10-7-2012 10:18 | Door ANP .

14 jaar cel voor Lubanga14 jaar cel voor Lubanga

14 jaar cel voor Lubanga

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft Thomas Lubanga dinsdag veroordeeld tot 14 jaar cel. Het was de eerste keer dat het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, dat sinds 2002 in Den Haag zetelt, een straf oplegde. De politicus uit de Democratische Republiek Congo was eerder al schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Voorzittend rechter Sir Adrian Fulford herinnerde eraan dat er goede redenen waren voor de internationale gemeenschap om het gebruik van kindsoldaten te verbieden. Kinderen zijn kwetsbaar; in gevechtssituaties worden zij niet alleen blootgesteld aan fysiek gevaar, maar kunnen ook getraumatiseerd raken. Zij worden gescheiden van hun familie en gaan niet naar school. ,,Zij zijn in een omgeving van geweld en angst'', aldus de Britse magistraat.

Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC had in juni 30 jaar cel geëist. Lubanga zegt dat hij onschuldig is en het slachtoffer van leugens.

het laatste nieuws

 • Vooral Fransen in Algerijns ramptoestel

  OUAGADOUGOU (ANP) - Het donderdag neergestorte vliegtuig van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie had 51 Franse passagiers aan boord. Dat meldde de getroffen luchtvaartmaatschappij Air Algérie. De onderneming maakt geen melding van Nederlandse inzittenden.

 • Duitse burgemeesters tekenen register

  LOSSER (ANP) - De burgemeesters van de Duitse grensgemeenten Nordhorn, Bad Bentheim en Gronau hebben donderdagmiddag in het Twentse Losser het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne getekend.

 • Tientallen Oekraïense separatisten gesneuveld

  DONETSK (ANP) - Opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben gevoelige verliezen geleden in de strijd met het regeringsleger. In het zuidelijk frontgebied zijn 50 mensen gesneuveld of gewond geraakt. Ook zouden tanks, pantserwagens en troepentransportvoertuigen zijn vernietigd, maakte de minister van Defensie van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk donderdag bekend. De doden vielen in het gebied rond Marinovka, aan de grens met Rusland.

 • Vrouw bevalt langs snelweg A4

  ROELOFARENDSVEEN (ANP) - Op de A4 bij Zoeterwoude is donderdagmiddag een vrouw bevallen. Hulpdiensten waren aanwezig om de vrouw te assisteren. De rechterrijstrook werd enige tijd afgesloten, waardoor een lange file van zeker 8 kilometer ontstond, maakte de ANWB bekend.

 • Oud-minister Curaçao vast om moord op Wiels

  WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose oud-minister van Financiën George Jamaloodin zit vast in verband met de moord op politicus Helmin Wiels. Dat heeft het Openbaar Ministerie op het eiland donderdag laten weten. Het is niet duidelijk waarvan Jamaloodin precies wordt verdacht.

 • PVV laakt 'EU-reclame' voor ontwikkelingshulp

  BRUSSEL (ANP) - De PVV in het Europees Parlement is woedend over plannen om 17 miljoen euro uit te trekken voor reclame voor Europese ontwikkelingssamenwerking. De partij spreekt over een absurd propagandacircus.

 • Nederlandse leidersrol nu officieel

  KIEV (ANP) - Nederland heeft nu ook echt officieel de leidersrol in het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tekende donderdagmiddag in Kiev met zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin een overeenkomst daarover. Daarmee is de juridische basis gelegd waarop Nederland met dat onderzoek op vreemde bodem verder kan.

 • CNN-medewerker ontvoerd in Oekraïne

  DONETSK (ANP) - Pro-Russische separatisten hebben een Oekraïense journalist ontvoerd die voor de Amerikaanse nieuwszender CNN werkzaam is. Dat heeft CNN donderdag gemeld.

 • Al-Shabaabfinancier kwam uit Terneuzen

  TERNEUZEN (ANP) - Een van de drie vrouwen van wie woensdag bekend werd dat zij zijn opgepakt omdat zij mogelijk geld inzamelden voor de terreurgroep al-Shabaab, komt uit Terneuzen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de verdachte 30 jaar en is ze woensdagmiddag aangehouden. De vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit, maar ze is geboren in Somalië.

 • Morning-afterpil werkt ook bij zware vrouwen

  UTRECHT (ANP) - e morning-afterpil werkt voor alle vrouwen even goed, ongeacht hun lichaamsgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bracht de resultaten van dit onderzoek donderdag naar buiten.

 • Weer vliegtuigen met kisten geland

  EINDHOVEN (ANP) - Opnieuw zijn op de vliegbasis in Eindhoven lijkkisten aangekomen vanuit Charkov in Oekraïne. Een Nederlandse C130 Hercules met 34 kisten arriveerde donderdagmiddag rond 15.45 uur. Een Australische C17 landde een paar minuten later met 40 kisten.

 • Veel doden door beschieting school Gazastrook

  GAZA (ANP) - Zeker 15 mensen zijn donderdag omgekomen en veel anderen gewond geraakt door een Israëlische beschieting van een VN-school in de Gazastrook waar veel Palestijnse vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht. Dat hebben de plaatselijke Palestijnse autoriteiten gemeld.

 • Internationaal team werkt aan identificatie

  BUNNIK (ANP) - Een internationaal team van 200 mensen werkt sinds woensdagavond in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum aan de identificatie van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dat maakte de politiechef van de landelijke eenheid, Patricia Zorko, donderdag bekend.

 • Wrakstukken op rampplek mogen verplaatst

  DEN HAAG (ANP) - Wrakstukken van het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines mogen worden verplaatst. Dat moet bergers op de rampplek de mogelijkheid bieden de ,,nog aanwezige slachtoffers te kunnen bergen'', liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag weten.

 • ISIS laat vrouwen in Irak besnijden

  MOSUL (ANP) - De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft opdracht gegeven om vrouwen tussen 11 en 46 in de Iraakse stad Mosul te besnijden. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gemeld.