op de executieplaats Golgotha werd gekruisigd. De gelovigen baden bij de zogeheten staties, bijzondere plaatsen die herinneren aan het lijden van de stichter van het christendom.

 • Japan maakt toch weer jacht op walvissen

  TOKIO/DEN HAAG (ANP) - Japan begint eind deze maand weer met de jaarlijkse walvisjacht voor de eigen kust en elders in het noordwesten van de Stille Oceaan. Dit heeft het ministerie van landbouw en visserij in Tokio vrijdag bekendgemaakt. De jacht gebeurt ondanks een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof vorige maand.

 • Arrestatiebevel tegen kapitein veerboot

  SEOUL (ANP) - Justitie in Zuid-Korea heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de kapitein en twee bemanningsleden van de veerboot Sewol, die woensdag is gezonken. Hun wordt verweten dat zij het schip hebben verlaten zonder zich om de veiligheid van de 475 passagiers te bekommeren.

 • Agent niet vervolgd om fataal schot Blerick

  MAASTRICHT (ANP) - De agent die 17 oktober vorig jaar een 23-jarige Pool in Blerick doodschoot, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten op basis van onderzoek van de rijksrecherche.

 • 'Inspecteurs valt niets te verwijten'

  ZWOLLE (ANP) - Drie inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) valt tuchtrechtelijk niets te verwijten als het gaat om het toezicht op de omstreden neuroloog Ernst Jansen. ,,Ze hebben zichzelf ook afgevraagd of ze het leed van de patiënten konden voorkomen. Het antwoord daarop is nee.'' Dat zei hun advocate vrijdag tijdens een zitting van het regionaal tuchtcollege in Zwolle.

 • Schultz pakt A27 aan

  DEN HAAG (ANP) - Minister Melanie Schultz Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil een verbreding van de A27 tussen Breda en Utrecht met extra rijstroken en spitsstroken. Over de Merwede bij Gorinchem komt een tweede brug met vier rijstroken. Voor de aanpak van de weg die door drie provincies loopt is 808 miljoen euro beschikbaar.

 • ChristenUnie: spaar ontwikkelingssamenwerking

  DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil een 'substantiële verlaging' van de bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Dat zei Kamerlid Joël Voordewind vrijdag op BNR Nieuwsradio.

 • 15 arrestaties na oproer rond Cambuurtrainer

  LEEUWARDEN (ANP) - De politie heeft 15 arrestaties verricht naar aanleiding van het oproer rond SC Cambuurtrainer Dwight Lodeweges ruim 2 weken geleden in Leeuwarden. Nadat bekend was geworden dat de coach volgend seizoen overstapt naar aartsrivaal sc Heerenveen drong een boze groep fans het stadion binnen tijdens de training van Cambuur.

 • Afperser verzet zich tegen uitlevering

  UTRECHT (ANP) - De 35-jarige Aydin C. die wordt verdacht van afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd zal zich verzetten tegen uitlevering aan Canada. ,,Hij is een Nederlander en hij wil volgens het Nederlandse systeem worden berecht. Niemand zit te wachten op uitlevering naar een vreemd land'', zei zijn advocaat Christian van Dijk vrijdag.

 • Oost-Oekraïense milities verwerpen akkoord

  DONETSK (ANP) - De pro-Russische separatisten die in de Oost-Oekraïense stad Donetsk een regeringsgebouw bezet houden, zijn niet van plan te vertrekken. Ze verwerpen het akkoord dat donderdag tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie werd gesloten, omdat de huidige Oekraïense regering in hun ogen illegaal is.

 • 'Leed patiënten Jansen ook te danken aan IGZ

  ZWOLLE (ANP) - Drie inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ondernamen ondanks vele verontrustende signalen over neuroloog Ernst Jansen geen actie tegen de omstreden arts. ,,Het vele leed van de zeker honderd slachtoffers is mede te danken aan het niet-optreden van deze inspecteurs.'' Dat heeft letselschade-expert Yme Drost vrijdag gezegd in de rechtbank in Zwolle.

 • OM blij met oordeel Hoge Raad Martijn

  DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met het door de Hoge Raad uitgesproken verbod op de pedofielenvereniging Martijn. Volgens een woordvoerster ziet het OM zijn eigen visie op de omstreden club in het oordeel van de hoogste rechter bevestigd. ,,Wij hebben altijd betoogd dat de werkzaamheden en het gedachtegoed van de vereniging schadelijk zijn voor het kind. Martijn is in strijd met de openbare orde.''

 • Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn

  DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad heeft pedofielenvereniging Martijn vrijdag verboden. Martijn zal worden ontbonden. Volgens het hoogste rechtscollege zijn de activiteiten van de club in strijd met de openbare orde. Het verbieden en ontbinden van een vereniging moet een hoge uitzondering zijn, maar is in dit geval noodzakelijk, oordeelt de raad, ter bescherming van het kind.

 • Verdacht koffertje bij supermarkt in Nijmegen

  NIJMEGEN (ANP) - Een winkel van Albert Heijn in het centrum van Nijmegen is vrijdagmorgen enkele uren gesloten gebleven, omdat personeel dat de winkel wilde openen een verdacht koffertje voor de deur van de winkel aantrof. Onderzoek door bomverkenners van de politie met een speurhond wees uit dat het koffertje geen explosieve inhoud had. Het koffertje met daaraan handboeien is meegenomen voor nader onderzoek, aldus een politiewoordvoerster.