10-7-2012 10:18 | Door ANP .

14 jaar cel voor Lubanga14 jaar cel voor Lubanga

14 jaar cel voor Lubanga

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft Thomas Lubanga dinsdag veroordeeld tot 14 jaar cel. Het was de eerste keer dat het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, dat sinds 2002 in Den Haag zetelt, een straf oplegde. De politicus uit de Democratische Republiek Congo was eerder al schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Voorzittend rechter Sir Adrian Fulford herinnerde eraan dat er goede redenen waren voor de internationale gemeenschap om het gebruik van kindsoldaten te verbieden. Kinderen zijn kwetsbaar; in gevechtssituaties worden zij niet alleen blootgesteld aan fysiek gevaar, maar kunnen ook getraumatiseerd raken. Zij worden gescheiden van hun familie en gaan niet naar school. ,,Zij zijn in een omgeving van geweld en angst'', aldus de Britse magistraat.

Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC had in juni 30 jaar cel geëist. Lubanga zegt dat hij onschuldig is en het slachtoffer van leugens.

het laatste nieuws

 • Doden na aanval op voorlichtingsteam ebola

  CONAKRY (ANP/RTR) - In Guinee zijn acht lijken gevonden na een aanval op een team dat de lokale bevolking probeerde voor te lichten over ebola. Onder de slachtoffers zijn drie journalisten.

 • Stemlokalen Schotland gesloten

  EDINBURGH (ANP) - In Schotland zijn donderdagavond de stemlokalen van het referendum over onafhankelijkheid gesloten. De Schotten konden hun stem uitbrengen van 08.00 uur tot 23.00 uur (Nederlandse tijd). Het tellen van de stemmen duurt de hele nacht.

 • Weer doden onder VN-militairen Mali

  BAMAKO (ANP) - Vijf vredesmilitairen uit Tsjaad van de VN-missie in Mali zijn omgekomen toen een explosief donderdag hun voertuig trof. Nog eens drie militairen raakten gewond. Dat heeft de missie Minusma in Mali gemeld.

 • Alleen PVV zegt vertrouwen in kabinet op

  DEN HAAG (ANP) - Alleen de PVV heeft donderdag het vertrouwen in het kabinet opgezegd. De motie van wantrouwen die partijleider Geert Wilders tegen premier Mark Rutte en zijn ploeg had ingediend, kreeg bij de stemming in de Tweede Kamer slechts steun van de Kamerleden van die partij zelf.

 • Begroting én Rutte ongeschonden door debat

  DEN HAAG (ANP) - Het was alweer de vierde keer dat premier Mark Rutte 2 lange dagen achter elkaar in de Tweede Kamer stond voor de algemene beschouwingen. En het lijkt hem steeds makkelijker af te gaan. Zijn begroting én hij zelf kwamen ongeschonden door het debat dat beschouwd wordt als het belangrijkste van het jaar.

 • Speciale ebola-missie VN

  NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties komen met een speciale missie in de strijd tegen ebola in de zwaarst getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone. De bedoeling is een ,,snelle mobilisatie'' van mensen, materieel en financiële middelen mogelijk te maken.

 • Moederszoontje reden voor ontbinding huwelijk

  ROME (ANP) - Het is een reden voor ontbinding van een huwelijk als de man na de bruiloft een te hechte emotionele band met de moeder blijft houden. Dat heeft de Italiaanse Hoge Raad donderdag beslist.

 • Vier gewonden door ongeval Klarenbeek

  KLARENBEEK (ANP) - Bij een ongeval met twee auto's in het Gelderse Klarenbeek zijn donderdag vier mensen gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er twee traumahelikopters ingezet.

 • Kamer wil meer geld voor diplomatie

  DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er extra geld wordt vrijgemaakt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een motie van GroenLinks die daarom vraagt, krijgt steun van regeringspartijen PvdA en VVD en de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP.

 • Augustus was wereldwijd warmste

  WASHINGTON (ANP) - Nederlanders zullen het niet hebben gemerkt, maar wereldwijd was de vorige maand de warmste maand augustus die ooit is geregistreerd. Dat heeft het NOAA, het Amerikaanse bureau voor onderzoek van oceanen en het weer, donderdag bekendgemaakt.

 • D66 weer bereid tot overleg superprovincie

  DEN HAAG (ANP) - D66 wil weer met het kabinet praten over de vorming van een superprovincie. Dat zei fractieleider Alexander Pechtold donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig om het plan door de Senaat te loodsen.

 • D66: snel onafhankelijk zijn van Russisch gas

  DEN HAAG (ANP) - De EU moet binnen 10 jaar ,,substantieel'' minder afhankelijk zijn van Russisch gas. Het kabinet moet zich daar in Brussel hard voor maken.

 • PVV zegt vertrouwen in kabinet op om ouderen

  DEN HAAG (ANP) - De PVV heeft opnieuw geen vertrouwen meer in het kabinet. Partijleider Geert Wilders diende donderdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen in tegen premier Mark Rutte en zijn hele ploeg voor de manier waarop het kabinet met de ouderen omgaat.

 • RTLZ wordt aparte zender

  HILVERSUM (ANP) - RTLZ, nu nog een programma op RTL7, wordt een aparte zender. Dat meldde RTL donderdagmiddag. In het eerste kwartaal van 2015 moet de zender gelanceerd worden.

 • Dag van de waarheid voor Schotten

  EDINBURGH (ANP) - Rond de tijd dat de Schotten en andere Britten vrijdag aan het ontbijt zitten, krijgen ze te horen of ze nog bij elkaar horen. Miljoenen inwoners van Schotland stemden donderdag over onafhankelijkheid. Het tellen van de ja- en nee- stemmen gaat de hele nacht door.