10-7-2012 10:18 | Door ANP .

14 jaar cel voor Lubanga14 jaar cel voor Lubanga

14 jaar cel voor Lubanga

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft Thomas Lubanga dinsdag veroordeeld tot 14 jaar cel. Het was de eerste keer dat het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, dat sinds 2002 in Den Haag zetelt, een straf oplegde. De politicus uit de Democratische Republiek Congo was eerder al schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

Voorzittend rechter Sir Adrian Fulford herinnerde eraan dat er goede redenen waren voor de internationale gemeenschap om het gebruik van kindsoldaten te verbieden. Kinderen zijn kwetsbaar; in gevechtssituaties worden zij niet alleen blootgesteld aan fysiek gevaar, maar kunnen ook getraumatiseerd raken. Zij worden gescheiden van hun familie en gaan niet naar school. ,,Zij zijn in een omgeving van geweld en angst'', aldus de Britse magistraat.

Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC had in juni 30 jaar cel geëist. Lubanga zegt dat hij onschuldig is en het slachtoffer van leugens.

het laatste nieuws

 • Koning en koningin naar Japan en Zuid-Korea

  DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in de herfst op staatsbezoek in Japan en Zuid-Korea. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

 • Suriname krijgt stelsel sociale zekerheid

  PARAMARIBO (ANP) - Een minimumloon, een verplichte ziektekostenverzekering en een algemene pensioenwet. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van het sociaal zekerheidsstelsel dat Suriname sinds vrijdag kent. Na een marathonvergadering nam het Surinaamse parlement de wetten vrijdagmorgen vroeg met een minimale meerderheid aan.

 • Weinig kennis van pensioen, maar veel zorgen

  DEN HAAG (ANP) - Nederlanders weten weinig van pensioenen, maar een ruime meerderheid maakt zich wel zorgen over het Nederlandse pensioenstelsel. Ook wil een meerderheid meer keuzemogelijkheden als het om hun eigen pensioen gaat. Over de vraag of het pensioensysteem moet veranderen, bestaat verdeeldheid.

 • Ruim 3 miljoen Syriërs ontvluchten land

  DAMASCUS (ANP) - Het aantal Syriërs dat het land is ontvlucht vanwege de burgeroorlog, is boven de 3 miljoen uitgekomen. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan een jaar geleden, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag.

 • Geld voor ontwikkelen talent in cultuursector

  DEN HAAG (ANP) - Tot 2016 komt er 8 miljoen euro extra voor het ontwikkelen van talent in de cultuursector. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze komt tegemoet aan de wens om meer ruimte te maken voor experiment en verdieping voor kunstenaars.

 • 'Kleine lava-uitbarsting vulkaan IJsland'

  REYKAJVIK (ANP) - De vulkaan in IJsland die al een paar dagen op springen stond, is in de nacht donderdag op vrijdag uitgebarsten. Volgens IJslandse media gaat het om een kleine lava-uitbarsting die weinig gevolgen heeft. Ook is er geen vulkaanas in de lucht gevonden. Luchtvaartautoriteiten hebben code rood afgegeven.

 • Premier Aruba wil samenwerken

  ORANJESTAD (ANP) - Aruba roept een speciale fiscale raad in het leven die voortaan de begroting van het Antilliaanse eiland controleert. Dat heeft de Arubaanse premier Mike Eman vrijdag gezegd in een interview met de kranten van De Persdienst. Aanleiding is de ophef die vorige maand ontstond toen Nederland de begroting van Aruba niet goedkeurde.

 • Cultuur snuiven op 37e Uitmarkt in Amsterdam

  AMSTERDAM (ANP) - Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen dit weekeinde weer hun hart ophalen tijdens de 37e editie van de Uitmarkt op en rond het Museumplein en het Leidseplein in Amsterdam. Zo'n 2000 artiesten geven tot en met zondag een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen.

 • 'Foley werd gemarteld door IS'

  WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse journalist James Foley is tijdens zijn gevangenschap in Syrië gewaterboard. Ook drie andere gevangenen zijn meerdere keren op deze manier gemarteld door strijders van Islamitische Staat (IS). Dat hebben bronnen die de gijzelaar van dichtbij hebben meegemaakt tegen The Washington Post gezegd.

 • IS publiceert weer onthoofding

  MOSUL (ANP) - Islamitische Staat (IS) heeft donderdag weer een video vrijgegeven waarin te zien is hoe een gijzelaar wordt onthoofd. Dit keer executeren ze naar verluidt een Koerdische gevangene. De video, met de naam Een boodschap in Bloed, is bedoeld als waarschuwing tegen troepen die strijden tegen de extremistische groep in het noorden van Irak.

 • 'Geen militaire actie VS in Oekraïne'

  WASHINGTON (ANP) - Amerika is niet van plan militair in actie te komen om het conflict in Oekraïne op te lossen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat donderdag in Washington. Het land overweegt wel nieuwe sancties tegen Moskou.

 • VS willen coalitie tegen IS

  WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen een coalitie samenstellen van om gezamenlijk de extremisten van IS in Syrië en Irak te bedwingen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat donderdag in Washington.

 • Man omgekomen door geweld Zuid-Scharwoude

  ZUID-SCHARWOUDE (ANP) - Een 70-jarige man is in het ziekenhuis overleden nadat hij eerder op de dag slachtoffer van geweld was geworden in Zuid-Scharwoude (Noord-Holland). Dat meldde de politie donderdagavond.

 • Brandweerlieden vast voor brandstichting

  MAASTRICHT (ANP) - Twee leden van de vrijwillige brandweer in de Limburgse gemeente Onderbanken zitten vast op verdenking van brandstichting. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag. Een derde verdachte, die eerder werd opgepakt, is inmiddels op vrije voeten gesteld.

 • 'Tusk benaderd voor post EU-president'

  WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk is door Europese leiders benaderd om Herman Van Rompuy op te volgen als EU-president. Een woordvoerder van de Poolse regering heeft dat donderdag verklaard.